Ahojte.. Píšem sem, lebo v téme "Reprodukčná imunológia" sa riešia aj iné centrá. Ide mi konkrétne o ambulanciu reprodukčnej imunológie Dzurilla v Nitre.. Stručne popíšem svoj problém. S manželom máme jednu dcérku (tehotenstvo nebolo síce ideálne - užívanie Duphastonu do 15tt kvôli špineniu, následne zistená tehu cukrovka), ale zvládli sme to.. dcérka sa narodila zdravá. Potom som 3x potratila v rannom štádiu - prvýkrát 9tt, potom 6tt a potom opäť 9tt. Pochodila som hematologiu, endokrinologiu, gastroenterologiu.... všetko v poriadku. Vo februári sme sa dostali k dr. Dzurillovej do NR. Zistila, že mm je zdravý ako rybička. Mne zistili bunkovú imunitu voči trofoblastu stredne ťažkého stupňa a voči partnerovým spermiám ľahkého stupňa. Nasadili mi Medrol. V apríli kontrolný odber, výsledky kontroly ideálne.. v správe mám napísané, že všetko sa mi znormalizovalo, pokračovať v užívaní Medrolu a situácia je vhodná na ďalšie otehotnenie. Keď otehotniem, k Medrolu si mudem pichať aj injekcie Clexane. Tak som teda otehotnela po 4x (podotýkam, že chvalabohu vždy prirodzene, s tým problém nemáme). Lenže už na 7 dpo som začala opäť špiniť. To bol vlastne aj impulz na urobenie si tehotenského testu. Od 3tt+3 som si pichala Clexane ako bolo nakázané. Plus kvôli špineniu aj Duphaston a Ascorutin... a samozrejme ten Medrol.. Lenže občasné špinenie trvalo stále.. týždeň, dva týždne.. na pohotovosti mi povedali len toľko, že v pošve krv nemám, že je to tam čisté a uzavreté, že všetky potrebné lieky aj injekcie mám... že mám ísť domov a mať kľud na lôžku. V 6tt+0 mi na pohotovosti potvrdili akciu srdca. O pár dní neskôr 7tt+5 na poradni už však žiadna akcia vidieť nebola a plod zodpovedal len 6tt+3... Takže ďalší v poradí už 4.kyret... Vkladala som do tohoto tehotenstva veľké nádeje.. Zistili predsa príčinu, liečila som sa pol roka... injekcie boli nasadené včas, ale nepomohlo.. Neviem čo ďalej.. Skúšať ešte?? Ako vás dr.Dzurillová liečila po úspešnom otehotnení, ale neúspešnom donosení?? Už som zúfalá.. za každú radu vopred ďakujem...
@catherinah Ďakujem za názor.. Áno súhlasím.. Naša dcéra je dôkazom toho, že aj s diagnózou sa dá donosiť bábätko.. Začínam si myslieť, že problém bude niekde inde 🙄
Nám na repro. imunológii pomohli. MM bol tiež v poriadku, mne zistili ľahkú bunkovú imunitu. Ja mám okrem toho PCO a absolvovali sme predtým 2 neúspešné cykly IVF. Nasadili mi Clexane na tu bunkovú imunitu, začala som si pichať 2 dni pred vkladom embrya a podarilo sa. Tiež som začala špiniť, mala som to cca do 10-teho týždňa tehotenstva, brala som ešte Ascorutin a Dicinon na to špinenie a samozrejme udržiadačky po KET - estrogen a progesteron. Zatiaľ som v 16 tt a dufam, že to bude všetko OK.
Ja mam starsieho syna. Po nom som mala 4x MA. Pochodili sme vsetky vysetrenia. Aj dzurila centrum. Vsetky vyslefky ok. A nakoniec som neplanovane otehotnela a to dopadlo super. Maly ma uz 2 roky.
Jedine co sme urobili pri poslednom tehu ine, bol fraxiparine a knaz mi dal pozehnanie matky pred porodom a este pomazanie chorych.
Cize urcite sa nevzdavaj 🙂
@brrrrrciatko Vďaka za povzbudenie.. Vzdať sa zatiaľ nechcem. Len keď nepomohol ani ten Clexane, tak som z toho veľmi sklamaná.. Do kostola chodím tiež.. hneď ako som zistila, že som tehotná, som sa išla pomodliť 😔
Hlavne nestracat nadej 🙂 teraz je vela potratov. Skoro kazda 2kamoska si tym presla.
@jasminkaj aj mne tak zistili bunkovú imunitu voči trofoblastu a spermiam. Podobne ako u teba, prvé tehu až na jednorazové spinenie ok, potom 3x potrat. Vyšetrenie na repre v NR, takže namiesto medrolu prednison (je to to isté), plus ešte pred otehotnením Aspirín 100mg a hned od pozitívneho tehu testu som mala začať pichať fraxiparine 0,3. A gynekológ mi odporučil užívať Femibion, obsahuje nejakú látku ktorá pomáha vstrebávať kyselinu listovú, že aj to spôsobuje potraty keď sa riadne nevstrebava.
A boli ste aj na genetike? Tam všetko v poriadku? Jedine ma napadlo že keď si to už mala takto podchytené liekmi že možno plodik bol nejako geneticky poškodený a preto to nezvládol. Alebo potom neskoré začatie pichania injekcií, keď píšeš od 3tt, ja som začala už na 27dc, čiže 2t po ovulke keď mi vyšiel pozitívny test . Určite by som to ešte skúsila, možno aj ten aspirín už vopred, aby bolo telo pripravené a potom už len pridať fraxik.
@brrrrrciatko Viem, bohužiaľ je to dosť časté v dnešnej dobe.. Naozaj skoro každá kamoška si tým už raz prešla.. Náhoda je blbec, a tak stať sa môže aj 2-krát. Ale keď už je to 3x alebo 4x.. to už človek začína byť zúfalý 😔
@mamina321 prosím ťa a fraxyparín si mala od Dzurillovej? Viem, že si ho pichá veľa žien, no mne dala Clexane.. Viem aj to, že je to v podstate rovnaká účinná látka, ale topiaci sa už aj slamky chytá 😔 Inak s tým aspirinom som to už počula. Čítala som rozhovor s MUDr. Drakulovou (hematologička na kramároch), že vraj niektorým ženám stačí s donoseniu užívať aspirín a niektorým nezaberie ani dlhá a finančne nákladná liečba.. Je voľnopredajný či na predpis? Tiež si ho mala od nej?
Femibion som brala od pozitívneho testu, dovtedy som mala kyselinu listovú od Jamienson 1000 mg, takže to by malo postačovať..
Čo sa týka genetiky - s mm sme neboli, ale keď som bola na hematologii v nemocnici, tak mi dr hovorila, že posiela moju krv na genetiku do BA.. takže mám urobenú genetiku vrámci tejto hemato (žiadne mutácie ani nič nenašli, ani trombofilné stavy...). Ešte som počula aj o syndrome lepivých doštičiek, ale v tých papieroch s výsledkami a tými skratkami sa vôbec nevyznám.. Momentálne sa dostávam do stavu, že som naštvaná na celý systém zdravotníctva, pretože keď si človek chce naozaj pomôcť, tak treba aby si všetko naštudoval, prelúskal, pochodil z vlastnej iniciatívy.. vôbec tí lekári nespolupracujú tak ako by mali 😔
@jasminkaj ja viem ☹ je to tazke.
@jasminkaj už som aj to počula že niektorým ženám nepomohol fraxiparin ale clexane a zase naopak. Dzurilova mi napísala do papierov Clexane 0,3. Lenže medzitým som bola ešte na hematologii, kde som povedala že mi zistili na Imuno antifosfilipidovy syndróm, a na toto jedine mi na hemato nerobili vyšetrenie, tak spravili, vyšlo pozitívne a tam mi dr napísala fraxiparine s tým že mi ho da hneď aj do zásoby na jeden mesiac, keďže sme sa chceli začať snažiť. No a keď som si našla pozitívny test hneď som začala pichat fraxik, na druhy deň som volala na reproimuno, na další týždeň k ním na odber. Keď som sa Dzurilovej pýtala že či nevadí že mám fraxik že nie, môže ostať a tak mi ostal, že síce účinná latka rovnaká ale obsah tej latky iný, aspoň tak som to pochopila, že keby mi mení na clexane tak že mi da už 0,4. A ten aspirin som užívala vlastne celé snazilkovanie, netrvalo dlho, na tretí mesiac to vyšlo a mám ho brat celé tehu, a ten aspirin mám od Dzurilovej, keď mi ho predpise je lacnejší, ale viac menej si ho kupujem volnopredajne. Áno aj ja som čítala rozhovory s dr Drakulovou, že fakt je to niekedy náhoda, niekomu pomoze to, inéj zase iné. A teda užívam ešte ten prednison, femibion a vit D. V prvom trimestri ešte Duphaston a ascorutin po špinení.
Viem veľmi dobre čo prežívaš, skús to ešte s tou kombináciou zmeniť clexane za fraxik, pripadne sa porozprávať či nepridát aj ten aspirin. Inak sa mi zda že sme take dosť podobne prípady. Ja som mala tie tri potraty v 7tt, vždy pár dni pred tým ako som mala mat sono a potvrdenie akcie srdiečka, tiež najskôr kvapky krvi a potom sa to spustilo.
@jasminkaj my vdacime prave reprodukcnej imunologii za mimco po 1,5 roku. Boli sme u dr. Bergendiovej v BA,zistila mi antifosfolipidovy system a zvysene cytoky proti embriu. Nasadila 0,3 fraxik a 20 mg medrolu,hned ten mesiac to zabralo. Fraxik pichat uz pred snazenim a cele tehu ako aj medrol,len nizsiu davku. A pocas prveho trimestra som brala aj progesteron. Drzim palec
@mamina321 ahoj ja chcem sa len spýtať na ten aspirin aký to je? Tento? Ja beriem anopyrin pred snazilkovanim už niekoľko mesiacov teraz sa po dlhej dobe podarilo tehu tak som hneď nasadila aj fraxik keďže mam trombofiliu brala som aj duphastone lebo som 6x Ma no aj tak som včera znova potratila. 27.9 ideme na imuno do Nitry verím ze nám pomôžu.
@butterfly333 Ach to mi je veľmi ľúto 😔
Áno brala som ten aspirin čo je na obrázku, už pred otehotnením a aj cez tehu.
@mamina321 ďakujem a tehu dopadlo dobre? Ja dúfam že mi v Nitre pomôžu.
@butterfly333 áno dobre, narodilo sa nám zdrave dievčatko, síce predčasne v neukoncenom 37tt.
Nie som odborník ale možno ti vyjde že tvoje telo tvorí protilátky proti embryam ,vychádza to veľa žien čo opakovane potracaju, aj mne to vyšlo, proste telo zabíja všetko nové (už neviem ako sa to odborne vola), na to som mala prednison. Bez tejto kombinácie prednison+aspirin+fraxiparin som si istá že by tehu nedopadlo dobre.
A ešte mi tam zistili aj celiakiu 😏
@mamina321 ja už dve deti mám no teraz mam nového partnera tak by sme chceli spoločne bábo. Podarilo sa to no včera som potratila v 6tt.
@butterfly333 tiež som mala už jedno dieťa so súčasným partnerom a zrazu som začala potracat, aj vekom človek získava kadejaké neduhy.
Mne práve p. Dzurillová z Dzurilla centra v Nitre pomohla k prvému bábatku. Vďaka nej mám moju úžasnú dcérku. 🙂 Snažili sme sa 6 rokov neúspešne, napokon to vyšlo cez umelé oplodnenie. Teraz sa ideme snažiť o druhé dieťaťko, tak dúfam, že nám to vyjde na prvýkrát a hlavne, že dieťatko úspešne donosím 🙂
@janitta Áno boli, tak uvidíme, či to vyjde aj tentokrát.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Mne povedal moj gynekolog, ze cela reprodukcna imunologia je nejasna. Casto sa aj tu u zien po liecbe ZHORSIA vysledky. On ma pacientky, ktore napriek roznym imunologickym porucham aj bez liecby otehotneli. A potom take, co ani s liecbou nie.