Ahojte, chcela by som sa vás tu opýtať ci by ste mi niektorá nevedela poradiť… opakujem poradiť, nie hejtovat. Chceli by sme sa pomaly po svadbe snažiť o bábätko, ja som zdravá, pravidelne chodím ja gynek prehliadky, až na pár cýst, ktoré som v minulosti mala nemám žiadne závazne problémy. Ja mám 26 rokov. Môj muž mal teraz 43. Bolo by podľa vás vhodne podstúpiť v jeho prípade nejaké vysetrenia ohladom spermií, či v tom veku je schopný splodiť zdrave dieťa? Doteraz sme toto vôbec neriešili, keďže sme chceli babo až po svadbe. Ak mi viete poradiť budem rada 🙂 Dakujem
Nemyslim…skusajte a uvidite ci to pojde. Ak ano tak super, ak nie, budete to riesit potom.
Riešiť to s tebou budú až keď sa ti nepodarí pol roka rok
@lakebabe skôr som to myslela ako že ešte pred tým snažením či sa neodporúča mužom nad nejaký vek niečo take absolvovať. Kľudne aj ako samoplatci, zaujíma má, či niektorá tu niečo take riesila.
Môžete si skúsiť dat urobiť spermiogram v CAR ako samoplatci, ale aj tam odporúčajú konzultácie až po neúspešných pokusoch otehotnieť. V podstate z úvodného spermiogramu ti povedia kvalitu a počet spermií
@lakebabe aha super pozrieme na to.
Skus napísať do akéhokoľvek Centra za 30 eur vám urobia spermiogram a porad sa s nimi
Zbytosne neries dopredu, len vas zostreaujes a este ste ani nezacali... Normalne sa milujte bez ochrany, ked bude chut, pripadne si odsleduj na sebe plodne dni... A ked sa pol roka nebude darit, tak nech ide na spermio... Ale ked ste este ani nezacali, tak nic dopredu neries...
@lakebabe ešte raz dakujem veľmi pekne 😊
@ikonica ja rozumiem že to asi riešim moc dopredu, ale snazim sa urobiť vsetko pre to aby to prebehlo bez nejakých komplikácií, zas nechcem byt potom deprimovana že sa to nedarí a ani neviem prečo. Ja som ale taká 😀 všetko dopredu riešiť
Pozri si pripadne aj vyšetrenie fragmentácie DNA v spermiách
Je to úplne zbytočné...zdravé deti splodia aj 60tnici.
Ak sa vám nebude dariť pol roka potom to rieš...keby si muza poslala preventívne na spermiogram dostaneš na papieri vysledok a co potom? Ten papier vám k dieťaťu nepomôže, je to len informácia.
Ja ti rozumiem. Ale z vlastnej skusenosti prilisne riesenie v tejto oblasti neprospieva veci. Fakt sa tym zaoberaj az ked sa polroka nebude darit. Nepredpokladaj dopredu nejaky problem u partnera kvoli veku a ani si nemysli, ze ked s mlada a mala preventivy ok, ze nemoze byt nakoniec problem u teba. Proste neries nic dopredu uzbytocne.
@gejb tak aspoň by som vedela že tam pravdepodobne bude nejaký problém z jeho strany, tým pádom by sme nečakali tak dlho s prípadným umelým. Nechceme stratiť teraz další rok tým že sa budeme snažiť a náhodou nedajbože sa nebude dariť a až potom sa bude riešiť prečo
Niekedy sa nedari, lebo su ludia prilis nedockavi a tlacia na pilu. Najma zeny. A znechutia cele to milovanie aj partnerovi. Uz len to, ze dopredu cakas neuspech, nie je uplne dobre psychicke nastavenie.
Môže podstúpiť spermiogram avšak neľakaj sa dopredu pri zhoršenom výsledku lebo to nemusí vôbec nič znamenať.
Ajtak ťa nikto nebude riešiť skôr ako po roku.
Máš 26 prihliada sa na vek ženy.
@medda_beda ďakujem za informáciu 😊
@ikonica tak ja nie som jedna z tých že idem teraz tlačiť na pílu, ani to nikde nepíšem. Téma bola založená primárne kvôli tomu, aby som sa dozvedela či je vhodne podstupovať nejaké vysetrenia ešte pred samotným snažením sa.
Ziadne vysetrenia preventivne podstupovat netreba. A neviem ako taku poziadavku vyhodnocuju chlapi, ze ich zena posle na vysetrenie este ani nezacali skusat. Aby nemal pocit, ze o nom pochybujes, o stave jeho podnosti kvoli veku.
autorka @ikonica ma pravdu. V tomto pripade vam viac uskodi psychika, kedze uz dopredu toto riesis. Treba si uzivat a neriesit dopredu ci to pojde alebo nepojde 🙂
@medda_beda a to je práve blbosť. Moja kamarátka je docentka, genetička a hovorila mi, že pripadne genetické poškodenie plodu a aj fakt či sa donosí alebo nie je vo vyššej miere ovplyvnený vekom muža ako vekom ženy. Čiže nechceš mať deti so starým chlapom.. a vekový rozdiel v tomto prípade je dosť značný. O pár rokov sa autorka bude starať nielen o deti ale aj o chlapa.
Asi by som opravila tvoj príspevok. Nik ti nespraví také vyšetrenia, aby partner splodil zdravé dieťa. Lebo aj 60 roční máji zdravé, ale aj 25roční majú postihnuté detičky.
@top_manazerka v dnesnej dobe maju mladi chalani problem splodit dieta. Paradoxne ja mam v okoli vela muzov 45+ co maju teraz zdrave malinke babatka a prave ti mladi sa snazia a nejde to lebo zle spermie atd... a poznamka "nechces mat deti so starym chlapom" je uplne mimo ...
@top_manazerka Prepáč, rozosmiala si ma trošku lebo mám manžela 40tnika a strčí do vrecka všetkých mladších aj výzorom aj kondíciou :D.Samozrejme, vek muža je dôležitý, ale CAR sa na to pozerá inak.Po 9 mesiacoch nás vôbec neriešili.Nejak vážne to začali brať po 2 rokoch.
Po roku nás označili za neplodný pár.
Mám 27, manžel 40 som v 5 mesiaci tehotenstva a problém bol pravdepodobne u mňa napriek manželovej skákajucej morfológií.Problém sa vlastne ani nezistil, ale po laparoskopickom prefuku som do 2 mesiacov otehotnela.
Takže samozrejme, áno vek muža a jeho zdravotný stav je dôležitý, ale vzhľadom na jej vek a plodnosť mužov ako napríklad u môjho otčima ktorý sa stal otcom v 50tke, kolega po 60tke, ich riešiť ešte nebudú.
Najskôr po roku kedže ona je mladá.Urobia spermiogram a tam sa môže niečo nájsť, ale ani to nemusí nič znamenať.
Môj manžel z morfológie 3% klesol na 1%, ale zase mal počet aj rýchlosť v perfektných číslach.
@top_manazerka A k tomu starému chlapovi :D pár rokov dozadu predavačka pýtala od manžela občianku.Vo vlaku ISIC a veľa ľudí si myslelo, že sme rovesníci a, že manžel nemá ani 30.
A vždy to vyzerá nejako takto 😯😲😳 keď niekomu povie koľko má rokov.
A nemyslím si, že ja sa budem starať o muža ktorý denne prepláve 10km, cvičí ťažké váhy, v pohode si zabehá niekoľko km.Ja sa skôr bojím aby on mňa zachvíľu neťahal žeriavom 🤣 keď už teraz funím jak parník.
Ale áno viem na akých chlapov narážaš kopec 40tnikov vyzerá strhano a staro.
@top_manazerka počúvaj ma, písala som že hejty tu citat nechcem! To že kto sa o koho bude starať ti môže byt s prepáčením u zadku! Nie je to tvoja starosť. Dovidenia
@michaelam2 ďakujem za podporu, si zlatá. Prajem pekný deň 😊
@medda_beda to nevysvetlíš takejto osobe, stará sa do toho čo nie je vôbec jej starosť a trepe odveci. Ja tu neriešim vekové rozdiely, ja sa tu pytam na úplne niečo iné. Ale keď o tomto píšeš tak môjmu muzovi tipujú bežne o 10-15 rokov menej, stará sa o seba, športuje, stravuje sa zdravo a ja s ním , samozrejme to nie je istota, že všetko pôjde bez problémov, ale tu išlo o to že zbieram informácie, či treba na take niečo ísť v jeho prípade, alebo nie. Každopádne ďakujem za podporu. Pekný deň 😊
Vyskúšajte, uvidíte 😊.
Ak to časom nepôjde tak najlepšie bude keď podstúpite vyšetrenia obaja.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Zabudla som dodať že muž je inak zdravý, športuje, jedine čo mal v minulosti je že mal problémy so žalúdkom, no to už je dávno.