Ahojte, mam skoro uz 37r a 2 deti (10r a 2r). Vacsi vekovy odstup nie preto, ze by som druhe nechcela, ale nebolo s kym 🙂 No ako uz mam s terajsim manzelom druhe 2r, tak velmi by sme chceli aj 3tie.
Ale...bolo by to mozne tak najskor o rok realizovat (fin a pracovne povinnosti) cize by som rodila ako 39-40rocna.
Nie ze by som sa citila stara..ale popravde som straaaaaaaasne unavena.
Poznate to, vsetko vas vycerpava 100x viac ako pred 15r.
Takze neviem no...3 deti, z toho 2 male na 40tku..?
Chcem ale bojim sa, ze od unavy hubou rozryjem dlazdice na chodniku. ☹
V tvojom veku som lietala ako vrtuľa,tretie som rodila v 42r. a tá vrtuľa tu bola stále tak na 90%,jednoducho niet času "polihovať".U mňa únava /nič katastrofálne/ prišlo po 50tke,píšem preto,lebo to môže byť spôsobené aj zdrav. ťažkosťami nielen malými deťmi ,napr. štítna žľaza.Malé dieťa po 40tke ťa akoby nakopne a predlžiš si mladosť.Je to len na tebe,či sa trochu obetuješ / a v "starobe" budeš Bohu dakovať za to neskoré dieťa- ja teda rozhodne áno/ alebo sa dáš prevalcovať únavou a vzdáš to.
Mna o par dni, zajtra sa dozviem kedy caka tretia sekcia. Deti vek 11,3, a teraz tretie. Ja 40 😁. Takze kludne hop do toho
Neviem ci si pytas radu alebo nazor. Ale ja osobne by som urcite nechcela takto neskoro dieta. 40r zena nie je stara ale je stara na dieta. To je len moj osobny nazor. Ja mam 26r a nezvladam niekedy tu unavu s mojim nespavcom. V 40tke chcem mat pokoj a na dochodok chcem si uzivat vnucata a nie sa zlostit s pubertiakom.
no, take co mali deti v 20tke uz vlastne mozu byt v 40tke babkami 🙂 Ja mam 41 a tretia dcerka ma 3,5. Ano som unavenejsia a mozno nervoznejsia, ale citim sa vekovo tak na 30...a co bude o 15-20 rokov teraz neriesim....a nikdy nie je napisane, ze v 20-25 by som to zvladala lepsie...je to asi dost individualne. A poviem este pravdu, ze teraz by som uz o dalsom neuvazovala, ale to aj tym poctom...keby nemam ziadne alebo len jedno, asi by som do toho kludne sla....
@myboys skor nazory, ale dik 🙂 Ved ja keby si mozem vyberat, tiez to radsej poriesim mladsia, ale zivot nevydal...
Ono prve dieta bolo narocne velmi, ale toto druhe je uplny anjelik, spi, papa, poslucha...no proste koli tomu druhemu anjelikovi mam v hlave mega chrobaka, za tretie 🙂
@kllamarka ja čakam prvé bábo po 40 - teda mam 39 ale v case porodu 40 a citim sa vyborne. Ja zasa som nikdy ani nahodou netuzila mat deti skoro to je vec osobneho nazoru v tom sme asi kazdy iny. Ja v tvoj veku ziadny problem nevidim, mnohe zeny maju vtedy deti alebo aj neskor. Drzim palce 🙂
@janinah presne tak! V 40 je zena stale plodna (pokial samozrejme nema predcasnu menopauzu ale to sa ojedinele stane aj 30-rocnej). Keby to tak bolo tak nema tolko zien vtedy deti (a aj vzdy malo).
Moj nazor je,ze v pohode. Sice ja som,mala prvu 21rocna, druheho 28rocna a tretieho min.rok v auguste 33rocna. Mne osobne robilo vacsi problem vstavat k dcere v 21.rokoch,nez teraz k drobcovi. Ja mam pocit,ze cim som starsia,ttm to zvladam s vacsim nadhladom a prehladom. Jasne,unava pride na kazdeho,ale kazdy jeden usmev od drobca za to stoji 🙂
@janinah
@ingelika78 no ale veď dnes sú plodné dievčatá už v 12tich, takže na prírodu by som sa nespoliehala, že vie čo robí 😀
@kllamarka drzim palce! Ja osobne by som sa na to necitila ale obdivujem vsetky zeny co sa na to daju, predsa vychova maleho cloviecika da zabrat 🙂
@janinah tak celkovo sa "priroda" posunula.. deti 9 rocne zacinaju menstruovat, 50 rocna zena ma este menzes. Takto toto by som ako argument velmi nepouzivala. Skor je na danej zene ako sa citi, ja viem ze by som sa na dalsie v takom veku urcite necitila ..
@lenja123 tak to bola len mala nepodstatna cast toho argumentu. Ja som sa na dieta citila priblizne v takomto veku a spolicne xme sa tak s manzelom rozhodli - a je to v tomto veku uplne v pohode mozne . To ze teenageri mozu mat deti ( a aj maju) tak tam vacsinou planovanie a rozhodovanie nehra rolu, hlavne v takom veku. Ale beriem ze nie kazdy sa na to citi mentalne v 40.
@ingelika78 tak aj 40-tke sa moze "smyknut", to ze je zena starsia neznamena ze nemoze otehotniet neplanovane. Nie teenegery ale deti, 9-rocne dievca je dieta, kludne uz menstruuje, kludne aj 50rocna zena menstruuje.
Ja som pisala len svoj pohlad a nazor. Ja osobne by som nechcela. Za mna je uz zena na deti stara.
@ingelika78 veď ja aj reagujem len na tú malú nepodstatnú časť ☺
@myboys ved vravim, nie kazdy sa na to citi. Ja som spokojna, citim sa vyborne, ja by som zasa deti nechcela mat skoro a nevyhovovalo mi to. Ale napriek tomu sa inym zenam za ich osobne rozhodnutie necudujem respektive ich neposudzujem. Je mi to skratka dost luto ked niekto povazuje buducu mamicku v mojom veku za “staru”. Nezijem na SK, este som sa zatial nestretla aby sa nad tym niekto pozastavil vratane lekarov tu, aky mam vek.
@ingelika78 ja to nemyslim v zlom. Ako ano, v tejto dobe je to uplne normalne mat aj vo vyssom veku deti a nie je to ziadny zriedkavy jav. Takze neber to ako urazku, skor som to myslela ze ja by som sa citila stara. Ale dolezite je ako sa citis ty a ked Vam to vyhovuje tak nie je o com 🙂
@kllamarka každá žena sa v tomto veku (okolo 40-tky) cíti inak, závisí to aj od zdravotného stavu.
Moja mama v 40-tke rodila piate dieťa (neplánovane), nebola zdravotne na tom najlepšie, aj pôrod sa riadne skomplikoval... a zvládla to všetko a myslím si, že to najmladšie dieťa si užilo od oboch rodičov najviac pozornosti a lásky, lebo sa jej mali viac času venovať, ako nám starším, lebo keď sme boli my malí, tak popri nás drobcoch museli zvládať aj prácu, aj gazdovstvo, aj stavbu domu...
Moja šéfka rodila v 43 r. tiež piate dieťa, popri tom viedli s manželom firmu s dosť náročným predmetom podnikania, ale energie mala na rozdávanie, myslim že viac ako ja, čo som bola od nej o 15 r. mladšia...
Takže ten rok počkajte a uvidíš, ako sa budeš cítiť. A niekedy stačí zopár správnych vitamínov a únava je preč....
Ja som v 40tke dieťa zvladala lepsie ako pred 30tkou 🙂 a to bolo najnáročnejšie - najhoršia kombinácia - dieťa nejedlo a nespalo, cely deň som riešila len kŕmenie, aby som do nej dostala mlieko a spávala len 11 hodín za 24 hodín, v noci sa budila každú hodinu do 2 rokov, ked išli zuby tak každých 15 min. Prvý polrok v noci spala 2 hodiny spánok, dve hodiny bdenie, neznasala kocik, autosedacku, tažko sa uspavala. Dostala som náročne dieťa a s nim veľa duševnej a fyzickej sily, veľmi ma to posilnilo, rodinu obohatilo, posilnilo manželský vzťah.
@myboys co vies ako sa budes citit a co budes chciet v 40tke? Toto su len take recicky zeny pod 30tkou... mne sa tiez ako 15rocneh zdala kazda nad 20 stara; v 20tke kazda nad 30, v 30tkr nad 40 etc.... a ako sama ten v3k postupne mam zistujem ze som stale rovnaka - niekedy sa citim unavenejsie, niekedy menej, niekedy v kondicke, inokedy menej - ale absolutne to nesuvisu s mojim vekom - uprimne bajviac unavena som bola pri prvej dcere ktoru som mala v podobnpm veku ako ty...
@kllamarka ja mam doma uz velkacku, skolaka a teraz babo - velkacka aj skolak uz dost pomahaju a malickeho miluju... a ja sa citim menej unavena a omnoho pokojnejsia ako pri prvom dietati... ak sa nato ty citis tak dotoho, nazory zien - hlavne tych ktore o tom veku bemaju ani paru ti mozu byt ukradnute... ono teraz je uplne normalne v tomto veku rodit - pred cca. 120timi rokmi ludia v tomto veku uz priemerne zomierali, a aj tak mali 10te, 11te dieta... teraz ta priemerne este cca. Raz tak dlhy zivot caka - stihas normalne vychovat dospeleho jedinca...
ahoj. dobra tema aj pre mna.
ja som pocitala vzdy s 2 detmi. bola som jedinacik a jedinacika som nechcela lebo mne ako dietatu vzdy surodenec chybal.nejak som to mala v hlave a ani vo sne ma nenapadlo premyslat nad viacerymi.
prve som mala v 28 - extremne narocne dieta pri ktorom som si povedala ze ho fakt milujem ale dalsie ani nahodou.
po vyse 4 rokoch som si uvedomila ze by sa mu fakt zisiel surodenec. a nic lepsie som nemohla ani spravit. jemu ten surodenec neuveritelne pristal. aj ked je tam 5 rocny rozdiel su super partaci. a ja viem ze nic lepsie sa mu ani nemohlo stat ako mat surodenca (jasne ze sem tam sa nepohodnu ale vzdy ked ide do tuheho stoja pri sebe a verim ze aj ked nebude vzdy ruzovo vo vaznych veciach si budu raz pomahat)
takze pri druhom som mala 33 a musim povedat ze som omnoho lahsie zvladla druhy porod aj fyzicky aj psychicky, aj v tehotenstve som bola vyrovnanejsia, aj fyzicky som sa lepsie a rychlejsie zotavila a nemala som ani ziadnu poporodnu depku ako pri prvom. navyse mala bola zlate babatko. celkovo som to zvladala lepsie ako ked som bola mladsia o 5 rokov.
no a teraz mam tiez trochu chrobaka v hlave a uvazujeme nad tretim ale tiez tak o rok najskor a tiez mam teraz cerstvo 37-.
@pralinka25 akoby si o mne pisala - take iste deti, viac menej aj vek aj vekove odstupy🙂 a aj skusenost🙂
@myboys moja dcera bola extremne narocna - nespala dlhsie ako par minut vkuse prvych 6 mesiacov, prvu noc prespala ked mala 8 rokov🙂 narocna je stale a to je v puberte... obaja synkvia su omnoho lepsie babatka... po dcere som mala depresiu, pri chlapcoch pohoda - vyrovnana, pokojna mamina co v pohode stiha... ked som mala len malu tak sme si zohnali upratovacku, muz mi nosil jedlo z prace, schudla som na 45kg ... nestihala som nic...😉
@pralinka25 no tak snáď to dáme o ten rok 🙂
@kllamarka ak nie si na to nastavena kvoli unave..tak neviem..mam.kamosku,co bude mat tento rok 39r.,rodila pred rokom ako 38r. 3dieta a tie starsie si dost male,ked sa tretie narodilo,jedni malo 3 a druhe 7rokov.. unavena je tak normalne,ako su asi vsetky matky malych deti..co sa aj hadaju a poklbcia..
Mozno ta tretie dieta nabije energiou,mozno budes este viac unavena.. dolezite je aj to,ci mas cas na relax.. to dost pomaja.. cvicenie a pomoc aj partnera ci rodiny..
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@kllamarka o 2r bude mať najstaršie dieťa 12r a to je skoro bez starostí,malo by byť samostatné a pomôcť ti s mladšími súrodencami..
druhé dieťa ti nastúpi do škôlky,čiže ty sa prakticky budeš starať len o jedno..a ak manžel nemá problém uživiť/pomôcť s 3 deťmi chod do toho..
len mu už teraz povedz že v noci vstáva on 😀