Trombofílny stav FV Leiden Heterozygot

sandra1400
6. júl 2020

Dobrý deň prosim vás je tu niekto kto bohužiaľ zdedil túto genetickú vadu? Mali ste problém s otehotnenim?
Alebo missed abort?
Mám 28 rokov a o tejto vade som sa dozvedela asi pred 5 rokmi. Čiže 5 rokov nemám HAK. Nedávno sme sa s partnerom rozhodli že by sme mohli už mať bábätko. Tak na prvý šup sa podarilo no žiaľ malinke sa nevyvijalo. Ani som nekrvacala a v 12 tt som musela ísť na kyretáž. Hneď ako som sa dozvedela že som tehotná tak mi hematolog predpísal Clexane. Dávam si ho pichať dodnes. Kvôli odporúčaniu.. Do návštevy hematologa. Viem že je to veľmi citlivá téma no chcela by som vedieť čo mám robiť aby som bábätko vynosila?
Za každú radu, príbeh, popis skúsenosti vám budem veľmi vďačná.. Ďakujem

jana2679
6. júl 2020

Ahoj, ja mám túto diagnózu, zistili mi ju po 4 potratoch avšak pred tým ako som to vedela som mala už jedného syna, s ktorým som mala bezproblémové tehu - dr povedala že zázrak prírody, po potratoch som nemala problém otehotnieť a hneď ako som to zistila som začala pichať Fragmin, ďalšie tehu som mala hematóm no zvládli sme to a 3 tehu bezproblémové, mám teda ešte 2 dcérky . Mrzí ma že ti to nevyšlo, netráp sa ak to takto príroda zariadila asi vedela prečo. Šanca že to bude všetko dobré je obrovská, hlavne psychika veľa robí. Držím palce 🙂

sandra1400
autor
6. júl 2020

@jana2679 ved práve je to čerstvé a strašne sa bojim že keď budeme skúšať po 3 mesiacoch že sa to zopakuje.. A neviem ako si pomôcť 🙄

jana2679
6. júl 2020

@sandra1400 ja som dosť tvrdá v niektorých veciach a strašne ma to bolelo, ale vyplakala som sa a išla ďalej. Ono v tom tehu som mala obavy to je jasné, 1 trimester som doslova odpočítavala každý deň a pozorovala každé pichnutie. Neboj sa toto nie je až taká tragická diagnóza a určite to vyjde. Zamestnaj sa niečím čo ti robí radosť, teraz je leto teš sa , robte si program aby to bolo prirodzené a nič netreba siliť. Pre mňa bolo asi najhoršie čakať a výsledky u hematológa a genetika, potom som si jednoducho dala do hlavy že teraz to dám, nič sme vôbec naplánovali a to bolo fajn.

stanusenka
6. júl 2020

@sandra1400 ahoj ja mám FV tiež, dve deti bez problémov sa sa povedať, iba opuchy nôh, samé kŕčové žily a pichanie fraxiparinu od 30 tt, potom jedno biochemické tehotenstvo, rok na to MA v 10tt a teraz po roku ďalšie tehotenstvo som už v polovici, som na rizikovom kôli žilam a tvrdnutiu brucha ale inak všetko ok 😉

sandra1400
autor
18. aug 2020

Dnes som bola na kontrole u cievnej, pretože som zdedila nielen FV leiden ale aj krčové žily. Cievna mi povedala že by som mala mať clexane 0,6mg ..no mala som 0,4 mg. Neviete od čoho to závisí, že koľko mg clexanu by som mala brať?
Môžem brať detralex v tehotenstve? Brali ste ho aj s liekmi na riedenie?
Ja len sa všetkým chybám chcem vyhnuť ako sa dá 🙂 Aj ked to je ťažké

manana88
18. aug 2020

Ahoj, aj ja mám túto diagnózu. Mám už jednú dcéru a momentálne som tehotná 28 týždeň, pichám si Fraxi 0,8 ráno a večer + iné lieky moja krv je trochu rozhádzaná. Jedine čo ti osáva je veriť hematologičke a hlavne pozitívne myslenie, že to zvádneš 🙂

katkakovac
18. aug 2020

@sandra1400 mam tuto mutaciu a este jednu ako bonus, mam aj mutaciu genu pre protrombin, dvojity heterozygot. Potvrdili mi to v 13.tt, po tom ako mal otec trombozu a mna preistotu ako tehotnu otestovali. Dovtedy sme sa rok trapili z otehotnenim, viac krat to uz vyzeralo slubne, ale po par dnoch meskania nabehla silna menstruacia. Ci to bol skory potrat, netusim. Syna som uspesne donosila, uzivala som fraxiparine, neskor clexane este 2 mesiace po porode. Pocas prvych tyzdnov tehotenstva sa mi ale spravil velky hematom a bolo to hop alebo trop. Dubak to zvladol. Druhe tehotenstvo som odhalila velmi skoro, v podstate este pred meskajucou menstruaciou. Hned som utekala gynekologovi, aby mi tehotenstvo potvrdil a hned som nabehla hematologicke nech mi da clexane. Vsetko dopadlo dobre, dokonca som rodila prirodzene. Netreba sa stresovat, co ma byt, bude. Statisticky kazde 4 tehotenstvo konci spontannym potratom, takze do 12tt to treba brat s rezervou. Mohol byt nejaky iny problem s embryom, ktore priroda nedokazala opravit.
Ja som k tehotenstvu pristupovala s chladnou hlavou a dcera sa podarila na prvy sup, bez vacsich problemov som ju donosila, narodila sa presne na termin. Obe deti boli trochu viac sledovane, ale mala som vela zdravotnych problemov, ktore nesuviseli s trombofiliou. Chce to vela trpezlivosti, klud, dobrych lekarov a dobre to dopadne. Drzim palce🙂

suzanca86
21. jan 2023

Ahojte mam 6 baleni clexanu - 4 ak by niekto potreboval. Zaruka do 10/2024.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre