Tehotenstvo po missed abort s nízkym počtom spermií

dominikabb
18. júl 2024

Ahojte,
asi sa potrebujem aj trochu vyliať a zároveň aj opýtať, či sa náhodou nenájde taký prípad ako ja. S partnerom sa snažíme 2 roky o bábo. Minulý rok vysetreny spermiogram - nizky pocet spermii. Tento rok v marci opakovany a zhoršený ešte viac. Napriek tomu som v marci otehotnela a aj v 10tt potratila. Teraz mám za sebou 3. cyklus a povedali sme si, že počkáme do septembra a potom už pojdeme na konzultaciu do centra, nech nam poradia, pripadne ho vysetria. Zmenil komplet zivotny styl, zacal behat, cvici, je vitaminy a nepije alkohol, nikdy nefajcil. Na jednej strane som zmierena s tym ze nam pomozu, ale na druhej je tu stale taky pocit a strach. Podarilo sa vam aj s nizsim poctom znovu otehotniet? Ak ano, ako ste davali ten strach? S potratom som sa vyrovnala velmi rychlo az ludom bolo divne ze som vysmiata. Stale pocuvam ze zeny po potrate rychlo otehotneju. Ale co ak nie?…Tak som sa vyliala 😞Dakujem za odpovede.

bambulka711
18. júl 2024

@dominikabb ahoj, je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Neviem sa vyjadriť k tomu otehotneniu, ale určite by som navštívila reprodukčnú imunológiu a hematológiu, aby zistili, či nemáš aj ty nejaký problém, keď si prišla o bábätko.

snowflakenel
19. júl 2024

Nizky pocet spermoi este nienjentragedia, aj,ked,viem a chapem, ze je to tazke.
My sme mali zlu morfologiu, len 1% morglfologicky neposkodenych spermii. Coze.sanca.ne tehu minimalna.,
Skusili sme ivf, vyslo na 4x.
Po 8.rokoch neplanovane a.prirodzene znova. Vysledky lepsie ako za mladi 🙂
Takze hlavu hore,,nesmut,,zamestnaj hlavu inak: sport, vylety.....drzim palce 🙂

dominikabb
autor
19. júl 2024

@snowflakenel Dakujem ti. no my sme mali tento rok stvornasobne zhorsenie a to sa pridala aj 100% patologia. Vsetky zle.. v jednej ruke som drzala tieto vysledky, v druhej pozitivny tehotensky test. Bol to krasny pocit, ale vedeli sme ze sa musime drzat pri zemi. A tak aj bolo..Ja len ze ci vam alebo niekomu naozaj pomohla ta zmena zivotneho stylu a vitaminy atd. Nehanbim sa poziadat o pomoc v centre, je to take svetlo nadeje a najradsej by som tam sla uz teraz.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 Ahoj dakujem. A odporuci ma tam moj gynekolog alebo obvodak? Toto mi je este trochu nezname. Buduci tyzden mam ist k mojmu gyn. tak sa opytam.

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb áno, iba si vypýtaj výmenné lístky a dôvod, že bol MA. Mne napríklad zistili protilátky na spermie, problém s fosfolipidmi a aj mám protilátky proti bábätku 😥

pet888
19. júl 2024

@dominikabb ono niekedy si myslime,ze sme sa s tym vyrovnali,ale ono to mozme len sikovne v sebe zahrabat a zadusit tu bolest..ja verim tomu,ze ta dusicka nam prisla nieco zdelit a je dobre tomu nacuvat,ale to ide len cez plne otvorenie emociam..kazdopadne k otehotneniu,je to mozne aj prirodzene,kedze vam to tak vyslo,ale pri zlom spermiograme to moze byt aj roky,kym sa zas najde ta jedna sikovna,takze riesit to cez centrum je urcite dobry napad👌

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 Dobre skusim to takto. Nebudeme zaháľať. Kym mam dovolenku tak to skusim vybavit. Dakujem 😘

snowflakenel
19. júl 2024

@dominikabb vies, my sme dostavali dom, starsia.chodila na kruzky, za ten cas som si ja nasla cas na seba, chodili sme na.vylety, dovolenku, bike, lyze....Absolutne spm nemyslela.na dieta.
Ked som 2.tyzdne.mala.namiesto ms len spinenie, sla.som k lekarovi, ze.nejaku zapal, cysta.....no a.bpla.som v 8.tt. ( vek 40)
Skoro som tam odpadla.....

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb skús, tam sa dlhšie čaká na termín, takže netreba to odkladať 🙂

dominikabb
autor
19. júl 2024

@pet888 uff no.. chodila som aj na terapky a musim povedat ze ten potrat otvoril velmi zvlastne veci. Dokonca sa mi opakoval jeden sen…Ale na stastie som zacala malovat obrazy a to ma velmi upokojovalo takze som mala uplne ukludnenu mysel. Jeden obraz uz dokonca visi na jednej porodnici a planujem malovat dalsie 🙂 Velmi mi to pomaha.. Len sa vo mne stale drzi taky strach, zlost, neistota, zavist ked vidim ostatne s detmi. Uz som sa aj modlit zacala za tie myslienky a prosit nebesa len nechh mam klid. Nic ine nechcem. Jedine ma drzi to, ze sa lubime snad este viac ako na zaciatku. Je to velka skuska pre vztah ale my to davame bravurne.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@snowflakenel To je super a aj to tak byva ked na to nemyslis. No my sme boli vtedy uz objednani na spermiogram, povedali sme si bud normalne alebo pomozu oni. Chodili sme po baroch vtedy a oslavach a opili sa ako rumburaci 😀 A potom prisli vysledky v den ocakavanej ms. Priatel nas uz objednal na konzultaciu a ja som len cakala 5 dni a potom kupovala test. Ale som rada ze som schopna aj prirodzene otehotniet. 🙂 Mozno raz budeme mat druhe podobnym stylom ako vy. Ale teraz sa hlavne modlim aspon za jedno 😀

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 a vam sa podarilo mimco? Boli ste na umelom?

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb boli sme minulý štvrtok na IUI, teraz čakáme na výsledok. Imunologička mi nasadila prednison a aspirín, snáď sa nám čoskoro pošťastí.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 Drzim vam palce velmi. My ak budeme mat tie poskodene tak asi rovno IVF. Neviem cintam vydoluju nieco zdrave 😀

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb no u môjho sa behom 8 mesiacov zhoršila morfológia z 9% na 0.5%, skoro som infarkt chytila. Tak veríme, že to zachráni počet vynikajúci a že to bolo len antibiotikami a vráti sa do normálu. Ja som trošku taká skeptická už, že sa vyhneme IVF.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 to je strasne… ja som nakupila Bluefertil drahe vitaminy a mal stvornasobne zhorsenie. Podiel normalnych spermii 0,0, patologia hlavicky 100%. Mna to strasne sralo lebo naozaj sa snazil. Teraz sme si vyslovene vyskladali vitaminy v lekarni: c,d, zinok a selen, chodime so psom na hory, priatel cvici a prestal pit. Samozrejme na solavach sme si dali. Tak sme zvedavi velmi co sa bude diat.

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb no ja si to inak neviem vysvetliť, lebo u nás sa nič nezmenilo nejak. Ale bol v apríli na tých antibiotikách a sú to akurát tie 3 mesiace, tak ak to teraz nevyšlo, snáď už sa to zlepší budúci mesiac.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 mojmu tyzden pred tym horsim spermiogramom trhali zub. Potom bol asi 5 dni na auline a siel na odber. No babo uz bolo vlastne počaté. Ale v centre mu povedali ze by to aulin nemal ovplyvnit.

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb no spermiogram ovplyvňujú vraj veci, ktoré sa stali 3 mesiace pred, lebo toľko trvá, kým sa komplet vytvorí a dozreje spermia. Takze preto aj akékoľvek vitamíny sa prejavia viac menej až o 3-4 mesiace.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 tak to boli potom tie zimne spermie este.. kde mal vela stresu v praci ziadne vitaminy a nulova zivotosprava

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb tak ak sa teraz u neho všetky aspekty vylepšili, môže sa stať, že to bude trošku lepšie už teraz. Ale aj tak je to asi skôr na IVF. Určite by som už nečakala a išla do CAR. My to riešeme už od januára a až teraz sme sa dostali na IUI. A to som nemala úplne najvážnejšie diagnózy a fyzicky som v poriadku.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 To mas pravdu. Mam 32, tento rok 33. Nechcem moc čakať. Budúci týždeň poviem dokymu nech mi porobi hormonalny profil a vypise co treba a prihlasime sa na konzultaciu.

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb ono sa to nezdá, ale ja som napríklad 5 týždňov čakala iba na termín na imunológii. Potom 2 týždne na výsledky, potom sa 6 týždňov brali lieky, potom kontrola, či liečba zaberá... Potom zase v CAR všetko naplánovať... Je to beh na dlhú trať.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 Kriste… je toho dost 🙄 dufam ze aspon mamina cosi potlaci lebo robi v nemocnici. Kadekoho pozna.. ono je to uz na palicu toto cakanie. Ale verim ze sa dopracujete aj vy aj my k babu 🙂

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb no reproimuno sa v bežnej nemocnici nerobí napríklad. Možno hematológiu, ale inak sa všade čaká. Na protilátky proti spermiám som čakala mesiac na výsledky, to je zas vec labakov...

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 tak to reproimuno by sme riesili asi priamo v centre. Tam nas asi aj poslu ale hematku nie je zle uz teraz riesit.

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb no vrámci centra tieto vyšetrenia nevybavite. V CAR vám spravia len nejaký úplný základ. Reproimuno vám dokonca spraví aj väčšinu toho, čo hemato.

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 tak to mozem snivat o tehotenstve najskor buduci rok

bambulka711
19. júl 2024

@dominikabb ono je to sprosté, ale do CAR je najlepšie už aspoň s týmito dvomi vyšetreniami ísť v ruke a podľa výsledkov sa dohodnúť s nimi, že ako ďalej. Ja som už mala mať odrodené podľa plánov a ešte nie som ani tehotná :(

dominikabb
autor
19. júl 2024

@bambulka711 no ved preto to uz teraz poviem svojmu doktorovi, nech som pripravena. Tyzdne utekaju rychlo. Prosim ta a na tu reproimunologiu treba mat aj zdravotnu dokumentaciu? Resp. musi ist aj partner?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre