Ahojte, prišla som si sem po radu. Mám 24 rokov a tento mesiac sme sa začali snažiť o bábätko. Lenže mám diagnózu PCOS. Od kedy menstruujem boli tie cykly nie veľmi pravidelne (viac menej som mala 3-4x tak 40 dňové a potom vždy jeden 80dnovy). Minuly mesiac mi robili hormonálny profil a zistila sa hodnota AMH 7,5. Ostatne hormóny boli v norme. Bol mi nasadený duphaston 11-25 dňa cyklu 2x1 plus 2x1 inofolic. Doktor povedal že keď sa nám nebude dariť rok tak potom by nás poslal do CAR. Moja otázka znie mám začať hľadať príčinu skôr? Rozmýšľam že si dám vyšetriť štítnu žľazu nakoľko niekoľko ľudí v rodine ma zníženú funkciu. Taktiež som rozmýšľala nad inzulínovou rezistenciou že by som si ju dala vysetrit. Od januára som zmenila aj životný štýl že som prestala jesť sladké jem výlučne zo sladkého len jeden krát denne ochutené jogurt a jedno ovocie, taktiez som schudla (mám 63kg pri výške 168čcm je to norma, takze nedvahu nemám).
Odsledovanu ovulaciu nemám od lekára, tento mesiac som si začala merať ovulaciu pomocou testov, avšak moje čiarky sú veľmi intenzívny myslím tu testovaciu (asi tam bude nejaká zvýšená hodnota LH hormónu). Zo začiatku to pekne stúpalo ale už 3 deň ma rovnaku intenzitu čo by mala naznačovať pozitivitu, tak uvidím či to ďalej bude klesať. Další cyklus odsledujem aj bazalkou teplotou. Veľa som totiž čítala že pri takej hodnote AMH akú mám ja nedochádza vôbec k ovulácii.. poraďte prosím ako ste to riešili vy. Ďakujem
Ja som.mala pcos boli ze nebudem mat nikdy deti v 20tke....v 27 sa mi narodila dcera.....urcite brat duphaston plus este daco ako tak mi upravil sa cyklus mala som.do 40dni a skusat kazdy druhy den sex to nam pomohlo pri oboch tehu (prvy bol MA) aj kuz bral inofolic mužský (iny nazov) po sexe som zaspala az v noci som isla na wc ;) pp po potrate mi zmizlo pcos co som bola prekvapena ;) nemyslieť na dieta len uzivat si zivot hlavne vypustit z hlavy ze ideme robiť dieta v mojom okoli sa to osvedčilo....obe tehu som mala cca po roku a pol snaženia
a mas este stale take pozitivne ovu testy? kolko dni?
@zuzkaa1991 PCOS je diagnóza,ktorá sa nedá vyliečiť a určite nezmizne sama od seba, ale veľa doktorov zvykne zamieňať PCO a PCOS vo sú dve rôzne veci.
Ja mám diagnostikované PCOS. Brala som antikoncepciu, aby som si to držala pod kontrolou. S doktorkou som sa dohodla, že až budem chcieť byť tehotná, tabletky vysadím a hneď začneme skúšať, nakoľko ti tie tabletky potiahnu cyklus pravidelne. Hneď prvý mesiac som otehotnela. Vraj po vysadení antiky máš najlepšiu šancu na otehotnenie prvé 3 mesiace. V januári sa nám narodil krásny chlapček.
@barju a okrem zvýšenej AMH si mala aj iné ťažkosti ? Mne okrem toho nič nehovoril že by som mala nejaký výkyv len teda to AMH plus teda nepravidelne cykly a cysty na vaječníkoch ako nález pri sone.
Zatiaľ som duphaston teda užívala jeden mesiac tento mesiac som di to chcela pozrieť tými testami len teda nejako mi to nevychádza ako by malo no..
@janetinka27 zatiaľ 3 dni, pred tým 2 dni bola čiarka intenzívna ale menej ako kontrolná.. začala som testovať od 7 dňa cyklu dnes som 15 DC uvidím aká bude dnešná..
@suzy2508 no ja som antikoncepciu brala už asi pól roka jednak mi to vôbec nerobilo dobre po vysadení hrozný cyklus a 2 roky som ho naprávala ako tak dokopy aby mi vôbec prišla menstruacia takze toto nie je asi pre mna vôbec vhodne. Som ochotná podstúpiť akúkoľvek liečbu len HAK sa chcem vyhýbať oblúkom.
Ešte mi vyšla hraničná inzulínova rezistencia 2 a dali mi metformin na 3 mesiace že sa to upraví,teraz čakám na výsledky či zabralo. Mohlo to mať vplyv na kvalitu vajíčok
A mne v CAR povedali že pri PCOS nemá zmysel robiť ovulacne testy,lebo že môže byť zvýšená LH ako si sama povedala a že nemusia mať výpovednú hodnotu
Ahoj. Aj ja mam pcos, normálnu váhu (165cm, 59kg)a tri deti. AMH mi nevysetrovali. Duphaston mi nepomohol, stále som mala spinenie. O prvé dieťa sme sa snažili skoro tri roky, to už som mala 30 rokov. Dovtedy som pojedla kopec inofolicu, vitamínov, kvapiek, ale myslím, ze najviac mi bránil stres v práci. Posledný rok som vymenila prácu, chodila som denne 5-10 km, alebo na bicykli, vylúčila som sladké, jedla som veľa zelenej zeleniny najmä v smoothies. Doktor mi predpisal clostil, ale ten som uz potom nestihla brať, lebo som otehotnela na nejaký 35 deň cyklu, čiže aj folikulometria mi bola úplne zbytočná, ked bola v nepravidelnych cykloch robená úplne mimo. To isté je podla mna aj s duphastonom, tiež dom ho brala od nejakeho 16.dna, úplne mimo. Po nastupe ms po prvom pôrode som si merala bazalnu teplotu a viac sledovala telo, podarilo sa mi otehotnieť na druhý pokus. A tretie sa podarilo uplne mimo neplánovane, lebo spermie boli príliš životaschopné a ovulácia sa posunula oveľa skôr asi po očkovaní.
Takže išla by som cestou merania teploty a dala by som si pupalkovy olej denne ráno jednu lyžičku, pomáha pri horm.nerovnovahe. ovulavne testy sú podla mna pri pcos zbytočne.
A pozor na preeklampsiu.
@barju a tu inzulínovu rezistenciu to zistili v CAR?
Pripadne asi blbá otázka keď robí gynekológ hormonálny profil tak sa aj toto pusdzuje a hormóny štítnej ? Leno mne len hovoril že mužské mám ok, potom estrogénu progesteron a prešiel na tie. A potom sme sa bavili už len o tom AMH. Dokonca mi nespomenul ani zvýšený LH hormón tak neviem prečo mi tie testy tak vychádzajú.
Mne to zistili v CAR kam nás poslala moja gynekologicka, lebo sa nám pol roka nedarilo a už sme mali po 30tke. Moja gynekologicka mi nerobila také testy. Ale viem že to zvykne robiť aj diabetológ. Ťažko povedať čo všetko vyšetril,ja som v CAR dostala A4 výsledkov
Rozumiem, nie je to pre každého. Ja osobne som vystriedala asi 4 druhy antikoncepcie, kým mi ozaj sadla (Vexya mi robila najlepšie). Ja keď som kedysi vysadila antiku, tak mi po nej prišiel cyklus 28 dní a postupne sa mi to každý mesiac zase predlžovalo (29,32, 35), čiže mne zabrala a pomohla v otehotnení, až som neverila, že sa to podarí tak rýchlo. Dúfam, že sa nájde aj pre teba vhodná alternatíva liečby a bábätko sa podarí.
@barju tak tam to je asi už fakt komplexnejšie … skúsim si dať teda zatiaľ tu štítnu žľazu a uvidím čo s tým..
@suzy2508 ja som presne mala tu Vexyu.. tak asi nie každému sadne. Hlavne som aj dosť pribrala po nej a necítila som sa vôbec dobre vo svojom tele.. ale asi to je tými hormónmi..
Ja verím tomu že sa nájde príčina a že sa čoskoro staneme rodičmi
Presne tak, mne aj gynekologička povedala, že ak sa so značkou tabletiek nebudem cítiť okej, vymeníme za niečo iné. Budem vám držať palce, neboj, pcos nie je koniec sveta, bábätko sa určite podarí.
Inak ak to nemáte ďaleko do CAR tak skúste ísť na partnerskú konzultáciu,za to sa nič neplatí. Lebo problém nemusí byť len u teba a keď o rok zistíte že je problém v spermiograme,máte rok zabitý. Alebo nech si ide dať partner spraviť spermiogram do CAR okolo 35eur by to malo stat ako kde.
@barju a na tu konzultáciu treba napríklad výmenný lístok od gynekológa?
Ja ešte rozmýšľam že zmením gynekológa lebo nepríde mi že by sa nejako špecializoval na takéto veci..
Netreba žiadny výmenný lístok,zavoláš, objednas ideš. So mnou to napr moja gynekologicka ani neriešila,a rovno má poslala do CAR,že oni sú tam väčší odborníci. Aj keď som s ňou potom chcela konzultovať výsledky a ich postupu,tak povedala že keď sa mi nezdá,mám skúsiť iné CAR ale že ona mi nevie povedať.
@barju ďakujem za info. Už som si vybavila lístok na endokrinológiu tak najprv vyriesim to, nejako cítim že to bude aj s tým súvisieť. A potom určite skúsim CAR..lebo fakt ak nemám ovulaciu tak zbytočne stratíme rok.
Ono je dôležité aj to, či ovuluješ. Aby ti ju odsledoval lekár, tak by si tam musela chodiť ako na klavír. Skúšala si napríklad merať bazálnu teplotu?
@blue_violet ešte bazalnu nie. V podstate som to začala riešiť vo februári kedy mi bol nasadený duphaston ale vôbec sa doktor ovuláciou nezaoberal. Tento mesiac som skúšala tie ovulácne čo zrejme asi u mma nebude platiť, ak aj dnes bude zas pozitívny. Tak další mesiac chcem začať s tou bazalnou…
Iné príznaky ovulácie nemám.. nepozorujem typicky hlien a podobne … takze inak to určite neviem
Príčinu čoho? Pco nemá príčinu v štítnej, ani nijakú ktorú Dr nájde napr na prevencii atď. Pri s tým nesúvisí. Nijak to ani nelieči. Pomáha dieta a iné veci ( podľa youtyve vraj) a zvyknú nasadiť metformin. Kontroluje sa cukor, inzulinova rezistencia, ...
Endokrinológ by ta ale mal s touto diagnózou vidieť, je to hormonálne, ja tiež sem tam chodím.
S pco mi bez zásahu akéhokoľvek a liekov trvalo otehotnieť 4roky. Ja ale menštruáciu mam pravidelnú aj ovulaciu väčšinou. Čiže o tomide - ci máš ovulaciu a to by ti vlastne Dr mal vedieť povedať.
Zbytočne si vopred robiť s týmto vrásky.
Toto je presne chyba veľkého množstva gynekológov. Neriešia ovuláciu, ale predpisujú antikoncepciu, prípadne Duphaston ako lentilky. Duphaston sa tiež má nasadzovať v správny čas cyklu, aby že keď otehotnieš, tak sa ti udržal plod. Často krát sa stáva, že to nasadia príliš skoro a celú ovuláciu to vlastne zablokuje.
Presne by som skúsila endokrinológa, nechala si skontrolovať cukor ako píšu aj vyššie a povenovala sa ovulácii. Bazálna teplota ti to pekne ukáže či ovuluješ a ak nie, tak vtedy by som hľadala príčiny prečo nie a konzultovala to ďalej s lekármi.
Mne inak pomohol na to Gynex, ale každému pomáha niečo iné. A plus som nasadila vitamíny a spestrila si stravu.
@simca06022011 čítala som že aj znížená funkcia štítnej žľazy môže s tým súvisieť a nakoľko to všetky ženy v rodine majú a len ja nie tak nejako si myslim že to môže aj s tým súvisieť. Ja viem že úplne nenájdem príčinu… snažím sa užívať rôzne doplnky, vitamíny, zdravú stravu tak uvidíme či sa to zmierni.
Viem že som asi pred 2 rokmi (asi to nie je nejako platne možno) bola na pohotovosti a tam mi gynekologička povedala že akurát mám ovulaciu tak možno prebieha.. ale ťažko povedať
@blue_violet mne sa to tiež nepáči … preto som tento mesiac ten duphaston ani nezobrala a čakala som že čo tie testy úkazu. Lebo super cyklus krásny ako hodinky 24. Deň som už mala menštruáciu ale či bola ovulacia to neviem..
určite další cyklus odsledujem aj ovulaciu. A uvidím čo ta endokrinológia. Pripadne pozriem nejakého iného gynekológa ktorý sa zaoberá aj takýmito pacientkami
Neviem z akého si mesta, ale v bb myslim ze teraz je v mama centre je MUDr. Kseniya Zakrevskaya ktorá presne rieši pco, aspon myslim ze tam napsowldy bola ked som ju hladala 🙂 bola na toto perfektná, vysvetlila atď.
... ale riešilo sa to ako píšem. Keď sa nedarí, starý gynekológ mu nejaké chirurgické riešenie spomínal tiež. Ak nebodaj.mas nadváhu tak prvé čo sa bude riešiť je to, mňa endokrynolog hneď zrušil, že treba schudnúť ani štítnu žľazu neriešil lebo mierne výkyvy nepovažoval za dôležité, keďže je to.kvoli hmotností
Hlavne kľud:D
@simca06022011 škoda som z Bratislavy tak budem musieť niekoho nájsť tu..
ja som si ešte doplnila femi kvapky lebo som čítala že veľa babám sa vrátila ovulacia po nich tak som si povedala že ta to nič nedam keď to skúsim. A uvidím čo ukáže ta teplota další mesiac..
Akože priznám sa keď som mala obdobia keď som mala viac kíl som mala cykly oveľa dlhšie ako keď som schudla takze možno že to stym súvisí.. ale zas sú ženy ktoré majú neviem aké kilá navyše a normálne otehotnejú takze ťažko povedať.
Snažím sa byt v klude, aj sme si povedali že nemáme sa kam ponáhľať sme mladi a dosť skoro to riešime a možno sa nám zadarí práve keď na to nebudeme myslieť.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ja mám AMH skoro 13 a ovulujem sama,čo mám potvrdené folikulometrioua cyklus mám pravidelný 35 dňový, asi to nebude len tou samotnou hodnotou AMH ale kombináciou faktorov . Tu štítnu je asi dobre vyšetriť. Inak duphaston je progesterón a ak ti ho nasadí pred ovulaciou ja ovulujem napr až 15DC, tak je tu veľa zastavcov toho, že samotnú ovulacii zablokuje. Na nasadenie progesterónu v CAR robia folikulometriu. A na dozrievanie vajíčka nasadzujú letrozol, obvodný gynekológ niekedy clostylbegyt.