Rh faktor negatívny u matky a tehotenstvo.

danea1111
26. dec 2019

Ahojte dievčatá . S manželom sa snažíme o bábätko vyše dvoch rokov. Skoro pred rokom som mala biochemické tehotenstvo, chodili sme po lekároch a všade nám odporúčali IVF. Našli sme si kliniku a išli sme. Prvé IVF bolo neúspešné tak sme o nejaký čas išli na KET ktoré vyšlo ale v 7tt sme o bábätko prišli. Skoro celý čas po KET som aj napriek liekom krvacala ale lekár mi na to povedal že so mnou bohužiaľ nemôže nič robiť , že to je na prírode ... Buď to vyjde alebo nie... bohužiaľ nevyšlo a na Vianoce sme utekali na pohotovosť. Tam ma vyšetrila úplne iná lekárka ktorá mi ( keďže mi nikto nikdy nepovedal aký mám Rh faktor ) nechala zobrať aj krv . Keďže som 0 negativ musia mi pichnúť injekciu na protilátky. Počula som o tom prvý krát že také niečo treba,keďže mi v živote nič také nepichali.Vravela som lekárovi že manžel je B pozitív a ja 0 negativ , či prave toto nemohlo spôsobiť potrat a povedal mi že Rh faktor s tým vraj nič nemá.

Máte niektoré podobné skúsenosti ? Rady ? Názor ? Vopred ďakujem 🙏

stela2020
27. dec 2019

@danea1111 ahoj, v tehotenskej knihe deväť mesiacov otázok a odpovedi na strane 27 sa o tom presne píše, je to najšpecifický typ keď je žena negatív a muž pozitív ...opýtaj sa aj odborníka

natalienka1209
27. dec 2019

@danea1111 ja mam to iste co sa tyka rh faktora,mam dve deti. Opytaj sa svojho gynekologa,z kvi ti zisti ci mas v krvi protilatku,ja som rh negativ a mala som anti D protilatku.moze ta poslat aj na hematologiu,podrobnejsie ti vysetria z krvi.

dada7701
27. dec 2019

@danea1111 akozeby nie, je to dôležité, manžel má A+ ja 0-, po prvom dieťati nebolo treba injekciu pretože mala získala krvnú skupinu po manželovi a faktor po mne....a teraz pri druhom má dcéra sk. po manželovi,ale aj faktor má + takže do 72 hodín po pôrode musia pichnúť injekciu...ináč by mohol byť problém pri ďalšom tehotenstve...tak aj bolo pichali mi po pôrode....pri prvom dieťati to vraj problém nie je,ale pri ďalších áno...nechápem čo to za lekár ti mohol povedať že to nie je problém

paulinkaa2
27. dec 2019

@danea1111 mne celé tehu od zaciatky kontrolovali protilatky. Keďže ja som negatív a muž pozitiv. V tehu boli výsledky dobre. Ale po pôrode som dostala injekciu lebo dcéra je pozitiv po mužovi

jeanne14
27. dec 2019

Injekciu ti majú pichnúť aj po potrate, aby ďalšie tehotenstvo bolo ok.

dada7701
27. dec 2019

@jeanne14 aj ja som mala medzi detičkami potrat ale nepichalu mi nič 🤔

jeanne14
27. dec 2019

@dada7701 ale už si ju mala pichnútu predtým ?

zania
27. dec 2019

Nielen rozdielne faktory mozu narobit sarapatu,ale u nas aj krvne skupiny. Ja som 0+,muz A+. Prvy syn zdedil A+,mal lahku novorodenecku zltacku. Mali mi vtedy pichnut protilatky.
Druha dcera zdedila muzovu A+,mala zltacku uz z pupocnikovej krvi,okamzite ju museli prevazat,vobec sme nechapali co sa deje.
Pytaj sa k dobrej hematologicke

jeanne14
27. dec 2019

@dada7701 Dr mi to vravela, že sa rhega pichá po pôrode, ale aj po potrate treba. Niektorým ženám preventívne už v 30tt. Mne ju pichli po pôrode, kamoske po prvom pôrode nie, ale potom potratila a pichli jej ju.

malinovka333
27. dec 2019

@dada7701 mas rh negativ?

albertka1980
27. dec 2019

@danea1111 s potratom rh faktor nic spolocne nema, ale dobre, ze ti pichli protilatky, aby nebol problem pri dalsom tehu. Ja mam tiez rh faktor negativ, manzel pozitiv, 3x som potratila, ale z inych dovodov, urcite nie kvoli rh faktoru. Teraz sa nam narodila dcerka a ma rh faktor negativ, takze nebolo treba pichat protilatky a v tehu mi ich tiez dr sledoval. Pri prvom tehu je to uplne bezpecne, problemy mozu nastat pri dalsich.

danea1111
autor
27. dec 2019

Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem ❤️
Teraz mi to pichli prvý krát tak hádam sa už nič také nestane. Myslite že je možnosť že by sa nám mohlo podariť aj prirodzene otehotnieť keď mi pichli protilatku ? Alebo keď pôjdem na KET mohlo by to už vyjsť ?

dzejsik
27. dec 2019

@danea1111 ja som tiež RH neg. a manžel RH pozit. a po pôrode mi pichali protilátky, keďže malý zdelil po manželovi kr. skupinu, tak aby bolo ďalšie tehu ok a nebojovalo moje telo proti ďalšiemu bábätku ako by bol parazit v tele. A tvorbu protilátok mi sledovali celé tehu už pri prvom .. asi 4-5 krát na to robili odber. Určite je to dôležité sledovať. A tie protilátky by už mali pomôcť po otehotnení udržať bábätko a nevypudiť. 🙂

dada7701
27. dec 2019

@jeanne14 nie lebo nebolo potrebné

dada7701
27. dec 2019

@malinovka333 ja áno 0- a manžel A+

dada7701
27. dec 2019

@danea1111 na toto ti neodpovie nikto, ale zo srdca ti prajem aby sa to podarilo

danea1111
autor
27. dec 2019

@dada7701 ďakujem ❤️

saurian
27. dec 2019

Rh faktor priamo nesúvisí s otehotnenim. Ide o to ze bábätko (plod) obsahuje aj otcove a teda cudzie bunky, a telo ženy si na ne po prvom tehotenstve (aj neúspešnom) vytvára protilátky, ktoré "použije" v ďalšom tehotenstve proti novému bábätku. V niektorých prípadoch to môže byť riziko pre bábätko. Preto po prvom tehotenstve (aj neúspešnom) Rh negatívnym mamičkám pichaju rhegu(=injekciu) aby sa to v ďalšom tehu neudialo. Okrem toho každej tehotnej s Rh neg. min 3x za tehotenstvo sledujú hodnotu týchto protilátok preventívne... Vo väčšine prípadov aj keď sa tvoria protilátky, nedosahujú takú hodnotu aby boli pre bábätko rizikom, vyšším stadiom tehotenstva sa zvyšujú...

halci
27. dec 2019

prva dcera zdedila po muzovi rh faktor pozitiv, druha dcera po mne negativ. robili mi kazde tehotenstvo test na protilatky. netusim, ci mi po porode aj pichli tu injekciu. drzim palce

viera235
28. dec 2019

@danea1111 Ahoj, s manželom máme také isté Rh faktory ako vy- tiež som o prvé prišla v 6 mesiaci ale nebolo to Rh faktorom, ale protilátkami a trombocitmi, odvtedy som si pichala fraxik a teraz beriem anopyrin, po potvrdeni tehu aj fraxyk...zatial neusmešne sa snažíme o druhé tehu...protilátky mi po potrate pichli, inak by to dalsie dieta vraj neprezilo

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre