Snaženie sa o bábätko po návrate z africkej krajiny

juja_01
31. aug 2023

Ahojte, riešili ste niekto odporúčanie odložiť snaženie sa o bábätko po návrate z dovolenky z africkej krajiny (kvôli možnému výskytu vírusu Zika, ktorý môže ovplyvniť vývoj plodu)? Konkrétne sme boli na Kapverdách, ostrov Sal.

Odporúčanie nemám od gynekológa, dočítala som sa v článkoch na internete .. tak či niekto náhodou niečo také neriešil, prípadne nekonzultoval s gynekológom ...

Ďakujem

amelia89
31. aug 2023

Je tam stale vysoke riziko,takze skonzultovala by som s gynekologom ako dlho treba cakat pred otehotnenim

ness222
31. aug 2023

@juja_01 my ked sme sa vratili z Kostariky a Mexika, pre istotu sme odlozili snazenie na 2 mesiace ( hoci odporuca sa pockat minimalne 3 mesiace, niekde som sa docitala dokonca az o 6 mesiacoch, najma kvoli partnerovi, pretoze myslim ze v jeho reprodukcnom systeme virus pretrvava dlhsie). Ale viem, ze v Brne a Ostrave sa da na Ziku otestovat, ak by ste nechceli cakat a zaroven chcete mat istotu ze ste to nedostali.

bluka2
31. aug 2023

Stiplo ta tam vôbec niečo? Ja som otehotnela v Afrike a bola tam počas celého tehotenstva a potom som isla počas neho aj do Brazílie (zika). Jasne, že nejaké minimálne riziko existuje, ale s tým kľudne môžeš žiť. Inak ma stipla počas tehotenstva cece mucha - môže prenášať spavu nemoc. Lekár tropickej medicíny mi na to hovoril len, že sa nemusím obávať nijakého plodu s defektami, v najhoršom prípade telo potratí. Nestalo sa nič. Aj ma komáre milión krát stipli, ani malária, nič.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre