Šanca na dvojčatá

25. apr 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať aké faktory ovplyvňujú šancu na počatie dvojčiat? 😊 S partnerom sa chceme začať snažiť, tak len aby sme vedeli😁 Jeho mamka má dvojča ale im (jeho mamke a otcovi) sa narodil len on. V tom prípade sa tá šanca znižuje?

mirka17
25. apr 2022

mať dvojčatá, znamená mať ovuláciu, kde sa ti uvolní viac ako jedno vajíčko. Ako uvoľnovanie vajíčok v tvojom tele súvisí s tým, že tvoja potenciálna svokra je z dvojčiat? nijako. Dedí sa teoreticky schopnosť mať častejšie viacnásobnu ovuláciu,oproti iným ženám. Teda dedí sa to po tvojej línii, mamka, babka, prababka. Myslím že úlohu v tom zohráva aj vek, čím staršia, tým vyššia možnosť mať dvojčatá. Pretože s vyšším vekom, telo uvoľnuje viac vajíčok počas cyklu, aby sa zvyšila šanca na tehotenstvo . Samozrejme sa bavíme o dvojvaječných dvojčatách. Ja mám 2 páry dvojčiat. uplne prirodzene a najmladšia som teda nebola, Moja prababka čakali tiež 2 x dvojičky,

anjelicek26
25. apr 2022

Sanca na dvojcata je vseobecne nizka... a po muzskej linii este menej... ja to hovorim len za nas - muzov starky je dvojca (ma sestru), muz mal bratov dvojcata (narodenych v 6tom mesiaci, bohuzial obaja naprezili), dalsieho brata... on a jeho brat - mame po styri deti kazdy - nema ani jeden dvojcata... je to uplne o stasti alebo smole - za mna je cakat dvojcata velke zdravotne riziko - pre deti a aj matku... nic, co by trebalo nejako "chciet" alebo po com tuzit... drviva vacsina travi prve tyzdne v nemocnici v inkubatore a nie s maminkou... o tom, ako je narocne mat dve babatka resp. dve 1-3 rocne torpeda naraz ani nehovoriac...

nafka0483
25. apr 2022

@anjelicek26 Prepac, ze sa opytam mimo, nemal tvoj manzel este dcery z prveho manzelstva? Pises ze ma 4 deti.

anjelicek26
25. apr 2022

@nafka0483 ano ma 😂 Len ja ich uz akosi ratam ako dospele 😅 Kazdopadne ziadne dvojca 😂

autor
25. apr 2022

Takže ovplyvňuje to moja genetika a mužová nie, tak asi nemusíme s ničím takým počítať😅 ďakujem😊

michaelad97
25. apr 2022

Baby a keď som ja z dvojiciek? Mám syna, je šanca že niekedy budem mať ja dvojičky? 🙂

mirka17
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
31silvia12
25. apr 2022

Tak na tu genetiku by som sa nespoliehala..otcovi bratia su dvojicky.. maju po dve deti(nie dvojicky) a z nich jedneho syn ma dvojicky(manzelka nema ani nemali v ich rodine ziadne dvojicky🙂)..takze podla mna je to individualne..ale je pravda, ze kolko vajicok bude "cakat", tolko moznosti mate😊..niekedy to ovplyvni genetika, obcas nahoda a v neposlednom rade i umele oplodnenie🙂..tolko moj nazor

uriva
25. apr 2022

Ja som kdesi čítala, že mať dvojčatá sa v rámci genetiky prenáša až do 7. pokolenia - takže sa bavíme ešte o vnukoch tvojich vnukov, že tam šanca je (alebo vnučkách). Je to fakt o náhode.

bibina32
25. apr 2022

Bratrancova babka bola z dvojičiek a on aj jeho brat majú dvojičky. Ja som z dvojičiek ale u nás nikto nikdy nemal dvojičky. Myslím, že je tam väčšia pravdepodobnosť mať dvojičky.

ckatka
25. apr 2022

@mirka17 toto, čo si napísala je pravda u dvojvajecnych dvojčiat ....jednovajecne dvojčatá prichádzajú na svet úplne iným mechanizmom....jedno vajíčko sa rozdelí až po oplodnení a teoreticky táto "schopnosť" môže byť daná rovnako tak nejakým faktorom u muža. Nie je to preskúmané a je to čisto náhodný proces. Faktom je, že v rodinách a dvojickami je často viacero párov dvojčiat (v generaciach). A často preskakuje generáciu. Nikto nevie prečo, je to len štatistika.
Napr stará mama mala súrodencov dva páry dvojčiat....A moja sestra je tiež z dvojčiat. Mnoho dvojčiat sa potrati /vstrebe skôr než sa tehotenstvo zistí, takže o viacnásobných tehotenstvach a ich vzniku nemáme dostatok údajov.
A potom je ďalšia veľká skupina dvojčiat po IVF, ktorých rodičia vám nepriznaju, ze boli na IVF, takže skresluje to pohľad....

ckatka
25. apr 2022

Precitaj si co som napísala vyššie. Môže a nemusí to tvoja genetika ovplyvňovať.

oliviakatka
25. apr 2022

Logicky by sa pravdepodobnosť dvojčiat mala dediť po ženskej línii - väčšinou obgeneračne ale tiež poznam prípady kedy bol muž z dvojičiek a jeho syn mal tiež dvojky 🤣 môj partner ma dvojičky (súrodenci jeho rodičov) z oboch strán. Spoločné deti zatiaľ nemame

mirka17
25. apr 2022

@ckatka prečítaj si čo som napísala ja v texte - a teda že sa bavíme o dvojvaječných dvojičkách. Ja nič nehovorím o jednovaječných. Jednovaječné sú kategoria sama o sebe.

nikdenikto
25. apr 2022

Môj tatko je z dvojičiek...
Ja som druhý krát tehotná a ani raz dvojičky.
Vraví sa že sa to dedí obgeneracne, čiže pri mojich deťoch je väčšia šanca že budú mať dvojičky. Opakujem, vraví sa ...😊

vlockakocka
25. apr 2022

Manzelov prastari otec bol z dvojiciek aj manzel bol z dvojiciek.Ja som min.rok cakala dvojicky,ale potratila som.A z nasej strany nie su ziadne dvojčatá.

nikpa
25. apr 2022

Ak je viacpočetne tehotenstvo už v rodine tak šanca tam je, kľude aj niekolo generácií neskôr.

moonka1
25. apr 2022

tak ako sanca tam je, no to je asi vsetko. nie je zarucene, ze ak ste uz v rodine mali dvojcata, tak budete mat aj vy

snezienkaaa82
25. apr 2022

Genetika, náhoda. Alebo potom ivf a dat vložiť dve embryjka( niekedy sa chytia obe). Nič iné neexistujr

makova333
25. apr 2022

Jednovajecne - jedno vajko jedna spermia sa pri deleni rozdelia na dve embryjka (nahoda) Dvojvajecne- dve spermie, dve vajka = dve embryjka (predispozicia na hormonalnej baze). Cize ano, zalezi na zene (otec nevyprodukuje pocas ovulacie ani jedno vajko, nieto dve 😀), otec a jeho strana s tym vobec nesuvisia.

nafka0483
25. apr 2022

@anjelicek26 Tak dobre som si pamatala 🙂)

saxana000
25. apr 2022

Hivori sa ze v zenskej linii obgeneracne je vyssia sanca..pripadne stimulacne lieky clostyl a pod

danica2711
25. apr 2022

nespoliehaj sa na to, že v mužovej línii to neplatí, kamarátka má dvojčatá, ktoré sa v rodine jej muža opakujú v každej druhej generácii, oni s tým rátali už dopredu

vilma7
25. apr 2022

Dvojčatá sa často opakujú s preskocenim generácie, takže nie tvoj priateľ, ale možno vaše deti budú mať väčšiu pravdepodobnosť mať dvojčatá.
Alebo potom po viacerých tehotenstvach. Často vídam dve staršie deti a tretie sú dvojčatá.

mojmacik
13. nov 2022

Moja mama mala sestry dvojky jedna z nich mala tiež dvojky sesternica tiež dvojky, ďalšej sesternici dcéra má dvojky...... ja trojky 😉 síce po IVF ale baby su jednovajecne a k nim chalanisko... Všetko je to však z maminej strany ale aj v otcovej familii už máme dvojcata

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre