Pracujem v zafajčenej prevádzke. Môžem ísť na rizikové?

ocenasovakatarina
13. aug 2012

Mohli by ste mi pomôcť pri jednej dileme. Pracujem ako čašníčka a plánujme dieťatko. Je to zafajčená prevádzka. Dajú ma na rizikové tehotenstvo alebo by som brala nejaké vitamíny aby sa dieťatku nič nestalo? Ako to je? A ešte koľko sa vtedy poberá peňazí? Poraďte...

anika11
13. aug 2012

ak ta daju na rizikove,si vlastne na PN-ke.Myslim,ze ked povies lekarovi, v akom prostredi pracujes,tak ta vypise.ak este aj dvihas nejake prepravky a cely den na nohach,tak by bolo asi lepsie ostat radsej doma na PN ako riskovat.ja som robila pri prvom tehu v obchode a v polke tehu som sa zacala otvarat..a to som urcite nenachodila tolko co casnicka.pri druhom tehu som uz doktorovi rovno povedala,ze chcem ostat doma kvoli tomu chodeniu a dvihaniu tazkych veci v obchode a bezreci ma vypisal 🙂

sissy27
13. aug 2012

na rizikové ťa nedajú, max. sa môžeš dohodnúť s lekárom, že ťa dá na PN, aby si nebola v zafajčenom prostredí, ale to tiež nie je žiadna výhra, lebo budeš musieť sedieť celé dni doma, akurát ti môže napísať vychádzky 2x denne tuším max 2hod, ak ti príde kontrola a ty nebudeš doma mimo vychádzok, tak nedostaneš ani €... čo sa týka financií, je to tiež dosť zlé, záleží, koľko máš napísané na zmluve, ale % ti presne neviem...

huxy
13. aug 2012

no ťažko povedať,či ťa dajú na rizikové tehotenstvo len tak.ale ak by si sa šla spýtať za svojím gynekológom,poprípade sa dohodnúť,tak ťa môže vypísať.alebo dá sa aj po známosti.alebo niečo zaniesť dr 🙂 /fľašku,dezert alebo tak/.ja som sa dala vypísať na rizikové.dala som totiž výpoveď z mojej starej práce,potom som sa dozvedela,že som tehotná.tak som šla za dr.,vysvetlila mu to,že aspoň by som mala nejaký príjem,a že ako tehotnú mi nik už prácu na niekoľko mesiacov nedá.no ale v práci som ťahala do posledného dňa,v ten deň ráno som šla za dr. a vypísal mi PN.na celú zvyšnú dobu do nástupu na materskú.ak si dobre pamätám,tak som poberala 60% z hrubej mesačnej mzdy.
prvý mesiac som však nemohla ani na krok - bez vychádzok.a potom som mala 2x za deň po 2 hodinky 🙂 a okrem toho,ak ti náhodou príde kontrola,tak sa to vždy dá nejak uhrať,že si bola u dr. /ale musíš mať samozrejme od dr.potvrdenie/.mne osobne sa to nestalo,ale poznám niekoho,komu áno.
@sissy27 a prečo na rizikové nie?ja som bola na rizikovom.dr. gynekológ vie,čo napísať.akurát obvodný nemôže vypísať na rizikové-to môže len gynekológ

lili_mia
13. aug 2012

blbá situácia .. zamestnávateľovi oznámiš, že si tehotná a je povinný ti vytvoriť zdravé pracovné prostredie .. a nenápadne ti začnú problémy, napr budú chýbať peniaze v kase, či akože niečo zle naúčtuješ

... alebo máš v poho zamestnávateľa a bude to dobré

.. tá prevádzka je celá zafajčená? ako je to so zákonom? môže byť celá? ja viem, že iba časť .. síce ak je to herňa a ty len roznášaš nápoje, tak nemusí

.. radím ti, nájdi si inú prevádzku, skadiaľ sa ti lepšie pôjde na materskú .. kašli na to, že nastúpiš a budeš hneš tehu, ak sa bojíš, že ťa vyhodia, proste to využi, počkaj na skončenie skúšobnej doby a šup papier s oznámením, že si tehu, snád ti niekto poradí lepšie ako ja .. ak pôjdeš na pn pre rizikové, tak budeš dostávať nemocenské dávky podľa toho, koľko si odvádzala, zistíš priamo na sociálnej poisťovni

adriana1980
13. aug 2012

Mne sa zdá,že zamestnávatel je povinný ťa preradiť na inú pozíciu,ktorá nebude ohrozovať teba ,ani dieťatko.Tehotná nemôže robiť ani nočné.

zmrzlinkams
13. aug 2012

take prostredie musi škodiť tebe aj teraz ked tam robiš a babatku ak budeš tehotna tak duplom, ja som mala tak že robila som v stavebninách v pokladni ťažke veci a prach a bordel a zo stavebnych vriec škodlive látky, stovka ludi čo ti prejde cez ruky a nevieš kto ťa može s čim nakaziť a lieky brať by si nemal počas tehu tak mi dr. odporučila nerobiť tam a vraj sa mam skusiť opytať či by ma na ten čas nepreradili inde, tak som sa pytala či by som nemohla na ten čas isť vypomahať do kancelárie , keby velmi chceli da sa zamestnavatel neni ako poviny ti umožniť ked si tehu prijatelne podmienky k tomu ale ak je normalny da sa dohodnuť´, dr. som to povedala a ta mi povedal nech sa netrapim a že my vypiše takto je to lepšie aj pre mna aj babo a doležitejšie je zdravie babatka a ani nebudeš tak nervozna ako v robote to tiež nevplyva dobre pre babo..... tak som ostale tehotna doma mala som to platene ako klasicku PN a mala som aj vychadzky tak ako na PN ale kontrola mi nikdy neprišla a povedala mi to aj moja obvodačka aj gyn. že oni tehotnym nejako nechodia musi to byť vynimočne ale ja som sa aj tak viac menej zdržiaval doma nemala som tulave boty niesom na take a doma mi to vyhovovalo, porobila som si pomaly čo som dlho nemala čas, chodila som na MK, vychutnavala som si klud a pohodu a spala som kedy som chcela a jedla kedy som chcela čo mi dr. povedala že mi to velmi prospieva a moje tehu bolo uplne v pohode a super, žiadna cukrovka, žiadny zly tlak ani som nepribrala vela len 8kg takže som bola rada že som sa rozhodla a ostala doma a zas o vela som to nemala malo to čo som ušetrila na cestovnom to som vlatne mala na PNke menej. je to myslim že 60 % z platu. a ked si na PN ideš na MD 8 tyž. pred porodom ...
vypisať ťa može len gyn. kedže si tehotna a vitaminy ti proti fajčeniu nepomožu 🙂
@sissy27 rizikove a PN je to iste neni v tom žiadny rozdiel je to klasicka PN vypisana zo všetkym čo k tomu patri len tam máš diagnozi tehotenstvo a kedže je to diagnoza tehotenstvo tak sa to automaticky berie ako rizikove lebo ináč ako tehotna by si doma nemala byť a inač sa diagnoza tehotenstvo nerozdeluje je len jedna diagnoza, ale s gyn. sa da vždy dohodnuť a on sam vie čo je najlepšie pre dieťatko aby bolo v poriadku , či musiš byť doma a mať vyložene nohy alebo nemusiš mať vyložene nohy stale je to ten isty papier, a mylsim si že každa tehotna mamička by mala odpočivať a doma neprehadzovať napr. skrine....
a tiež suhlasim s @huxy keby ti aj nahodou došla kontrola cez tu určenu hod. da sa vždy dohodnuť s dr. že si bola u nej v ten den alebo že si si bola niečo u dr. vybaviť, aj s obvodačkou sa da podla mna dohodnuť.

katecameron
13. aug 2012

inak nieze by som s tym suhlasila ale moja mama bola casnícka ked bola tehotna somnou az do 9mesiaca pracovala somnou v brusku v zafajcenom prostredí ona sama nikdy nefajcila narodila som sa zdrava normalne v termíne s normalnymi mierami ako dieta som nikdy nebola chorlava dokonca som bola mimoriadne zdrava 🙂 ale tak kedysi to bolo ine pred 34rokmi

lilkasaska
13. aug 2012

Ja som čašníčka,povedala som lekárovi,čo a ako ,prestala som nosit tažké,nepresuvala som stoly,aj ked vedeli že som tehu,všetky zazerali,a doteraz ma ohováraju,išla som na pn,keď som bola v 4 mes,.keby som vedela to čo teraz idem okamžite

b1105
13. aug 2012

chod na pn lekar ta vypise ak mu povies ze chces ostat doma uplne v pohode ja by som to nerizkovala pasivne fajcenie je dost brut pre vyvijajuci sa plod istota je istota ak nechces mat dieta s podvahou alebo nejakou inou poruchou a klasika 60percent s platu by ti mali priznat

janaalzbeta
13. aug 2012

No po pravde závisí od gynekológa..............poberá sa PN cca 70percent z platu. Nemusí ti dať rizikové ale len PN. Na pn Môžeš byť aj od obvoďáka nielen od gynekológa až 12mes. Potom sa nosia do zamestnania tzv.prechodky.............Viem to presne sestra je v šiestom mesiaci a má to tak, po pravde viaceré mamky to tak robia, keď majú náročnejšie zamestnania...............

stanislavao
13. aug 2012

dym je pre dieta velmi skodlivy a v prvych troch mesiacoch sa vyvija nervova susrava a vsetko, cize podla mna je pobyt v zafajcenom prostredim umyselne zabijanie svojho dietata.

katuska169
13. aug 2012

to zavisi od gynekologa,to budes ako na pn tak asi aj tak budes dostavat 🙂

amulienka
13. aug 2012

@ocenasovakatarina ahoj prve co sa ma doktor opytal kde pracujem a ako. tiez tam mame zafajcenu halu, kam som musela chodit a povedal mi ze tam proste chodit nesmiem a kedto odo mna budu chciet, okamzite mam prist k doktorovi a da ma na rizikove! a ako pisali, s pochopenim okolia nerataj. ja som bola Fajnovka :(

sympa1
13. aug 2012

všetko zaleži od dr, bud ta necha hned na PN, ja som tak hned ostala, tiez ako časnicka...a napriklad moja kamaratka v obchode kde lietala s tovarom, tazkymi krabicami a byvao jej zle na grc a do roboty to mala hodinu vlakom....nič nezabralo u dr....len jej povedal ze tehotenstvo nieje choroba...nechal ju do 6 mesiaca sa trapit

marionmarion
22. jún 2013

Spytaj sa narovinu svojho gynekologa, ci bude ochotny to nejako riesit...budes vediet na com si. Pasivne fajcenie babatku moze velmi ublizit, preto ak tvoj lekar ta nebude chciet dat na rizikove, asi si najst ineho, alebo inu pracu...

jaron
22. jún 2013

V dnešnej dobe je to so zamestnaním ťažké a preto by som ti veľmi rád napísal, že nevadí, môžeš tam naďalej pracovať. Ale nebola by to pravda. Riziko je veľké nielen pre to dieťatko, ale i pre teba.

To, že niekomu nič nie je, aj keď v takom prostredí dlho pracoval, alebo jeho mama počas tehotenstva, ešte nič neznamená, pretože to nikdy nie je na 100 %, ale výrazne sa zvyšuje riziko ochorení (nemusí to byť len poškodenie plodu, ale napr. neskoršie problémy s dýchacimi cestami u dieťaťa atď.). Ak človek má na výber los s pravdepodobnosťou výhry zdravia 1 : 100 alebo 1 : 1 000 000 000, ktorý si väčina vyberie? (ani jeden pritom nie je 1:1 🙂):

Riziko ochorení (srdcovo-cievne, rakovina...) stúpa aj u teba. Dokonca je pasívne fajčenie v niektorých prípadochj ešte škodlivejšie ako normálne fajčenie. (Len tým nechcem povedať, aby sme fajčili, aby sme sa tak vyhli problémom pasívneho fajčenia 🙂)

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre