Snaženie sa pri Crohnovej chorobe a vitamíny

franchise27
3. sep 2012

Ahojte, prosim o rady a tipy, co je potrebne jest (potraviny, vitaminy, pripravky) aby som aspon trosku dopomohla telu aby snazenie bolo efektivnejsie?mam crohnovu chorobu, lahsieho typu, teraz som v kludovom obdobi, uzivam 3x2 tablety Salofalk denne. Doberiem este poslednu davku HAK Jeanine a ak gastrologicka povoli rozhodla som sa nepokracovat v HAK a zacat sa snazit.....kedze mam Crohnovu chorobu viem ze urcite kyselina listova bude nevyhnutna...ale co este je potrebne. Dakujem

strapco13
3. sep 2012
strana
3. sep 2012

@franchise27 Ahoj, ja mam crohnovu chorobu uz nejaky ten rocik a teraz mam doma 3 mesacnu princeznu. Ja som pred tehu brala len kyselinu listovu, potom pocas nejake vitaminy z lekarne a v poslednom stadiu aj zelezo, leb to som mala velmi nizke.. Poceas celeho tehotenstva som musela uzivat lieky, ale vsetko prebiehalo bez komplikacii a najvacsia vyhoda bola, ze som mohla jest uplne vsetko a nic mi neskodilo 😉

franchise27
autor
4. sep 2012

@strana ahoj, jeeej to si ma potesila...uz sme so snazenim chceli zacat skor, ale Crohnovu chorobu mi zistili len na zaciatku tohto roka, tak bolo potrebne sa hlavne preliecit liekmi...zatial nemam nejake komplikacie az na to ze nedokazem pribrat viac ako 49kg pri mojej vyske 167cm co je hrozne malinko....Brala si pred tehu a pocas tehu aj lieky na Crohnovu chorobu, alebo ti upravili davky....?

@strapco13 dakujem za linky...jednu brozurku s receptami uz mam aj doma, je to komicke ako ja co neznasam varenu zeleninu teraz jedavam zeleninove polievky...ale veru musi byt pomixovana lebo by ma striaslo pri kazdej lyzicke, ale pre babo som ochotna urobit cokolvek

babajaga
4. sep 2012

ahoj,tiez mam crohna ,uz 8 rokov,mam zle,aj dobre obdobia,tehu patrilo k tym stastnym,bez krcov a bolesti....brala som udrziavaciu davku,3x2 tablety salofalku,cele tehu som brala kyselinu listvu,sem tam zelezo,podla vysledkov...ziadny problem...maly je v poriadku...a moje crievka zatial klop,klop tiez 😀

franchise27
autor
4. sep 2012

@babajaga jeeej babeny vy ma tak tesite 🙂 a brala si Salofalk 250mg alebo 500mg? Ja som citala v pribalovom letaku, ze je nutne pred tehu a pocas prvych mesiacov liecbu vynechat alebo maximalne obmedzit....a toho sa troska bojim, lebo nechcem "zobudit" tu potvoru v crevach....11. septembra idem na kontrolu na gastro, tak som zvedava co mi povie na moje plany.Ale ja som taka blba ze sa rychlo vzdavam, tak uvidim...

emilii
4. sep 2012

@franchise27 ahoj .. ja mám síce UC ale to je viac menej podobné .. mne sa podarilo otehotnieť ani neviem ako .. doužívala som kortikoidy a o mesiac som bola v tom ..gastroenterológ a gynekológ mi odporučili vitamíny - hlavne kyselinu listovú, železo .. a ostatné .. užívam len pentasu od 12tt .. a všetko je úplne ok ... treba všetko len konzultovať s lekármi .. džím palce 🙂

babajaga
4. sep 2012

@franchise27 ja som brala a beriem stale 500mg

strana
4. sep 2012

@franchise27 No ja som brala Pentasu 2 g a bohuzial aj Imuran 100mg a neskor 50 mg a beriem ich stale aj teraz, ked dojcim, konzultovala som to so vsetkymi moznymi gastroenterologmi....Ale moj mi nechcel tie lieky vysadit ani za svet.

franchise27
autor
4. sep 2012

@strana tak pentasa je v pohode, nema ucinky na babo, tak lekari asi vedia co si mozu dovolit a ja dufam ze dnesne lieky uz nie su take agresivne.
@emilii
@babajaga Dakujem moc za prispevky moc mi pomohli.

lenocka777
2. okt 2012

Ahojte baby, na chronovu chorobu vam mozem odporucit zelene potraviny - ZELENY JACMEN a CHLORELLU. Kedze pomohli celej mojej rodine, tak som sa zelenym potravinam zacala venovat. Tu je skusenost s uzivanim zelenych potravin a touto chorobou:

Crohnova choroba a zkušenost se ZP

Tento príbeh môjho známeho začal asi pred desiatimi rokmi. Pracoval v maximálnom vyťažení vo firme ako obchodný manažér. Strava bola tým posledným, čo v tom čase riešil. So starosťami firmy v nočných hodinách líhal a skoro ráno sa zobúdzal.
Jedného dňa však jeho organizmus skolaboval. Prišlo mu zle a upadol do bezvedomia.
Nasledoval desaťdňový pobyt v nemocnici, v 40 stupňových teplotách a bolestiach. Zlyhal mu úplne imunitný systém.

Prešiel všetkými možnými vyšetreniami a až na gastroskopickom vyšetrení mu zistili silný zápal celého tráviaceho traktu. Špeciálne vyšetrenia potvrdili Crohnovu nemoc, zápal tenkého aj hrubého čreva na autoimunitnom základe.

Bol nastavený na veľké množstvo liekov a „ povzbudený“, že je to do konca života a že sa s tým bude musieť naučiť žiť. Podmienkou bola samozrejme veľmi prísna diéta.
Cieľom lekárov bolo udržať stav v čo najviac kľudovom štádiu.

O nejaký čas neskôr mu jeden známy predstavil zelené potraviny a pozval ho na prednášku MUDr. Laciny. To bol lekár, ktorý sa venoval a do dnešnej doby venuje profesionálnemu skúmaniu pôsobenia ZP na organizmus.

Práve on bol tým, ktorý mu poradil vysoké dávky ZP. Podmienkou z ohľadom na to, že išlo o autoimunitné ochorenie, bolo veľmi pozvoľné nasadzovanie. Hovoril tiež o skúsenosti dr. Liebkeho, ktorý práve vysokými dávkami Chlorelly vyliečil svojho syna z epilepsie.

Takže na základe týchto doporučení sa po nejakom čase dostal postupne na 60 tbl. ( 3x20)Chlorelly denne a 3-4 nápojov Jačmeňa.
V takomto pomerne intenzívnom móde ostal asi 4 mesiace. Sám pociťoval výrazné subjektívne zlepšenie. Ale v tom čase bral ešte všetky lekármi doporučené lieky.

Kontrolné vyšetrenia však preukázali opodstatnenosť jeho pocitov a lekári pristúpili k zníženiu dávok na polovicu. Asi po roku užívania ZP lieky úplne vysadili. Povedali, že vyskúšajú, čo to urobí bez nich.

Momentálne je už niekoľko rokov bez liekov, užíva v udržiavacom režime ZP 2x MJ, 2X 10 tbl Chlorelly. Cíti sa dobre, kontrolné vyšetrenia sú vždy v poriadku.

Keď som sa ho spýtala, čo diéta, povedal:“ Momentálne zjem všetko, čo nezje mňa !“

A ešte jeho malá poznámka na záver: „Urobil som osvetu v nemocnici, kde ma pôvodne liečili. Na základe mojej skúsenosti so „ zelenáčmi“ mám zaujímavých odberateľov. Sú to lekári, s ktorými som prišiel v nemocnici do styku. Videli a vedia čo ma vyliečilo. Len ten zelený zázrak musím nosiť tajne. Veď čo keby???!!!“ 

Iveta Novotová

lenocka777
2. okt 2012

Tu je dalsia skusenost :

Crohnova choroba a zelené pití

Znáte to, když Vám rodina nabízí radu, ale Vy jste tvrdohlaví, protože přece sami víte, co je pro Vás nejlepší?
Se zelenými potravinami jsem se setkala kolem roku 2001, kdy s nimi moje maminka začala pracovat, a tím je i užívat. Měla jsem určitou možnost prevence, ale jak jsem už napsala, měla jsem svou hlavu.
Můj zdravotní stav byl kolísavý. Záleželo na tom, v jakém psychickém rozpoložení jsem se momentálně nacházela. V roce 2008 mně v nemocnici diagnostikovali jistou Crohnovu chorobu. Vyzvedla jsem si se slzami v očích dvě igelitky s léky, letáčky o nemoci a vykročila domů. V tuto chvíli se buď máte možnost vzepřít situaci, která nastala, nebo se s ní smířit. Volila jsem tu první možnost. Začala jsem brát léky, ale zároveň nasadila tolik odmítaný ječmen, dvě lžíce denně a chlorelu 5-10ks dvakrát denně. V hlavě jsem si srovnala, že jsem nemocná, ale mohu tento stav zlepšit studováním dietních receptů, vynecháním koření atd.
Stav se mi udržoval bez zvýšených problémů až do doby, kdy jsem kvůli zaměstnání nastoupila do kurzu a tam přecházela virózy a období chřipek. Po návratu jsem onemocněla angínou, ale jelikož se mi 2x vrátila a já během půl roku měla 3 x antibiotika, skončila jsem v dubnu v nemocnici s kapačkami kvůli narušenému chodu střev. A znovu v nemocnici začátkem června, kdy mně sedl zánět do kloubů.
Sama si pokládám otázku, co všechno musí člověk vytrpět, aby opravdu změnil nejen stravu, ale i své myšlení.
Když jste obklopeni lidmi, kteří mají zbytky střev nebo umělé vývody, není to jednoduché a je snadné propadnout depresím nad stavem, který se vám stal. Vždycky jsem byla v duchu přesvědčena, že takhle nikdy neskončím. Nasadili mi opět nové léky, které jsem po měsíci vysadila bez vědomí lékaře, a nasadila jen ječmen v dávce, která byla pro mne finančně přípustná. Vypila jsem za měsíc 3 a půl balení zeleného ječmene.
Po uplynutí jednoho měsíce jsem šla opět na krev, kolonoskopii a sono střev. Poprvé za 3 roky jsem měla čistou krev a zahojená střeva. Musím přiznat, že má radost byla nepřekonatelná.
Tenhle zdravotní stav mně přinesl mnoho zkušeností - přestala jsem kouřit, smířila se sama se sebou, ale hlavně začala jíst potraviny, které mé tělo potřebuje. Potraviny ZELENÉ.
Chlorellu i ječmen doporučuji všem, kteří věří, že příroda je to nejcennější, co máme.
Všechno se dá překonat, pokud chceme a věříme sami v sebe.

Mertová Dagmar (25 let) Koryčany, listopad 2010

lenocka777
2. okt 2012

Ak by ste mali akekolvek otazky ohladom zeleneho jacmena a chlorelly, tak ma kontaktujte..

romca123
14. nov 2012

Ahojte, chcela by som Vá poprosiť o informáciu...ako sa dá nakaziť touto chorobou? resp. je možné nakaziť sa krvou alebo inými teles. výlučkami??? Ďakujem

stevko01
30. nov 2012

Ahojte vsetci forumacky 🙂
Ja vlastne ani neviem,ako mam zacat....Dnes je piatok,a zaciatkom tohoto tyzdna,sa mne a mojej rodine otocil zivot viac ako sme predpokladali.Na kol.vysetreni mi zistili crohna a stastie v nestastí je,ze som este v podstate na zaciatku 😒
Zrejme to bude u mna podmienené aj geneticky,kedze mamina trpí ulceroznou kolit. ☹ S ambulancie som vysla usmiata,s receptom na Pentasu,a brozurkou o zivotosprave pre chorych na crohna....Ale depka sa dostavila uz o den neskor,dieta,lieky,unava...S manzelom sme boli posledne dni iba na internete,aby sme sa dozvedeli co najviac informacii a moznosti na tuto chorobu.A TU sme aj nasli tzv.ZELENU STRAVU,ZELENY JACMEN,A CHLORELLU
A preco Vam to vsetko pisem??Lebo som rada,ze s niekym mozem o tom porozpravat a ma zaroven aj pochopí,ze sa dozviem nieco o zelenej strave a ze Vam casom napisem ako som sa z toho vsetkeho po case dostala 🙂 🙂 🙂 🙂

stevko01
30. nov 2012

@romca123
tak to urcite nie,viac menej je to autoimunne ochorenie,podmiené genetikou 🙂

romca123
3. dec 2012

@stevko01 vďaka veľmi za odpoveď...:0)

mamazem
14. máj 2013

Ahojte, prichádzame na slovenský trh s novinkou v alternatívnej liečbe tráviacich problémov (vredy, Helicobacter, Crohn, pálenie záhy). Je to chioská masticha, pestuje sa v Grécku, čisto prírodný produkt, má veľmi silné prospešné účinky na celý tráviaci trakt, v Grécku je dokonca schválená ako oficiálne liečivo. Tam sa používa už od stredoveku, na Slovensku žial až teraz.

katka1906
23. máj 2013

cenovo jednoznacne naj produkty: www.hanojushop.sk

farmarik
16. jan 2014

Zdravim,
V poslednej dobe je tychto ochoreni stale viac a viac.
MC aj UC postihnutie ma zrejme viacero pricin:
Pokusim sa ich analyzovať.
1) Nespravne stravovacie návyky- neranajkovanie, ale neskoré jedenie večer pred spaním, prejedanie sa,(napr len jedno jedlo denne a veľká dávka), alebo kaloricke (tuky) jedenie po slabej fyzickej aktivite, keď telo nadbytočné kalorie nevie už využiť.
2) S touto oblasťou súvisí aj nedostatok pohybu, sedenie za počítačom, televízorom, v aute a pod. Pohyb na čerstvom vzduchu podporuje peristaltiku a otužuje organizmus. Jesť by sme nemali 2 až 4 hodiny pred spaním.
3) Nemenej dôležitá je kvalitna stravy, tá by mala byť v prvom rade čo najčerstvejšia (nepodliehajúca ešte hnilobným a oxidačným procesom), liečivá je len zelenina a ovocie tepelne neupravované. Liečive na črevá sú hlavne cesnak a cibula, kysla kapusta..konzumované vždy hlavne s potravinami čo najviac zaťažuju tráviaci trakt (mäso, tuk, syr, vajcia...) . Probioticke potraviny by mali byť čerstve so živými kultúrami (najlepšie su nepasterizovane - žiadna škodliva bakteria neprežije v zdravom kyslom nepasterizovanom mlieku) podla možnosti osladene surovým jablkom, banánom, kiwi, mrazene jahody, ribajzlie... ( aj presladene jogurty fruktozou a sacharozou su menej vhodne ). O strave by sa dalo pisať dlho... zabudol som na kvalitný harmanček a repík, ale biliniek je velke množstvo a su dobré.
4) Predposledna oblasť by mohla byť stres, nadmerna zaťaž človeka psychicka a fyzicka a škodlivosť prostredia a všeobecne chemikálií používaných alebo priamo v potravinách, alebo pri ich pestovaní (pesticídy, insekticídy a fungicídy).
Najlepšia potravina je potravina čerstvá, chemicky neošetrená v dobrej životnej kondícii pred použitím. Ako príklad vajce: Zo zdravej sliepky v kondícii vajce je liek (bielok tepelne upravený, žĺtok aj surový) z ktorého mohlo byť zdravé kura.(podobne aj Koza-mlieko(nepasterizovane ale zakvasene), Prasa-mäso ...)
Tak je to aj s paradajkou a paprikou, keby ju nepostrekovali fungicídmi a pesticídmi tak by neprežila na tych umelych hnojivach(splesla by a zhnila) potom z Hypermarketu hnije v našich črevách.
5)Posledna je genetika a vplyv podmienok od počatia až po cca vek keď sme samostatný(životospráva, kojenie, prostredie...) .

No a nakoniec je tažke žiť zdravo, ale každy má rozum na to, aby si vyberal z tohoto konzumneho biznisu to najzdravšie pre seba a blízkych, pokial sa este dá a má nato silu a vôlu, podla mna nikdy nie je neskoro niečo robiť pre naše zdravie a začať liečiť aj príčinu a nie len dôsledok nepriaznivých udalostí.

S pozdravom Vela zdravia

farmarik
17. jan 2014

Zdravim,
V poslednej dobe je tychto ochoreni stale viac a viac.
MC aj UC postihnutie ma zrejme viacero pricin:
Pokusim sa ich analyzovať.
1) Nespravne stravovacie návyky- neranajkovanie, ale neskoré jedenie večer pred spaním, prejedanie sa,(napr len jedno jedlo denne a veľká dávka), alebo kaloricke (tuky) jedenie po slabej fyzickej aktivite, keď telo nadbytočné kalorie nevie už využiť.
2) S touto oblasťou súvisí aj nedostatok pohybu, sedenie za počítačom, televízorom, v aute a pod. Pohyb na čerstvom vzduchu podporuje peristaltiku a otužuje organizmus. Jesť by sme nemali 2 až 4 hodiny pred spaním.
3) Nemenej dôležitá je kvalitna stravy, tá by mala byť v prvom rade čo najčerstvejšia (nepodliehajúca ešte hnilobným a oxidačným procesom), liečivá je len zelenina a ovocie tepelne neupravované. Liečive na črevá sú hlavne cesnak a cibula, kysla kapusta..konzumované vždy hlavne s potravinami čo najviac zaťažuju tráviaci trakt (mäso, tuk, syr, vajcia...) . Probioticke potraviny by mali byť čerstve so živými kultúrami (najlepšie su nepasterizovane - žiadna škodliva bakteria neprežije v zdravom kyslom nepasterizovanom mlieku) podla možnosti osladene surovým jablkom, banánom, kiwi, mrazene jahody, ribajzlie... ( aj presladene jogurty fruktozou a sacharozou su menej vhodne ). O strave by sa dalo pisať dlho... zabudol som na kvalitný harmanček a repík, ale biliniek je velke množstvo a su dobré.
4) Predposledna oblasť by mohla byť stres, nadmerna zaťaž človeka psychicka a fyzicka a škodlivosť prostredia a všeobecne chemikálií používaných alebo priamo v potravinách, alebo pri ich pestovaní (pesticídy, insekticídy a fungicídy).
Najlepšia potravina je potravina čerstvá, chemicky neošetrená v dobrej životnej kondícii pred použitím. Ako príklad vajce: Zo zdravej sliepky v kondícii vajce je liek (bielok tepelne upravený, žĺtok aj surový) z ktorého mohlo byť zdravé kura.(podobne aj Koza-mlieko(nepasterizovane ale zakvasene), Prasa-mäso ...)
Tak je to aj s paradajkou a paprikou, keby ju nepostrekovali fungicídmi a pesticídmi tak by neprežila na tych umelych hnojivach(splesla by a zhnila) potom z Hypermarketu hnije v našich črevách.
5)Posledna je genetika a vplyv podmienok od počatia až po cca vek keď sme samostatný(životospráva, kojenie, prostredie...) .

No a nakoniec je tažke žiť zdravo, ale každy má rozum na to, aby si vyberal z tohoto konzumneho biznisu to najzdravšie pre seba a blízkych, pokial sa este dá a má nato silu a vôlu, podla mna nikdy nie je neskoro niečo robiť pre naše zdravie a začať liečiť aj príčinu a nie len dôsledok nepriaznivých udalostí.

S pozdravom Vela zdravia

endi82
3. feb 2014

@farmarik Ahoj, ja som športovala počas celej svojej ranej mladosti - s kamarátkami sme chodili behať, denne som cvičila 30 minút, zdravovalo sa u nás pomerne zdravo, žiadne mastné jedlá, veľa ovsených vločiek atď - a predsa mám crohna od 18-tich rokov takže zas nemožni nič zovšeobecňovať. V prvom rade si myslím, že za to môžu antibiotiká, konzervačné látky v potravinách a tiež aj stres. ale to vychádzam teraz len zo seba.

farmarik
11. feb 2014

Ahoj endi82,
Sport je vzdy dobry pri dobrej strave, dostatok probiotik(kysle mlieko,jogurty..) zeleniny surovej, cibula, cesnak, kapusta... a tiež ovocie, jablka, pomaranč... dolezity je tiež odpočinok atd.

Možem spomenut dva priklady:
1) kupil som pekne velke jablko nedavno(Golden Delicius) nastruhal ho choremu (MC) synovi a bolo horke ako blen. Boli v nom rozmnožene huby a plesne počas skladovania zrejme z predminulej sezony, pretoze dnes sa ovocie skladuje v klimatizovanych skladoch pri nizkej teplote(2-4st.) vysokej vlhkosti (do 100%) a zniženom obsahu kyslika. Ovocie vyzera perfektne aj po viac ako 12 mesiacoch skladovania ale je to v podstate bezcenna a skodliva potravina. V skladoch sa nemeni vzduch z uspornych dovodov, premnozene su rozne legionely, plesne a huby. Umyvanie ovocia nemusi vzdy pomoct ak su uz skodliviny vo vnutri.
2)Pred dvomi tyzdnami som kupil cviklu(1kg), obielil odšťavil (cca 7dcl šťavy) a chuť hnusna a odporna, nakoniec som ju aj vylial. O tyždeň som kupil zase 1kg ale už taku maličku, bolo ich tam 15ks obielil a z každej som okoštoval. Tri kusy som musel vyhodiť, boli rovnako odpornou chuťou ako predtym, teraz som si všimol že mali farbu taku bledšiu ako tie ostatne(zrejme plesnive). Cviklu odšťavujem synovi (MC) uz 3 mesiace, odkedy začal mať problemy(resp som ja zistil ze je to važnejšie ako som si myslel,vracal) odvtedy mu odšťavujem aj mrkvu, vytlačam pomaranče grepy a citrony, rajbem jablka, kupujem acidofilne a kefirove mlieka, jogurty a nutim jesť cibulu a cesnak.
Sledujem mu KO a CRP mu pekne ide dole Oktober 72, november 50, december 30, januar 20, a teraz mal dokonca 11.
Najviac ma slušne povedane hneva doktorka, lebo mu od 20 januara 2014 nasadila immunoprin tyžden 50mg a potom 100mg pričom už tri mesiace ho nebolelo brucho, stav sa mu zlepšuje a ona tvrdohlavo len liečiť.(a to 3 mesiace som ho liečil len ja probiotikami,ovocim ,zeleninou a pohybom. MC predpokladaju z vysledku MR kde bol pred vianocami. Kolonoskopiou sa mu dostali len do polovice hrubeho creva koli tomu ze tam mal vodu(co vypil tie 4 litre).
Tie snimky z MR mam tu v pocitaci koniec tenkeho creva nema 3cm ako ma mat ale cca 4cm, potom je napojenie do hr.creva tam je hrubka cca 2,5cm aj priechodnost vyzera dobra, ale ja nie som odbornik, neviem to posudit.
Zapaly tam urcite boli, ale porucha autoimunity(sekundarna) bola urcite narusena nespravnou stravou, pohybom a bakteriami.
Ja sa snazim liecit pricinu a nie nasledok.
Uvidim ale ako sa to bude vyvijat s tym Azatioprinom(pekne svinstvo).
S pozdravom
I.

zuzulik280
23. feb 2014

moj manžel má UC , má to už rok už ma treti krat prednison , bojim sa čo bude dalej, teraz skusame jest tie medicinske huby Codyceps tak uvidime ako pomozu

zuzulik280
23. feb 2014

@farmarik kolko má Váš syn rokov? a aká je asi pričina že to dostal?a tie štavy čo spominate cvikla a tak to mu nerobi zle? lebo ked ma zapal aktivny čerstve ovocie a zelenina sa velmi neodporuca

katarinka134
26. feb 2014

@farmarik s tými ovocnými šťavami chlapcovi len uškodíte pokiaľ má mc v aktívnej fáze ja som bežala na wc aj po strúhanom jablčku a s inými krčami... ale ta cvikla je fajn, veľmi pomáa ale podľa mňa skôr domáca zaváraná ako čerstvá čerstvé ovocie je pre nás to najoršie čo môže byť priateľ má crohnovu chorobu v remisii a ani vtedy s takými potravinami veľmi nešpekuluje. a myslím si že imunoprin mu pani doktorka necháva dlhšie lebo jeho účinok sa dostaví až po troch mesiacoch užívania.....

farmarik
23. mar 2014

Zdravím,
O tom, že môj syn(r.1997) ma problemy som sa dozvedel niekedy na konci oktobra 2013. Kedže chodim na tyždňovky, došiel som v piatok domov a jemu bolo veľmi zle, krče v bruchu, vracal a vracal, mal aj črevnu chripku, hnačku. Brušne krče som zaregistroval už asi 2 mesiace predtym, lebo nešiel do školy ale ja som si myslel že to ma nejaku žaludočnu nervozitu. Po tejto prvej a zatial poslednej prihode, bol na vyšetrení 1.11.2013 a mal kalprotektin 6732 a CRP mal už s antibiotikami 35. Až do decembra sa čakalo na MRI, kde mu diagnostikovali MC (zhrubnute illeum) že vraj "ťažka forma".
Vtedy mu urobili kompletne vyšetrenie, CRP mal vtedy 50.
Šťavy mu davam od toho novembra(už keď vtedy vracal vypil 2,5dcl mrkvovej šťavy, ktoru vyvracal), odvtedy vypije tyždenne cca 2l mrkvovej šťavy, 7dcl cviklovej, pije aj pomarančovu šťavu, citronovu, jablka, banany...
Je aj cibulu, cesnak, červenu papriku... s každym jedlom. Kupil som aj chlorellu, psillium...Od tej prvej prihody do dnes ho nezabolelo brucho, stolicu ma pravidelne jeden krat denne. Pribral cca 5kg. Teraz posledne mal CRP=15, zapalene črevo ešte určite je, ale zabudnite na to, že ho vyliečite azatioprinom alebo kortikoidmi. Tieto lieky určite pomožu v akutnych fazach ochorenia. Ale neliečia pričinu ale iba dôsledok. Liečba može kludne trvať cely život.

stastnamimi
27. mar 2014

Ahoj, tiez mam Crohnovu chorobu,najhorsie roky mam za sebou ( 3 tazke operacie) uz som 5 rokov v klude,s tehu nemam skusenosti ale odporucam ti papat vela vela cervenej repy,ci surovej,stavu alebo hocijako..hlavne pocas tehotenstva,obsahuje obrovske mnozstvo kyseliny listovej aj zeleza...bude ta udrziavat v pohode 🙂 drzim palce

farmarik
17. apr 2014

Zdravím Všetkých bojovníkov,
Výsledky KO môjho syna (15.4.2014) ma milo prekvapili Fe=10,1 a to mal 17.1.2014 len 3,4.
Hemoglobín 13,5(vtedy 10,9) CRP=10, FW=3/7 ostatne v norme. Pribral 4kg, ma aj lepšiu farbu, nie takú bielu ako mal v Januári 2014, a to mal pred vianocami diagnostikovanu ťažku formu MC. Stale pije pomarančovu, mrkvovu, cviklovu( teraz cca 1dcl/deň lebo mu chuti najmenej) a ine šťavy zo surového, čerstveho a kontrolovaneho ovocia a zeleniny(pridavam do nich citron a vitamin C kôli chuti a antioxidacii), je primerane cibulu a cesnak, jablka a ine prirodne enzymy(bryndza)... Okrem toho je všetko, ale vždy s niečim čo obsahuje prirodne enzymy(ovocie a zeleninu).
Obmedzuje sladke veci, čerstvo kysnute cesto a mliečne vyrobky je s čo najmenšim obsahom laktozy, (syry všetky okrem tavených), mlieko len kysle(acidofilne), jogurty všetky(hlavne s bifido bakt.) okrem obsahujucich mod.škrob, zahusťovadlá a pod.(najhoršie su potraviny s GMO), často je aj krupicovu kašu a pudingy ale len z bezlaktozoveho mlieka, je lahšie straviteľné. Neje rastlinne masla vôbec, len obyčajne a sem tam Avokado.
Prajem Vam a Vašim blízkym veľa síl a pevne zdravie.

tapeta
4. aug 2014

ahoj
@farmarik mam ten istý problém so synom,mal takisto diagnostikovanu MC,ťažkú formu presne v novembri 2012 ,ale on je teraz na biologickej liečbe dostal už 2 dávky ale výsledky sa mu zhoršujú kalprotektín ma 3485 a veľmi nízke železo ,pomohla by mu chlorela ktorú si spominál,doktorka sama nevie prečo sa mu všetko zhoršuje

tapeta
6. aug 2014

@lenocka777 ahoj chcela by som viac info o zelených potravinách

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre