Ahojte zienky. Veľmi túžim po 3 bábätku. Mám doma dvoch chlapcov 3,5 ročného a 22 mesačného. Manžel najpr nechcel o 3 dieťati ani počuť a teraz mi povedal že dobre ale teraz. Ja som chcela neskôr keď budú chlapci väčší. Pre nás by to samozrejme znamenalo že musíme kúpiť väčšie auto (7 miestne). A čo sa týka mna tak opäť byt doma a zrieknuť sa takmer všetkého. Opäť by sme boli pripútaný doma minimálne na rok kým by som kojila. Teraz ideme s mužom spolu po 5 rokoch na ples a dokonca sme boli minuly víkend spolu v meste. Bolo to super neskutočný relax. Chcem sa spýtať či niektorá z vás mala podobne pocity a tiež sa to v nej tak bilo. Túžba a rozum že opäť nebudete moc ísť s mužom len vo dvojici?
@maciatkolulu nie nepracujem. Som už 4,5 roka doma. S prvým synčekom som bola na rizikovom. No neviem si celkom predstaviť ako by sme sa zmestili do nášho autá 5. 3 autosedacky na zadné sedadla nedám.
@nika898 ak das toho najstarsieho na podsedak tak by nemusel byt problem (nase uz od 5r su len v podsedakoch...ale je pravda, ze nechodime na velke vzdialenosti a je pravda, ze 7miestne auto by bolo komfortnejsie). Cim viacej si zacnete s manzelom uzivat mimo dom, tym menej sa ti bude do toho chciet, takze by si sa mala rozhodnut cim skor a odbit si to teraz 🙂
@nika898 Existuju aj auta s plnohodnotnymi 3 sedadlami vzadu, napriklad Kia Venga, alebo Ford C-max. Urcite sa daju pozriet aj v bazaroch za slusnu cenu.
Co sa babetka tyka, poviem na svojom priklade. Deti mam presne 18 mesiacov od seba. Co Ti poviem, bol to zaberak na hovado, syn super akcny, dcera mala problemy s imunitou, spankova deprivacia bola moja najblizsia kamaratka.
No I tak som stale tak nejako vnutorne dufala, ze este jedno bude. A co sa nestalo, 12 rokov po narodeni dcery nam do rodiny pribudne dalsia 🙂 Keby som si ale mohla vybrat, necakam do 37 rokov, tehotenstvo uz mi dava celkom zabrat.
@nika898 a prečo teda musíš byť doma? Véd s deťmi nemusíš byť len doma,ja som do octavie dala v pohode tri sedačky, teraz máme smax a tiež sa dajú tri sedačky dat. Skôr by som sa zamerala na financie, ja má tri deti dve s trojročný rozdielom a tretie s 15 a 13 ročným a mam vlastne jedináčika. A ísť zase od nuly nebolo jednoduché, ja by som zaručene už mala tri po sebe.
@sonnenshein Jeej vy cakate babo... ak si dobre pamatam nick, tak som ta "sledovala" na mojasvadba, lebo ma zaujalo, ze ste to mali tak netradicne a mala si uplne uzasne saty 🙂
@fokuska Ja uz som si Ta v par diskusiach vsimla 😉
@nika898 tak to teraz nesil, aby si potom nebola z toho nervózna a nahnevaná, nastúp do práce a možno o dva roky sa ti bude cniet po materskej ;)
Ja sa ani nedivym mužom že ďalšie deti nejako nechcú.
Musím uznať že keď sú malé deti, tak muži zväčša hrajú druhé husle, lebo my ženy nemáme takú slobodu ako predtým.
Sama píšeš že ste az teraz boli prvy raz spolu niekde bez detí. Užívajte si to.
Nechoď hneď do tretieho tehotenstva.
Vyčisti hlavu od mamickovania a bud chvíľku aj žena svojho muža.
Zabávajte sa tak ako kedysi.
Upevňujte korene manželstva a tretie dieťa môže prísť aj neskôr.
To že on povedal že áno, ale teraz, neznamená, že názor znovu nezmení.
Ale keďže si mala prvé tehotenstvo rizikové, tak teraz by to bolo s dvomi deťmi náročné, keby sa to zopakovalo.
Ja osobne by som šla tou cestou voľnosti ( ale vlastne aj rodinných výletov a šantenia ) a čas ukáže, či nakoniec ty nezmenis nazor
@maciatkolulu financie neriesim manzel zaraba slusne a ani priestor by nebol ziadny problen. Mame velky novy rodiny dom. Preto mi to aj tak stale vrta v hlave. Ze nemame ziadny problem. Naozaj jedine co ma od toho odradza je to ze nebudem s manzelom.
@nika898 ako nebudeš s manželom? Nerozumiem
@ivca88 presne si to vystihla. Nase manzelstvo dost zasiahli deti a to ze manzel bol na druhej kolaji. Aj vcera som mu povedala ze tuzim po 3 dietati ale az ked budu chlapci vacsi. Ked budeme vediet ako sa zvladame s nimi ucit a chodit na kruzky. Som mu povedala ze sme mladi a ze 3 dieta kludne mozeme mat ked budem mat 35-36. Teraz mam 30. Rizikove tehotenstvo som mala kvoli mne. Mala som otras mozgu a rok nato zachvat ktory sa podobal na mozgovu prihodu. Preto ma dal moj doktor na rizikove. Na rizikovom mi stale vravel ze mam ukazkove tehotenstvo. Druhe som tiez mala bez problemove aj porody. Takze po tejto stranke sa nebojim mat aj neskor.
@maciatkolulu nemusím byt doma. Myslela som to tak že sama s mužom nemôžem nikam ísť. Jednak strážiť babke a dedkovi 3 malé deti je dosť.
@nika898 No ja som mala úplne na nič tehotenstva. Všetko ma bolelo..
Deti mám krátko po sebea chcela som aj tretie ( aj manžel chcel, ba dokonca viac detí ) ale ja akosi cítim že nebolo by to správne.
Chcem sa venovať mužovi. Chcem ísť k moru a byť tam ako rodina. Doteraz to bolo tak že ja s miminkom a manžel so staršou.
Vlastne, stále sme takto "rozdelení".
Detičky sú úžasné, neskutočne stvorenia, ale niekedy to bolo s nimi ťažké.
A chcela by som si vedieť bez výčitiek nájsť čas aj na seba.
Takze my podobnu situáciu riešime takto.
V tvojom prípade, keď ešte muž je/bol proti, tak by som to toho nešla. Vneste radšej vášeň do vášho manželstva, robte to čo ste doteraz nemohli.
@nika898 tak ale ak teraz otehotnieš - ked budete dávať rodičom deti malý bude mať skoro 5rokov a starší cez tri - takže relatívne "veľké samostatné deti" + bábo....a do nejakých 6-7mesiacov tehotenstva môžete chodiť s mužom aj do kina aj divadlo aj návštevy.....rešpektuj že manžel neskôr už nebude chcieť dieťa a podľa toho sa zariaď....ak nemáte fin.problém - rodičom na varovku bábo a väčšie doma opatrovateľka....nebolo by to také hrozné ako to vnímaš ty teraz, lebo staršie deti by boli v škôlke a ty s bábom doma...ide o to ako tebe vyhovuje čas keď musíš byť len s deťmi. Ak sa už z toho cítiš deprimovaná, unavená a stále sama, tak do toho nechoď. Budúci rok pôjdeš buď do práce(deti v škôlke) alebo ostaneš ešte doma....
@maciatkolulu že si opäť nebudeme môcť sami dvaja do mesta, na ples, do kina a tak.
Ja ťa teraz nechcem odhovarat,ale mala som to rovnako.No musíme myslieť aj na to,že bábätko sa nerovná vždy zdravé dieťa.Ja som mala 2bezproblemove tehotenstva a 2 rýchle prirodzene pôrody.Prišla túžba po ďalšom krásnom uzličku ,ktoré aj prišlo,no predčasne s detskou mozgovou obrnou .Mám doma večné bábätko .Mentálne myslím,lebo chodiť sme ju našťastie naučili.Absolutne som nepočítala s takou variantou.Milujem svoje dieťa,no píšem to preto,lebo zväčša si nechceme pripustiť,žeby sa práve nám niečo také stalo.
@trojnasobnamama veľký súhlas.
My sme tiež druhé dieťa brali ako zdravé. Prihliadali sme len na financie.
A veru, dcérku mi teraz 4 x uspavali do narkozi kvôli MRI a CT lebo ide na operáciu hlavy, 5 hodinovu. A to ma len rok.
Milujem ju najviac na svete, ale vidieť vlastne dieťa trpieť je strašné.
Treba myslieť na všetky rizika.
My máme tiež dvoch synov a starší má narušený vývin reči a vzhľadom k tomu koľko času, energie a úsilia to vyžaduje, tretie dieťa z čisto racionálneho hľadiska už nezvažujem a to ešte nechodí do školy. Tretie dieťa môže byť super no treba zvážiť všetky okolnosti.
Ja mam 4 a skoro 3 rocneho a o cca rok planujem otehotniet zas...muz to teda este spracuvava, ale ja ho presvedcim. Kazdopadne nechapem, preco by si bola prikovana doma...kym porodis, budes mat deti v skolkach, doma jedno..ja sa na to nenormalne tesim, lebo prve som bola typicka nedockava prvo matka , nech uz chodi, nech uz hovori...vobec som si neuzila to teraz, pri druhom som mala uz nenormlan fofry, kedze ich mame blizko pri sebe, ze na nejake dvojhodinove prechadzky s kavou nebol cas....ani neviem, ako mi ten prvy pekelny rok presiel. Ja nevnim, ze sa nam z muzom zivot obmedzil, jasne prvy rok je tazsi, ale dostlai sme sa aj do kina, aj vsade, lebo na take povarovanie, ze deti spia, to v pohode, prisli babky, cize, mne pride, ze teraz je to uz super... ja sa nezamyslam, nad tym, ze by nebolo zdrave, alebo ako financie ( teda auto nvoe sme kupovali s tym, ze podsedak a dve sedacky musia vojst), kedze ja pracujem aj popri materskej, muz zaraba super a najdrahsie je aj tak prve dieta. Mam teoriu, ze problemy riesim az nastanu, resp ten most prechadzam, az k nemu pridem.
Onedlho budem mat stvrte babo, medzi detmi mam rozdiel 2,5-2,5-3 r. Osobne by som do dalsich deti nesla s vacsim odstupom. Kvoli tomu, ze tych tvojich 22+9m je podla dost velky rozdiel, aby bolo to druhe najmladsie dieta dost samostatne. Dalej, ak by som sa plnohodnotne zaradila do zivota (spolocenskeho, atd), uz by sa mi asi tazsie vracalo spat na matersku, prebdete noci... A ak budu mat deti medzi sebou mensi vekovy rozdiel, budu si viac rozumiet. O 3 roky budes mat deti "velke", pekne sa ti spolu prehraju a v 33ke mozes mat ruku hore a uzivat si s manzelom. Samozrejme, v idealnom pripade, ze nenastanu ziadne zdravotne alebo ine komplikacie.
@nika898 Už si dlho doma, preto to vnímaš ako obetu, mať teraz ďalšie dieťatko. Ja som to na MD (4 roky) vnímala rovnako. Ale teraz som už 1,5 roka späť v práci a vidím to už inak. V období od jesene do jari často vypadávam z práce s chorými deťmi, čo mi samozrejme v práci dajú aj pocítiť. Každý očakáva, že o choré deti sa majú starať starí rodičia. Ltt stihnem prácu, domácnosť a trochu sa venovať aj deťom. Pracovne sa neposúvam, nie je veľká ochota nechať ma zvyšovať si kvalifikáciu. A doma nič nestíham. Takže sa nedokážem venovať poriadne ani rodine, ani práci. My túžime tiež po 3. dieťatku, pre nás už asi nastal ten správny čas. 🙂
Nečítala som všetky komentáre. My sme riešili niečo podobné, syna sme mali pomerne skoro v 23 rokoch, nebolo moc financií, bývali sme najprv v garsónke, potom v malom byte v podnájme. Dosť nám vtedy pomohli rodičia (otehotnela som počas štúdia na VŠ). Roky plynuli, obaja sme si dokončili externe VŠ, našli si slušnú prácu, kúpili si veľký byt, syn mal 8 a akosi sme riešili ci vôbec chceme druhé dieťa, nakolko mam zdravotné problémy a syn bol veľký (zahrala v tom už pohodlnosť), chceli sme druhé dieťa - ak vôbec najskôr o 2 roky, ak sa nezadari tak nám úplne stačil nás syn. Počas toho ako syn rástol (do tých jeho 8 rokov) sme sa s mužom nevedeli akosi zosúladiť, raz som mala nutkanie na druhé dieťa ja a on nie a naopak. Až nakoniec zohrala úlohu náhoda, osud,..? Zlyhala antikoncepcia, nečakane som otehotnela a dnes máme 4 mesačnú dceru. Báli sme sa ako to zvládneme, tehotenstvo som strávila na PN, finančne sme na tom tak ze ak sme zvládli prvé, druhé tiež 😉. S mužom si na seba nájdeme čas, syn už je veľký, samostatny a dcéra o 19 zalahne. Stačí nám večerná pohoda pri filme, kedy sa vyrozpravame jeden druhému, netreba nám ísť do mesta, na kavicky, večere. I keď sem tam zájdeme na kávu aj s deťmi (mala je v kočíku, syn sa zahrá) a mame krásny deň ako rodina. Ale čo sa týka času stráveného iba s manželom vždy sa to dá zariadiť, predsa kde je vôľa tam je cesta 😉
Ja som na tom bola rovnako ako ty. Muž, ale ešte nechcel. Véd baby boli malé a celkovo nás to vycerpacalo. Teraz majú 10 a 8 rokov. A túžit som neprestala no už sa aj bojím. Bojím sa rizík, bojím sa zdravia, bojím sa toho venovaniá sa diétatku, prebdenych noci, byť v pozore 24 h denne.
Teraz už mám svoj kľud, pokoj. Baby sú samostatné, nepotrebujú ma nonstop. A toto je u mňa už taká hlavná stopka plus tie rizika možné. . Zvykla som si na kľud.
Ale zas tým, že sú samostatné, chodia von s kamošmi,,, chyba mi niekto doma. Chyba mi ten detský plač a dzavot. A aj tým, že som ich mala hneď po sebe som si ich vlastne ani neužila poriadne a cítim také to prázdno v tomto.
Proste sa neviem rozhodnúť. Proste strach je väčší.
Obe moje dievčatá boli neplánovane a to som si vždy hovorila, že 3 si krásne na plánujem atď. Nie, nedokážem to. Ak sa opäť prihodí budem šťastná, pre šťastná no sama od seba neviem ísť do toho..
A teda co ti tým asi chcem povedať. Ze chod teraz do toho kým si rozbehnutá, pokiaľ je iba jediný strach "mat malo času s mužom na seba"
Diskusiu som len matne preletela ocami..tiez mame 2deticky vo veku 5r a 2r. Vzdy som bola nastavena ze max 2deticky ale pred polrokom som dako zatuzila po tretom. Netusim co sa stalo 😁 mm sa najprv bal, ze ci sa zvladne o nas postarat a ze aj teraz vela x uz nevladze behat s detmi..vo mne sa bil rozum a tuzba. Velmi velmi tuzim ale keby to za mna niekto rozhodol 🙈🙊Tiez mame novy dom cize priestor je, a tiez riesime nove auto lebo do zadu sa nam 3sedacky nezmestia..najprv to vyzeralo tak ze rozum zvitazil ale v septembri zacal mm bez varovania "vyrabat" tretie.. na moj soknuty vyraz reagoval ze "lebo vas lubim a aj ja chcem aby sme boli velka rodina"..netlacime na pilu ale stale sa nepodarilo zarobit to tretie..davam tomu sancu do decembra aby som stihla retazovy porod a ak sa nepodari budem to brat ako osud,znamenie..uz mam 34rokov a po 35 by som uz nechcela rodit. Uplne chapem tvoje pocity..presne to vsetko mi behalo hlavou dokonca aj to ze ak ostanem dalsie 3roky doma, uz mi sef isto miesto nepodrzi a po 9r budem bez prace co som este od SS nebola. Dokonca aj VS som vystudovala popri zamestani..cize vsetko podrobne pitvam avsak si hovorim tazko bude len do casu a potom si zacneme uzivat velku rodinu. Hovoria mi ze ak mas dve, zvladnes aj tri. Uvidime co nam osud prinesie ale verim ze tretie nam osud dopraje 🙏
No takto moj nazor....to nie je len tak....pozri mozes otehotniet a mat tehotenstvo len tak ,ze to pojde vseeetko super...ale moze to byt aj inak...mozes otehotniet a cakat aj dvojicky...mozes otehotniet a mat take na prd tehotenstvo,ze budes rada,ze zijes....aj ja mam niekedy tuzbu mat tretie...ale ked si predstavim realne seba teraz tehotnu pri 22 mesacnom dietati...ktore mimochodom aj mam, tak viem,ze by som bola razflakana na vaetky strany este viac ako som teraz...nevyspata, unavena a na nervy....a hlavne svoje male dietatko by som musela dat bokom...
Lebo automaticky by slo vsetko bokom...manzel, najstarsia dcera a aj drobcek...takze ked chces byt ustvana nejake tie dalsie roky tak do toho chod...a ked chces byt v pohode tak ako si teraz tak to nechaj tak...a uvidis casom...to je na tebe...ty budes zit ten zivot nie my...ani jedna z nas...ale ty.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@nika898 sedemiestne auto pri troch deťoch nepotrebujete. Ty už pracuješ?