Tehotenstvo a hydrocefalus

nikoworka
27. dec 2022

Dobrý večer. Mám 34 rokov a od narodenia mám hydrocefalus. Chvála Bohu žijem plnohodnotný život, mám manžela a už rok a pol sa snažíme o bábätko. No vzhľadom na moju diagnózu mi niektorí lekári vravia, že by to nemal byť problém, iní majú opačný názor. Nájde sa tu niekto, kto mi vie poradiť? Ďakujem.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drake122
27. dec 2022

To je zložitá otázka a závisí od mnohých faktorov ako sa hydrocefalus od narodenia správal, aké lieky a liečebné metódy boli použité a podobne. Ale v zásade, ak od detstva si nemala žiadne hormonálne, alebo iné problémy skrz útlak mozgových štruktúr z hydrocefalu tak by to nemuselo spôsobovať problém s otehotnením.

nikoworka
autor
27. dec 2022

@bilberryday skôr ide o mňa, či by som to zvládla. Čo sa týka dedenia, viem, že to máme v rodine.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drake122
27. dec 2022

@nikoworka Ano, tehotenstvo a pôrod zvládneš. Budeš na rizikovom a možno ťa budú nútiť rodiť sekciou, ale zvládnuť sa to dá.

nikoworka
autor
27. dec 2022

@drake122 No ja chvála bohu žijem plnohodnotný život a práve pre to si chcem aj založiť rodinu. Po gynekologickej stránke som v poriadku. Lieky neužívam žiadne, akurát mám za sebou niekoľko operácii. Akurát mam v bruchu zavedený shunt-hadičku z mozgu, ktorá odvádza likvor a keď sa tá upchá, tak to by mohlo spôsobiť najväčší problém... A práve to ma trápi...

nikoworka
autor
27. dec 2022

@drake122 to mi bolo povedané, že pôrod bude sekciou, na to som psychicky pripravená, skôr sa obávam toho tehotenstva...

nikoworka
autor
27. dec 2022

@drake122 ty o tom niečo vieš alebo s tým máš skúsenosť?

drake122
27. dec 2022

@drake122 Dobre tak ak máš VP shunt ohrozená budeš viac ty ako dieťa, najmä v 3. trimestri. Bude vyšší vnútrobrušný tlak a potom sa môže odvádzací katéter upchať. Dá sa to riešiť a stále vynosiť úspešne dieťa, ale jednoducho máš vyššie riziko, s tým sa treba zmieriť. So svojim neurochirurgom sa poraď, že chcete dieťa, ten vám to vysvetlí.

nikoworka
autor
27. dec 2022

@drake122 ďakujem. Zase vo mne svitla maličká nádej 🙂 mne práve neurochirurgička povedala, že by nemal byť žiadny problém, no moja neurologička mi tehotenstvo neodporúča...

drake122
27. dec 2022

@nikoworka Jeden bagatelizuje, druhý je zas extrémne opatrný a nechce riskovať. Pravda je vždy niekde v strede. Ale ak sa aj s hadičkou v hlave nejakému chlapovi tak páčiš, že ti chce urobiť dieťa, tak to stojí za to skúsiť. Teba z prípadného upchatého VP shuntu takmer naisto dajú dokopy, no proste riziká pre teba aj pre to dieťa tam stále budú a ich akceptovať treba, s výsledkom bude treba žiť. Pomôže ak budeš mať skúsených a zodpovedných doktorov, gynekológa a neurochirurga.

nikoworka
autor
27. dec 2022

@drake122 Ešte raz veľmi pekne ďakujem, presne toto som potrebovala 🙂

maciatkolulu
27. dec 2022

@nikoworka môžem ti s kľudom napísať, že to zvládneš. Moja dcéra má hydrocephalus, od narodenia 5x operovana, má 25 a nádhernú, zdravú 3nmesacnu dcérku. Tehotenstvo absolútne bezproblémové. Pôrod cisárskym. Keď by si mala otázky, kľudne sa pýtaj.

maciatkolulu
27. dec 2022

@drake122 ani jedno z toho moja dcéra, teda okrem gynekológa nepotrebovala. Nerozumiem trochu tej poznámke o hadicke a paceni sa, ale ok. Ono veľa žien má za sebou operácie, prekonané v detstve, srdce, čreva atď a? Prečo by sa nemali niekomu páčiť? O mojej dcére skoro nikto nevedela, že mala problém. "hadička" vyzerá ako žila, tepna. Človek, co nevie, si nič nevšimne. Otehotnela na 1.suo,tehotenstvo také, že polka MK Môže závidieť.
Pôrod a všetko úplne na 1.
Apropo,ked som čakala svoju druhú dcéru, rok 2000,tak mi skúsený bývalý prednosta Sulekovej povedal, že im akurát ide rodiť žena, o rok odimna staršia s hydrocephalom, že sa o svoju staršiu nemusím vôbec báť. Tá žena bola ešte v USA operovana, keďže v tých rokoch sa na sk také operácie nerobili. Takže toľko moja priama skúsenosť. Aj zdravá žena, mladá, bez žiadnej anamnézy môže mať veľmi vážny problém, vid mňa... A naopak žena s diagnózou, môže mať zdravé dieťa, vid moju dcéru.

drake122
27. dec 2022

@maciatkolulu keď niečomu nerozumieš tak nekomentuj. Rozhodne, viditeľnosť priebehu hadičky na krku nosiča VP shuntu bude najväčšia prekážka v hľadaní partnera, že?🙄

maciatkolulu
27. dec 2022

@drake122 prosím? Prdco si myslíš, že by celkovo diagnóza hydrocephalus mala byť prekážkou? Mam viac skúseností ako si myslíš, chovas sa nechutne, nedôstojne a pokiaľ by si aj mala byť lekárom, čo podľa mňa nie si, tak si neuveriteľne arogantná a primitívna. Opakujem rozumiem sa až veľmi. Prežila som si svoje so svojím dieťaťom, ktoré zmaturovalo, vydalo sa, má dieťa. Ma shunt a? Bola 5x operovana a? Je to zdravá, mladá žena, matka krásnej dcéry s bezproblémovým tehotenstvom. A ty si zakomplexovaný, nepríjemné stvorenie, ktoré sa prezentuje aj v iných témach ako arogantná, zla osoba. Tak sa ukludni a skus reagovať primerane a na úrovni. Neviem, čo sa ti v živote stalo, ale asi to bolo zle....
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/senzoricke-babatko/
Vystrašený ženám takto odpovedas👍👍👍hnus hnus, hnus. Každé jedno tehotenstvo je riziko, žena s hydrocephalom môže mať dieťa,bez komplikácií a bez sprostý h poznámok. Môže žiť plnohodnotný život, ako vidieť, aj spokojnejší, ako ľudia, čo mali viac šťastia a dostali zdravie od narodenia, žiaľ o to menej empatie a ľudskosti.... Držím palce, aby sa ti v živote dostalo to, čo dávaš.
@nikoworka kľudne mi napíš, kde si bola operovana naposledy, ktorý Chirurg ta mal na starosti? Ba?

nikoworka
autor
28. dec 2022

@maciatkolulu Ahoj, presne niekoho takého hľadám, kto má s touto diagnózou osobnú skúsenosť. Veľmi túžim, ako iste každá žena, založiť si vlastnú rodinu. Áno, s hydrocephalom sa dá žiť plnohodnotný život. Ja tak žijem už 34 rokov.
Naposledy, teda už 2x po sebe (s odstupom 10 rokov) som bola operovaná v Nových Zámkoch. Ty si odkiaľ, ak sa smiem opýtať?

maciatkolulu
28. dec 2022

@nikoworka Bratislava

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre