Správny čas na bábätko

smejko47
22. okt 2022

Ahojte, chcela by som počuť vaše názory na moju situáciu.

S priateľom sme spolu 5 rokov, on pracuje a ja som začala pracovať tento rok, zároveň externe študujem VŠ. Bývame v podnájme. Už dávnejšie sme sa rozprávali že by sme chceli bábätko, no vždy sme na niečo čakali (práca, samostatne bývanie..) zhodli sme sa že teraz by bol ten správny čas (ktorý očividne nie je nikdy) a obaja po tom veľmi túžime. No vo mne sa bije to, či radšej počkať do leta, pokým budem mať v práci zmluvu na neurčito, keďže tehotnej isto nepredĺžia, alebo to hodiť za hlavu a veriť že po MD/RD by som si našla novú prácu. Uvažujem tak preto, lebo by sme si chceli brať hypo budúci rok alebo o 2 roky a myslím že by sa mi ľahšie spávalo keby som vedela že po RD mám istú prácu. Bije sa vo mne rozhodnutie rozumom a srdcom.

Prosím len rozumné názory a rady. 🙂

Ďakujem Vám.

ropucha6
22. okt 2022

@smejko47 v podnajme, nie manzelia, zmluva na dobu urcitu, za mna urcite nie…mas aspon nejake uspory?

maranta_leuconeura
22. okt 2022

Nikdy nebude vhodny cas, aj vo svojom s predlzenou zmluvou a hypo budu zas ine problemy, budeme si chciet este uzit bezdetny zivot, karierne sa vypracovat, mozno pridu problemy s plodnostou, rodicia ochoreju... Kedy mat deti je len na vas, kazda doba ma nejakr vyhody a nevyhody ;)

jakoma
22. okt 2022

Ja by som do toho sla, nie je iste, ze sa vam podari do leta..

smejko47
autor
22. okt 2022

@ropucha6 finančne je to u nás v poriadku na príchod bábätka 🙂

babulkomale
22. okt 2022

@smejko47 pises ze chces len rozumne nazory, tak neviem ci vyhoviem, ale pre mna je rozumne zit tak, ze som si nerobila deti s priatelmi, ale s manzelom a ked sme mali stabilne byvanie bez moznosti vypovede z najmu ( potom s dietatom sa prenajom hlada tazko a na hypo je ine posudzovanie ked uz mate dieta). Po case sme mali uz svoj dom.
Navyse hypo by ste chceli brat spolu alebo len on? Aby si neskoncila raz bez byvania, bez penazi, s dietatom sama. Teraz sa to zda neuveritelne, ale chlap co si ta nechce vziat po 5 rokoch vztahu, zvlast ked akoze planuje dieta, asi nebude uplne uvedomely.
Nehovorim ze manzelstva sa nerozpadaju, ale je to uplne iny level zodpovednosti ked idete postupne uz od zaciatku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smejko47
autor
22. okt 2022

@jakoma presne o tomto sme sa bavili 🙂 že možno si vyberie bábätko nakoniec aj tak až vtedy 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smejko47
autor
22. okt 2022

@babulkomale jasne beriem názor. Všetko toto si uvedomujem preto tvrdím že sa vo mne bijú 2 pohľady na vec. So svadbou som chcela čakať najmä ja po škole, no rozhodla som pre prácu, popri ktorej viem doštudovať, preto tieto veci začíname riešiť až teraz. Svadba je u nás tiež takmer v každodennej debate.

smejko47
autor
22. okt 2022

@elizabet173 som rada že niekto so mnou tak súcití, že až vie čo chcem čítať, nejde mi odpísať do jednej sekunkdy, keďže neodpisujem jedným slovom. Ďakujem aj za váš názor, v ktorom súhlasíte s dámami🙂

martinka13
22. okt 2022

Ak po tom obaja túžite, nebránila by som sa. Správny čas nebude nikdy, ktovie, koľko potrvá kým otehotnieš. Mne by najviac prekážal vzťah "navoľno ", ale to je môj subjektívny pohľad.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smejko47
autor
22. okt 2022

@elizabet173 jasné, ja to tiež chapem. S kočíkovaním to je u mna rovnako😀 prvej pani som odpisovala v momente vášho komentáru🙂 a verim že ste si to oveľa viac užili, keď ste mali všetko “na poriadku” mám v okolí teraz veľa mamičiek, kamarátok, staršie, mladšie. Všimla som si u mladších oveľa väčšiu trpezlivosť a hravosť. No to je určite tiež subjektívne. Dieťa bol môj sen hneď po skončení strednej, no to nebol určite ideálny čas bez práce, nebol nárok na materskú, bývanie so svokrovcami/rodičmi. Preto sa to u nás už trosku zlepšilo so situáciou ale pravda že to nie je stále ideál🙂

1sally12
22. okt 2022

Súhlasím s @babulkomale už len ked som si prečítala ako prvé "s priateľom" 🙄 /čím ďalej tým viac len s priateľmi...to už nikto sa nevydáva/nežení a necháva si zadné vrátka?😐 trocha smutné ako to upadá. Prosím neuraz sa, to je len môj názor, nehovorím, že vám to nemôže výjsť..ďalej som už ani nemusela čítať...bez vlastného bývania, stabilnej práce...za mňa pekne postupne najprv svadba, bývanie, deti...tak ako to má v živote byť byť.

sense
22. okt 2022

Na dieťa nie je správny čas nikdy. Mne osobne by nevadilo byt len partnermi a mat dieťa. ( ak o rozvedená už moc po manželstve netúžim à viem ze dieťa by som vychovala aj sama keby to nevyjde s partnerom).
Ale súhlasím vyššie s uvedeným ze aak to nevyjde ako slobodná matka budeš ťazsie hľadať prenajom. Ale ani spoločná hypo a manželstvo nezaručí šťastie do konca života.
Skôr by som ale tých pár mesiacov počkala ako sa to vyvinie u teba v práci, lebo stabilná práca a vlastný príjem je dôležity v prípade ze sa s partnerom niečo stane a je jedno ci rozchod, rozvod, choroba alebo čokoľvek ine

smejko47
autor
22. okt 2022

@1sally12 ďakujem za názor 🙂 presne takto by to chcel môj rozum.

smejko47
autor
22. okt 2022

@sense u mňa je presne tá práca najväčší háčik, kvôli ktorému by som pól roka čakala 🙂 ďakujem

alex49
22. okt 2022

Ak sa chcete zobrať, tak najskôr vyriešte svadbu a potom bábo. Kým budete plánovať svadbu, skončí ti skúšobná. Nikdy nieje ideálna doba, ale pokiaľ ste mladý, tak môžete ešte nejaký polrok počkať. Napokon babo príde keď bude ono chcieť.

layla123321
22. okt 2022

@smejko47 inak ešte jedna, teda dve otázky. Zmluva na neurčito je na istotu v lete? Lebo tuším zamestnávateľ môže predĺžiť na dobu určitú dvakrát po sebe, až potom už musí na neurčito (aspoň tak to bolo predtým, tuším špeciálne u dohodárov, ale možno aj TPP). Druhá otázka, koľko už pracuješ? Oplatí sa trochu dlhšie, aby Ti potom vyšla krajšia materská - najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Lebo inak to bude len almužna v podobe rodičovského, ak vôbec.

mirro
22. okt 2022

Správny čas nebude nikdy, sama uvidíš. A s priateľom by som si deti nerobila.

smejko47
autor
22. okt 2022

@layla123321 270 dní to bude na konci marca. A ta zmluva. Tak bolo povedané, kolegyňa mala teraz rok čo vo firme pracuje a dali jej na naurčito taktiež 🙂

smejko47
autor
22. okt 2022

@mirro taktiež by som radšej pockala do manželstva, ale viem si svadbu predstaviť Aj na jar s bruškom, keďže nechceme veľkú 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ailiba
22. okt 2022

@smejko47 rozumiem tvojej tuzbe, ale ked este studujes, tak si pravdepodobne mladucka, takze nemusite sa ponahlat. Ja by som pockala, kym dostudujem, na tvojom mieste. Potom svadba, hypo a az potom babo. Ak dietatko naozaj chces, tak tato tuzba nezmizne za rok. Zatial si pekne pripravis podmienky. Na moj vkus je tam teraz privela neistot. Skus sa zamysliet len nad tym, ze svadba s bruskom... Jasne, da sa, ale nevies, ake budes mat tehotenstvo a urcite si to tak neuzijes, ako netehotna. A s velkym bruskom sa tazko vyberaju šaty, mozes vyzerat kadejako, plus nalady, stres... Takisto studium. Mne pri druhom tehu bolo tak zle, ze by som nebola schopna nic... A s tym treba ratat. Ze mozno potom nedostudujes. Pravdaze vhodna doba nie je nikdy, ale toto mi pride vyslovene nevhodne. Podla mna treba sklbit rozum a cit. Drzim palce, nech sa spravne rozhodneš.

jaskolka
22. okt 2022

Nie, nešla by som do toho ešte.
1.priatelovi deti nerodim
2.studium a tehotenstvo, plus práca je riadny "balíček"
3.zmulva na dobu určitú a podnájom - ďalšie malé mínus
4.hypoteka tirz lepšie sa berie manželom
5.svadba ako tehotná? Prečo, preboha, keď nemusíš? Ok, môže ti byť úplne super, ale aj úplne otrasne.
6.spravny čas síce nebude nikdy, ale tu máš dosť dôvodov, že ešte počkať

smejko47
autor
22. okt 2022

Ďakujem, no externe štúdium mi vychádza do 28😀 dovtedy by som asi nevydržala, mám len 21 a keďže studujem externe, som ešte len v 2 rocniku celé sa to posunulo, so školou to je zložité, pretože externe je o 2 roky dlhšie, no zatiaľ je to fajn a ja si verim že by som to dala pri dieťati, mala by som doma neskutočnú pomoc od partnera. To viem určite 🙂

smejko47
autor
22. okt 2022

Je to presne tak ako som čakala je vás tu neuveriteľne veľa a všetky so skúsenosťami, beriem každý jeden názor a určite s priateľom prehodnotíme najmä tu svadbu a pól roka v práci taktiež 🙂

zuzanockamt
22. okt 2022

@smejko47 Nečítala som komentáre, ale v tvojej situácii by som do toho nešla.
U mňa sú priority - manželstvo, vlastné bývanie, istá práca - doba neurčitá, aspoň nejaké úspory a samozrejme ukončené vzdelanie.

zuzanockamt
22. okt 2022

@smejko47 A máš len 21 rokov, nerozumiem, prečo tak zavčasu dieťa. Veď máš ešte v pohode 10-15 rokov čas.

zmrzlinka2021
22. okt 2022

@smejko47
Mas tu vela rozumnych odpovedi a za mňa - praca, studium, dieta je podla mna vrazebna kombinacia, vela stresov. Ja by som z tejto "trojky" vynechala pracu, a proste ked tak velmi tuzis po babatku (aj ked si velmi mladucka), tak studium a dieta, nič viac, a to na cele studijne obdobie.

A tiez do dietata by som urcite nesla, kým:
- by sme neboli manzelia
- nemali vlastne spolocne byvanie,kde som aj ja spoluvlastnik

A je uplne OK mat aj v tomto veku babatko, aj ked dnesna doba je taka, ze ten "rodiaci boom" je 30-35

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre