Tokofóbia - panický strach z tehotenstva a pôrodu

mamuch321
22. feb 2023

Ahojte, velmi velmi tuzim po dietatku a s muzom sme na to uz pripraveni, vela sa o tom rozpravame a v nasich zivotom nastal na toto cas, ale cim blizsie su moje plodne dni, tym vacsia panika ma chyta.

Uz predtym som vedela, ze toto bude nieco, s cim nebudem celkom okej (som velmi uzkostny clovek uz beztak), napriklad som nikdy ani len neuvazovala mat vaginalny porod - vzdy som hovorila, ze si vybavim cisarsky za kazdu cenu, no teraz mam panicky strach uz iba z pomyslenia na otehotnenie.

Mam strach z bolesti, z nevolnosti, z too, ako s abude menit moje telo, z hemoroidov, vypadavania vlasov, z toho, ze s ami pokazia zuby, z toho, ze potratim, ze mi babatko umrie v maternici a budem ho musiet porodit, ze priberiem a budem sa hnusit sama sebe (mam historiu PPP), ze sa mi zhorsi psychicky stav, budem mat vykyvy nalad, ze bude nieco vo mne rast vo mne tiez nevzbudzuje euforicke pocity ako o nich citam a pocuvam. Nerada chodim po doktoroch.

Skratka, obdobie, kedy by som mala skakat radostou, sa u mna zmenilo na des a hrozu. Vela z muzom hovorime aj o moznosti adopcie - dohodli sme sa, ze aspon jedno diet aby sme mali biologicke, lenze ja sa obavam, ze toto nebude mozne. Kebyze sa ukaze, ze nemozem otehotniet, ulavilo by sa mi. Uz som aj uvazovala, ze si v tajnosti necham predpisat antikoncepciu a budeme akoze skusat, ale takto klamat svojho muza by som nedokazala.

Predostrela som mu tento moj vnutorny boj a bol sklamany, vraj si nevie premysliet, ci by toto bola prenho cesta - nemat ani jedno bio dieta ☹

Pre mna je adopcia logickym, racionalnym a preferovanym riesenim problemu.

Je tu niekto, kto to ma podobne? Ako ste to riesili?

Dakujem vopred!

puertorico
22. feb 2023

A bola si u psychiatra ?

mamuch321
autor
22. feb 2023

@puertorico s tymto este nie, kontrolu mam az v aprili, urcite to preberieme

puertorico
22. feb 2023

@mamuch321 vyskúšaj určite ti pomôže ❤

ropucha6
22. feb 2023

Celkom tomu nerozumiem. Chapem, ze mas obavy (aj ked niektore uplne iracionalne), ale vy ste sa nebavili o detoch predtym? Ja ho chapem, ze sa moze tebou citit oklamany. Zobral si ta a ty mu nechces dopriat biologicke dieta. Nehovorim, ze sa mas zatat a otehotniet, kedze naozaj nepoznam tvoj psychicky stav, ani ti nejdem motat ruzove motuzy, ake je tehotenstvo bezproblemove. Len sa skuste viac rozpravat a navzajom pocuvat.

mamuch321
autor
22. feb 2023

@ropucha6 rozpravame sa vela a doteraz som si myslela, ze ked k tomu pride, budem sa tesit jak blcha, toto uprimne prekvapilo aj mna, ale zial to tak je a musim to akceptovat, ze mam takuto reakciu, preto som to aj hned komunikovala, ze zial, mam coskoro plodne dni, ale budeme to musit odlozit, lebo ja sa citim takto

beata_k
22. feb 2023

@mamuch321 Polovica z toho co si napisala nie je pravda. Bola som 2x tehotna. Nevracala som ani raz, vlasy mi nepadali, plet som nikdy lepsiu nemala, hemoroidy az posledne 2 mesiace. To si das mast a normalne fungujes dalej potom sa vsetko da do normalu. Nepokazil sa mi ani jeden zub. Zuby sa kazia lebo tehotne furt nieco pojedaju a sliny nestihaju cisit. To ako priberies je na tebe. Trochu samozrejme priberies, to je normalne, ale netreba sa doslova prezierat. Sekciu som si aj ja vybavila a nelutujem. Trvalo to 20 minut a bolo po vsetkom. Mala som dietatko.
Netreba pocuvat katastroficke scenare. Drzim prst 💪

ropucha6
22. feb 2023

@mamuch321 okey, tomu rozumiem, tak budes si to musiet v sebe vyriesit, len teda nemozes ocakavat od neho, ze to bude citit rovnako. Skus naozaj to prebrat s psychiatrom, urcite ti lepsie poradi realne rizika, ktore by vam hrozili. Zas je pravda, ze je to obrovska hormonalna naloz, aj zena bez predchadzajucich problemov ma co robit.

barborachors
22. feb 2023

Pozri ziadne tehotenstvo nie je prechadzka ruzovou záhradou. Ale trva len par mesiacov a brucho bude veľké tiez len 3-4 mesiace, to dáš. Kolke modelky a herecky boli teho a potom boli opäť krasne a sexy, dalsia vec, oadanie vlasov apod... A ked budes v prechode? To len bude zahul ked sa ti bude menit telo. Aj tak raz ostarnes a vlasy padaju cely život a hlavne v prechode plus naladovost. Tak si vybav cisarsky a teho obdobie ubehne rýchlo a za odmenu dostanes bábätko a budes sa z neho tesit celý zivot pkus budes na seba hrda ze si to dala.

mamuch321
autor
22. feb 2023

A prave taketo komentare ktore hovoria ze 1. tehotenstvo nie je prechdzka ruzovou zahradou a zaroven ze 2. nie je to az tak zle 😀 vo mne nevzbudzuju doveru v tento proces 😀 velmi rada by som bola keby tu niekto validoval moje pocity a uplne najradsej by som bola keby tu bol niekto kto tokofobiu neriesil lekarmi, liekmi a terapiami, ale jednoduchym a priamociarym riesenim - adopciou 🙂

dilino
22. feb 2023

Myslíš si že cisarský je lepši.No ani z daleka.Cisarsky je operácia aj ked 30/45 minútova ale je.Musiš mať vybavene všetky predoperácne vyšetrenia viac bolesti.Po normálnom sa zotaviš rýchlejšie ja som s cisárskeho mala problémy .Všetko ma bolelo a ked som dostala menštruáciu tak mi netieklo len spodkom ale aj z brucha ked sa mi potrhali stehy.Takže žiadna výhra ani cisársky.Dalej každý pôrod je iný moja sestra ked čakala dcéru prvorodička do hodiny bolo po všetkom ked bola druhorodička trápila sa skoro 3 dni takže to tiež nie je pravda.Každý organizus je iný a na každú ženu vplyva pôrod ináč.Mýtus je aj čo sa týka zubov každa tehotna žena by mala ísť k zubnemu aspoň 2 krát ja som bola 3 krát počas tehotenstva.Nie každej žene vypadavaju vlasy.Takže ak máš strach deti radšej nemaj ak máš trpieť strachom a stresom s celeho tehotenstva.Stres a strach pre tehotnu ženu nie je dobrý.

darius_a
22. feb 2023

Ahoj.
Som nevedela, že niečo takéto existuje.
Ako si zistila ze máš túto fóbiu?
Prečo u teba vznikla?
Skúsila by som na tvojom mieste psychoterapiu.
Adopcia ako dobre čítam, manžel nechce.
Vedel o tvojich strachoch vopred?
Zamerala by som sa na hľadanie cesty, ako mať dieťatko prirodzene.
Keď už to poviem na rovinu, tehotenstvo dáš a cisársky si vybavíš u psych.
Všetky tie zmeny sa vôbec nemusia udiať.
Môžeš mať pekné tehu.
Chod prosím na terapiu čím skor💗

dilino
22. feb 2023

cisarsky je lepši to vieš odkiaľ cisárský je operácia.Ja som po cisárskom mala strašne problémy.

tyrkysova_kobyla
22. feb 2023

@mamuch321 fobie nie su sranda, to chapem. A nebudeme si klamat, tehotenstvo nie je vzdy len krasne obdobie, samozrejme su vynimky, ktore ho maju krasne a bezproblemove. Nie je dobre tlacit sa do niecoho, co clovek nechce a neciti. Ale v tvojom vztahu nastava riziko, ze tvoj muz to neprijme a moze to viest ku koncu

mamuch321
autor
22. feb 2023

@dilino dakujem za nazor, ak k tomu vobec pride, porod cisarskym je pre mna hotova vec, kazdopadne, mrzi ma ze ste mali takuto skusenost ☹

domini404
22. feb 2023

@mamuch321 ahoj, prežívam totožné pocity ako ty, dokonca moje siahajú ďalej: pár rokov sa nevyspať, čo s kojením, vypadnem z pracovného trhu, náhle umrtie novorodencov, čo keď sa dieťa nepodarí umiestniť do škôlky, atď... ja som zvolila skôr cestu dieťa nemať vôbec, ako adopciu. Bohužiaľ, môj vzťah presne na tomto stroskotal... radšej budem do konca života sama a budem sa venovať iným veciam, ako by som si (čisto z môjho pohľadu) mala pokaziť život, telo a zdravie dieťaťom.

luga_luga
22. feb 2023

rozumiem ti, v prvom rade psycholog/psychiater a potom uvidis, chce to vela prace na sebe asi a dufam, ze ta okolie podrzi, mala som fobiu z porodu, zvladla som to, mam dve zdrave deti. Ako sa ty rozhodnes, je len a len na tebe a je to tvoja vec, nech si spokojna! drzim ti palce!

mamuch321
autor
22. feb 2023

@tyrkysova_kobyla ved toto a to ma mrzi najviac ... vraj potrebuje cas na premyslenie, nie je proti, povodny plan je jedno bio, jedno adoptovane, len nevie, ci by to prenho bola cest a- nemat ani jedo bio ... ale ako dovod dava, ze proste chce mat malu kopiu mna 😀 co je mile, ale come on ... to je take jesitne chciet bio dieta len preto aby malo nase DNA ... ja som na to osvojenie nastavena uz dlhodobo - chcem byt rodic - to nie nevyhnutne pre mna znamena mat bio babo ... takze cele mi to akosi do seba zapada - sme ready prijat do nasich zivotov dieta a dat mu to, co potrebuje - preco tvorit novy zivot ked su tu desattisice deti, ktore potrebuju to, co my sme pripraveni dat ...?

mamuch321
autor
22. feb 2023

@domini404 to ma mrzí Domini... ano, uplne ta chapem, moj zoznam tiez nie je kompletny 😀 ... mam super pracu a studujem, nie je to fer, ze sa zena musi tak obetovat... vratane svojto tela a psychickeho a fyzickeho zdravia ... a pride mi dolezite hovorit aj o tom, ze to nie pre kazdu znamena euforiu

ropucha6
22. feb 2023

@mamuch321 ty mas svoje argumenty, on ma silnu potrebu, takze bohuzial, musis ratat aj s moznostou, ze to dieta bude chciet…aj ked mozno uz bude nejake adoptovane.

mamuch321
autor
22. feb 2023

@ropucha6 no uvidme, mozno to premysli a vystup bude pozitivny 🙂

domini404
22. feb 2023

@mamuch321 tiež pracujem a študujem 🙂 nie som stotožnená ani s nastavením spoločnosti, keď som videla všetky tie dokumenty, ako žena po pôrode stráca pracovné možnosti, vypadne na 3 roky z pracovného trhu, potom starostlivosť o dieťa aj neskôr sa primárne očakáva od nej ako od muža (krásny príklad tohto je, že keď muž odíde do zahraničia zarábať peniaze, tak je obetavý chlap pre rodinu, keby to spraví žena, je to mrcha matka, ktorá neznáša svoje dieťa)
Bývalý partner bol tiež celý hrr do dieťaťa, ale prišlo mi, že on si neuvedomoval, že to moje telo bude musieť dieťa vynosiť, ja musím odrodiť, ja musím k nemu vstávať, atď, taktiež som mu neverila ani, že ako mi sľuboval hory-doly, ako on bude vstávať, bude sa starať, bude sa hrať, bude chodiť na prechádzky.... podľa mňa po pôrode by mu to vydržalo možno pol roka a potom by zdrhol, taktiež si myslím, že by sa ani finančne nedokázal postarať... preto som túto budúcnosť s ním odmietala, bolo tam proste veľmi veľa prekážok.
Čo sa týka cisárskeho rezu, moja mama mňa tak porodila... hovorila mi, že keď ju nútili sa stavať, plakala pri tom, že to boli strašné bolesti, neskôr, keď už sme boli doma, tak ževraj po štvornožky musela ísť zazvoniť susede, aby jej pomohla, pretože ona sa nevládala postaviť a vybrať ma z postieľky... preto pre mňa nie je cesta ani cisársky, ani prirodzený pôrod 😂 a všetky ženy, ktoré sa na to dali majú u mňa rešpekt.

thereisabear
22. feb 2023

@mamuch321 podľa mna môže pomôcť jedine dobrý psychoterapeut. A skús si nájsť niekoho, kto robí predporodnu prípravu alebo také to sprevádzanie tehotenstvom. Pri dieťati sa budeš musieť viac nastaviť na to, že tvoje potreby a očakávania nebudú vždy splnené, také je materstvo...
S adopciou to nie je tiež zďaleka také ružové, ako sa zdá... Tiež som kedysi uvažovala nad adopciou, no mám pred tým hádam väčší rešpekt ako pred tehotenstvom (2 mám za sebou a obavy vždy boli).

ropucha6
22. feb 2023

@domini404 tak s tym pracovnym nastavenim zeny po porode, to uz hadam sme sa niekam posunuli za tie roky. X zien co poznam slo po par mesiacoch do roboty, jedna doktorka dokonca ostala doma len tych 6 tyzdnov…ale je pravda, ze v tom treba oporu muza.

camelie12
22. feb 2023

@mamuch321, nie kazda zena ma tieto vsetky popisovane priznaky v tehotenstve.

Myslim, ze ak by ste sa zverili do ruk dobremu psychiatrovi/icke (alebo mozno uz chodite), tak tym sebe mozete velmi pomoct.
Lebo tento vas strach je "len" dosledok (nechcem ho vsak v ziadnom pripade bagatelizovat) a treba najst pricinu. Preco sa tak velmi bojite, obavate.

A este v suvislosti s tou adopciou. Pri adopcii by ste sice "dostali" uz narodene dieta, teda by ste sa v podstate vyhli vsetkym tym vasim strachom, ale tam by vas mohli trapit ine faktory, kedze mate taku uzkostnu povahu (poznam, tiez mam podobnu, aj ked v mensej miere). Napr. ci vam nezamlcali nejake zdravotne problemy dietata, ci sa nejake neobjavia v priebehu zivota (to neviete ani pri vlastnom biologickom dietati), ake vlastnosti a geny dieta zdedilo po biologickych rodicoch, ako ne/zodpovedne sa spravala biologicka matka pocas tehotenstva, atd...

Jednoducho zivot, kazdy den, moze byt plny obav a strachu, ci uz s bio dietatkom alebo adoptovanym, alebo bez dietata.

Drzim vam palce!❤

camelie12
22. feb 2023

@mamuch321, ale adopciou si ten problem vyriesite len "naoko" si myslim. A asi tak trochu cakate, ze vam niekto odobri to vase rozhodnutie, lebo vam to pripada jednoduchsia cesta. Ze mozno ste si sem prisli pre take potvrdenie. Prepacte za uprimnost.
Myslite, ze pri adoptovanom dietati potom nebudete mat strachy, obavy pri manipulacii s dietatom, pri chorobach, pri placi, ci sa spravne vyvija...

Skuste sa poradit s psychologom/psychiatrom. Vela sil prajem.

marianarem
22. feb 2023

@mamuch321 Toto sa podla mna da zvladnut pomocou psychoterapie. Tie strachy maju niekde svoj koren, snazila by som sa nan prist.

barborachors
22. feb 2023

@mamuch321 ved si kludne adoptujte 🙂 ja som len chcela poukázať na to, ze kazda hrana ma dve strany 🙂 A ze nic nie je "zadarmo"

svetlonos
22. feb 2023

@mamuch321 ahoj,
ja som pocity ako ty nikdy nemala. Napisem ti len koment k adopcii, a nahradnej matke. Poznas z youtube dva tátove? Nahradna matka im v usa vynosila dvojicky. Robia to zasadne zeny, ktore ziju stastny rodinny zivot a maju uz svoje deti. Akonahle by mali ako “ pozicane matky” v danom tehotenstve problem, uz to nemozu ribit. V ramci setrenia ich zdravia. Naklady im hradis len na lekarske vysetrenia, ktore su ale hodne vysoke.
K adopcii. Ked sa rozhodnu adoptovat dieta ludia, ktori deti mat nemozu ( povedzme, ze k nim patris aj ty) , musia si byt vedomi jednej veci.
A to, ze nikdy nikdy nemas zaruku, ze adoptovane babo bude zdrave. To nemas ani u vlastnych - ale u vlastnych deti vies na milion percent, ze si nepila alkohol, nebrala drogy a pravdepodobne vies aj vylucit pripadne psychiatricke diagnozy z rodinnej historie.
Si schopna nezistne lubit dieta s postalkoholickym symdromom alebo inymi x nasledkami, pokial matka konzumovala drogy, pripadne mala nejaku psych. diagnozu? Nie vzdy ti to bude povedane…
Kamaratka ma takto dve deti osvojene, dokonca z rodiny. Matka pocas tehu pula a brala drogy, ake- nikto presne nevie. Deti maju 6 a 11 rokov. Kazde ma zopar diagnoz. Tie “ najmiernejsie” su u jedneho adhs u druheho aspergerov autizmus.
Takze namiesto toho aby riesila, kam okolo 50 tky na dovolenku, riesi ako to zariafit aby jedno dieta nevylucili uz z zretej zakladnej skoly.
U druheho od babatka riesi lekarov, logopedie, fizio a ergotetapie, uzkostnu poruchu, strach z opustenia a xy inych veci.
Prepac ze ti nepisem a neviem pomoct priamo ohladom tvojho strachu, ani ho vobec nezmensujem. Ja ti rozumiem, pokial mas taketo panicke stavy, dufam ze ti dr pomoze.
Len som tu chcela napisat realnu skusenost jednej dobrej kamaratky, nie co by bolo keby bolo.
Ja obdivujem kazdeho, kto si adoptuje dietatko a vie mu dopriat pekny zivot i ked ma nejake taketo diagnozy

miriter
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre