Ahojte žienky. Prosím, odpovedajte ženy, ktoré ste veriace (ale nie zaryté kresťanky, ani ateistky) a blbé útoky na mňa, alebo iné užívateľský si nechajte pre seba. Taktiež mi nevravte, že na to nemám myslieť - nejde to, keď skoro všetky kamarátky okolo mňa sú tehotné, alebo už deti majú. Vždy pri pohľade na dieťa mi podskočí srdce.
No, ale k veci. S mužom sa už rok a pól snažíme o dieťatko. Na základe nedozrievajúcich folikulov mi doktor predpísal liečbu clostilbegytom s tým, že pokiaľ sa nepodarí, tak pôjdeme na rôzne vyšetrenia do genetu. Avšak už len z môjho presvedčenia sa chcem čo najviac vyhnúť umelému oplodneniu. Proste si neviem predstaviť, že pokiaľ by sa nám to podarilo hneď na prvýkrát, tak by všetky ostatné embryjká nechali umrieť. Viem, že mi mnohé z vás povedia, že to ešte nie je dieťa, ale pre mňa je to začínajúci život, ktorý len tak zanikne. Avšak tá túžba mať vlastné dieťa je taktiež veľmi silná. Neviem, čo robiť 😢 zatiaľ je to prvý mesiac liečby clostíkom, ale strašne sa bojím, že sa to nepodarí a budeme sa musieť rozhodnúť. Mali ste tiež také pocity? Podstúpili ste to nakoniec? Ako ste sa zbavili tej predstavy? Budem rada za každú radu a skúsenosť.
Podľa mňa si ešte dosť mladá na umelé, riešila by som ho keby sa aspoň tých 5 rokov nedarilo.
Môžeš si ísť postupne, ak sa podarí na prvýkrát umelé oplodnenie, ísť po zvyšné zmrazené embrya. Ja som z piatich pokusov mala jeden úspešný. Čiže nijaké embryo sme nenechali tak.
My sme s manzelom na babatko cakalo vyse 5 rokov, podstupili sme kopu vysetreni, aby sme zistili, kde je chyba. V podstate noc vazne nenasli, co pre mna bol len dalsi dovod neabsolvovat umele oplodnenie.
Predstava dietata zo skumavky, dopovanie hormonmi a to, ze by oplodnili pravdepodobne viac vajicok a tie by zmrazili, sa mi nepacila a manzel moj pocit akceptoval. Boli to tazke roky, ale dostali sme za ne odmenu v podobe nasho uz skoro dvojmesacneho synceka.
Dieťa by to bolo ak by to bolo vo vnútri v tvojom tele. Takto vonku to embryjko je len "niečo v skúmavke" podľa mňa teda ja by som to asi nebrala ako nový život veď mnohé sa ani neujmú či ? Zato som 100% proti potratom keď je dieťatko v tele matky to podľa mňa nie je ok. Veriaca som ale poradím ti len jedno - nechaj sa viesť svojim srdcom ! Veď v ňom je Boh .. pros Ho o vedenie kadiaľ máš ísť
Ja som tak normalne veriaca, ratam taky sedy priemer, moj muz je ateista. A ked sme toto preberali ( ja mam endometriozu a molarne tehu s mojim ex za sebou) tak sme dosli k tomu, ze keby nejde prirodzene ideme do umeleho. Zase ivf je iba jedna z metod a casto sa pomoze aj inak a lahsie. Mna na tom netrapila ta moralna stranka ( uz som zazila tolko, ze viem ako to musim vnimat) ale skor ta fyzicka. Ist do toho, vydrzat. Nemyslim si, ze dieta umelo pocate s pomocou lekarov nie je z lasky. Nastastie uz mam pred porodom a pocate prirodzene na prvy pokus. Je to kazdeho vedomie a svedomie a bude s tym zit. Ja viem na co mam svedomie ja a aj kapacitu.
Ono môžeš podstúpiť aj IUI ak ti to lekár odporučí a to ti len zavedú pretriedene spermie tam kam treba v čase ktorý je najvhodnejší.... Len na túto metódu treba mať normálny spermiogram alebo môžeš podstúpiť ivf ale bez stimulácie vaječníkov, vtedy byva spravidla jedno Max dve embrya vhodné ku vkladu. Šance sa tým znižujú lebo sa môže stať že embryo nebude aj žiadne ale určite je to morálnejsie pokiaľ sa obavas čo s ostatnými embryami...ale poviem ti tak ja som mala z prvého ivf 4 vklady a ani jedno dieťa z druhého ivf 3 embryá a teraz som po druhom vklade a čakám na výsledok ....takže ono nikdy nie je isté kedy sa to podarí....
@nikola992 ahoj, ja mam synceka druhirodene ho z um.oplodnenia.. Som veriaca, na svoj spôsob, aj manžel, mam v rodine zarytý ch kresťanov, ale nikto nám nikto do toho nič nevravel, ak sme to čistou náhodou spomenuli.. Píšeš, že máš nedozrievajuce folikuly.. Ja si myslím, že toto nie je až taký problém, aby si hneď myslela na umelé oplodnenie.. Ja mam nepriechodné vajíčkovody a tam iné akk umelé nebolo možné.. Jedine, ak by som čakala na zázrak, ale v mojom veku čakať, je nezmysel si myslím..
Neskúšala si nejaké bylinky? Sama z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že najlepšie na tento problém je v čelia materská kasicka..
Ja mam za sebou 3 umelé, z toho 4 vklady a až ten 4.vklad vyšiel... Lenže ani pri jednom IVF som nemala veľa vajíčok, dokonca sme dali len 2x po jedno zamraziť, lebo nevydolovali zo mňa viac než 4 z ktorých sa vytvorili len 2 embryjka... Čiže ak máš financie, vieš si dat embryjka aj zamrazit.. A nemusíš sa trápiť, že ti s ostatnými niečo urobia alebo prepadnu..
Ale akk vravím, skúsila by som všetko predtým, než si zamarat hlavičku hneď umelým oplodnením, ak sa na to ešte necítiš a máš pochybnosti.. Držím palce
My podstupujeme IVF. Sme manželský pár, sme veriaci, ale tak v rámci normy. Na IVF nevidím nič zlé, ale nepáči sa mi keď sa prebytočné zdravé embryá "likvidujú". Ja som rozhodnutá dať šancu na život všetkým našim embryám ktoré vydržia. Tých ale v našom prípade určite nebude veľa nakoľko mám horšiu ovariálnu rezervu a v konečnom dôsledku budem vďačná aj za 1 dieťatko ak nám vyjde.
Este je podla mna skoro to riesit. A mozno boh nechce, aby ste mali deti, a ked aj ty s tym mas problem, tak naco to silit, mozte adoptovat. Skus aj alternatocnu medicinu
Ja som sice ateistka, ale na umele uplodnenie by som nepristupila. Podla mna je to zasah proti prirode, nie je ti prirodzene a ak raz sa deticky mat nedari, priroda vie preco to tak a asi to tak ma byt. My sme to s mužom ale mali takto usporiadane este pred manželstvom a keby tie deti neprichadzali tak by sme ostali bez nich (adopcia u nas nepripadá v uvahu). O dieta sme sa snazili 2 roky (pre niekoho dlhi pre niekoho kratko) boli aj slzicky, aj zufalstvo ale nad umelym sme nezacali ani len uvažovať ani jeden z nas. Podla mna ti rady ostatných nepomôžu. Ty budes musiet zit s tym ci robis/nerobis nieco proti svojmu presvedceniu, nie ostatne mamky z konika.
@nikola992 mala som rovnaký problém,ako ty. V mnohých príspevkoch som opísala už našu situáciu,takze sa mi to nechce celé znova opisovať. Záver je taký, že nám sa to zázrakom podarilo prirodzene, aj napriek verdiktu lekára, že som neplodna v momentálnej situácii, v ktorej sme boli. A ci by som sa dala na umelé? Bez váhania! Dieťa je najväčší a najkrajší dar, bez ktorého by môj život nebol naplnený. A je mi úplne jedno, akou cestou sa k nemu človek dopracuje. A áno, som veriaca a aj moje deti sú vychovávane vo viere. Ale život mame len jeden a dosť krátky. Tak ho prezime tak, aby sme boli šťastní a spokojní.
@nikola992 na tvojom mieste by som vyckala ci liečba zaberie ako dlho máš mať tú liečbu? A keď nie tak by som išla na umelé oplodnenie čím skôr, lebo čím si mladšia tým je väčšia úspešnosť. Ak si myslíš že Boh možno nechce aby si mala dieťa tak to je blbosť. Keď ani umelým oplodnení sa ti to nepodarí tak možno boh chce aby si dala šancu nejakému dieťatku z deckeho domova s ktorým ste si súdený. A preto ti to píšem že to všetko netreba odkladať lebo aj umelé oplodnenia záberu nejakú dobu a ak to nevyjde tak aj adopcia je dlhý proces. Tak držím palce 😉
@nikola992 Ja som veriaca a nakoniec sme mali stastie a otehotnela som prirodzene, ale tiez som bola v situacii, ked to vyzeralo, ze umele oplodnenie bude asi moja jedina sanca otehotniet.
Ja som si rozobrala cely proces ivf a zvazovala, ci je pre mna tento sposob prijatelny. S hormonalnou stimulaciou a mimotelovym oplodnenim problem nemam, ale predstava, ze by ostali mrazene embrya, ktore by sa museli znicit alebo darovat bola pre mna problem. Avsak bola som si ista, ze keby nebola ina moznost isla by som minimalne do native alebo soft ivf. A ak mam byt k sebe uprimna, asi by som podstupila aj klasicke ivf
Veľmi ďakujem za odpovede. Viem, že nakoniec sa budeme musieť My rozhodnúť.
@habibim v prvom rade som skúšala bylinky. Po trištvrte roku som začala gynexom. Pridala som čaj od Mojžišovej a začala aj cvičiť Mojžišovej metódu. Potom som si našla ešte diskusiu na drmek a povedala som si, že za vyskúšanie nič nedám. Nijaké zmeny som na sebe necítila a bohužiaľ, nepomohlo.
Samozrejme, ešte budeme musieť prechádzať veľa vyšetreniami.
@alenkay7 tento mesiac mám zatiaľ prvýkrát. Okolo dvanástého dňa cyklu mám ísť na folikumetriu, aby dr zkontroloval, či na mňa zaberá. Pokiaľ sa nezadarí, tak mi ho dá ešte raz s tým, že budeme podstupovať ďalšie vyšetrenia. Spermio, genetiku,hormonálny profil a snáď aj štítnu žľazu (to si asi aj sama vypýtam).
Žienky, strašne moc ďakujem za pozitívne komentáre. Dali ste mi obrovskú nádej, že by sa to mohlo podariť aj bez umelého.
Taktiež nedokážem pochopiť, prečo sa toto deje. Čo tak čítam aj tu, na koníkov, veľmi veľa žien, aj oveľa mladších, má problémy mať dieťatko. Preto ma trochu štve, že ženám, ktoré absovlujú niekoľko potratov, je dopriate počať bez problémov 😔
@nikola992 máš veľmi veľa možnosti a s tvojim presvedčením, a vierou si myslím môžeš obrátiť aj na dr. 🙂 môžeš mat len jedno vajko, dve - dať domoch vložiť naraz .. a keby si ich mala aj 10 , tak si ich dáš zamraziť 🙂🙂 ja úplne rozumiem tvojim pocitom, tiež som MM vravela že nikdy nedám rozmrazit 😃a ani ich toľko nebolo, mala som 9 vajok, z toho sa podarilo oplodniť 5 a 2 sa prestali vyvíjať 🤷♀️ Jedno vložili - nič a 2 mám zamrazené, ch chvíľa si po jedno idem 🙂
@balalea to ma mrzí, že to na prvýkrát nevyšlo. Snáď aspoň teraz 🙏🏼🍀 asi by to naozaj nemuselo byť také zlé. A ak sa smiem spýtať, ako dlho ste sa snažili, kým ste to začali riešiť s klinikou? Môj dr už veľmi nechce čakať. Z jeho skúseností vyplýva, že páry to ešte (zhruba) pol roka riešili s klinikou, kým sa začalo naozaj niečo diať (myslím tým IVF). Samozrejme mu dôverujem na 100% a nechcem ho meniť.
@nikola992 no snaziii sme sa prirodzene 3/4 roka, potom som vola u svojeho dr akurát mi potvrdil ovulciu a že ak to nevyjde mám ísť do centre - tam spravia vsetky vyšetrení pod jednou strechou mne aj jemu.. no a keď sme tam boli MM má ľahkú poruchu spermiogramu tak sme najprv šli cez iui..2x neúspešne a potom ivf.. nevyšiel prvý vklad a doplňujúce vyšetrenia - hemato, reproimuno a endokrinológiu aby sa zbytočne nemíňali embria..
takze za to že vás komplet vyšetrí nedáte nič 🙂🙂
@nikola992 Ahoj. Taketo temy su pre veriaceho cloveka tazke. Na jednej strane mnohi do toho nechcu neprirodzene zasahovat, na druhej strane ked sa ocitnu v takej situacii, tak casto sa sami divia, ako sa rozhodnu, ze im zrazu aj to umele pride v pohode. Kazdy je ale iny, niekomu to pride v pohode, niekomu nie, kazdy si to vo svedomi musi sam nejak niest, ci uz teda riskne nieco, s cim ani sam nie je uplne stotozneny alebo teda ci to nespravi a bude si vycitat mozno, ci neurobil chybu. Je to velmi individualne. Nechajte si to prejst hlavou, pockajte, uvidite. Poznam vela parov, co sa im dlho nedarilo a nakoniec hej, aj bez umeleho, niekedy tesne predtym ako zacali riesit nejake umele zasahy do organizmu, takze nadej stale je a hadam to umele nebudete musiet riesit nakoniec vobec, velmi ti to prajem 🙂
Pozri www.plodar.sk ... Sú aj iné metódy. Rok a pol nie je veľa. My sme sa prirodzene snažili pri prvom aj treťom dieťati 3/4 roka kým to prišlo samé.
Podla mna riesis veci strasne dopredu. Riesis vela alternativ, ktore sa ani nemusia stat.
Na to je krasna veta : "ten most prejdeme az k nemu prideme". Zbytocne si mysel zapratavas buducnostou namiesto toho aby si zila v pritomnosti a na tu sa zameriavat
@nikola992 ahoj, na vašom mieste by som tiež odporučila najprv mužovi spermiogram v nejakom centre, alebo u nejakého dobreho urologa, nie takeho, čo pozrie dobreže nie od dverí na kelímok a podá papier a tam všetko ok. potom v centre velké prekvapenie ked je z normosp. zrazu astenoligoneviem čo. clostilbegyt ti môže pomocť, ale skôr by som ti odporučila drilling vaječníkov, ked ti nedozrievajú vajíčka, pravdepodobne máš asi pco, ja som tak bola nezaberala mi ani dávka tri clostily denne, po drillingu my cyklus nabehol sám, skusili sme dve umelé, sme veriaci, dlho som nad tým rozmýšlala či ísť, alebo nie, ale nevedela som si predstaviť ako žit bez detí, nám umelé nevyšlo, okrem mojho pco, sa objavili aj mužove zlé vysledky, do tretieho pokusu som ísť nechcela. je to vela penazí a další neuspech by som asi už nedala, po 12 rokoch som otehotnela prirodzene, o rok znovu a to tretice máme znovu takmer ročnú babu, takže netreba to vzdávať nič nelutujem, prešli sme si všetkým, ale to je život
@gennara o tom som ani nepocula 🤭 určite sa na to pozriem. Ďakujem za radu.
@cervenaruza123 presne toto je to, čo vo mne hlodá. Pokiaľ by sme sa do toho pustili, nebudem si to vyčítať? Pokiaľ do toho nepôjdeme, nebudeme myslieť na to, ako by to mohlo dopadnúť? Strašne ťažko sa rozhoduje, keď to nie je s kým prediskutovať. Preto som chcela poznať aj iné názory a som strašne rada, že som sa na to rozhodla opýtať tu 😊
@krisbar ono to taká vzdialená budúcnosť nie je. Nie pre každého je potrebné sa psychicky pripraviť na to, čo ho čaká. Pre mňa áno. Vždy sa nad svojími krokmi snažím zamyslieť dopredu a chcem myslieť aj na následky a vyhnúť sa tým zlým 😉
@bebotka @sandra151 ďakujem žienky 😊 pri najbližšej návšteve si vyžiadam žiadanku na spermiogram. Nech čím skôr vyšetria aj tú moju polovičku.
@bebotka asi sa teraz opýtam ako úplný lajk, ale driling vaječníkov je to prefúknutie? 🙈 nemyslela som si, že by to nešlo, tak vlastne ani neviem, čo všetko nás čaká a nikdy ma nenapadlo to ani zisťovať.
@balalea a centrum ste si vyhľadávali sami, alebo Vám doktor nejaké doporučil?
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@nikola992 ešte by som počkala, prípadne podstúpila ďalšie vyšetrenia aj ty aj manžel a možno sa zadarí. Ak nie, tak sa budeš musieť rozhodnúť.