Správny čas na dieťa

6. okt 2021

Ahojte,
Rada by som sa chcela opýtať ako ste riešili otázku dieťaťa so svojim partnerom.
Aktuálne sme s partnerom 3 roky. Bývame spolu zatiaľ v podnájme, ale už riešime aj vlastne bývanie. No poslednú dobu strašne citim potrebu stať sa matkou.
Moja aktuálna situácia je nasledovná: mám 23 rokov a končím tento rok vysokú školu . Priateľ pracuje už nejaký dlhší čas, takze čo sa týka otázky financie, finančne by sme to zvládli.
Keď sa s priateľom o tom rozprávame, viem že nie je proti. Ale viem že moje chcenie a túžba po dieťati je silnejšia.
Vždy som dieťa chcela, prakticky tuto informáciu viem od kedy som bola dieťa, len poslednú dobu je to stále silnejšie a silnejšie.
Poslednú dobu je aj mojim strašiakom kúsok môj zdravotný stav- mám dlhé nepravidelne cykly, a tým pádom by bolo komplikovane trafiť ovulaciu. Možno aj preto to chcem riešiť takto skoro a neodkladať dieťa na vek 30 rokov.
Otázka na Vás čo si o tomto myslite? Myslite že mám ešte počkať, zamestnať sa a dať tomu čas? Alebo toto je ten správny čas, keď mám takéto pocity?
Ďakujem za odpoved. Prajem pekný večer.

lily14
6. okt 2021

A priateľ má aký vek?

autor
6. okt 2021

@lily14 25 rokov

leniel
6. okt 2021

ľahšie by sa ti dýchalo, keby si aspoň rok odrobila, mala materskú a TPP - kam sa vrátiť...nemáte sa kam ponáhľať.

babovka2321
6. okt 2021

Odpracuj si aspon rok, aby si mala matersku a vyssi rodicak a smelo do toho.

lily14
6. okt 2021

A on sa ako vyjadril? Podľa mňa si mladá...asi by som skôr chcela prácu a skúsenosti...no ale ty musíš vedieť

autor
6. okt 2021

@leniel áno aj toto mi beží hlavou.. že odpracovať aspoň niečo.. ale bojím sa že tak veľmi to budem chcieť že ten čas nevydržím čakať

autor
6. okt 2021

@lily14 nie je proti, ale skôr to vidí tak že mám niečo odpracovat, už len kvôli budúcnosti nech mám nejaké skúsenosti. Ale repsketuje to že sa za kariérou nehrniem

janeninka
6. okt 2021

Medzi 23 a 30 je veelka medzera kam sa mozes zmestit. Ja by som minimalne rok este na tvojom mieste odpracovala, nieci si nasetrila, riesila byvanie a teda pred zakladanim rodiny vyriesila aj svadbu..

eternity24
6. okt 2021

Ak je aj partner za to, aby si nieco odpracovala, asi by som mu vyhovela. Nájdi si pracu a po skúšobnej dobe (v praci) sa môžete začať snažiť. Ako píšeš, mas dlhé cykly a moze to trvať roky, ale može sa zadarit aj na prvý sup. Ale aspon sa budeš mat po materskej kam vrátiť do prace a aj vyššia materská ti vyjde. Myslim, ze sa da aj nieco priplácať na odvodoch, aby si si materskú vylepšila.

autor
6. okt 2021

@janeninka neviem prečo mám pocit že mi všetko uteká.. určite chceme riešiť aj svadbu, rozprávali sme sa o tom..len akosi Ja mám v hlave pocit že zo všetkého ako je bývanie, svadba dieťa chcem prioritne dieťa.. dúfam že tento pocit na chvíľku stíchne

1katus1
6. okt 2021

Nájdi si prácu ako ti rádia kôli materskej a potom rodicaku. Snáď necelý rok ešte počkáš či ? Veď na materskú sa nastupuje 6-8tyzdnov pred termínom. Keď budeš robiť aj ty aj ľahšie vybavíte hypo. A porozmýšľaj nás svadbou. Potom keď budeš na rodicaku a budete manželia tak manžel si môže uplatniť vratky daní pri ročnom zúčtovaní robí to cca 720e . Ale samizda že musíte byť manželia pred narodením drobčeka. Ja ťa celkom chápem ja som v 23 porodila dcéru lenže ja som v tej dobe 3 roky robila a bola 2 roky vydatá. Takže bolo to iné

autor
6. okt 2021

Ďakujem za rady.. asi predsa by som mala počkať…bude sa lepšie dýchať aj partnerovi, tým že všetko nebude na ňom… snáď ten rok ešte nejako vydržím 🙂

ledgerka
6. okt 2021

@janeninka pockaj, za ten rok dva ti nic neutecie. Zatial ries tie dlhe cykly s gynekologom aby si vedela aka je situacia. My sme takto cakali 3 roky lebo sme sa stahovali do novej krajiny a tiez som chcela mat najprv stabilnu pracu a az potom dieta. Pre mna bolo to cakanie celkom narocne. Odratavala som mesiace kedy uz konecne pojdeme na to :D Pomoze zamestnat sa a hlavne som vymyslala stale veci, ktore som vedela ze s malym dietatom par rokov robit najskor nebudem a uzivala som si ich. Nakoniec som velmi rada ze sme cakali. Zacat robit je lepsie aj preto ze ak to nahodu s drahym nevyjde (co neprajem ale nikdy nevies), tak sa mas kam vratit do prace a nebudes zavisla od muza.

leniel
6. okt 2021

len si zober, aké budeš mať sťažené vyhliadky nájsť si prácu potom. v životopise nič - žiadna prax, nič odrobené. Plus dieťa - s ním často na OČR... takisto ak chcete riešiť bývanie, ďaleko lepšie vyhliadky na hypo máte ako obaja zamestnaní s príjmom, ak už bude dieťatko na svete, a ty len na rodičáku, veľmi Vám to zníži výšku možnej hypotéky...

janeninka
6. okt 2021

Mozno mas nejake obavy z toho ze to bude dlho trvat a bude to narocne.. Hm mozno by ta upokojilo keby si si tie cykly dostala viac pod kontrolu? Odsledovala si ci ovulujes a pod.?

autor
6. okt 2021

@janeninka aktuálne neviem či ju mám. Ale pred pól rokom keď som bola na pohotovosti kvôli bolestiam tak mi doktorka povedala že mám ovulaciu. Takze viem zw som ju mala. Len sem tam v rámci cyklu sa mi urobí cysta a preto vlastne tie dlhé cykly.
Aktuálne riešim tu situáciu, meriam bazalnu teplotu, zmenila som aj gynekológa.. takze samozrejme že chcem najorv dostať pod kontrolu ten cyklus… a možno má to kúsok upokojí, teda dúfam

janeninka
6. okt 2021

Drzim palce teda

deti95060810
6. okt 2021

tiež som nerobila a ja už počas školy som mala bábo.... nikdy nevieš kedy sa podarí tehu , možno odrobíš nie rok ale rovno 5 kým budeš mamou.... takže ja už by som skúšala teraz.... aspoň nebudete pod tlakom kvôli tvojmu veku...😉

danieli
6. okt 2021

Podobne ako ty aj ja som mala zdravotne problemy a dietatko som nechcela odkladat, lebo by uz nemuselo prist, takze v juni som skoncila vysku, v septembri svadba, to uz som pracovala a do 2 rokov syn, dobra volba to bola👍

len_nig
6. okt 2021

Určite by som poriesila najskôr vlastné bývanie, svadbu, prácu a potom dieťa. Si ešte mladá a máš čas, keď si ešte len vyšla školu určite by som si rok dva našla dobré zamestnanie, čo vieš potom dať do životopisu, keby ideš hneď na materskú potom sa veľmi veľmi ťažko zamestnas bez praxe ako 28 a viac ročná...😊

11iva11
6. okt 2021

No ja len že obdivujem tvoju odvahu pustiť sa do rodičovstva, keď prakticky máte obaja "holú riť" (koľko už len môže mať partner našetrené v 25 rokoch??)
Ale je to teraz nejaký trend...naše ročníky 1986 -1980 to odkladali a až teraz majú prvé a títo dnešní dvadsiatnici sú celí žhaví do toho... a ešte si pripadajú už hrozne starí 🤦‍♀️

mauduska
6. okt 2021

a nevieš začať pracovať ešte tento AR? Ja si takto už robím prax v odbore, aby som prípadne mohla mať bábätko aj cez školu už, alebo hneď po a nemusela riešiť situaciu "najprv práca, potom dieťa".
Ale súhlasím s tým, čo písal niekto vyššie, že si to asi nejako usporiadajte rozumne.. najprv svadba a spoločné bývanie, až potom bábätko. Veď vieš - ak sa tvoj priateľ náhodou necíti na záväzok ako je manželstvo, neviem, či by som mu navrhovala záväzok, ako je dieťa..
držím ti palce 🙂

autor
6. okt 2021

@11iva11 ja obdivujem zas keď niekto hodnotí to že má niekto údajne “holu rit” keď o tom nič nevie. Písala som vyššie že by sme to finančne zvládli, tak asi tým pádom mám prehľad o našich financiách. Asi by som nad niečim takým neuvažovala keby na to nemáme a vedela by som že nedokážeme uživiť dieťa.
Neodcudzujem ženy a mužov ktorý sa rozhodnú byt rodiča v 30 a i v 40. Každý to cíti inak, to že to niekto cíti skôr a niekto neskôr tak za to ja nemôžem.

autor
6. okt 2021

@mauduska ja pracujem popri celej vysokej škole, takze vlastne ja nejakú tu prax už mám.. len všetko to bolo brigády a nie TPP. A popri škole sa mi nedá veľmi pracovať na TPP, rozvrh mi to neumožňuje..
Nepovedala som že priateľ nechce manželstvo, a ani dieťa. O všetkom tomto sa rozprávame. A viem že to chceme obaja, len v inej postupnosti 🙂

11iva11
6. okt 2021

Tak neodcudzuj, ale ani neodsudzuj...keď teda máte financie, treba si v prvom rade poriešiť vlastné bývanie.

lusyc
6. okt 2021

Na vašom mieste by som ešte trošku s dieťaťom počkala, rok máte isto čas sa začať snažiť aj keby to trvalo aj dva roky. Za rok dokončis školu, nájdeš prácu, vyriešite bývanie, mozno aj svadbu a s kľudom, ze vás nič netlačí, ani čas, môžete začať snazilkovat. Možno by som ten rok využila na sledovanie/úpravu cyklu, či býva ovulácia, doplnila by som vitamíny, či prírodné doplnky podľa toho, mozno zmenila trochu stravu a pohyb ak treba. Takú prípravu.

tinka_1807
6. okt 2021

Nuž, sama musíš zvážiť plusy a mínusy. Ja by som ti skôr odporúčala najskôr svadbu, hoci len malú, ale pre dieťa je lepšie, ak vyrastá v celistvej rodine 🙂 Zároveň budeš mať ty trochu istotu v tom, že muž to myslí vážne. Ale čo sa týka dieťaťa v mladosti, tka podľa mňa máš na to už vek aj ty a aj tvoj priateľ. 🙂 Ak sa na to cítite a skutočne to beriete zodpovedne, muž pracuje a máte nejaké fin. Zásoby, tak to ustojite. Dieťa je síce trochu nákladné, ale nie zas tak strašne. Ja mám 25 a čakám prvé dieťatko, ale ak by sa dalo, mala by som ho aj skôr, tiež som mala tú túžbu už dlhšie :D. Je to síce veľká zodpovednosť, ale ak ste dvaja a obaja po ňom túžite a dôverujete si a ak je priateľ zodpovedný, tka to zvládnete. 🙂 Obzvlášť ak máte rodiny, ktoré by vám tiež vedeli pomôcť, napríklad naši rodičia su nám v tomto veľmi nápomocní a vieme, že ak by hocičo, tka máme u nich podporu a pomoc. 🙂
Držím palce pre správne rozhodnutie. 🙂

akinom0077
7. okt 2021

spravny cas je vtedy ked sa na to Obaja s partnerom citite.. needistuje “ spravny” cas vase telo a mysel vam to musi povedat… ak to robite “ lebo muz uz chce” alebp lebo “ mam uz vek a kazdy sa pyta” nerobte to !!! vy musite byt pripravena a tuzit po tom! rovnako partner.. ak to nie je na 100% a tuzba a pripavenost je len z jednej strany NIE

ivangeline
7. okt 2021

Chapem,ze niektore zeny to maju nastavene inac a zmyslaju inac ale chcem dieta je podla mna hrozna veta. :D Hrozne tvrdenie. Vies,co obnasa chcem dieta? A vies,ze to dieta ti uz v 2 rokoch da pocitit,ze je samostatna bytost a ze ty mu budes davat,obetuvavat sa a ono nemusi nic... (moze ale nemusi!)

mabenn
7. okt 2021

Zamestnaj sa, nauc sa pracovat, a zacni trenovat trpezlivost a financnu nezavislost...to prve sa ti pri dietati hodi, to druhe sa hodi minimalne pre tvoj sebarozvoj a vlastne pri dietati tiez, lebo mu davas vzor zo svojho zivota...ak nenadobudnes pracovne skusenosti a navyky, casom ta to dobehne bud v pochybnosti o sebe pri uchadzani o pracu alebo to budes odkladat a chciet dalsie dieta a zas len ti ujdu dalsie roky a oproti rovesnikom ti bude chybat prax

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre