Po potrate sa bojím opäť otehotnieť

tanja40
1. feb 2017

Mám 40 a 3 ročnú úžasnú dcérku. S manželom by sme chceli ešte jedno dieťatko. Nedávno sa to aj podarilo ale v ôsmom týždni som spontánne potratila. Odvtedy sa s tým neviem nejako vyrovnať. Odvtedy sa bojím otehotnieť, bojím sa tehotenstva, pôrodu, šestonedelia, bojím sa toho, aby sa to nezopakovalo, bojím sa toho, aby sa nestalo niečo horšie, mne alebo tomu dieťatku, napadajú ma samé negatívne scenáre. Neviem či sa mám ešte pokúsiť o bábätko. Neviem čo mám robiť. Neviem či ešte chcem druhé dieťatko. Poraďte mi čo mám robiť. Zažili ste aj vy niečo také? Som zmätená a je mi z toho smutno.

maminuska
1. feb 2017

@tanja40 ano , zažila, keď som mala skoro 39 tak som spontánne potratila v 9 týždni . Vôbec ma to neodradilo . Hneď po prirodzenom vyčistení sme sa pokúsili znova , otehotnela som takmer hneď a bez problémov donosila svoju 4 tu dcérku.
Dnes má skoro 3 roky.

leeenka26
1. feb 2017

Podla mna tvoj strach je uplne prirodzeny. To prejde. Treba sa pokusit o dalsie naozaj sa to nemusi zopakovat. Ak dietatko chces tak to skuste znova kym sa este da. Neskor to moze byt naozaj problem.

stanka_s
1. feb 2017

@tanja40 presne to iste prezivam aj ja, len ja som uz po 3 MA. Neviem, ci mam silu ist do toho opat. Ak by to aj vyslo, bolo by to 9 mesiacov velkeho strachu ☹. Drzim Ti palce.

leellee
2. feb 2017

To mi je ľúto. Ja som potratila 2x kým mi prišli na prolém so zrážanlivosťou krvi... Ja si myslím, že ten strach je absolútne prirodzený a podľa mňa by bolo dobré si to poriadne odsmútiť než otehotnieš znova. Po prvom potrate som otehotnela dosť rýchlo a celý čas som mala úzkosť. Po druhom som sa vypísala, všetky myšlienky a strachy som dala na papier a troška pomohlo. A tiež sme počkali vyše pol roka s ďalším tehotenstvom, aby sa zahojilo nielen telo, ale aj duša. Teraz som tehotná, už je po prvom trmestri a stále sa bojím. Ale nie je to úzkosť, len strach. Podľa mňa oprávnený.
Inak ja som veľmi zvažovala návštevu psychológa...
Držím Ti palce.

leellee
2. feb 2017

@stanka_s uf... To mi je ľúto... Aj si absolvovala nejaké vyšetrenia?

margarita
2. feb 2017

ak nevies, ci chces, tak potom asi uz skor nechces...ja som bola dokopy 7x tehotna, z toho 3x som potratila a 4x po rizikovom tehu a krvacani cely prvy trimester, som stastne porodila.
bala som sa vsetky razy, ale tuzba po detoch bola silnejsia.

nerob nic, ak to tak necitis...ale vzdy je to risk, aj u zeny, co nepotratila som to moze stat, mam kamosku, co 3 deti ani nevedela ako a potom este 2x potratila, nikto nevie preco.

drzim palce, ale bolest je to velka, netreba to podcenovat.

hivanik
2. feb 2017

@tanja40 Tvoje obavy a strach su normalne. Kazda ktora si tymto presla tak sa boji. U mna to bolo podobne. Az dcerka ma nakopla , ze chce braceka. Tak po vsetkych sklamaniach som si povedala ze idem do toho. A podarilo sa dcerka ma braceka. 2x potrat zanechal na dusi svoje.... Ale uz musis sama vediet ci sa na to citis. Drzim palce🙂

juliet86
2. feb 2017

skus si najst dobru psychologicku a poriesit to s nou. napr institu virginie satirovej odporucam.

bejbusa
2. feb 2017

Nesmies nad tým rozmyslat, to sposobuje zbytocne negativne myslenie, mala som 39 rokov, zostala som po 9 rokoch tehotna, avšak v 6 tyzdni som začala krvácat, po vysetreni mi lekar oznamil, že sa jedna o potrat, a nakolko krvacam, musim absolvovat zákrok, potom som nastupila do práce a už som nad tým nerozmyslala, kedze zacinalo leto, cca 2 mesiace po zákroku, sme isli na letnu dovolenku, bola to pozitivna zmena od stereotypu doma, 1,5 mesiaca po dovolenke som sa zacala cítit divne, stále som jedla..., a ani moj lekar nechapal, že cca po 3 mesiacoch od zakroku som zostala tehotna, nic sme neplanovali, ani nad babom už nerozmyslali, tak a teraz máme doma 2 rocneho sintera, drzim palce👍

stanka_s
2. feb 2017

@leellee absolvovala, vsetko ok, akurat na hematologii mi povedali, ze ked otehotniem, tak mam prist. Bola som opat na vysetrenie, predpisali mi injekcie, aj som ich zacala brat, ale uz bolo neskoro 😢, Vsetky 3 MA boli skoro v rovnakom case, okolo 8tt.

shia
2. feb 2017

ja som tiez potratila v 8tt,a nebala som sa to skusit zase, ale je pravda, ze mam o viac nze 10 rokov menej ako ty, tak jedine si pozistuj ci vek nie je problem (a nemyslim to teraz zle), ale ak sa na to necitis, tak to netlac, je to zataz, predsa len, a s rastucim vekomaj coraz vacsia pre matku aj dieta. Drzim palce pri spravnom rozhodnuti

marylynn
2. feb 2017

@stanka_s Viem, že niekde dokonca nasadzujú ženám fraxiparine hneď od ovulácie, pre istotu. Tebe nemôžu? Veľmi Ti držím palce.

leellee
2. feb 2017

@stanka_s No, ja si pichám fraxiparine odkedy viem, že som tehotná. A vyzerá, že funguje 🙂 (klopem na drevo) Chválabohu.

stanka_s
2. feb 2017

@shia ja mam 35r. a urcite je to aj vekom. Aspon tak mi to vysvetlovali v nemocnici. Prve som mala v 25 a uplne bez problemov. Teraz uz 3 roky trapenia.

stanka_s
2. feb 2017

@marylynn na hematologii som odvtedy nebola ale planujem, ked by to vyslo, pichat si hned od zaciatku, samozrejme po konzultacii s Dr. Ja som si pichala Clexan. A dakujem si zlata. Prajem Ti vela zdravicka, vidim, ze si v ocakavani.

tanja40
autor
3. feb 2017

Ďakujem Vám všetkým za príspevky. Tie pozitívne ma trošku povzbudili a potešili, že možno by bola ešte šanca.... no, uvidíme...

@stanka_s Ty si to vystila, keď si napísala, že: "neviem či mám silu ísť do toho opäť".

Občas mám pocit, že áno, chcem to, chcem... veď bude všetko ok. A zase inokedy mám zase pocity úzkosti a strachu.

sense
3. feb 2017

mne trvalo rok kym som sa po potrate citila znova na to ze to chcem predsa len opat skusit aj ked obavy boli...

stanka_s
3. feb 2017

@tanja40 presne tak to mam aj ja. Obcas ano, verim, ze uz bude vsetko ok a potom zase, a momentalne je to silnejsie, ze nie. Mam velky strach. Utesujem sa, ze mam velkeho a zdraveho syna. Dam tomu asi cas..., hoci kvoli veku by som uz cakat nemala.

rajiva88
9. feb 2017

Takato skusenosť zanecha stopu na cely zivot. Ja som potratila v marci minulého roku svoje prve babo hroznym sposobom, ale uz je to za mnou. Konecne pomaly presiel rok a ja mozem pomaly pomyslat na dalsie tehu 🙂. Treba len pozitivne mysliet a pevne verit, ze sa to uz nezopakuje 😉

tanja40
autor
4. mar 2017

@stanka_s vidím, že sme na to skoro rovnako. a môžem mi napísať z čoho máš hlavne ten veľký strach?

stanka_s
6. mar 2017

@tanja40 už nechcem zažiť to, čo už žiaľ 3 krát.

tanja40
autor
13. mar 2017

@stanka_s jedna moja známa, psychologička, mi povedala. Predstav si seba o niekoľko rokov ako starú, múdru a skúsenú ženu. Čo by ti povedala na túto situáciu? Ako by ju zhodnotila? Čo by ti povedala a poradila?
Ja mám pocit, že by mi povedala... mohla by si to skúsiť ešta raz, dievča.

stanka_s
13. mar 2017

@tanja40 este si poriesim asi imunologiu, toto jedine vysetrenie este nemam urobene..., pre pokoj na dusi. Mam 35, je to dost, ale ako vidim, su tu aj starsie mamicky. Psychologa som nikdy neriesila. Tie 3 MA boli v priebehu 3 rokov. Za rok "to viem spracovat", teraz som este len 3 mes. po. Drzim Ti prsty.

tanja40
autor
14. mar 2017

stanka_s ďakujem ti... a držím palce aj Tebe, aby sa Ti to podarilo. Keby sa všetkým ženám podarilo otehotnieť, tie ktoré po tom túžia.

tanja40
autor
14. mar 2017

@stanka_s ďakujem ti... a držím palce aj Tebe, aby sa Ti to podarilo. Keby sa všetkým ženám podarilo otehotnieť, tie ktoré po tom túžia.

map0007
14. mar 2017

@tanja40 ahojky nemám teda toľko rockovú koľko by,mám 32.Tiež som po potrate minulý rok som potratila v 10tt dvojičky,bolo a je to strašný zážitok na celý život.Tiez som malá vseliske myšlienky v hlavne nemohla som spať,stále som plakala.Este aj teraz mi vydu slzi.Tak som sa tešila a zrazu som bola prázdna ako keby mi niečo zobrali.Potrat som malá ako pôrod.Psychicky som to nezvládala.Ale koli malej som sa snažila držať.Po kontrolách bolo všetko oki a keď dr.povedala že sa môžeme snažiť,už som ani nemalá chuť.Teraz som tehu a dúfam že všetko bude oki.Od začiatku tehu som spinila, ževraj sa mi spravila na maternicu jazvycka.dr.to pripísala psychike.ze to sa stava.Od začiatku hneď duphaston nasadení,potom lieky proti krvácaniu teraz na štítnu.Ale dúfam že to dokopeme do dobrého konca.Tehu som tajila donedávna, pokiaľ nebolo vidieť bruško.Obavy sú stále.Drzim Vám palce aby vás to prešlo čo najskôr a aby ste sa znova tešila😉

tanja40
autor
21. mar 2017

@map0007 ďakujem 🙂 aj ja ti držím palce... Už teraz by sme sa mohli s manželom snažiť, ale neviem sa k tomu nejako odhodlať.

@stanka_s a robili ti kyretáž? po každom? ak sa smiem spýtať. mne áno.

stanka_s
21. mar 2017

@tanja40 áno, aj mne po každom.

karolinka1991
11. okt 2020

@leellee ahoj, prosím, písala si ze si prežívala počas tehotenstva, ktoré nasledovalo po MA uzkost... Bola to reálne úzkostná porucha a dochádzalo to na Teba často? Ako si zvládla tehotenstvo? Bolo všetko v poriadku? Veľmi by som Ti bola vďačná za odpoveď!!!

leellee
12. okt 2020

@karolinka1991 ahoj, nakoniec som u psychológa nebola,ale pravdupovediac som možno mala ísť. Ja som prirodzene úzkostliva, v tehotenstve to bolo vystupňovane asi práve kvôli tym predchádzajúcim potratom.
Mne pomahalo zamestnať sa- že som chodila do práce a v druhom tehotenstve som behala okolo prvého dieťaťa :D
Čiastočne pomáhali aj také tie techniky na ukotvenie mysle v prítomnosti (keď ťa napadnú úzkostné myšlienky, tak miesto aby si sa im venovala sa sústredis na to čo prežívas reálne teraz- buď všetky zmysly: počujem toto, vidím toto... Alebo vymenovať 5 veci ktoré teraz vidíš a tak.)

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre