Snaha o dieťatko, keď mám PCO

summersunny94
5. nov 2021

Ahojte už 8 mesiacov sa snažíme o druhé dieťatko, dcérka sa nám podarila po 7 mesiacoch, mám totiž PCO a je to zlozite avšak isto nie nemožné, keď máme 2,5 ročný dcérku. Moja dr . mi dala užívať teraz niekoľko mesiacov Progestenalle 200mg , tento mesiac som mala konečne aj ovuláciu ale skončilo to tak, že dnes mi prišla MS. Doktorka povedala, že ak do decembra neotehotniem, že mám prísť a budeme to inak riešiť (nepovedala však ako). Myslíte že hneď je na rade IVF alebo existuje ešte niečo na pomoc v takomto prípade? Ďakujem vám vopred za všetky odpovede 🙂

darling111
5. nov 2021

@summersunny94 no nebudem písať celú moju diagnózu, ale tiež navštevujem centrum asistovanej reprodukcie. Absolvovala som prefuknutie vajcovodov (nepomohlo), a akurát včera som absolvovala IUI (inseminacia), teraz už len čakať 2 týždne ci to vyšlo. Ak nie, zrejme bude ešte 1 pokus a tak IVF.

summersunny94
autor
5. nov 2021

@darling111 môžem sa spýtať to IUI sa cena pohybuje ako?

rsimoneees
5. nov 2021
summersunny94
autor
5. nov 2021

@rsimoneees takže IUI 150 eur? A to sa ako robí na 2 pokusy? Nevieš aká je tam pravdepodobnosť v percentách, že sa to podarí? Poprípade poznáš niekoho čo to absolvoval? A ešte otázka ako to prebieha všetko vlastne?

darling111
5. nov 2021

@summersunny94 áno mňa to včera stalo 150€, plus 22€ deň predtým injekcia Ovitrelle. Od dnes beriem lieky Utrogestan do pošvy rano+večer a tabletky Estrofem - ďalších 21€. Ak nevyjde 1. IUI tak ešte skúsim druhu. Počula som, že IUI zvýši percento úspešnosti oproti klasickému sexu o 14% 🤷‍♀️ aké vraj po 2. IUI to vyšlo viac babám. Tak uvidím do kt. Štatistiky sa pridám ja 🙈

lusyc
5. nov 2021

Myslím, ze ivf hneď nie. Podľa mňa najskôr clostilbegyt.
Ale mne pri pco pomohol pupalkovy olej, jedna lyžička ráno. Progesteron mi nepomohol.

allie458
5. nov 2021

Mne doktor odporuca dat si antikoncepciu na 3 mesiace a potom sa zacat snazit ale HAK nechcem, mam z toho strasne migreny, brala som ju 8 rokov. Tiez mam lahke pcos ale este sme sa ani poriadne nezacali snazit tak neviem prečo doktor tlaci na tento postup. Mala som posledny cyklus anovulacny ale myslím ze by som to mala este skúšať prirodzene. Mam sa opytat na predpísanie progesteronu?

summersunny94
autor
5. nov 2021

@lusyc pupalkovy olej? A ako môže ten pomôcť k otehotneniu? 🙂

summersunny94
autor
5. nov 2021

@allie458 no ja antikoncepciu som mala necelý rok pred asi 5 rokmi, ale zistili mi že to nemôžem užívať kvôli zlej zrážanlivosti krvi

matusa_153
5. nov 2021

@allie458 ahoj tiež mám pco a tiež mi dr odporučila hak na 3m a potom vysadiť, a hneď sa začať snažiť, že by to mohlo nakopnúť ovuláciu.. ale zatiaľ som to odmietla, tiež som nemala ovuláciu

rsimoneees
5. nov 2021

@summersunny94 ja mám PCO , už aj inzulinovu rezistenciu . Musela som nastaviť nizkosacharidovu stravu plus cvičenie .
Mali sme prvé iui v júni a druhé septembri. Nepodarilo sa žiaľ

lusyc
5. nov 2021

@summersunny94 roky som na úpravu cyklu užívala hak, viac mi škodila ako pomohla. Potom, ked sa nam dlho nedarilo otehotnieť ( skoro3 roky po vysadení hak), som brala duphaston ( progesterón), nielenže som neotehotnela, ale cyklus mi to totálne rozhadzalo, hocikedy som aj dva týždne spinila, zle mi bolo, hlava ma bolela. Tak mi nasadil doktor clostilbegyt ( na vyvolanie ovulácie, lebo folikulometria žiadnu nepotvrdzovala), ale nestihla som ho začať užívať, prirodzene som otehotnela. Po roku a pol od prvej sekcie som otehotnela znovu, to som brala gynex a merala bazalnu teplotu, takže viac menej dobré načasovanie a náhoda, že sme sa trafili. po 2 rokoch som otehotnela zas, nečakane. Meranim bazalnej teploty a spinenim som vypozorovala, ze cykly mam anovulacne, nemyslim, ze z dojčenia, pupalkovy olej sa môže aj pocas dojcenia a mal by upravovať hladinu gestagenov v tele, co je pri pco problém. Cyklus mi krásne upravil, ovulácia pokazde, ale dala som sa očkovať, to si myslim, ze mi ovulaciu posunulo o týždeň skôr a tým pádom sme sa " trafili", este si chlapci 4 dni počkali. Už čakám na termín sekcie.
Takže za mňa pupalkovy olej na hormonálnu rovnováhu a ovulaciu. Len som skúsila, ďalšia možnosť je vitex jahňací, ten sa ale nemá užívať počas dojčenia, nemám odskúšaný. Gynex mi tak nepomohol.
Držím palce.

janulka2805
5. nov 2021

@summersunny94 Ahoj 🙂 Ja som mala rovnakú diagnózu ako ty, snažili sme sa 2 roky a nič.... V CAR som podstúpila IUI, a podarilo sa na prvýkrát 🙂 Dnes mam doma 7 mesačne dvojičky 🥰

123369
5. nov 2021

@matusa_153 mne sa takto podarilo otehotnieť 2 x a hneď na prvý šup. Tiež mám pcos. Bez hak som nemala ms ako je rok dlhý,a takto to vyšlo 🤷 pri prvom tehotenstve som si ešte hneď nasadila inofolik,pri druhom už nie.

adka998
8. nov 2021

Ahoj 😊 tiež mám PCOS, snažili sme sa vyše 2 rokov, chodila som ku gynekológovi na sledovanie ovulácie (folikulometria), následne som užívala clostillbegyt ale nič nepomáhalo a ovulaciu som nemala. Nakoniec sme chodili do CAR, bola som na priechodnosti vajcovodov a 2 cykly na to som ostala tehotná (bez liekov). Odsledovali mi cyklus, pichli ovitrelle injekciu na prasknutie folikulu keď bol dozretý a bolo. 😊 teraz som v 7 mesiaci a zatiaľ bezproblémové tehotenstvo ✊🏼

kristinatop96
11. nov 2021

@summersunny94 gynex kvapky! Tiež mam, teda mala som PCO, začala som na odporúčanie gyndy užívať gynex, keďže som chcela ísť najskôr nehormonalnou liečbou. No a medzitým ako som ich užívala som otehotnela úplne neplánovane, bez snaženia, bez nejakého posmyknutia, dokonca sme si dávali aj pozor. Takže vrelo odporúčam 🙏🙏

summersunny94
autor
11. nov 2021

@kristinatop96 a po akom dlhom čase užívania sa to podarilo? 🙂

kristinatop96
11. nov 2021

@summersunny94 no ten gynex som užívala tak cca 6-9 mesiacov, už presne neviem, ale tak, ja som ho užívala primárne aby mi vyliečil PCO, aby nebol časom problém otehotnieť. Čiže ktovie za koľko by som popri ňom otehotnela, keby sa aj zároveň snažíme. Teraz to bolo ozaj o tom ze sa podarilo úplne neplánovane, bez snaženia, vrámci chránenia sa ešte prerusovanou a aj tak predsa. A keďže mne pri PCO menzes chodil ako sa mu zachcelo, to ze mi meskal aj 2 mesiace som neriešila a ze som tehotna som zistila v 7 tt 😁🙏

summersunny94
autor
11. nov 2021

@kristinatop96 super pôjdem si ho teda kúpiť ďakujem ti krásne za radu si zlatá 🙂 a gratulujem ti , či už sa narodilo bábätko? 🙂

kristinatop96
11. nov 2021

@summersunny94 za malo, pre mňa je to taky malý zázrak vo fľaštičke, snáď ti pomôže ☺️ áno áno, už nám robí radosť 8 mesiacov 😌

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre