Štítna žľaza a tehotenstvo

19. mar 2023

Mamicky/buduce mamicky prosim Vas neviete mi poradit endokrinologicku ktora napriek tomu ze sa liecim na stitnu zlazu nema problem s tehotrnstvom. Beriem euthyrox a thyrosol od augusta uz asi nafurt.
Pripadne nemate skusentosi ze aj napriek tomu ste boli tehu a vsetko dobre dopadlo ?
Dakujem

3petka
19. mar 2023

A prečo má problém s tehotenstvom. Mne sa prišlo na štítnu v prvom tehotenstve. Nasadili lieky, sledovali a všetko ok. Teraz v druhom taktiež.

jaaty
19. mar 2023

Súčasne euthyrox a thyrozol? Ved jeden je pri zníženej a druhý pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Aspoň podľa toho čo viem ja…..

stellarstar
19. mar 2023

@jaaty sa tiež čudujem 🤔
Autorka si si v tom istá čo užívaš?

gejb
19. mar 2023

Tvoja endokrinologicka ma problém s tehotenstvom? Ako ti to vysvetlila?

autor
19. mar 2023

@stellarstar ano som si ista. Najskor som brala iba thyrosol 4 tabletky a postuone sa znizovali a po 5 mesiacoch mi nasadila aj euthyrox 1tab a thyrosol 1 ale ze tehu nie lebo ze thyrosol sa nemoze brat v tehu

autor
19. mar 2023

@gejb ze je dobre v tehu nebrat ziadne lieky alebo aspon minimalne davky ale to nevie nik ci to vobec bude mozne a uz teraz mam 35 rokov

autor
19. mar 2023

@jaaty ano presne tak. Najskor som brala thyrosol a po 5 mesiacoch pridala aj euthyrox

autor
19. mar 2023

@3petka ale to asi iba to hcg si mala nie ? To broblem nie je mi povedala. To som mala v prvom tehu na hrane ale nemala som ziadne lieky

gejb
19. mar 2023

Tomu trochu nerozumiem . Ja beriem len euthyrox síce, ale keď by som ostala tehotná mam za ňou prísť a dávky mi zvýši. Mam zníženú činnosť ŠŽ a tabletky to nahrádzajú, v tehotenstve s tabletkami budem pokračovať kedze to bez hormónov nejde...

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaaty
19. mar 2023

Zvláštne, to som ešte nepočula. No ale lekárka nie som…

stellarstar
19. mar 2023

Keď máš problém s šž aj počas TT musíš užívať lieky lebo práve počas TT je správna činnosť dôležitá pre vývoj plodu

vulka
19. mar 2023

To je riadna blbosť. Práve že ten Euthyrox musíš brať počas tehotenstva, aby si udržala správnu hladinu hormónu a neohrozila dieťa.

petradenis
19. mar 2023

Práveže v tehotenstve sa dávka zvyšuje,aby bolo dosť pre teba aj drobca. Mám síce už takmer dospelé deti,ale toto si dobre pamätám. Teraz som tehu,budúci týždeň idem na krv a posedko,ako sa mi upraví dávka. Minulý rok mi upravil na 88ku,teraz to zrejme pôjde naspäť na predošlú 100ku

3petka
19. mar 2023

Hcg je hormón ktorý sa vylučuje keď si tehotná. Mám zníženú funkciu sz. Beriem el-thyroxin. V tehotenstve sú tieto lieky dôležité. Pýtala si sa vlastne doktorky? Ak neviem informujem sa u svojho ošetrujúceho lekára.

majamat
19. mar 2023

evidentne nemas jasno v svojej Dg.
Thyrozol je leik, tkroy sa dava na zvysenu funkciu sttinej zlazy, ktora je casto doleskom autoimunneho procesu stitnej zlazy, casom sa stitna zlaza poskodi natolko, ze moze prejst do znizenej funkcie a dava sa naopa Euthyrox, podla toho co pises, je to zrejme tvoj pripad,a j ked mi to pride dost ryhclo za par mesiacov.

no sucasne brat tieto 2 lieky? to mi nepride ok. ved maju uplne opacny ucinok. jeden tlmi hormony stitnej zlazy a druhy ich naopak pridava.

no nech je to akokolvekm stabilizuj si teda stitku a potom skus tehu. ak jej funcia je nestabilna, neviem ci by to teraz bolo vhodne. ved moznos taci pockat len par mesiacov.

pocas tehu je nevyhnutne brat Euthyrox, pokial je funkcia znizena. dokonca sa casto znizuje pocas tehu, preto sa znizena funkcia najde prave casto u tehuliek, resp v tehu sa rozbehne. cize ziadne nizke davku, Euthyrox sa berie v davkach, ktore su potrebne, aby bolo v tele dostatok hormonov.
s Thyrozolom neviem ako to je.

est mi napadlo, su lieky Tirosint, nemas nahodov tie? lebo fakt Thyrosol s Euthyroxom je nezmysel.

margareta15
19. mar 2023

Tiež beriem od polovice februara ráno euthyrox 50 mg a večer tyrozol. Mala som v novembri tyreotoxikozu a branie tyrozolu ma dostalo úplne do hypotyreozy, čiže Dr. mi to takto predpísala, že sa na jednej strane hormón dopĺňa a na druhej strane blokuje.... Po Veľkej noci idem na odber a kontrolu a sa uvidí ako ďalej....

autor
19. mar 2023

@majamat nie je to nezmysel takto to beriem a aj to mam tak v sprave lekárskej. rano beriem euthyrox a na obed thyrozol

autor
19. mar 2023

@gejb ano euthyrox sa beriem v pohode v tehu ale thyrozol sa nesmie v tehu teda sa neodporúca a neni náhrada hoci si ju vzdy pýtam na kontrole. Vzdy mi povie, že nahrada za tento liek nie je . tak hládam skúsenosti možno rovnaký prípad aby som sa pohla už konečne. každy mesiac chodím na krv

autor
19. mar 2023

@stellarstar samozrejme mnohé sa aj berú ale thyrozol že sa neodporúca brať v tehu a kedže som v liečbe tak mi neodporúca tehu az ked sa to zlepší ale ci sa to zlepsí a ci budem bez lieku to tažko povedať. tak hladam ci niekto nema podobný problém

autor
19. mar 2023

@margareta15 oo super tak takto mi to nevysvetlila. Lebo ja som začínala v lete s liečbou na zvýšenú činnosť . Aj si tehu ? alebo planujes ? a ak planujes aj ty nieco dr k tomu povedala ? dakujem

margareta15
19. mar 2023

nie, nie som ani neplánujem byť tehu🙂

zapalkazapalkova
19. mar 2023

Jeden cas som pri zvysenej funkcii brala thyrozol aj euthyrox (vraj sa to tak robí keď sa to začne preklapat to zvýšenej do zníženej). Keď som zistila ze som tehotná, tak mi zmenili lieky za propycil a brali krv každé 2 mesiace v aby sme znižovali dávku liekov a po porode som bola sledovaná každé 3 mesiace ci sa to znova nerozbieha keďže som bola bez liekov.

stellarstar
19. mar 2023

Áno thyrozol nie ale mala som ten euthyrox resp l-thyroxin na mysli ten sa užíva a musí užívať aj počas tt. Lieky na štítnu budeš furt brat veď ja užívam snáď od 13ky a mam už 43 a samozrejme ze plánovať tehu je naj ak je štítna pekne a dobre nastavená a dôležité je aby hormóny boli v strede normy

autor
19. mar 2023

@zapalkazapalkova prosim ta ak si to pamatas brala thyrozol na zaciatku tehu a potom zmenili lieky ? Dr ti nieco povedala prioadne predtym zakazala tehu ? Pocas tehu bolo vsetko ok ? Dakujem za odpoved

zapalkazapalkova
20. mar 2023

Na začiatku 1.tehu som brala asi 3tbl thyrozolu, ked som zistila ze som tehu, tak hneď sa to zamenilo za propycil a postupne sa znižovali dávky sú do vynechania lieku. Počas 2.tehu som brala menej thyrozolu, kt tiež zmenili za propycil.
Nemala som nijaké obmedzenia, ze nemôžem byť tehotná lebo beriem lieky a pod. A počas tehotenstva bolo všetko v poriadku a stitna sa aj ukludnila vplyvom tých tehu hormonov, takže som mohla vynechať lieky. Ale ja mam zvysenu funkciu. A teraz som aj vyradila lepok zo stravy a výsledky sa mi oveľa viac zlepšili

autor
20. mar 2023

@zapalkazapalkova cize nez si zistila ze si tehu si brala thyrizol a potom hned ako bolo zistene tehu ti to zmenili ? A po orvom trimestri ti opat vratili thyrozol ? Ci ? K akej endokrinologicke chodis ?

zapalkazapalkova
20. mar 2023

Pokial som zistila, ue som tehu (cca 5.tt) som brala thyrozol, potom propycil alebo nič. Po porode som nemala lieky lebo všetko bolo ok, ked sa mi znova rozbehla štítna dali mi thyrozol a keď som bola tehu tak zase propycil alebo ešte teraz dojčím, tak beriem propycil.
Ak si z KE tak odporucam dr Schwartz alebo dr Hoppanova

autor
20. mar 2023

@zapalkazapalkova oo tak to je velmi daleko . Ja som z BA

lorin29
21. mar 2023

V Ľubochni by nemali absolútne žiadny problém... Pomôžu vo všetkom nastavia liečbu tak ako sa má... Pracujem tam ako sestra a lepší prístup lekárov som nikde nevidela 🙂ale to ci už sa ti bude chcieť až tam cestovať je na tebe 🙂no ja po skúsenostiach s endokrinológmi by som inde ako do LB nešla

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre