Ahojte, kedze som nenasla podobnu temu, tak zakladam novu. Nevedela som tomu dat ani nazov. Ide o to, ze mame uz skoro 4.rocnu dcerku, ku kt. sme prisli velmi komplikovanou cestou. Najprv sa nam dlho nedarilo, potom prisli na rad 2 potraty, 3.tehotenstvo bolo komplikovane. 1. trimester neustaly strach,lebo som krvacala (vydrzali sme), potom dva mesiace relativne klud a potom od 24.tt to vsetko prislo, tvrdnutia brucha (aj 50x za den), cize pokoj na lozku, 2x hospitalizovana, zvysene davky magnezia, zvacsena ladvina, kvoli tomu som 2,5mesiaca musela odlezat len na lavom boku(nic moc hlavne na psychiku, ked sa ani vyspat poriadne nemozte), zvysene pecenove testy. Ja som mala pred touto tehotnostou robenu konizaciu krcka maternice, cize ho mam skrateny, tak sa mi zacal otvarat, denno denne som sa modlila, nech vydrzime, dakovala som za kazdy dalsi den. Vydrzali sme do 36.tt. No a potom neskutocny porod, kedze som si pichala fraxiparin, tak som nemala epiduralku, vecer od 9tej po odteceni plodovej vody mi zacali kontrakcie, ktore trvali az do siedmej rana, lenze nesli postupne, ale boli hned 4-minutove...cize cele hodiny kazde 4 minuty kontrakcia, jasne ze cim dlhsie tym boli silnejsie a uz som fakt myslela, ze to ani neprezijem. O siti sa ani nejdem uz vyjadrovat, lebo to bola tiez jedna velka katastrofa. Mesiac ma to bolelo intenzivne a skoro 3 mesiace som to citila tak, ze som si nemohla poriande sadnut ani nic. Vtedy som sa zaprisahala, ze druhe dieta ani za svet, dokonca sme vsetko popredavali - kocik, postielku, nejake oblecka, fusaky, no bolo toho dost. A mna teraz nejak zacala chytat tuzba po druhom dietati, sama nechapem. Strasne by som chcela druhe, aby aj Nikolka nebola sama, ale strasne sa toho bojim, cele to absolvovat znovu. Co ak by som dalsie dieta nevedela udrzat v sebe uz do toho 36.tyzdna? Porodu sa bojim tiez, ale ak by sme sa dostali tak daleko, tak snad by som ho aj tento krat nejak prezila 😝
Chem sa spytat, ci je tu niekto s podobnym problemom, ze sa boji, ci do toho ide, alebo ci uz ste nejaka po prvom komplikovanom tehotenstve, alebo mozno porode absolvovali druhy a bolo to mozno aj bezproblemovejsie ako prvy krat?Musi sa to vsetko zakonite zopakovat?Alebo to mozno bude lepsie?Ja neviem, co mam robit....viem, ze rozhodnut by som sa mala sama, ale.....mozno potrebujem povzbudit, nakopnut. Vopred pekne dakujem za odpovede, skusenosti....
moze ale nemusí risk je zisk ja som prve tehotenstvo mala komplikovane druhe uz menej a tretie ani neviem ako som to prezila a porodila ako nic
@ondatra2 lekara som sa pytala pred nejakou dobou, ze aka je pravdepodobnost, ze sa to vsetko zopakuje a on mi povedal, ze velka, ale ze aj on sa moze zmylit a nemusi to tak byt.
@katecameron a ked sa mozem opytat, ake problemy si mala s prvym tehu? to si ma inak potesila ze postupne sa to zlepsovalo 😉
no tvrdlo mi brusko uz od 12tt v 28tt mi hrozil predcasny porod bola som otvorena odvtedy a az do porodu v nemocke
ahoj, ja som mala v tehotenstve problémy, ku konci som bola skoro stále v nemocke, porod bol dobrý v celku sa dal prežiť, ale na poporodné obdobie spominam už horšie, únava, problemy s kojenim, syn ked mal 2 mesiace mal apnoe, tak sme boli v nemocnici. manžel chodil do práce na 10 dni a 4 dni doma, takže som bola na maleho väčšinou sama, vtedy som si povedala, že už nikdy viacej sa nedam na druhe bábo a, že ak budem niekedy chcieť tak nebudem normálna. maly oslávil rok a mňa to zase láka. 😀 čítala som tvoj príbeh, mala si to veľmi ťažké. žiadny doktor ti nepovie presne čo ťa môže čakať. ak tužiš po bábätku veľmi tak zdoláš aj to najťažšie. ale rozhodovanie je už na tebe, veľa šťastia 😵
@nefertitka ahoj, ja by som Ti poradila do toho ist, ak po babatku tuzis. Nikde nie je napisane, ze sa to zopakuje. Poradit viem akurat ako sa vyhnut sitiu po porode - cvicit s balonikom EPI-NO. Vela stastia a mysli pozitivne 🙂
Takze ja som sa tiez nehorazne bala otehotniet druhy krat,lebo to prve tehu bolo strasne hned od 8tt som zvracala denno denne,vysoky krv tlak som mala asi tak od 20tt,tvrdlo mi brusko,samozrejme som brala magnezia,lieky na tlak,lieky na zvracanie,a aby sa mi neplietlo tak v 28tt som sa otvarala na porod,ale neako mi to v nemocke zastavily infuziami,liekmi,a pekne som si tam polezala z nohami hore a zabudla som ze mi dali pesar aby som z nahody nepotratila.A tie bolesti co som mala takto neak som vydrzala do 35tt,a potom znova nemocnica ale koly vys.tlaku takze znova lieky kludovy rezim,nohy som musela mat stale hore,no az kym som vlastne v 38tt neporodila.A porod???ten bol neskutocny rodila som z epiduralkou a ziadny bolest nic...takze cele tehotenstvo som mala otrasne ale porod ten bol uuuplne bezbolestny. No a po 5 tich rokoch som otehotnela po druhy krat.No a co sa tyka druheho tehotenstva 🙂 🙂 tak ten bol uuuplne iny vsetko bolo super ziadne lieky,ziadne infuzie,no proste nic.Az ku koncu tehu mi vysiel znovu ten vysoky tlak ale nic ine.A porod ten bol tento krat bez epiduralky,ale tiez to nebolo az take hrozne.Takze podla mna neboj sa otehotniet to druhe tehotenstvo nemusi byt take ako to prve.Drziim palceky. 😉
@nefertitka ak citis, ze by si chcela a mas na to silu - chod do toho. Moze to byt uplne v pohode ale i naopak. Myslela som si, ze horsie tehotenstvo, porod atd ako pri prvom uz nemozno mat. No zial, pri tom druhom to bolo 2x horsie. A keby som sa mala teraz rozhodnut, ci by som to toho sla, keby som vedela, ze to bude este horsie - isla by som do toho, pretoze casom vsetky tie bolesti a slzicky v mojich ociach mi vynahradila zdrava, smejuca sa bambulka. A ked pozriem do postielok - vzdy si poviem, ze to asi tak malo byt a ze to stoji za to.
Ja som si zdaleka nepresla tym co ty, moje prve tehu bolo problemove tvrdnutim bruska cca od 16tt, stale sa to stupnovalo a tvrdlo mi, aj ked som v klude lezala, na zaklade coho som lezala v nemocnici a tam mi zistili trombofiliu, takze som od 30tt pichala fragmin, ale mne vdaka bohu krcok drzal, ani sa neskracoval, nasledoval akutny cisarsky v 38tt, lebo dcerka mala zle ozvy. Po roku som otehotnela znova, verila som, ze ked uz vieme pricinu mojho tvrdnutia bruska, ze teraz to uz bude dobre. Fragmin picham od 10tt, no tvrdnutie zacalo znova asi tak ako pri prvom tehu, momentalne som v 33tt a aj kvoli jazve po sekcii musim lezat, aby ju nenarusilo este aj neustale tvrdnutie bruska, mam pocit, ze teraz je to este horsie, mozno aj preto, ze som behala viac pri malej. Ale co tym chcem povedat, ak mas problem s krvou (usudzujem z toho, ze si si pichala fraxik), tak sa tomu tvrdnutiu asi nevyhnes, lebo to je jeden zo sprievodnych javov pri trombofilii. K ostatnym komplikaciam sa vyjadrit neviem, mozno ich mat ani nebudes, ale v kazdom pripade, ak sa na to das, tak sa priprav od zaciatku na to, ze budes potrebovat klud a pokoj a vela lezat. U mna bola tuzba vacsia ako strach a nechcela som vobec cakat, aj ked som mozno zariskovala. 😉
baby velmi pekne dakujem za reakcie, tiez mam dojem, ze ta tuzba je vacsia ako strach a presne ako pise
@dionyzka ten pocit potom, ked sa mi narodi zdrave babo nenahradi nic;)
Niki bola sice narodena skor, ale velmi rychlo vsetko dohnala, ma kvoli tomu len problem s ockami, ale pri druhom by to tak nemuselo byt.
Tiez si na druhej strane vravim, ze niekedy to byva aj naopak, prve tehu ok, druhe s problemami, to clovek dopredu nevie.
@tehulka2011 moze sa EPI-NO pouzivat v pripade tvrdnutia brucha a predcasneho otvarania krcka?
@elen2 dufam, ze by som sla v tvojich kolajach pri druhom🙂
@karin1234 fiha, no vidis, drzalo ta tok rok, mna skoro styri 😉
@katkamarek drzim palce, aby ste vydrzali co najdlhsie 😉
@nefertitka úplne chápem, prežila som desivé tehotenstvo, krvácanie od 6tt, ležanie, atď, atď., hrozný pôrod s následkam, našťastie mojimi dodnes, malý má 4 roky a ja so ešte nenabrala odvahu na druhé dieťa a neviem či ju niekedy naberiem
tebe držím palce pre správne rozhodnutie 🙂
@nefertitka aj ja ti rozumiem aké si si prežila náročné prvé tehotenstvo.Ja som bola na tom s tým váhaním obdobne.Dokonca som aj znamenie váh,ale riskla som to a teraz mám doma skoro 7 mesačného gombíka.Celé tehu prebiehalo v poriadku a aj pôrod som zvládla.
Nám sa tiež pri prvom tehu nedarilo,nemohla som otehotnieť zostala som tehotná po potvrdení tehu som začala v 8tt krvácať tak som letela na pohotovosť,tam mi zistili,že čakám jednovaječné dvojčatá.Čiže celé tehu som bola na PN,kľudový režim,v 11tt som krvácala opäť,tak ma hospitalizovali,odležala som 2 týždne v nemocnici.Ďalej to pokračovalo v pohode kľudovým režimom bez problémov,no nastal 25ttmne začalo tvrdnúť brucho a spustilo sa to.Magnézium,infúzie,lieky na dozretie pľúcok,kontrakcie,prevoz do BA tam som vydržala 2 dni a už ani tam nepomohli.Ukončili tehu sekciou pre naliehanie jedného z plodov,zistili mi infekciu.Bola som v ohrození života ja aj moje deti.Deti boli v inkubátoroch,boli extrémne nezrelé,bolo tam veľa komplikácii.Jeden synček mi po mesiaci zomrel zostal nám jeden.Celé to obdobie bolo náročné,zotaviť sa po pôrode,byť silná kôly malému.Absolvovanie roznych vyšetrení.Z nemocnice nám ho pustili po 3 mesiacoch.Keď sme zvažovali druhé dieťa strašne som sa bála,a dlho sa nám ani nedarilo.celé tehu som sa bála a keď sa blížil 25tt moje obavy sa stupňovali,no 25tt prešiel,potom 26tt a s ďalšími pribúdajúcimi týždňami som bola pokojná a vďačná,že môžem v pohode,prekonať sama seba.Porodila som v 39tt prirodzene
@majuskovci no ty si si teda tiez vytrpela....to ma mrzi, co sa stalo predtym:( ale si ma povzbudila, ze to dalsie tehu bolo bezproblemove... 🙂
ja by som do toho určite išla, moja sestra mala tiez neskutočne problemy pri 1 tehotenstve, mala ho rizikove, kludovy rezim, neustale v nemocnici, daco hrozne, lekari sa jej nevenovali skoro potratila pre ich zanedbalost...v tom si nasla jedneho ochotneho doktora, ktory sa uz nato nemohol pozerat a urobil jej cisarsky.nastastie, lebo zistil ze babo bolo otocene a dalsi den by to uz nemuselo zvladnut. a všetko sa skončilo dobre. Tiez si vtedy povedala ze nikdy viac. Ale po 4 rokoch zatuzila po dalšiom babatku. No bala sa ze ake to bude. Zmenila doktora a nasla si ineho ktory sa s nou uz vopred dohodol na cisarskom, na presnom datume, dni hodine. 2 cerka sa narofila v poriadku zdravucka bez problemov. A aj prenu to bolo lepšie, nič necitila, rez sa zahojil rychlo, akurat jazva. Dnes ma mala uz 1 a rozmysla nad dalsim.
@rossio dakujem za dalsi pozitivny priklad;) Ja by som tiez inak asi radsej prijala cisarsky. Ja viem, ze zena potom trpi kvoli rane celkom dlho, ale ja som tak trpela po tom siti a tak dlho, ze mi je to asi aj jedno, ci ma to boli dole alebo na bruchu. Pri cisarskom, ak neni robeny akutne sa zena aspon vyhne tym dlhym mukam. Aj ked zas clovek nikdy nevie, je dost takych rodiciek, co porodili a ani nevedeli ako;)
budem drzat sestre palce pri tretom ak sa prenho rozhodnu;)
tak uz sme v tom🙂
ahojcek, tak prispejem aj ja svojim pribehom. Pri prvom tehu som prve tri mesiace ani nevedela, ze som tehu....ale od 20tt to zacalo.....zapal oblicky.....najprv prava, potom lava....pobyt v nemocnici.....a od toho 20tt stale lezat, lebo babo malo v brusku strasne malo miesta....hovoria, ze mam proste strasne malu brusnu dutinu. Hned na to zapal pecene a pankreasu a zle pecenove testy. Uz som od bolesti ani nevedela, na ktoru stranu si mam lahnut. Od 25tt to boli take kopance, ze pri kazdom mi vybehli slzy do oci od bolesti. V 30tt mi dali antibiotika na vsetky tie zapaly....bohuzial neviem, ako sa volali, ale varovali ma, ze su na baze penicilinu, kedze v tehu su bezpecne len tie.....ale ja som na penicilin alergicka.....resp. som dovtedy mala jednu alergicku reakciu v 2 rokoch, ked mi opuchli dychacie cesty, a odvtedy sa mi ho nikto neodvazil dat......a prisla alergicka reakcia......triaska, zimnica a horucky.....po 2 tabletkach.....mala kopala cele tehu ako futbalista....a vtedy zrazu prestala.....si nevies predstavit ten strach.....pol dna som lezala na posteli a modlila sa, lebo na radu lekarky som mala byt v klude a lezat....ucinky lieku museli odozniet....a po tych niekolkych hodinach modlenia sa malinka konecne ozvala......nasledna okamzita kontrola dopadla nastastie dobre.....zostavalo mi 10tt.....a povedala som STOP.....nerieste moje zapaly a moje problemy.....ja to vydrzim.....len nech je mala v poriadku......bolo to tazke, ale vydrzali sme......porod bol s epiduralkou uplne super......oproti tumu celemu tehu malina.....zacala som rodit o 22:00 a mala bola 00:06 na svete......sice mi taka 120 kilova sestricka musela skocit na brucho, lebo som nevladala tlacit (aby som sa vyhla cisaraku) ..... ale dcerka bola v poriadku......sice ma po tom "skoku" lekarka sila dve hodiny, ale kedze som mala epi, tak som uz len oddychovala 🙂 . Pol roka po tehu sa mi objavila na vajecniku cysta.....rok sme sa ju snazili vsemoznymi injekciami a liekmi prasknut, no nepodarilo sa.....v septembri mi lekarka zahlasila, ze jedina moznost je operacia.....ale kedze mam za sebou uz jedno mimomat. tehu a zobrali mi jeden vajickovod (to je tiez kapitola sama o sebe, kedze mi na to tehu prisli az v 8tt a to mi uz islo o zivot), pri tejto operacii mi hrozilo, ze mi zoberu vajecnik....posledna sanca na babo......aj napriek cyste a predpovedi, ze pravdepodobnost otehu je 30%......zvazili sme to.....tuzba bola vacsia....a cuduj sa svete......cakame babo.....sice aj s cystou, a strachom, aby vsetko dobre dopadlo, ale cakame 🙂 berieme Duphaston proti krvacaniu a modlime sa 🙂
@nefertitka ahoj, aj ja velmi tuzim po druhom babatku, tehu som mala v pohode, len sa nam mala podarila az po roku snazenia, mala som cisarsky, lebo som sa pomaly otvarala. Moc ti drzim palce aby ste boli v pohode, uvidis, ze to babatko bude stat zato. Ja som zatial v stadiu rozhodovania, kedy do toho hupneme 😀
@monana dakujem🙂
@babulka1978 no ty si si teda tiez uzila svoje, drzim palce, nech je toto tehu uuuuplne bezproblemove, ja mam strach hrozny, ale to je uz asi po tych skusenostiach normalne. Snad to bude mozno tento kraat aj lepsie. A to je naozaj krasny zazrak ze ste tehu aj napriek tomu vsetkemu
@monana uz ked ste v stadiu rozhodovania ze kedy, tak asi do toho idete, co?;)
@nefertitka ahoj tak ja som ani zdaleka nemala az take problemy ako ty , ale na tehotenstvo som mala len tie zle spomienky a ked som niekde pocula ze je to najkrajsie obdobie v zivote zeny tak som mala chut niekomu ublizit ;) vzdy som vravela ze to urcite muz vymyslel tuto frazu haha ... takze ja som minimalne 3-4 krat do dna vracala ... vsetko aj cistu vodu ... a to cele 9 mesiace ... cele dni aj noci ... katastrofa .. nehovorim o migrenach , zapchach ... hladovani pretoze som nemohla z toho vracania uz ani jest .. chudokrvna stale na odpadnutie ... este den pred porodom som plakala do zachodovej misy ze preco ja ...? a tiez som si povedala ze Nikdy viac jedinou odmenou mi bol uzasny porod , ktory som zmakla za 3 hodiny a to som bola tiez nastrihnuta poriadne ale krasne ma tu v Irsku zosili a postarali sa o mna ... a to nasa mala mala 5 kg ked sa narodila tak som si povedala ze to som mala ako odmenu za to tehotenstvo aspon lahky porod ;) ... a aha preslo 5 rokov ..tolko mi trvalo kym som sa znova odhodlala a musim povedat ze je to lepsie ... je to pravda ze kazde tehotenstvo je uplne ine ... ano aj teraz mam migreny ale nie tolko ako pred tym ... aj teraz vraciam ale nie tak ako predtym takze je to ovela lepsie ... ak ti mozem poradit ja skus ... nebudes aspon lutovat ze si nikdy neskusila a co keby ... ja som to presne preto urobila a aj ked mi byva zle som stastna ze som sa na to dala 🙂 vela stastia prajem a hlavne zdravia ....
nefertitka budem drzat palce 😉
@nefertitka hej, muž chce tak od leta, ja by som od jari začala. Uvidíme co život prinesie 😉
@monikajaco
@emilyz dakujem🙂
@monana tak budem drzat palce nech vam to vyjde co najskor ked sa rozhodnete a nech je to bezproblemove
dnes som bola u dr. a to nieco v maternici ma 10mm;)
@elly111 ahoj, uz trosku po funuse, ale: co bol napokon pre Teba ten najvacsi stimul na rozhodnutie mat 2.dietatko?
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@nefertitka a lekari ti co radia?