Röntgen zuba v začiatkoch tehotenstva

dejna_
22. sep 2020

Ahojte baby...chceme sa snažiť o bábo ..jedno dieťa doma už mám a o jedno som prišla v 1.7. ..no dnes som bola u zubárky a presne o mesiac mi bude dokoncovat zub a povedala že spravíme aj röntgen/ výplň kanálikov mi bude robiť ....a ja neviem či pre istotu máme to snaženie ešte odložiť ..termín u zubárky mam 22.10. a ovuláciu 15.10. Nečakala som že mi bude znova robiť rontgen🙈
Na nete som som čítala veľa informácií že sa nemôže nič stať 🤷🤦 že to je len krátke žiarenie a mimo panvy ..ale tak mám strach ...ešte dodám že zubárka používa vestu na ochranu pacientov pri röntgene. A vždy sa pýta či nie som tehotná ale tak vtedy by som bola v 3 tt (1 tt od oplodnenia ) to mi ešte ani test neukáže 🙈
Alebo proste nemám riešiť a nechať to na osud..veď jaká je šanca že sa nám hneď podarí ( prvé dve tehotenstva boli na prvý krát 🙊)
Boli ste niektora na röntgene v začiatku tehotnosti a nevedeli ste že ste tehotná a dieťa bolo zdravé ?

monika_xixi
22. sep 2020

Milujem tieto buduce mamičky ktore sa boja si aj prdnut aby sa babatku nahodou nič nestalo...no hate..

krisbar
22. sep 2020

Zacnite zit v pritomnosti a nie v tisicoch moznosti buducnosti.

dejna_
autor
22. sep 2020

@monika_xixi dievčatá ja má za sebou potrat 🤦 myslím si že nie som precitlivela pýtam sa na reálne skúsenosti a röntgen nie je sranda..keď sa vám môj príspevok nepáči a nemáte žiadnu skúsenosť prosím vás buďte také dobré a rolujte ďalej..pre vás je to možno blbosť no pre mňa nie ...
Pekný deň

monika_xixi
22. sep 2020

@dejna_ ospravedlnujem sa

laura_222
22. sep 2020

@dejna_ ja som tiez bola na rtg zuba a nevedela som ze som tehotna. Mala som vestu. Ale tiez som sa bala. Moj gynekolog povedal ze nemam stresovat ze to viac skodi. Mala sa narodila uplne zdrava

amelia000
22. sep 2020

Ja som mala rtg sj pocas tehu a nie raz. Mala je ok

fliacik
22. sep 2020

Tiež som absolvovala RTG zuba v prvom trimestri, lekár zabudol na moje tehotenstvo. Ale utešil ma, že to nemôže škodiť, lebo je to malá dávka žiarenia a lokálne, drobec je OK.

dejna_
autor
22. sep 2020

@laura_222 toto som potrebovala vedieť reálnu skúsenosť 🙏 ďakujem

laura_222
22. sep 2020

@dejna_ nie je za co drzim palce 😊

dejna_
autor
22. sep 2020

@fliacik ďakujem za vašu skúsenosť 🙏

dejna_
autor
22. sep 2020

@laura_222 ďakujem ❤️

andreatytler
22. sep 2020

@dejna_ Ak by to bolo take neskodne, tak preco sa ma vzdy opytaju pred rtg zuba ze ci som nie tehotna. Podla ma je to risk a ja by som do toho vedome nesla.

laura_222
22. sep 2020

@andreatytler jasne ze to nie je neskodne, rtg ziarenie moze poskodit plod. Tehotna by sa vedome urcite nemala dat rontgenovat. Ale na druhej strane ja som zivy priklad a je nas viac co sme nevedeli ze sme tehotne a absolvovali rtg ze deti sa narodili zdrave🙏🏼

dejna_
autor
22. sep 2020

@andreatytler hej niečo na Tom bude ale čítala som názory odborníkov že je to naozaj len krátke žiarenie ale tak či onak keď som nad tým uvažovala asi to snaženie radšej presunieme o mesiac ...pre istotu 😓

cervenaruza123
22. sep 2020

@dejna_ RTG sice je skodlivy, ale realne poskodi plod vacsinou ked je opakovany a vo velkych davkach. A este ked sa da ochranna vesta, tak pohodicka... Ja som isty cas bola rontgenovana pravidelne a tak mi to vysvetlili, ze kedysi sa zistilo, ze velke davky skodia, tak teraz z toho robia prilis velky strasiak, ale ze sa ukazuje, ze obcasne rontgenovanie vlastne mozno ani nestihne uskodit. Samozrejme, musia na to urobit studie, kde je pravda, ale to potrva roky.. Aj alkohol v tehotenstve skodi, to ale neznamena, ze dieta bude postihnute ked si zena omylom da kusok alkoholu, ked este nevie, ze je tehotna. Moja mamka bola vo vyssom veku tehotna, nevedela o tom este a brala aj lieky co sa nesmu, aj bola aj na nejakych vysetreniach, co sa nesmu v tehotenstve a sestra je uplne zdrava

andreatytler
22. sep 2020

@laura_222, @dejna_ Ano, vidim ze je viac takych ktore boli oziarene a nic sa nestalo. Ja som si to vzdy predstavovala ako fakt super nebezpecnu vec...
Ale aj napriek tomu, ja by som nedokazala ist do ziadneho vedomeho rizika, akokolvek maleho... ak by sa dietatko narodilo postihnute neviem ako by som s tym zila. Ale to so ja, kazdy sme ini...

dejna_
autor
22. sep 2020

@andreatytler veď toto človek nad tým.premysla a nerada by som si privodila nejaké problémy alebo môjmu bábätku 🙏

mariska1989
22. sep 2020

Tiež som bola po potrate a snažili sme sa a šla som na RTG 5 dní po ovu, vesta bola a 5 dní po RTG po duch na teste .teraz mám zdravú už 5 mesačnú bublinku

laura_222
23. sep 2020

@andreatytler ano tomu
Rozumiem tiez by som vedome nesla. Ja som si bola
Ista ze nie som tehotna posledne mesiace mi haproval cyklus robila som si 5 testov a vsetky negativne...

thoughtfulweirdo
23. sep 2020

7 dni po ovulacii este nebudes tehotna 🙂 ak by to aj vyslo, v tej dobe bude este len prebiehat uhniezdenie, mozno este ani nie. 7 dni po ovulacii 99,9% zien nevie, ze oplodnenie bolo uspesne a tak piju, fajcia, beru lieky, skacu bungee jumping a podobne 🙂

dejna_
autor
23. sep 2020

@mariska1989 ďakujem za skúsenosť 😉 toto je presný prípad ako ja ...ale niekde som aj čítala že to žiarenie je menšie ako keby som išla letecky z Bratislavy do kosic
@thoughtfulweirdo a áno máš pravdu reálne človek Est nie je ani tehotnú len prebieha proces uhniezdovania ...je to také zvláštne možno by som mala žiť prítomnosťou ako píše jedna pani vyššie ...lebo osud to asi vyrieši za mňa ....veď sa nám hneď možno ani nepodarí a čo som čítala tak neodporúčajú zubné zákroky od 2-3 mesiaca a potom tuším v 8-9 ale inak v pohode a reálne by som bola v Tom čase 3 tt keby už aj sa stane taká náhoda čiže 1 tt reálneho otehotnenia 😅...

ckatka
23. sep 2020

Ja som bola.na rtg pľúc. Zrejme niekedy plus.minus dva dni od oplodnenia. Lekár mi povedal ze keby sa to poškodilo tak to neprežije ani do 8 týždňa a odíde hneď. Som v 26tt a zatiaľ všetko OK aj genetika aj morfo

thoughtfulweirdo
23. sep 2020

@dejna_ Ja by som kvôli tomu zubara neodkladala, ani snaženie, ako píšeš, vôbec nie je isté, že sa vám hneď podarí 🙂 a bohvie, ako nás smaží všetka ta elektronika doma a smog, ktorý dýchame nonstop, bohvie, koľko oveľa horších veci do seba takto vcucneme, než jeden rontgen zuba 🙂

zuba1987
24. sep 2020

@dejna_ Ahoj, zevraj to je mini davka ten zub a tie rtg luce smeruje von. Kazdopadne si pytaj vestu. Ja som si pocas snazenia vypytala a v pohode mi prekryla brucho pre istotu 😊. Som jej vravela ze sa snazime ona ze ok. Nakoniec ze po vyplneni urobi rtg a z mojho "hmmm hmmm grrr" ako som mala v puse tu gumu a ukazovania na brucho pochopila. Ze jasne prekryjeme aj brusko 😂

yoxinka
24. sep 2020

@dejna_
Ahoj. Ja som bola tiež po potrate a tiež som sa bála ako ty. Keď som čakala tretie dieťa musela som na rtg zuba, zubár sa ma pýtal, či nie som tehotná, ja som to ešte vtedy nevedela, tak som mu povedala, že možno, dal mi vestu a golier. Môj gyndoš bol ale extra pedant a tak ma poslal na konzultáciu tuším na úrad verejného zdravotníctva, tam za nejakým lekárom, ktorý vyhodnocuje riziko rtg na plod. Zubár mi dal údaje o jeho rtg (žiarenie a neviem čo nejaké jednotky) a s tým som šla za tým pánom. Bol to taký veľmi milý ujo a ten mi tam vysvetlil, že aj keby nemám vestu, v prípade rtg jedného zuba je žiarenie tak malé a vzdialenosť od bábatka tak veľká, že riziko poškodenia plodu je takmer nulové, v prípade, že som mala na sebe ochranné prostriedky, je riziko tak malé, že sa to ani nedá vyčísliť. Áno, rtg nie je sranda, ale v prípade veľkého žiarenia v oblasti brucha, panvy ... skrátka niečoho, čo je bližšie. Takže ja na tvojom tvojom mieste, to hodím za hlavu, a teším sa z tehotenstva.

dejna_
autor
24. sep 2020

@zuba1987 ďakujem dievčatá 😉 vestu mi dáva automaticky ..chcem si ten zub určite dorobiť a plánovanie necháme na náhodu 😁

dejna_
autor
24. sep 2020

@yoxinka super ďakujem za tvoju skúsenosť nebudem sa tým už trápiť a nechám veci na náhodu 😉 čítala som veľa obdobných prípadov ako si ty že žiadne následky a že to žiarenie je minimálne 💁

dejna_
autor
24. sep 2020

@thoughtfulweirdo nebudem odkladať zubára určite nie to mi musí zablokovať ťa vložka tam nevydrzi dlho a ešte by sa mi zlomil zub náhodou 😬

yoxinka
24. sep 2020

@dejna_
Určiite to bude v pohode, neboj. Známa si tehotná zlomila nohu a to bol väčší prúser, lebo jej to museli celé rontgenovať a tam je intenzita žiarenia a blízkosť už ozaj riziko. Nič sa nestalo, bábo je ok. Takže ozaj sa tým, ale že vôbec netráp 🙂

dejna_
autor
25. sep 2020

@yoxinka ❤️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre