Práca v oceliarni a plánované rodičovstvo

oceliarka
30. nov 2015

Zdravim Vas anonymne...
Urcite tu nebudem sama zena, ktora ma fyzicky narocnu pracu, u mna je to konretne praca v oceliarni. Cize prostredie vysokeho hluku ktory az vibruje, salave teplo, teplo, vysoka prasnost... niekedy sa v tychto halach nachadzam pol hodinu, niekedy 4.
Kedy zena zisti ze je tehotna? Taky 3-4 tyzden? Ako to moze ohrozit plod, pracovat v takomto prostredi v tomto vyvinovom stadiu?

oceliarka
autor
30. nov 2015

Nikto mi neporadi, nepodeli sa so skusenostami? :(

zita19
30. nov 2015

Zistis par dni po vymeskani menstruacie. Staci kupit test a ocikat. Akonahle budes mat pozitivny test pojdes ku gynekologovi, ten ti da potvrdenie o gravidite a zamestnavatel ti musi zmenit pracu a nesmies pracovat v rizikovom prostredi.
Ked robis v tej jedinej oceliarni, ktoru mame, tak nebude problem preradit ta na inu pracu. Pri najhorsom pojdes na Chranenu prevadzku.

meluela
30. nov 2015

@oceliarka http://www.uvzsr.sk/docs/leg/272_2004.pdf

zena zisti ze je tehotna cca. najskor ked jej meska menzes, vtedy uz moze ako-tak spolahlivo testovat.
zamestnavatel by ta mal preradit na inu pracu ak je tvoja praca nevhodna v tehotenstve, ale az ked mu tehotenstvo oznamis

asi najlepsie by bolo mat chapaveho gynekologa, ktory by ta dal na pnku hned ako k nemu prides s pozitivnym testom .. potom po prvom trimestri ked ti uz nebude byvat zle by si sa pripadne mohla vratit na nejaku poziciu kde by si nemusela chodit do tohto prostredia

bebiss
30. nov 2015

ja som síce nerobila v oceliarni, ale v lakovni a gynekologička ma okamžite vypísala na PN-ku, práve kvôli rizikovému prostrediu v práci... a to som viac robila v kancelárni, ako priamo v lakovacej hale, ale zas tie výpary z farieb bolo cítiť všade... takže ak je prostredie veľmi rizikové, mal by ťa vypísať hneď na PN

oceliarka
autor
30. nov 2015

@zita19
@meluela
@bebiss
baby dakujem za odpovede. jasne ze pojdem na PN - ak sa teda zamestnavatel bude nejak vykrucat.
len mna zaujimaju prave tie prve tyzdne :( do toho 5. nez mi lekar moze dat potvrdenie :(
prve dva tyzdne to ani nebudem vediet, a dalsie dva moze trvat nez mi doktor da papier... a vcul co pocas tych 4 tyzdnov?

zita19
30. nov 2015

@bebiss nastastie ta jedina oceliaran v SR je na take cosi vybavena, nemusi sa nechavat vypisovat na PN. Preradit tehotnu na inu pracu bez straty mzdy nie je problem. Ano, pride o rizikove priplatky, ale zaklad dostane, vratane vsetkych ostatnych bonusov. Len zamestnavatel musi vediet, ze ma tehotnu zamestnankynu.

zita19
30. nov 2015

@oceliarka pocas tych prvych 4 tyzdnov aj tak plod zije "z vlastnych zasob", takze vonkajsie vplyvy su na neho minimalne. Rizikove faktory ako hluk a vibracie sa do maternice neprenasaju. Salave teplo je skor problem pre teba ako plod vyborne chraneny v maternici. Sice si dost dobre neviem predstavit co na tej oceliarni robis, lebo ako ju poznam ja, tak tam je zien ako safranu (ak vobec), ale povedzme, ze ta tam tvoje pracovne povinnosti zavedu. Tych par co som poznala, tak nemali ziadny problem s preradenim na inu pracu ked otehotneli. A nasi gynekologovia sa neondeju s vydanim potvrdenia. Urcite nie tolke tyzdne.

oceliarka
autor
30. nov 2015

@zita19 tak to si ma s tym hlukom, vibraciami a teplom potesila... dakujem!
len mam taku obavu ze ocakavanie ci sa zadarilo si nebudem vediet tak uzit...

holubicka28
30. nov 2015

@oceliarka Ked budes mat pozitivny test v den meskania menstruacie, tak sice budes v 4tt, pretoze tehotenstvo sa rata od prveho dna predchadzajucej menstruacie, ale v reale budes len 2tt od oplodnenia, takze sa urcite nestane nic, ked pobudnes par hodin v oceliarni..a potom ti da dr potvrdenie uz. Len tam chod hned, lebo oni radi objednavaju tak v 8tt, ze skor sa to neoplati, aby bolo vidno uz aj na ultrazvuku.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre