Už 1,5 roka sa neúspešne snažíme o dieťa. Ako ďalej?

zuzka0118
16. mar 2021

Ahojte ženy prosím Vás ako by ste mi poradili postupovať ďalej, s priateľom sa snažíme o dieťa teraz už rok a pol, zatiaľ neúspešne. U gynekológa som bola na preventívke koncom roka 2019, to sme sa snažili len cca 2.mesiac tak sme to zatiaľ neriešili, inak preventívka všetko v poriadku aj cytológia. Teraz kvôli korone som to odkladala a nechcela zbytočne behať po lekároch,dúfali sme že snáď sa nám zadarí ale zatiaľ nič. Robila som si aj ovulačné testy aj merala BT, všetko mi potvrdilo že ovulácia prebieha tak s tým by problém byť nemal. Cyklus mám pravidelný každý mesiac 30dní, +- 1 deň. Rozmýšľam teraz, či ísť ku svojmu gynekológovi a riešiť to najskôr s ním, možno to bude trvať aj cez pol roka kým odsleduje cyklus folikulometriu atď, alebo ísť rovno do CAR? Najbližšie máme NR, tak by som skúsila asi tam, ale ak by ste mali dobré skúsenosti aj niekde inde napr. BA možno by sme premýšľali aj nad tým - treba tam aj nejaké odporučenie od môjho gyn. alebo stačí len zavolať k ním a dohodnúť termín? Ide o to, že ja som mala teraz 31rokov, priateľ je o 3 roky starší, tak nechceme to zase dlho odkladať.. Už to ide pomaly aj na psychiku keďže nie sme najmladší a vždy nakoniec keď príde menzes som z toho dosť smutná a priateľ tiež, lebo po bábätku veľmi túžime :/
Kde je lepšie ísť priateľovi napr. na spermiogram - myslím že u obyčajného urológa je to iné ako napr. v tom CAR, nie?
Poradíte ako by ste to riešili vy? ďakujem

1aduliatko1
16. mar 2021

ja som to riešila najskôr s gynekologom, sledoval ma a pichal pregnyl, 2 mesiace...neúspešne...potom som nás objednala do MT do centra a tam mi odsledovali ovuláciu, partner bol na spermiograme - nevyšiel najlepšie, ale hned sa nám zadarilo 🙂 trvalo nám to 18mesiacov....ja už by som išla rovno do centra, objednáš sa, aj tak sa tam platí, odporúčanie si nepamatám, či mi dr. dával.

mondolina
16. mar 2021

v prvom rade spermiogram v Car ( 25-35 €), následne konzultácie v Car, u nás boli bezplatné.

mikasz
16. mar 2021

Urcite by som isla rovno smer car, dohodnut konzultaciu. Nepotrebujes vymenny, staci sa objednat
Spravia ti sono, zakladne vysetrenia, horm.profil
Mozno ale bude treba spravit aktualnu preventivku, aby si mala cytologiu a kultivaciu, to u svojho gyn
Partner sa obj.v car na spermiogram
A na zaklade vysetreni Vam navrhnu postup
Niekedy staci len trochu nakopnut a niekedy sa zistia aj ine problemy. Moze byt toho vela
Zatial doplnaj kys.listovu a vit.D
Drzim palce

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
queen_el
16. mar 2021

@columbine odkiaľ vieš že nemajú zdr. problémy a majú dobré výsledky? Nič také sa tu nespomínalo. Obyč. prehliadka nestačí na zistenie problémov. Ja zas nemám rada, keď sa vyhovára na "psychiku", to by potom skoro nikto nemal deti...netvrdím, že stresy sú dobré, ale je naivné si myslieť, že "netlačiť a nemyslieť na to" je nejaký zázračný kľúč k úspechu

mondolina
16. mar 2021

@columbine
hovoríš prosím pekne z vlastnej skúsenosti? vybehnite do prírody, výletík a prišlo to samo😤

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
16. mar 2021

@columbine
ešte raz sa pýtam či píšeš z vlastnej skúsenosti? ďakujem

mondolina
16. mar 2021

@queen_el
dám si zajtra o jablko viac, cez deň vybehneme do prírody, výletík a budem tehotná 🤰? myslíš, že to bude fungovať?
a teda zruším aj to IVF.

queen_el
16. mar 2021

@columbine "Chcete tvrdit ze zdravie, sport, zdrava strava, laska a psychicka pohoda nepomahaju ci uz pri otehotneni alebo celkovo na zdravi cloveka?" A ty chceš tvrdiť, že toto stačí, ak má človek zdravotný problém,? Vieš, keď má ona napr. neprechodné vajcovody, on nemá spermie a podobne, môžu športovať a zdravo sa stravovať koľko chcú.

queen_el
16. mar 2021

@mondolina že? to by asi nebolo toľko párov, čo stále nemajú deti...keby stačilo "nemyslieť na to"...

hello_kitty_2
16. mar 2021

@queen_el @mandolina Dievcata nehnevajte sa, nechcem aby tu vznikla hadka, nechcem rypat, ale preco ste take protivne? Ona napisala, ze je to jediny spravny sposob ako sa da otehotniet? Ona napisala, ze aj toto moze byt cesta, ktora MÔŽE pomoct. @columbine napisala ze autorka moze ist na vysetrenia ale zaroven zacat pozitivnejsie mysliet. Ja musim suhlasit. Ja mam problem otehotniet, musela som to riesit aj s lekarom ale zaroven mi bolo aj poradene na otehotnenie sportovanie, zdrava strava a tak dalej. Nechcem blizsie specifikovat ale taktiez som roky trpela s jednym zdravotnym problemom a ked som vyskusala vsetky medikamenty lekarka povedala, ze problem je v psychike. Mala pravda, zistili sme to rychlo ked som sa tomu zacala venovat.

queen_el
16. mar 2021

@hello_kitty_2 precitaj si jej prvy komentar, pisala presny opak. Napr citujem: “ nemas nejaky zavazny zdravotny problem a obaja mate dobre vysledky.. tak preco na to tlacit, behat po lekaroch, a nechat so sebou vselico robit ked priroda si to zariadi sama ”

Doslova napisala, aby nesli k lekarovi lebo “priroda” pomoze. A ja som protivna, lebo s tym nesuhlasim?

mondolina
16. mar 2021

@hello_kitty_2
vieš to nie je o rýpaní,určite nie. len mi to príde také, že nešportujem, nejem zdravo, nechodím na výlety, mám psychiku v péčku a preto nie som tehotná či ako?
a pritom to tak presne aj robíš a aj tak nič? sakra😱😂
lebo pre mňa sú takéto rady len také frázičky, ale chápem, že niekomu to možno pomôže.

frida1990
16. mar 2021

@1aduliatko1 podarilo sa vám prirodzene?🙂

hello_kitty_2
16. mar 2021

@mondolina Ja si myslim, ze je to dost o tom comu aj clovek veri a ako je naladeny. Mam kamaratku. Mala problemy s otehotnenim, mala psoriazu, kus nadvahu. Potom sa dala na raw vegan stravu, meditacia, energie a tak dalej. Zmenila myslenie. A zrazu prislo babo, kila isli dole a psoriaza zmizla. Sledujem na internete par ludi co jedia raw vegan, cisto ovocie a zelenina, stavy, maju uplne ine myslenie. A zamyslam sa nad tym, ze nieco na tom asi bude. Taktiez mam znamu, (priatelim sa skor s jej manzelom je to moj kolega) ,ktora mala fakt zdravotne problemy, takze jej povedal nech da vypoved aby bola v pohode, pochodili s kolegom vsetkych super lekarov, zaplatil jej kliniky v Rakusku na asistovanu reprodukciu, rozne procedury, liecebne pobyty len aby otehotnela, mali styk podla kalendara a neviem co vsetko este. Strasne si prijali babo. Zakazdym to nevyslo. Jej to uz zacalo ist tiez na psychiku. A povedali si, ze staci, ze tadialto cesta nepojde lebo ich to nici. On dost zarabal, takze zacali cestovat, kupili si psika, stale robili nieco co bolo vidiet na nich, ze su stastnejsi, viac vyrovnanejsi a zrazu prislo BUM 🙂 Chlapcek. A obaja sa zhodli, ze to bolo psychicke napatie, nervy...

mondolina
16. mar 2021

@hello_kitty_2
je to individuálne.

zuzka0118
autor
16. mar 2021

@mikasz ďakujem za podporu 🙂 kys.listovu beriem pravidelne, dopĺňam posledný mesiac a pol aj vit.D lebo väčšina ľudí čo som čítala má nedostatok hlavne cez zimu, plus začala som brať s tým aj také multivitamíny z GymBeam - Vitality complex, zdali sa mi celkom fajn.. cytológiu sa mi zdá že skôr ako za 2-3roky pri dobrých výsledkoch nerobia, veď zavolám im do toho CAR a zistím teda čo všetko by bolo potrebné ešte absolvovať.

zuzka0118
autor
16. mar 2021

@columbine s tou psychikou to bolo myslené skôr tak že už je to cez rok a pol predsa len človek nad tým uvažuje inak, ako keď sa nedarí tri, štyri mesiace a pod., či tam nebude niečo zdravotne vážnejšie čo v tom bráni..
ovulačné testy aj BT som si za tú dobu robila dokopy asi len 3 mesiace, po roku čo sa nám nedarilo, nechcem sa tým stresovať a ísť podľa určitých dní, s priateľom sme mali sex vtedy kedy sme chceli nie len nasilu že dnes musím lebo.. proste ako bola chuť, raz za dva tri dni inokedy aj každý deň.. to som si len chcela pre seba potvrdiť či všetko prebieha ako má a vyšli mi pekne aj ovu testy pozitívne aj BT tak potom som to už po tých 3mesiacoch neriešila keďže tam som problém nenašla. Možno to bude u priateľa, uvidíme keď bude mať výsledky aj on zo spermiogramu.
do prírody aj na výlety sme chodievali často aj radi, lenže odkedy začala korona celý rok v podstate sme len doma, do práce, je to ubíjajúce keď nemôžme poriadne nikde zrelaxovať, máme doma 2 psíkov tak s nimi chodíme aspoň von,na prechádzky keď sa dá v rámci okresu. Ale nie je to proste ono, predtým sme zvykli aj na víkend ísť niekam či už tu na SVK alebo zahraničie, dovolenku sme boli naposledy v 2018tom potom sme prerábali dom a nakoniec korona a samé zákazy.

zuzka0118
autor
16. mar 2021

@columbine o tej zdravšej strave som premýšľala pred rokom, postupne som vylúčila biele pečivo múku to mám len ozaj výnimočne, jem viac ovocia zeleniny, od min.roku sa mi podarilo schudnúť skoro 10kg a to som nemala nejakú veľkú váhu, teraz mám 61kg pri výške 165cm, poznám aj ženy kamošky čo mali o dosť vyššiu váhu a podarilo sa im otehotnieť, cvičím ako sa mi dá tak 2x v týždni , chodíme so psíkmi von takže pohyb mám, do práce a naspäť tiež chodím peši to mám ďalšie 4km len cestu, takže pohyb aj stravu myslím že by mala byť v poriadku.
lenže ako sa nedá na to myslieť nepochopím, keď po niečom túžim ťažko si poviem že čo teraz to nechcem? ako na to nemyslieť? jasné že sa nemilujeme len kvôli plodeniu, sex nás baví a užívame si ho ale nepochopím ako nemyslieť na to, kedy nám to už vyjde, tie pocity mám hlavne v 2.časti cyklu keď má očakávam či príde/nepríde MS.. keď aj príde povieme si dobre, ďalší mesiac nová nádej ideme ďalej, ale keď sa to nepodarí ani o ďalší mesiac,dva.. jasné že nad tým človek začne viac a viac premýšľať, preto som sem písala o skúsenosť ako to riešil niekto, kto si zažil niečo podobné 🙂

mondolina
16. mar 2021

@zuzka0118
my to zatiaľ tiež riešime, keď niečo vymyslíme dám vedieť 😛🙈

zuzka0118
autor
16. mar 2021

@queen_el presne nevieme či za tým nebude niečo viac, pohyb strava máme celkom zvládnuté ako som písala aj vyššie podarilo sa mi od min.roku schudnúť takmer 10kg a priateľ tiež v práci má pohybu dostatok, doma pestujeme vlastné ovocie/zeleninu hlavne teda cez letnú sezónu máme iba svoje, aj jablká a také veci čo vydržia cez zimu mrkvu cviklu tú jeme doteraz zo záhradky, snažím sa variť zdravo polievky bez múky zápražky, vyprážané robím ozaj výnimočne 2-3x do roka ja to nemusím, ryby máme, šaláty aj pohyb a 2psíkov ktorí nám robia radosť ale to nestačí, kopa ľudí ani nedodržuje stravu, pohyb žiadny a plodia jedna radosť, takže v tom to určite len nebude =D

zuzka0118
autor
16. mar 2021

@1aduliatko1 ďakujem, nad Martinom som tiež najskôr premýšľala čítala som dobré recenzie aj, to ste boli v tom Heliose? len my to máme od nás dosť ďaleko, ale tak čo by človek nespravil išla by som aj tam keby bolo treba a malo to pomôcť.. A Vám sa podarilo prirodzene nakoniec či na IUI keď bol horší SPG?

zuzka0118
autor
16. mar 2021

@mondolina ďakujem, budem rada tiež za každú info 🙂 držím palce nech sa čím skôr zadarí ako si to prajete ❤

1aduliatko1
16. mar 2021

@zuzka0118 ani v heliose sme boli, no mali sme tam len 2 sedenia. Raz spermiogram a raz konzultaciu s dr a sono mi robila. Pristup bol super, boli mili.

1aduliatko1
16. mar 2021

@zuzka0118 prirodzene.dr.mi spravila sono, povedala ze teraz sa mame snazit a sup podarilo sa. Ani som tomu nechcela verit. Brala som asi 4 mesiace inofolic.

1aduliatko1
16. mar 2021

@frida1990 ano uplne prirodzene.

iskavz
16. mar 2021

@zuzka0118... pri čítaní tvojho príspevku vidím seba s manželom pár rokov späť. Preto skúsim trošku poradiť z vlastnej skúsenosti. Samozrejme nechcem tvrdiť, že len môj názor je ten správny.
Takmer po 2 rokoch snaženia sa o dieťatko, po užívaní všetkých možných výživových doplnkov, vitaminov, čajov a pod. sme sa rozhodli náš problém riešiť a stáli sme pred rovnakou otázkou ako ty. Na koho sa obrátiť?
Určite najskôr navštív svojho gynekológa,nie CAR. Nebude ťa to stať toľko času, ktorý by si stratila. V rámci 1 alebo niekoľkých cyklov ti urobí folikulometriu a základný hormonálny profil. Ak je niekde problém, ukáže sa hneď, plus môže trošku pomôcť hormónmi. Samozrejmosťou je partnerov spermiogram. /základný profil urobí aj bežný urológ/ Ak sa ani týmito vyšetreniami nič nezistí, stratíš max. 2 mesiace, ktoré nehraju žiadnu rolu. Pretože akonáhle sa už rozhodneš pre CAR, začne sa kolotoč vyšetrení, odberov, kontrol a pod. náročný psychicky, časovo a aj finančne.
CAR si nechaj ako uplne poslednú možnosť.
Okrem vyšetrenia u svojho gynekológa, si môžeš vyžiadať výmenný lístok aj na zistenie priechodnosti vajíčkovodov, reprodukcnu imunologiu, genetické vyšetrenie páru, hematologiu a tiež vyšetrenie štítnej žľazy. Ak máš dobrého lekára, určite ti v tomto poradí. Keby mne niekto v tomto poradil, nemusela som vôbec absolvovať 1 zbytočne kolo Ivf. Samozrejme ak nechceš už strácať čas, vyskúšaj konzultáciu v CAR a uvidíš. V mojom prípade CAR hľadal príčinu neplodnosti neskoro a ani nepomohol. Poznám však veľa mamiciek, ktorým pomohli mat vytúžené dieťatko.
Veľmi držím palce.

blondie333
17. mar 2021

@zuzka0118 ahoj, Tvoj pribeh mi veľmi pripomína ten môj, ja mám 32, ale manžel o 4r mladší. No nedarilo sa rovnako a tiež som z toho bola už podvedome veľmi nešťastná, nech som sa akokoľvek snažila ukľudniť a nemyslieť na to.
Skusim Ti zatiaľ aspoň napísať, čo pomohlo nám (aspoň si myslím), do tej doby kým dostanete termin v CAR a kým podstúpite vyšetrenia, môžeš ešte skusit ak tak toto:
- boli mi odporučené kvapky Gynex + Inofolic combi a včelia materska kašička, myslím, že práve toto mi pomohlo, mala som dlhy a nepravidelný cyklus (32-35-občas až 38 dni) a ovulaciu dosť neskoro. Doplnky mi to pekne upravili a ovulaciu som mala 15dc, odsledovanu ovulačnými testami.
Manžel mal tiež doplnky - kotvičník zemný, macu, l-carnitin, l-arginin, selen, zinok a tiež tu materskú kašicku.
Za 15mesiacov sa nám podarilo jedno tehotenstvo minulý rok, skončilo však v 1.trimestri ako missed abortion, musela som ísť na kyret a potom sme mali pauzu...doplnky som opätovne nasadila začiatkom roka a pred týždňom sa mi konečne na teste objavili // 🙏🏻 Zajtra idem teda na potvrdenie ku gynekologičke 🙂 dúfam, že tento krát to dopadne dobre.
Skús teda možno pozrieť tieto doplnky zatiaľ, ja myslím, že mne naozaj pomohli. Každopádne držím palce, nech sa aj Vám podarí.

zuzka0118
autor
17. mar 2021

@iskavz ďakujem veľmi pekne za Vašu skúsenosť, určite budem aspoň vedieť na aké vyšetrenia a tak sa popýtať, ja som pôvodne rozmýšľala aj že by som to riešila najskôr so svojim gyn.,len som nevedela ako dlho by to trvalo a nechcela som napr. pol roka,rok niečo riešiť čo by viedlo nakoniec aj tak k CAR, ale keď by to malo byť napr. len do tých dvoch cyklov odsleduje zistí aj on čo môže určite by som skúsila najskôr túto možnosť, ako hneď všetko sama platiť. Priateľ spraví spermiogram v CAR, u bežného urológa mi spomínal že nechce lebo že ten nie je až taký podrobný a určite tam nemajú na to také vybavenie myslím na vyhodnotenie ako na klinike. Ďakujem, snáď sa čoskoro dočkáme // 🙂 to mi je ľúto že to IVF nevyšlo ale to je to, že človek nevie a kým nemá vlastnú skúsenosť lebo nemá kto poradiť je to horšie. Vám sa nakoniec podarilo či stále skúšate ďalej?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre