Ahojte, minulý týždeň som prišla o babo v 6tt. Ked som bola v nemocnici ( žijem v Anglicku, tu je to iné ako u nás) zistili mi cysty na oboch vaječníkoch, a pritom 2 mesiace dozadu keď som bola na kontrole mi povedali, že mám len na pravom vajecniku 5 malých cyst a dnes som dozvedela aj na ľavom. Brala som progesteron 4 mesiace lebo sme sa snažili dlho a po 4 mesiacoch sa mi podarilo otehotnieť. Nikto mi nevedel povedať kvôli čomu nastal potrat. Prosím je tu niekto kto má podobnú skúsenosť a čo vám pomohlo aby ste donosili zdravé dieťatko.
Ja mám vraj polycysticke vaječníky tiež. Pred rokom som mala na jednej strane 19, na druhej 24 cyst a vraj nikdy nebudem mať deti. Teraz som v 20 tt a zatiaľ je všetko ok 🤷🏻♀️ ja si myslím, že to s tým nič nemá a darmo ma len strašili
@kittyna5 aj ti predpisali nejaké tabletky?
@sapetka a pomohlo ti?
@kittyna5 ahoj, ono to z tím súvisí, pretoze tie cysty sú ako prekázky a tím nedochádza k pravidelnej ovuláci. Niekedy ich moze mať aj 20 ale neovplivnujú priechodnost vajícka cez vajcovod lebo su malé, alebo rastú smerom od ...no niekedy stací jedna cysta, ktorá bráni vajicku dostat sa do maternice . Preto sa robia prefuky a laparoskopie. Zvycajne pre cysty
@mishelin_0801 Je mi luto, co sa Ti stalo, ale PCO potrat nesposobili. To moze mat xy pricin, celkovo v prvom trimestri dochadza k potratom casto, niekde som sa stretla s udajom, ze tak konci dokonca 1/3 tehotenstiev.
S diagnozou PCO byva problem otehotniet. Je to hormonalna porucha, pri ktorej nedochazda k uvolneniu vajicka a teda k ovulacii. Dozrety folikul nepraskne, ale zmeni sa na "cystu" na povrchu vajecnika. To neznamena, ze pri tejto diagnoze k ovulacii nikdy nedojde (ja sama mam PCO a otehotniet sa mi podarilo prirodzene po 1,5 roku), ale tych sanci je ovela menej.
@mishelin_0801 nie, išla som do centra kam chodia ľudia keď nemôžu mať deti a tam mi lekár povedal, že to netreba riešiť, že mám ešte málo rokov, ak chceme máme skúšať či sa nám podarí a ak nie, tak po roku keď sa rozhodneme to môžme začať riešiť nejakou liečbou. Tak sme skúšali a po 9 mesiacoch sa zadarilo 🙂 jediné čo som si ja sama naordinovala bolo oveľa menej sladkostí, že budem jesť, prírodné vitamíny ale inak nič také.
Možno skúsiť viacerých lekárov sa spýtať na názor a radu
@mishelin_0801 ahoj ja som mala PCO posledných 12 rokov, pila som inofolic pol roka a teraz tu vedľa mňa leží 5 týždňova bábika🙂 a to som mala vaječníky ako povedal doktor - opancierovane cystami
@strapec a pila si aj počas tehotenstva?
@mishelin_0801 ako to myslis?
@sapetka na cysty alebo teda na tehotenstvo
@mishelin_0801 no tehotenstvo bolo ok. Dokonca som prenasala. Ale na cysty beriem serapeptazu a pomaha. Dole zatial neviem ale v prsnikoch mam uz len malo a malinke cize zabera.
@mishelin_0801 ja som cvičila hormonálnu jogu, upravila stravu a podporila bylinkami. Po 3 mesiacoch som otehotnela a aktuálne ťaháme 30tt. Cítila som sa perfektne, takze po tehotenstve znovu nabieham na to čo predtým. Hormonálna jóga urobila zázraky aj keď si človek povie, že je to len jóga. Ja som po pár týždňoch nemala jedinú cystu. U mna zabrala absolútne, cvičila som každý deň, poctivo. Odporúčam!
@horarenka ďakujem za radu 🙂 kuknem na to
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@mishelin_0801 ja mam polycisticke vajecniky. Mne dala dr duphaston.