icon

Tehotenstvo v 48. rokoch

martuliatko
8. jún 2020
zuzkalujza
8. jún 2020

a otázka?

@martuliatko

deti95060810
8. jún 2020

v 48 ? Pre mňa veľmi neskoro - vysoký vek na tehotenstvo. Za mňa NIE.

ukulela
8. jún 2020

Rizikove, ale mozne. Sama by som to takto neplanovala, ani keby to slo. Ale keby sa nahodou stalo a dieta by bolo zdrave a ja tiez, nesla by som na UPT. Alebo ine si chcela?

mogaa
8. jún 2020

@martuliatko ak plánované tak je to maximálne nezodpovedné zo strany rodičov, ak sa "pritrafilo" vychováte(ak sa niečo pritrafí za najbližších 15rokov )- vypomôžu starší súrodenci dieťaťa(či už finančne alebo ak by sa nedajbože stalo že sa nemôžu rodičia postarať , tak sa postarajú starší súrodenci dieťaťa).....za mňa tehotenstvo po 40-tke už nie.....

dajana1983
8. jún 2020

Ja by som to neodsudzovala,poznám X žien,rodín (a nemyslím konkrétne Rómov) zo sociálne slabších vrstiev ,na čom by nič nebolo veď ani ja nie som bohatá ale z 5 a viacerými deťmi ,bez riadnej výchovy,hygieny morálky ,no čo z takých bude,úžasná budúcnosť keď hoc aj rodičia majú 30 rokov a viac....čo bude za 10 a viac rokov nik nevie či mladší či starší ale pokiaľ majú slušne zázemie,kde bývať a chuť starať sa ,je to podľa mňa v poriadku....predsudky iných ,to je zasa o inom...veď vari sa po 40-tke život už končí ?alebo má už žena či muž niesť titul starých rodičov ?neviem odkiaľ vznikla taká blbosť,že to predtým tak bolo nik nevie prečo ,ale už je to hold správne 🤷🤦

daganov
8. jún 2020
bmuller
8. jún 2020

@martuliatko clovek by neveril, ale... mam 2 zname, ktorym sa to "prihodilo" a su s detmi stastne 🙂

misa11111
8. jún 2020

Fú neviem, ak by som nemala ani jedno a strašne dlho sa snažila a konečne by sa podarilo, tak áno 😊

heln
8. jún 2020

Ak by sa pritrafilo, tak budiš, ale plánované nie. Teraz mám 40 a neplánované tehotenstvo, hoci sa tešíme, je to náročné, aj keď nemám nejaké extra komplikácie, už v staršom veku by som do toho nešla.

maria39
8. jún 2020

ziadn ydoktor vam nepovie ci sa to podari to je loteria ..teraz toho bola prikladom skrucaneho partnerka ale to je dnes velmi ojedinely pripad

zooeynka
8. jún 2020

Najhorsie je mudrovat ludom do takychto veci...nech ma kazdy dieta vtedy kedy chce...ak je vhodny cas v 48 rokoch tak nech sa paci...kazdy to ma inak zariadene. Nie kazdy tuzi rodit v 20tke s holym zadkom.

sense
8. jún 2020

Planovane by som do toho nesla.... ale nikoho by som za to neodsudzovala...

mogaa
8. jún 2020

@dajana1983 ale nikto nikoho neodsudzuje len sme písali každá svoj názor, to že je iný ako tvoj neznamená hneď že niekoho odsudzujeme.....ano život po 40-tke nekončí ale ma dieťa skoro v 50-tke je totál nezodpovedné a sebecké...mne mala mama porážku v 54rokoch, chvalabohu sme my deti boli už dospelé....človek nemladne a aj keď sa cíti fajn po 50-tke, jednoducho tie zdravotné problémy už pomaličky pribúdajú, človek už nevládze toľko čo v 20-tke, rovnako je väčšie riziko že dieťa bude postihnuté, čo potom s dieťaťom keď sa matke niečo stane? Pokiaľ má ešte dieťa straršieho súrodenca tak ok, ten pomôže, ale starí rodičia budú mať už cez 70rokov čiže s ich pomocou pri malých deťoch sa veľmi počítať nedá, nehovoriac o napr.prázdninách keď už starí rodičia(cca 80rokov a dieťa 10rokov) budú sami potrebovať pomoc a nie varovať vnúča ktoré má prázdniny

nistika
8. jún 2020

@zooeynka ak si sem niekto vycapi temu, asi chce, aby mu do toho mudrovali😉

zooeynka
8. jún 2020

@nistika to ani nie je tema/otazka ved autorka sa v podstate nic nepyta. Zrejme to tu chcipa a treba rozprudit debatu, ked nie potrat alebo nabozenstvo tak aj tehotenstvo vo vysokom veku je fajn tema na vasnive debaty

janinuska
8. jún 2020

Z úvodného príspevku nie je jasné, že čo sa vlastne zakladateľka pýta, ale môj názor tehotenstvo v 48 rokoch je možné v 95% z darovaných vajíčok, veď v CAR často končia 30 ročné ženy, ktoré majú veĺmi nízku ovariálnu rezervu, samozrejme tak 5% žien v 48 rokoch môže otehotnieť aj normálnou cestou, ale je to skôr rarita.

dajana1983
8. jún 2020

@mogaa neodsudzujes ale nesuhlasis a s tým čo si napísala ako tvoj názor je ,to to samé 😁hneď mysliet na to kam pôjde na prázdniny a hneď riziko že bude nebodaj postihnuté ale joj,nemá to nič z vekom pokiaľ je žena zdravá,chorá môže byť aj v 20 či 30-tke a či vládze alebo nie-no veru o jednej viem toz moja kamarátka a tá vládze lepšie než ja sa a má 50😁😀

martuliatko
autor
8. jún 2020

@zuzkalujza tak otázka znie: som šišnutá, keď mám 48 rokov dve deti. Jednu dospelú a jedného 16 ročného. No ale neviem si pomôcť, je to silnejšie ako môj zdravý rozum... A strašne túžim ešte po dieťatku???Tie materinské pudy vo mne sú strašné!!

bluka2
8. jún 2020

@martuliatko tak skús ísť do toho a dobre sa o seba staraj. Môj dva krát taký starý ako ja, 70 ročný šéf má lepšiu kondíciu než ja... lyžuje na neupravenych svahoch a pod. Ten by kľudne aj desatrocne deti mohol mať.

tatiana1329
8. jún 2020

@martuliatko osobne by som do toho ja nesla, ale ak mas ten pud a cit a velmi chces a hlavne mas zdravie v poriadku a manzel tiez je za, tak chod do toho... Ver svojmu srdcu a chod do toho. Predtym by som sla ku gynekologovi ci je vsetko okej a jeho nazor na zdravotny stav a hura do toho 🙂 drzim palce a mas moj nesmierny obdiv a respekt ☺️

daganov
8. jún 2020

@martuliatko svoj zdravotný stav zrejme poznáš, inak by si o tom ani neuvažovala, si pripravená aj na to, že deti môžu byť dve? Aj na to, že dieťatko nemusí byť celkom v poriadku? Nenapíšem ti asi nič nové, keď napíšem, že u starších rodičiek je zvýšený výskyt downa a rôznych iných vývojových vád. Možno si povieš, že také deti sa rodia aj mladým ženám, to áno, ale štatistiky nepustia. Čo na to tvoj partner? Ten pud chápem, ale o pár rokov prídu možno vnúčatá.

zuzkalujza
9. jún 2020

@martuliatko Ja mám 41, staršia dcéra má 21 a je v 5 mesiaci, takže budem v októbri babka, mladšia má 10. Ja som sa po 15 rokoch rozišla s partnerom s ktorým mám tú mladšiu, (otec staršej si našiel hneď ako sa narodila frajerku) a mám teraz priateľa o 10 rokov mladšieho odomňa. Momentálne sme v štádiu riešenia IVF a už sa nevieme dočkať, keď sa to podarí. Takže ak ty si šibnutá, tak sa pridávam 🙂 Podľa mňa nás nemôže nikto posudzovať a ani odsudzovať. Je to iba náš život. Aj staršia matka sa dokáže plnohodnotne postarať o svoje dieťa a dokonca si dovolím tvrdiť, že lepšie ako mnohé mladé mamičky. Ešte stále máme obe dosť času na to, aby sme dieťa riadne vychovali a pripravili na život po všetkých stránkach. Moja veľmi dobré kamarátka rodila ako prvorodička v 47 a povedala, že to bolo to najlepšie rozhodnutie v jej živote. Malý je zdravý, šikovný. Má teraz 5 rokov a ona pri ňom úplne ožila. Takže ak sa na to cítiš / cítime je to iba na nás. A z tých rečí, ži si stará a dieťatko môže byť choré si nič nerob. Ja sa nad tým iba pousmejem vždy. Lebo záruku na zdravé dieťatko nemá nikdy nikto. Dokonca mám ja vo svojom okolí viac "chorých" detičiek od mladých maminiek a od tých starších ani jedno. Takže je to len v rukách "Božích" ako sa hovorí. V každom prípade nech sa rozhodneš ako sa rozhodneš je to iba na tebe 🙂 ❤

martuliatko
autor
9. jún 2020

@ukulela no rozmýšľam mať ešte dieťatko... Tak potrebujem názor aj iných... Aby som si to zrovnala v hlave...

martuliatko
autor
9. jún 2020

@zuzkalujza ďakujem pekne... Za pekné slová. Môj materinský pud je silnejší ako rozum. Neviem si pomôcť, ale strašne túžim mať ešte dieťatko. Mnohí hovoria, že teraz keď mám už veľké deti, mala by som si užívať život... Ale čo keď ja práve si chcem užívať život tak, že chcem mať ešte dieťa... 😉❤️

almia
9. jún 2020

kludne .. aj ked ja sa v 33 rokoch uz citim stara na druhe dieta.. ze kde som bola doteraz... vid Judinyova 🙂

martuliatko
autor
9. jún 2020

@daganov nooo, ja už mám vnučku... Zdravý rozum mi hovorí iné a city iné. Bije sa to vo mne... 🤔😒

martuliatko
autor
9. jún 2020

@tatiana1329 ďakujem za tvoj názor.

martuliatko
autor
9. jún 2020

@bluka2 ďakujem... 😉😊👍

martuliatko
autor
9. jún 2020

@dajana1983 to je fakt... Poznám mladé kočky 20-30 ročné a stonú ako nevládzu... Aké sú ich deti nezbedné, výmyselné a ako sú ustaté z nich...

martuliatko
autor
9. jún 2020

@bmuller tak to je super