Ahojte. Chcem sa spýtať aké faktory ovplyvňujú šancu na počatie dvojčiat? 😊 S partnerom sa chceme začať snažiť, tak len aby sme vedeli😁 Jeho mamka má dvojča ale im (jeho mamke a otcovi) sa narodil len on. V tom prípade sa tá šanca znižuje?
Sanca na dvojcata je vseobecne nizka... a po muzskej linii este menej... ja to hovorim len za nas - muzov starky je dvojca (ma sestru), muz mal bratov dvojcata (narodenych v 6tom mesiaci, bohuzial obaja naprezili), dalsieho brata... on a jeho brat - mame po styri deti kazdy - nema ani jeden dvojcata... je to uplne o stasti alebo smole - za mna je cakat dvojcata velke zdravotne riziko - pre deti a aj matku... nic, co by trebalo nejako "chciet" alebo po com tuzit... drviva vacsina travi prve tyzdne v nemocnici v inkubatore a nie s maminkou... o tom, ako je narocne mat dve babatka resp. dve 1-3 rocne torpeda naraz ani nehovoriac...
@anjelicek26 Prepac, ze sa opytam mimo, nemal tvoj manzel este dcery z prveho manzelstva? Pises ze ma 4 deti.
@nafka0483 ano ma 😂 Len ja ich uz akosi ratam ako dospele 😅 Kazdopadne ziadne dvojca 😂
Takže ovplyvňuje to moja genetika a mužová nie, tak asi nemusíme s ničím takým počítať😅 ďakujem😊
Baby a keď som ja z dvojiciek? Mám syna, je šanca že niekedy budem mať ja dvojičky? 🙂
Tak na tu genetiku by som sa nespoliehala..otcovi bratia su dvojicky.. maju po dve deti(nie dvojicky) a z nich jedneho syn ma dvojicky(manzelka nema ani nemali v ich rodine ziadne dvojicky🙂)..takze podla mna je to individualne..ale je pravda, ze kolko vajicok bude "cakat", tolko moznosti mate😊..niekedy to ovplyvni genetika, obcas nahoda a v neposlednom rade i umele oplodnenie🙂..tolko moj nazor
Ja som kdesi čítala, že mať dvojčatá sa v rámci genetiky prenáša až do 7. pokolenia - takže sa bavíme ešte o vnukoch tvojich vnukov, že tam šanca je (alebo vnučkách). Je to fakt o náhode.
Bratrancova babka bola z dvojičiek a on aj jeho brat majú dvojičky. Ja som z dvojičiek ale u nás nikto nikdy nemal dvojičky. Myslím, že je tam väčšia pravdepodobnosť mať dvojičky.
@mirka17 toto, čo si napísala je pravda u dvojvajecnych dvojčiat ....jednovajecne dvojčatá prichádzajú na svet úplne iným mechanizmom....jedno vajíčko sa rozdelí až po oplodnení a teoreticky táto "schopnosť" môže byť daná rovnako tak nejakým faktorom u muža. Nie je to preskúmané a je to čisto náhodný proces. Faktom je, že v rodinách a dvojickami je často viacero párov dvojčiat (v generaciach). A často preskakuje generáciu. Nikto nevie prečo, je to len štatistika.
Napr stará mama mala súrodencov dva páry dvojčiat....A moja sestra je tiež z dvojčiat. Mnoho dvojčiat sa potrati /vstrebe skôr než sa tehotenstvo zistí, takže o viacnásobných tehotenstvach a ich vzniku nemáme dostatok údajov.
A potom je ďalšia veľká skupina dvojčiat po IVF, ktorých rodičia vám nepriznaju, ze boli na IVF, takže skresluje to pohľad....
Precitaj si co som napísala vyššie. Môže a nemusí to tvoja genetika ovplyvňovať.
Logicky by sa pravdepodobnosť dvojčiat mala dediť po ženskej línii - väčšinou obgeneračne ale tiež poznam prípady kedy bol muž z dvojičiek a jeho syn mal tiež dvojky 🤣 môj partner ma dvojičky (súrodenci jeho rodičov) z oboch strán. Spoločné deti zatiaľ nemame
Môj tatko je z dvojičiek...
Ja som druhý krát tehotná a ani raz dvojičky.
Vraví sa že sa to dedí obgeneracne, čiže pri mojich deťoch je väčšia šanca že budú mať dvojičky. Opakujem, vraví sa ...😊
Manzelov prastari otec bol z dvojiciek aj manzel bol z dvojiciek.Ja som min.rok cakala dvojicky,ale potratila som.A z nasej strany nie su ziadne dvojčatá.
Ak je viacpočetne tehotenstvo už v rodine tak šanca tam je, kľude aj niekolo generácií neskôr.
tak ako sanca tam je, no to je asi vsetko. nie je zarucene, ze ak ste uz v rodine mali dvojcata, tak budete mat aj vy
Genetika, náhoda. Alebo potom ivf a dat vložiť dve embryjka( niekedy sa chytia obe). Nič iné neexistujr
Jednovajecne - jedno vajko jedna spermia sa pri deleni rozdelia na dve embryjka (nahoda) Dvojvajecne- dve spermie, dve vajka = dve embryjka (predispozicia na hormonalnej baze). Cize ano, zalezi na zene (otec nevyprodukuje pocas ovulacie ani jedno vajko, nieto dve 😀), otec a jeho strana s tym vobec nesuvisia.
@anjelicek26 Tak dobre som si pamatala 🙂)
Hivori sa ze v zenskej linii obgeneracne je vyssia sanca..pripadne stimulacne lieky clostyl a pod
nespoliehaj sa na to, že v mužovej línii to neplatí, kamarátka má dvojčatá, ktoré sa v rodine jej muža opakujú v každej druhej generácii, oni s tým rátali už dopredu
Dvojčatá sa často opakujú s preskocenim generácie, takže nie tvoj priateľ, ale možno vaše deti budú mať väčšiu pravdepodobnosť mať dvojčatá.
Alebo potom po viacerých tehotenstvach. Často vídam dve staršie deti a tretie sú dvojčatá.
Moja mama mala sestry dvojky jedna z nich mala tiež dvojky sesternica tiež dvojky, ďalšej sesternici dcéra má dvojky...... ja trojky 😉 síce po IVF ale baby su jednovajecne a k nim chalanisko... Všetko je to však z maminej strany ale aj v otcovej familii už máme dvojcata
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
mať dvojčatá, znamená mať ovuláciu, kde sa ti uvolní viac ako jedno vajíčko. Ako uvoľnovanie vajíčok v tvojom tele súvisí s tým, že tvoja potenciálna svokra je z dvojčiat? nijako. Dedí sa teoreticky schopnosť mať častejšie viacnásobnu ovuláciu,oproti iným ženám. Teda dedí sa to po tvojej línii, mamka, babka, prababka. Myslím že úlohu v tom zohráva aj vek, čím staršia, tým vyššia možnosť mať dvojčatá. Pretože s vyšším vekom, telo uvoľnuje viac vajíčok počas cyklu, aby sa zvyšila šanca na tehotenstvo . Samozrejme sa bavíme o dvojvaječných dvojčatách. Ja mám 2 páry dvojčiat. uplne prirodzene a najmladšia som teda nebola, Moja prababka čakali tiež 2 x dvojičky,