Dobrý deň žienky možno mi nejaká z vás bude vedieť poradiť alebo lepšie povedané podeliť sa o podobnú skúsenosť. Liečim sa na vysoký krvný tlak od puberty prvé tehotenstvo nebolo plánované ostala som.tehotna no dieťa musela von v 33tt zle prietoky pretože som mala preklampsiu a cukrovku. Odvtedy prešli tri roky no chceli by sme veľmi ešte jedno bábätko no veľmi sa bojím lekári hovoria že radšej nie neodporucaju pretože malý mal nízku váhu a ja som tiež na Tom nebola najlepšie stále hospitalizácie a nejasné prognózy nechcem to tu radšej detailne vypisovať ...ale vďaka Bohu je malý v poriadku a okrem nízkej váhy nemal žiadne iné problémy. Je tu nejaká s podobným prípadom 🙈 ako mám ja ? Za všetky rady a odpovede ďakujem.
@rupuni Ahoj. Ja som momentálne tehotná a liečim sa na vysoký tlak už niekoľko rokov. Momentálne som v 31tt. Užívam dopegyt a od 12tt aj anopyrin 150 mg, keďže mi v 12tt na usg vypočítali vysoké riziko preeklampsie. Zatiaľ je to ok uvidíme dokedy. Údajne s užívaním anopyrinu ako prevencie proti preeklampsii majú doktori veľmi dobre skúsenosti. Tak im verím 🙂
@kacka945 ďakujem za reakciu...ja som tiež užívala dopegyt najvyššie dávky aké boli možné no ajtak v 33 tt sa objavila bielkovina v moci a preklampsia a zle prietoky. Dostala som kortikoidy na dozretie pľúc. Chcem sa opýtať máš dobré prietoky? A aj váha bábätka je na ten týždeň v poriadku? Nebola si zatiaľ hospitalizovaná ?
@rupuni Zatiaľ je všetko v poriadku. Poradňu mám v piatok, ale v 28tt malo dieťatko 1300 gr takže malé nie je. Ja si aj doma meram tlak dvakrát do dňa každý deň a zapisujem si ho. A tiež chodím takmer každý deň na prechádzku a myslím si, že hlavne to mi pomáha udržiavať si tlak v norme.
@kacka945 moja sa pred skoro 2,5r narodila v 29tt kvoli odlúčeniu placenty. Odhad v den kedy sa narodila bol 1400g a realne mala 1370g, takze slušne presne. Je v poriadku, hoci kortikoidy som nestihla. Ja sama som bola pred 37r v 28tt, mala som 1050g. Držím palce nech tahate co najdlhsie a nech je všetko ok. Ano aj ten anopyrin alebo aspirin protect sa pouziva ako prevencia preeklampsie.
@rupuni ja som trošku iný prípad ale predsa napíšem. Ja som zase mala celý život nízky tlak. Tehotenstvo prebiehalo úplne v poriadku. A potom len zrazu v nemocnici na kontrole som mala vysoky tlak, tak ma hospitalizovali. Mala som preeklapmsiu ale až v 38 TT takže chvála Bohu mala bola už vlastne veľká. Tlaky som mala cez 200. Tiež som brala dopegyt.
Druhé tehotenstvo mi vysli na vyšetrení strašné vysoké čísla pravdepodobnosti. Ku koncu tehotenstva som to mala vypočítané na 1:9. Aj lekári vraveli že to sú veľmi zle čísla. Ja som si zase pichala toto tehotenstvo fraxiparine, nakoľko mám trombofiliu. (Pri prvom nie, a možno aj to bol dôvod preeklapmsie) na 3 D usg mi povedal doktor že na preeklapmsiu nie fraxiparine ale liek Carsaxu tiež na riedenie Tak sme to zmenili a na konci zase fraxiparine. Nakoniec to dopadlo výborne, merala som si tlak ako drak.
No u mňa to bolo pravdepodobne na inom podklade ako u teba, ale chcela som ťa povzbudiť 🙂
@anastazia93 Mne vypočítali riziko preeklampsie už v 12tt s pravdepodobnosťou 1:6!Ja som sa strašne bala, aby to neprišlo skôr ako pred 26tt keďže vraj existuje aj včasná preeklampsia. Občas som mala dní kedy som len ležala a vyslovene čakala kedy ta preeklampsia príde. Našťastie som sa spamätala. Na jednej strane je veľmi dobre, že človek vie co mu reálne hrozí, no na druhej strane mam kolegyňu ktorá má tiež vypočítané vysoké riziko preeklampsie, ale vôbec to nerieši, nevie ani co preeklampsia je, ani si o tom nechce nič čítať a tým pádom je v psychickej výhode. Čiže možno je občas lepšie z tejto strany aj nevedieť. Teraz som v 31tt a pevne verím, že ešte 5-6 týždňov vydržím. Inak tiež si picham fraxiparin a s spolu s anopyrinom mi to tak riadi krv, že stačí ze sa trosku porezem a krv tečie akoby som si odrezala pol prsta. Našťastie len chvíľu. 🙂
@e1i A to si bola hospitalizovaná a tam zistili, že dochádza k odlúčeniu placenty alebo ako na to prišli? Mali si bielkoviny v moci alebo ti stúpol tlak? Mne na poradni stále merajú tlak, kontrolujú moc, urobí usg, ale placentu za celú dobu spomenul iba raz a to v tom zmysle ze je uložená vzadu.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@rupuni existuje vyšetrenie ktore ti odhadne pravdepodobnosť vyskytu preeklampsie v určitom obdobi, takze sa podla mna da skor zasiahnut. Len sa na to treba pytat, lebo u nas to ešte nie je samozrejmosťou ako v ČR.