Snaženie sa o dieťa a štítna žľaza

denych
27. okt 2023

Dobry vecer, snazime sa o druhe dietatko, taha mi na 40.(prve sa podarilo hned a tehotenstvo bolo bezproblemove, nemala som ziadne zdravotne problemy). Tento rok som mala uz dva zamlcane potraty, 14tt a 11tt. Otehotniem rychlo, ale dietatku prestane bit srdiecko. Vsetky analyzy v poriadku az na stitnu zlazu, znizena funkcia, TSH 5,2. Doktor mi predpisal euthyrox 25. Mate s tym niektora skusenosti prosim? Moze toto sposobovat potrat? (Alebo je to nahoda, vek atd.). Myslite si, ze treba zacat brat lieky? (Nerada by som bola cely zivot uz na liekoch). Mozno mate nejake typy ako zlepsit funkciu sz? Dakujem 😊

bronkax
27. okt 2023

Ahoj ja mám zníženú funkciu až tak že beriem euthyrox 75. Aj počas tehotenstva aj stále. Nikdy som nepotratila a bez menších problémov som vynosila a porodila dve deti. Je to veľmi dôležité takže ber lieky a počas tehotenstva to platí duplovane.

ella1234
27. okt 2023

Hodnota tsh by mala byt mieerne nizsia, lieky pekne ber, správne fungovanie štítnej zlazy je dôležité.. A v tehotenstve obzvlášť.... A ano veľa žien ktoré maju problem s otehotnenim alebo s potratmi su sledovane na endokrinológii. V tvojom pripade by som obzvlášť poctivo brala lieky. Držím palce ❤️

zuza265
27. okt 2023

Lenze toto su lieky, kt je nutne brat a naozaj pravidelne. Neviem ci ich vazne beries, ale ak nie, tak ich ber🙏🏼 a je dost pravdepodobne, ze na tych liekoch budes cely zivot. Stitna zlata je velmi dolezita. Najma pri vyvoji babatka (a potrat s tym moze/nemusi suvisiet - ale naozaj moze. Aj kamoska kvoli tomu potratila)

ella1234
27. okt 2023

@denych ale akoze neda mi to lebo jednu vec nepochopim... zjavne je niekde problem, lekar ti predpise liek, ale ty chces od cudzích ludi na MK odobrenie ze liek by si nebrala? Aby to nebolo na cely život? A co tak mat cely život problém s padanim vlasov, unavou a priberanim lebo nechces jest lieky?

denych
autor
27. okt 2023

@ella1234 @zuza265 @bronkax dakujem za odpovede dievcata 😊

denych
autor
27. okt 2023

@ella1234 nemam problem ani s padanim vlasov, ani s unavou ani priberanim a donedavna ani s hodnotami stitnej zlazy.. preto tak vaham, ci to nie su hodnoty, ktore sa menia aj v zavislosti od stresu a inych faktorov. Samozrejme modry konik nie je moj jediny zdroj (kedze ti to neda 😁)

denych
autor
27. okt 2023

@zuza265 zatial neberiem lebo, len dnes mi ich lekar predpisal.. dakujem este raz za radu a nazor ☺️

nevenka
27. okt 2023

@denych dolezite je, ake hodnoty mas ostatne, ale ano, TSH svedci o tom, ze Ti nepracuje optimalne stitna zlaza (co je castejsi problem, nez si myslis) a prave preto neudrzis plod. Ano, toto je jedna z pricin, preco si potratila. Moja sestra po potrate mala zistene TSH 75, trvalo rok, kym sa jej to unormalnilo a dokazala vobec otehotniet znova a donosit. Ale tam boli aj ine problemy. Takze ak chces mat babo, tak lieky ber, nie je nic jednoduchsie. Je to prevazne autoimunitna choroba. Ja mam zvysenu funkciu, teraz ma liekmi utlmili az moc. Takze z hyper fazy som v hypotyreoze, bojujem s tym od druheho porodu, raz Thyrozol na bloknutie, raz Euthyrox. Bud rada, ze mas len toto, aj horsie byva. Naozaj s tymto sa da zit uplne normlane. Praveze, ked budes mat dost hormonov, nemas preco priberat, ani vlasy Ti nemaju preco padat. Ked nebudes brat lieky, budes v hypotyreoze a prave vtedy budes mat priznaky...ved si nastuduj, co je hypotyreoza. AIT zapal nici bunky, ktore vyrabaju hormon. Mas ich malo a nema kto vyrabat hormon. Ak nemas robotnikov na stavbe, dom nepostavis. Nema kto ukladat tehly. Tak je to aj s hormonmi stitnej zlazy. Preto sa musia dodavat umelo, bohuzial a Bohu vdaka zaroven, ze uz je ta moznost. Kym to ludia nevedeli, umieralo sa na to, potom sa uzivala susena stitna zlaza zo zvierat. Pokus, omyl...

danasak
27. okt 2023

@denych ja som mala tento istý problém. Endokrinologička mi na moju váhu 55kg naordinovala Euthyrox 50. Výsledky sa mi po 3 mesiacoch nezlepšili. Zvýšila dávku, začala som brať selen, denne 2-3 para orechy a do 3 mesiacov ukážkové výsledky.

nevenka
28. okt 2023

To som zjednodusene napisala, nemam cas to rozoberat vsetko dopodrobna.
Ano, su moznosti na zlepsenie aj prirodnou cestou, no ak by som 2x potratila, tak by som to uz neriskovala a lieky proste brala. V tretom tehotenstve som brala Euthyrox, po porode zasa Thyrozol, az kym som neotehotnela 4.x, nastastie, Thyrozol sa mohol vysadit, to je velmi problematicky liek. Euthyrox ni eje nic, co by bolo na dozivotie a keby aj, vravim, ze su horsie veci. Mna napriklad caka operacia, vyberu mi celu stitnu a budem na Euthyroxe potom uz do konca zivota. Vzdy lepsie, ako nejaka rakovina a podobne zalezitosti. To je ako ked cukrovkar musi byt na inzuline.

zuzkacik4
28. okt 2023

@denych samozrejme...stitna zlaza a jej spravne fungovanie, je dolezite..aj ja som kvoli nej potratila, ...po nasadeni Euthyroxu som otehotnela a mala bezproblemove tehu....to, ze nechces byt na liekoch do konca zivota...🤷‍♀️tomu sa nevyhnes, tie lieky su dolezite...

denych
autor
28. okt 2023

@nevenka dakujem za pekne vysvetlenie a nazor 😊

denych
autor
28. okt 2023

@danasak dakujem za skusenost, tesim sa, ze uz sa ti to upravilo 😊 Nakoniec si teda mohla aj vysadit lieky ci stale beries?

danasak
28. okt 2023

@denych beriem stále, ak je porucha štítnej žľazy genetická tak sa to berie už stále.

nevenka
28. okt 2023

@danasak skor autoimunitna. A zavisi od toho, ake agresivne su protilatky a kolko ich je, niekomu to nici stitnu dlho, trva to aj desatrocia a niekomu v kratkej dobe. H nas v rodine nikto nikdy nemal Graves Basedowu chorobu, mamina ma Hashimoto ako prva, co si pamatali, to nebolo vobec v rodine, sestra od puberty. Potom dokonca mala vysadene lieky na dalsich 15 rokov a po potrate znova rozbeh a uz berie lieky. A ja z cista jasna po druhom porode hypertyreoza, Graves.
Ja osobne si skor myslim, ze toto je nasledok Cernobylu, nech si hovori kto chce, co chce, je to taka pliaga, ma to kazda druha zena pomaly, bud jedno alebo druhe...☹. A dalsich xy faktorov, ale to niekde sa nasim rodicom a nam, ked sme boli mali, dostalo uz do genov, tieto zmeny nasledkom ziarenia a uz to ide po tej genetickej linii. Ja uz viem, ze deti si budem davat sledovat, hlavne teda tretie a stvrte, lebo pri nich som musela tie tyreostatika. Ci tam nebude spomalena cinnost kvoli tomuto. Ale davky som brala bezpecne pocas dojcenia. Ale i tak....

nevenka
28. okt 2023

@autorka urcite si to nasad, posluchni. Ja som pri tretom brala, uz ked sa mi TSH zdvihlo nad 3, ze ma byt ideapne do 2 pre zdrave tehotenstvo. Len som potom nebola dosledovana, lebo bol rok 2020 a covid v plnej sile a asi mi to bolo vela a siel mi hore tlak, a tak. To uz je ale iny pribeh. Len chcem povedat, ze v tomto som radsej neexperimentovala, nechcela som o babo prist.

bibsha
1. nov 2023

@denych ahoj podľa mňa to určite nie je problém ...25 je najmenšia iba taká udrziavacia dávka ....ja jem už 10 rokov 100ku začínala som na 120 ....a máme doma chlapčeka ....prvé tehotenstvo skončilo tiež abort potom sme sa snažili dva roky dokedy sa podarilo a to už bolo všetko bez problémov ...len také bežné tehotenské

denych
autor
1. nov 2023

@bibsha dakujem ti za radu a upokojenie, tesim sa, ze u teba druhe teho fajn a ze mate chlapceka, vsetko dobre! Asi sa teda do tych liekov pustim

denych
autor
1. nov 2023

@nevenka ani neviem dalsie hodnoty, lebo mi nerobili zatial dokladnejsi rozbor, vlastne mi len « na dialku » predpisali tu 25ku kedze sa snazime o babo a mam to tsh zvysene a tie dva potraty. Na endo mam az v decembri termin. V kazdom pripade ti dakujem za nazor a tvoje skusenosti a odporucania, veru asi sa do neho pustim, aby som nelutovala potom..

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre