Skleróza multiplex a mužská plodnosť

janeane
22. sep 2021

Ahojte, nájde sa tu aj taká snažilka alebo už mamička, ktorej priateľ/manžel má diagnózu sklerózu multiplex? Nedarí sa nám už takmer rok otehotnieť a jediný problém, ktorý zatiaľ máme je priateľova diagnóza. Máte s týmto niekto skúsenosť? Na priateľov spg zatiaľ čakáme, no veľmi sa obávam, či práve v tomto nebude problém, keďže do toho bol ešte mnoho rokov fajčiarom a teraz je to len trištvrte roka, čo nefajčí (sem tam si zapáli cez víkend).
Ďakujem za akékoľvek info.

zadda1
22. sep 2021

@janeane samotná choroba by nemala ovplyvňovať plodnosť. skôr by som sa opýtala lekárov v súvislosti s liekmi. viem, že je veľa žien s touto diagnózou, ktoré majú deti. po konzultácii s lekármi napríklad aj na chvíľu liečbu prerušili a potom znovu pokračovali. aj tu na konikovi sú diskusie a neviem ci nie aj skupiny. my sme dieťa stihli ešte pred manželovou liečbou a to je aj fajčiar. druhé sme chceli presne v čase keď mu bola choroba potvrdená. to sa už nedarilo, ale tam podľa mňa urobila svoje skôr moja psychika

janeane
autor
22. sep 2021

@zadda1 a ako ste to potom riešili? Tiež by som bola rada, keby za to mohla "len" moja psychika 😔 práveže neurológ tvrdil, že interferóny by nemali vplývať na spermie... Ale ktovie. Prípadne ma napadlo, či by nemohlo byť problémom pravidelné užívanie paralenu už takmer 5 rokov 😕 keďže injekcie stále vyvolávajú reakciu.

zadda1
22. sep 2021

@janeane prestali sme to riešiť. postupne som sa zmierila s tým, že ďalšie babo nebude. popravde, čakala som, že sa tu ozve viac ludi a povzbudia. ked si vezmem len z toho, čo vidím v mojom okolí tak muži s touto diagnózou majú deti, dokonca aj viac. počkaj na tie výsledky spermiogramu a skus sa hlavne nestresovat. držím palce

ivaa_
22. sep 2021

@zadda1 bohužiaľ plodnost ovplyvňuje:(

nitusiak
22. sep 2021

Ahoj, ja a máme dve detičky. 🙂 Manžel je na liečbe Tysabri, raz mesačne je na infuziach a dr.že neovplyvňuje. Keď sme čakali prvé babo, nebol na liečbe, ale stav sa zhoršoval, potom nastupil na liečbu, nasadili mi tabletky, ale tie nezaberali. Hrozili mu tieto infuzie a bali sme sa o plodnosť, lebo sme chceli druhé babo a podarilo sa. Najdôležitejšie je, aby mali veľa pohybu, pozitívne myslenie, vitamín E, ZINOK a SELEN, vitamín C a ja som mu ešte aj inositol prírodny dávala. Neviem, či to pomohlo, ale toto užíval vtedy 🙂

babulka97
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lily246
23. sep 2021

@janeane záleží od liekov, aké užíva, nie od samotnej diagnózy. Napr. Aubagio nie je vhodný liek ak plánujete deti, je ich samozrejme viac nevhodných. Vie manželov neurológ že sa snažíte o dieťa? Treba to aj s ním konzultovať a podľa toho prispôsobiť vhodné lieky na SM.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre