Ahojte,
pred vyše pól rokom som prekonala zamlčaný potrat. Dala som si urobiť vyšetrenia a zistili mi, že mám zvýšené TSH na 7. Bola som u endokrinologicky a dostala som lieky Euthyrox 50 s tým, že sa môžeme snažiť. Ja sa však strašne bojím, že sa to môže zopakovať alebo že to TSH nejako neklesne. Máte niektorá s týmto skúsenosť prosím?
Mne endokrinolog povedal, ze hned ked zistim, ze som tehotna, urobia mi odbery. TSH som mala vyssie, zvysil davky eurhyroxu, vtedy to bolo tusim zo 75 na 100 u mna a vsetko prebehlo ok...
TSH je priznak znizenej funkcie stitnej zlazy stitka neprodukuje dostatocne hormony a reto stupa TSH, lebo hypofyza v mozgu, resp pod nim, vydava takym sposobom stitke prikaz, ze ma viac hormonov uvolnovat. ak sa tak nestane, TSH stupne.
tebe an to prisli, nasadili Euthyrox, niekedy sa zacina davkou 25ug. ty mas 50.
lieky uzivaj rano, hned po zobudeni, mozes zapit troskou vody a musis zostat aspon polhodinu nalacno. ak dokazes, mozes aj dlhsie.
ak toto dodrzis, nie je dovod, aby TSH nekleslo.
len tak mimochodom,, kedysi pri hodnote 7 ani nedavali ilieky, lebo je to len malinko zvysene a dostala si vyssiu davku, TSH urcite dole pojde. moja koleyna mala hodnotu cez 150. no ale to uz bol extrem - dr ju ziazdila, ci chce skoncit v bezvedomi na ARE.
a ci sa to zopakuje?
to ti nikto nezaruci,a le neber to tragicky,
viem, ez ej to tazke a viem, ze sa bat budes. no nauc sa trosku so strachom pracovat.
ked ta prepadnu emocie, skus ist na to s rozumom. povedz si, ez kazda druha zena zazije potrat. je to uplne bezne a mnohe zeny potom mali bez tazksoti dalsie zdrave deti.
este by som povedala, ze mozno MA s nemal pricinu v stitke. tazko povedat, lebo ta hodntoa TSH je fakt nizka.
@majamat ďakujem ti. Ja sa snažím myslieť pozitívne, len nechcem nič zanedbať, preto sa bojím, či sa snažiť môžeme. Lekárka mi povedala, že ano, tak jej asi musím dôverovať. Ja sa len bojím, že keby som otehotnela hneď, aby som zase nepotratila, aj keď teraz mám liečbu, či to tak stihne klesnúť. Ale budem myslieť pozitívne a keby sa podarilo hneď pôjdem na kontrolu kvoli tomu TSH. Dakujem
Euthyrox je v pohode to sa môžte snažiť
Horsie to už bude keď budeš brat thyrozol tam je to už horsie so snazenim
no ono v skuticnosti nie je problem TSH. je to len pomocny a informacny hormon. opisem len znizenu funkciu, pri zvysenej je to trosku inak.
trosku to viac rozpisem,a by si tomu rozumela.
takze stitna zlaza produkuje hormony T3,T4 ( este byvaju oznacene vo vysledkoch ako FT3,FT4) kontroluje sa hlavne T4. niekde som citala, ze hormon T3 presne neposkytuje obraz o funkcii stitky, tak preto je dolezite odoberat hlavne T4.
hormonalny sytem cloveka je poprepajany a hlavne ho riadi vyssia zlaza. napr Hypofyza.
hypofyza sa nachadza v hlave, pod mozgom, tak uprostred. no vsak to je jedno. ona rioadi funkciu stitky a to prave pomocou hormonu TSH
cize ak stitka funguje ako ma, tak TSH je v norme.
ak zacne stitka robit problemy a znizi sa jej funkcia, potom toto zaznamena hypofyza a ta zacn davat stitke prikazy, ze ma viac pracovat, ma uvolovat viac hormonov a to tym sposobom, ze zvysi TSH.
cize toto je len pomocny hormpon hypozyzy, pomocou ktoreho dava stitke prikaz. ide o to, ze neviem rpesne akor yhclo moze zareagovat TSH na zmenu, napr ako u teba na liecbu Euthyrxom. nemam ani ponatie. mozno raguje ryhclo,a le mozno to aj chilu trva, nez sa prebytocny TSH hormon v krvi znizi.
no toto nic nehovori o tom, ako presne stitka pracuje, cize ak naozaj chvilu trva odburanie TSH, to este neznamena, ze hormony stitky su este stale zle. ludne to uz moze byt ok. dokonca u teba je pravdepodobnost, ze boli ok stale. teda toto ti musim vysvetlit.
tu je vlastne dolezite prave to, aku hodnotu maju hormony stitky, nie hormon hypofyzy, ten je prakticky len orientacny a poukazuje an to, ze sa zrejme nieco deje.
ked zacne stitka blbnut a ma problem vytvorit hormony, tka mozog to zaregistruje a teda zvysi TSH. no stitka nedokaz eprodukovat hormony, preto ich moze vykryvat svojimi zasobami. cize na zaciatku hypothyreozy sice mozog uz na zemny reaguje a TSH sa zvysuje, no ty mas este prakticky hormony stitky stale ok a dostatok. k nedostatku dochadza, aks a yvcerpaju zasoby. samozrejme neviem presne ako to je u teba, ale to TSH mas fakt este pomerne nizke, cize by som tipovala, ze T4 bude este v norme.
pri hodnotach TSH nad 20, som videla este T*4 v norme.
dokonca aj ta baba, co mala TSH 150 nemala T4 este tak extremne znizene. uzsi to pesne nepamatam,a le viem ze ma to prekvapilo, lebo som cakala skoro nulove hondoty.
takze TSH je dokaz. ze sa nieco deje, ale tovje telo, reesp si tvoja stitka s tym este mozno dokazala poradit a zatial to na teba nemalo velky dopad. samozrejme zavisi od T4.
@majamat ďakujem za takéto vysvetlenie. Výsledky mám takéto. Lekárka mi povedala, že to nevyzerá na autoimúnne ochorenie, ale vylúčiť to nevie. Preto mám kontrolu o 2-3mes., pripadne po otehotnení. Čiže asi sa niečo s tou štítnou robí, ale ešte neviem čo. Inak kedysi som prekonala EBV. To mi vysli protilátky na to pri vyšetrení u hematologicky a ani som nevedela, že som to mala. Vraj vírus EBV môže toto spustiť.
@majamat inak mi napada že som mala aj fakt veľký stres a zle obdobie. Neviem či to môže mat na toto vplyv, lebo sa mi mierne zvýšil aj prolaktín, ale sla som na odber hneď po zobudeni a v strese. Zvýšený bol len úplne mierne.
strs to moze spustit. ta moja znama mala vlemi tazke obdobie, ked jej azcala stitka blbnut.
a teda vsak to vidis aj sama T3 a T4 mas v norme.
tie spodne hodnoty su autoprotilatky. zvysuje sa pri autoimunnom procese stitnej zlazy. mas ich v norme. ono to uplne autoproces nevylucuje, ale teda je nizsia pravdepodobnost.
😀 vsak az teraz citam co si napisala a teda v podstate to iste ti povedala aj dr.
a teda ak by si otehotnela, tak im treba zavolat.
aby si rozumela. tehu je pre organizmus zataz a ked uz teraz ti stitka pracuje slabsie, hoci to je mozno aj nieco prechodne, tak v tehu by nestacia produkovat hormony. mnohym zenam sa prave v tehu spsusti hypofunkcia, ptreto sa robi skrining a prave v tehu sa kontroluje.
no neboj sa,a j ked ti neda kontrolu hned nasadila ti hned vyssiu davku liekov, pricom vysledky nemas az tak zle. no pri neplodnosti, u zien, ktore sa liecia, sa casto preferuje, ked je TSH skor v nizsich hodnotach. cize to bdue fajn, preto je sanca, ked otehotnies, ze ti moze aj tato davka liekov stacit do kontroly.
Neboj ja tak isto a už som mesiac po pôrode 🙂 v tehotenstve mi len zvýšila dávku na 75 všetko ok 🙂
@veron8883 ďakujem 🙏🏼tak dúfam že sa nám tiež podarí úspešne
@majamat ďakujem pekne za všetky informácie 🙂
Ahoj ja som tiež najprv mala vysoké hodnoty TSH tuším 5. Lekárka mi nasadila Euthyrox 50 a brala som ju 3 mesiace. Prišla som na kontrolu a posun žiadny. Tak mi zvýšila dávku na 75 a po 3 mesiacoch špičkové výsledky.
Moja rada: ber Eurhyrox na lačno, snaž sa minimálne pol hodky po ňom nič nepiť, nejesť, nech sa to čo najlepšie a najrýchlejšie vstrebe. Mne hodne pomohli Para orechy. Oni totiž cca v 2 ks majú dennú dávku selénu, ktorý podporuje optimálnu činnosť štítnej žľazy. V Lidli sa dajú kúpiť a sú dobré a fakt sa mi tie výsledky po nich zlepšovali. 😁
@danasak ďakujem pekne, urcite vyskúšam 🙂
Tiez som viac bola sledovana pocas tehotenstva, aj davky som mala vyssie. Po pôrode neberiem ziadne lieky, vysledky mam v norme.
@euka210 áno mne tak isto
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ja len viem, ze svagrinej co brala dlho eutyrox, tak pocas tehu jej museli zvysovat davku a bola vtedy viac sledovana.