Ahojte, asi sa potrebujem len vyrozprávať.. s manželom sa pokúšame o dieťa, ale odkedy začali všetky tie veci okolo konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou pociťujem v sebe strach a často premýšľam, či je tehotenstvo v tejto situácii správne. Áno viem že deti sa rodili stále aj počas vojen a pandemií a podobne.. ale neviem ten strach v sebe potlačiť, čo keď dieťa privediem do sveta v ktorom bude práve vojna v plnom prúde.. nie ste na tom niekto podobne?
@nika12323 Áno, máte pravdu. Avšak keď už máte nejaké dieťa tak určite rozumiete čo je to strach o dieťa, práve toho sa bojím. Raz som si niekde prečítala, že keď sa žene narodí dieťa, uz navždy bude žiť v strachu a s odstupom času a nejakých tých detí naviac konštatujem, že to bola úplná pravda 😁 teraz si ale kladiem otázku, či toľko strachu ustojím a práve to ma uvádza do rozpakov, stále je tam ten otáznik, čo ak predsa len budú moje deti trpieť kvôli vojne 🤔 vy už ste tehotná, tak to zmeniť nemôžete, ale ja to ešte ovplyvniť môžem, aj keď predsa keby som už bola tehotná asi by som sa s tým vyrovnala lepšie a toľko nad tým nepremýšľala 😁
A samozrejme teraz nečakám, že mi niektorá z vás napíše a rozhodne aby som neotehotnela, alebo naopak 🤣 skôr hľadám niekoho, kto je na tom práve podobne aby som dostala nejakú psychickú podporu 🥵😆
Ja som teraz tiež tehotná. Skoro sme šli na IVF, som vďačná, že pán Boh nám nakoniec doprial prirodzene otehotnieť, inak by som mala výčitky svedomia, že moje dieťa vynútene kvôli mne príde na tento svet. Síce dúfam, že sa ten konflikt vyrieši bez zbraní a nastane mier skôr, než náš malý sa narodí.
Ak by sme len plánovali dieťa, neviem, čo by sme robili v tejto situácii. Ale o toto bábo sme sa začali snažiť v 3/3020, teda akurát, keď začal covid, tiež katastrofické scenáre, no túžba bola veľká už aj predtým dlhé mesiace, ja som to kvôli atestácii odkladala, a zrazu kvôli covidu nám zrušili atestáciu a odložili na neurčito, tak som odmietla ďalej čakať. Kým sa to podarilo, prešiel rok aj pol. Keď vychádzam z tohto, asi by som sa o dieťa snažila naďalej aj teraz.
@bolarazjedna gratulujem že sa vám to podarilo 🥰 mňa úprimne vždy takéto správy veľmi potešia keď si niekde prečítam ako sa niekomu podarilo otehotnieť po dlhom snažení 🙂 a už mi zopárkrát napadlo, že sú ľudia ktorí chcú veľmi bábätko a určite ich od snaženia neodradia tieto správy o vojne a že ja som tak sebecká a dovoľujem si vôbec uvažovať o tom, či otehotnieť 🤷🏽♀️😁 ale skrátka si nemôžem pomôcť, bábätko chcem ale bojím sa práve tohto sveta 🤮
Ano, som na tom podobne, tiez mam prave plodne dni a riesim tuto dilemu. Babatko velmi chceme, ale vzhladom na tuto situaciu vaham. Hovorili sme si, ze pockame do marca, kym opadne covid...a marec je tu a zas vojna... Mame uz deti a vzdy som otehotnela na prvy sup, tak rozmyslam, ci ist do toho teraz, tlaci ma vek...alebo este par mesiacov pockat, mozno sa to utrasie...ale to zas mozno pride dalsi dovod "preco nie"..a mne uz tikaju hodiny😃...uvidim, ako sa zajtra zobudim 😊 tuzba je silna, ale je tam ta obava...
Ano, som na tom tiez podobne..ja mam sice uz 2 deti, no velmi by sme chceli este jedno...uz dlhsie sa nam nedari, no teraz ako zacalo toto, som velmi na vazkach ci sa o to aj dalej pokusat...
Ach, je to veľmi ťažké rozhodnutie. Zas môžeš to brat aj tak, že keď sa doteraz nepodarilo, možno osud to práve preto tak zariadil, aby si nebola tehotná práve počas vojny.
Sebecká určite nie si, práveže je to prejav lásky ešte k nenarodené u dieťaťu, že nad tým uvažujes, čo by preňho bolo najlepšie.
Vieš, ja som mala strašnú úzkosť z tohto diania vo svete. Určite za to môžu aj hormóny, a keď už to dieťa čakáš, tak chceš mu to najlepšie. 2 dni som zostavovala zoznam vybavicky, a teraz mam strach, že možno budem musieť utekať s jedným kufrom a to bude môj celý majetok... Rozmýšľala som nad nadštandardnou izbou po pôrode, no teraz sa modlím, aby som ho nemusela priviesť na svet v ukryte v pivnici. Veľa som plakala minulý týždeň.
Odkedy nepozerám správy, je mi omnoho lepšie. Namiesto strachu som išla do kina, na ihrisko s kamoškou a jej dcérkami, naplánovala dom ďalšie 2 stretka, objednala som kočík, začali sme zriaďovať izbicku.
Skúšam sa na to pozerať tak, že neovplyvním to, čo príde. Aj keby bol mier, vždy sa môže stať nejaké hrozné nešťastie. Napr pamätáš si, ako sa zabila ta mamička s novorodencom vo výťahu? Alebo vlani tornádo zabilo v Česku ženu v 37tt tehotenstva.... Keby vie, čo ju čaká, že svoje dieťa ani neporodí, čo by robila?
Snažte sa užiť si každý deň naplno. Možno táto situácia nás chce naučiť, ako byť viac ľudský, ako neriešiť blbosti, napr ze teraz si doumyvala riady a manžel práve potom musí zašpiniť ďalší tanier... Ako si viac vážiť obyčajný deň s blízkymi... Alebo aj to, že môžeš zaspávať vo vlastnej posteli, pri svojom mužovi, v teplučku.
Myslím si, že správne a dobré rozhodnutie teraz neexistuje. Ľahko sa hovorí, že počkaj par mesiacov... Nemyslím si, že niekto by ta mal súdiť za to, že práve teraz chceš dieťa, ani za to, keď to nateraz odložiš kvôli konfliktu.
Nás čaká IVF, a teda mám veľkú dilemu. Nie preto, že by som sa bála, že zajtra sa svet skončí.. Ale keď vidím, aký je tento svet negativistický, aké zlo sa tu deje, že niektorí sa neštítia zaútočiť na slabšieho a vytiahnuť zbrane na nevinných ľudí, tak sa pýtam sama seba, či chcem do takého sveta priviesť dieťa. A vôbec sa za tento názor nehanbím. Skôr mi je smutno z toho, kam tento svet speje...
Nemám už na vyber a ani by som nechcela mat na vyber 😅😊 jedno dieťatko už mame a som šťastná že čakáme ďalšie 😊 a ako si už napísala o dieťa budeš mat vždy strach či už bude nejaká vojna alebo nebude 😊
A neboj sa ty ako matka ustojis pre svoje dieťa čokoľvek a nie len nejaký strach !😊
Tiez som mala podobny pocit otehotniet v case korony. Lenze nemladnem. A ked sa tak zamyslis kedy je ten spravny cas? V nasej krajine za 30rokov nebola optimalna doba na pocatie 😂
Takze ty nejakych tych deti naviac uz mas ? A teraz riesis ci by to este neexistujuce malo trpiet vo vojne Keby nastala ze staci ked budu trpiet tie co uz mate ? ?
ja by som sa snazila teraz. Ono kludne sa moze stat ze sa hned nepodari, my sme sa napriklad začali snažiť ddlllllho pred kovidom, a narodil sa maly pred 2 mesiacmi. Držím palce nech sa rozhodneš správne 😉
Toto iste v podstate riešim aj ja...som po MA ...túžba je obrovská no strach tiež...snažíme sa 5 cyklov ,zatiaľ neúspešne...takze skusat budeme ,keďže nemám už 20 a neviem kedy sa podari a ci vôbec...
Ja len verim,ze všetko bude v poriadku...
Ahoj ja som ztým rovnako + vek o mesiac budem mať už 35rokov ale vo mne sa stále vracia túžba mať dcérku ak by bol aj 3tí chalan nevadí ale akosi mi chýba tretie bábo obaja sme z mužom z troch detí.A tak si dávam čas do septembra nechať to tka že ak otehotniem bude tretie ak nie tak už nie,nechávam to na Pána Boha,on vie najlepšie čo je pre nás najlepšie.Čo nás nezabije to nás posilní 🙂
@annashirley Ahoj asi sme natom podobne až ztým že mne trvá kým otehotniem a takisto či ostane :-/ vlani v júli som prišla o bábo v 6tt ☹ a pred 4rokmi v 10tt som musela na kyret lebo bábo odumrelo v 8tt a bolo mi hrozne zle. Mám už 10ročného a 7ročného syna ale tá túžba mať dcérku aj keby bol chlan nevadí ale aksi mi chýba tretie bábo a už o mesiac mám 35rokov,tak som si povedala,že sa nebudeme chrániť do septembra ak to vyjde budeme 5člená rodina ak nie ostávame 4.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ja som práve tehotná a čo mám robiť ? 😅 keby mal človek takto negativisticky zmýšľať stále , deti by sa nerodili vôbec .
Doveruj BOHU čo ma prísť , to príde . Ak to cítite tak že chcete bábätko nepozerajte sa na vojnu.