PCO a snaha o otehotnenie

4. okt 2021

Ahojte.. mám stanovenú diagnózu pco (mám aj nadváhu).. ale chcem sa vás opýtať na vaše rady alebo skúsenosti. ako sa vám podarilo otehotnieť? Mám nepravidelný cyklus. Beriem od 16dc na 10 dní dupaston na úpravu cyklu. Ale vraj blokuje ovuláciu a Zrejme mám anovulacne cykly.. Necítim žiadne ovulacne bolesti aj ovulacne testy sú stále negatívne teda čiarka není silnejšia ako kontrolná. U dr to nemám odledovane že či mám ovuláciu, zatiaľ len teraz cca na 13dc som tam bola a že nemám žiadny folikul.. tak ovu asi ani nebola. Beriem inofolic combi premium takmer mesiac. Pokúšame sa o bábo už trištvrte roka a zatiaľ nič, myslela som si že prebieha ovulácia.. manžel zatiaľ nebol vyšetrený či sú jeho plavci ok. Ďakujem za odpovede.

janetinka27
4. okt 2021

ahoj, niekedy je to o stasti, ze sa pricina zisti hned ale niekedy treba vela vela vysetreni. pri pco a nadvahe moze byt pritomna aj inzulinova rezistencia. mozno by som sa informovala na metformin.

e1i
4. okt 2021

Pri pco ti mozu aj ovu testy vyjst falošne pozitivne. Spominala dr v car a aj sa mi to potvrdilo. Podla testov som mala mat a na sone ziadny dominantný folikul

autor
4. okt 2021

@e1i testy som práveže nemala pozitívne.. ani ku gyn som nechodila na folikumetriu či ako sa to volá.. az tento cyklus som bola a že Iadny folikul tam není.. takže asi anovulacne cykly.. preto som chcela vedieť aj iných rady.. alebo či nemám vysadiť dupaston a skúsiť to bez neho.. beriem ten inofolic a ešte by som si mohla kúpiť aj gynex kvapky vraj aj pomáhajú aj k úprave ms

jexica
4. okt 2021

mne pomohlo nasadenie antikoncepcie a hned po vysadeni sa snazit plus alchemilkovy caj

bebotka
4. okt 2021

Ak si na 13dc nemala žiadny dominantný folikul, tak ten duphaston s tým nič nemá, lebo ten blokuje prasknutie už dozretého folikulu keď sa nasadí skôr ako prebehne ovulácia. Výhoda duphastonu je tá, že ti teraz menzes chodí ako tak presne. V takomto prípade ti gynex veľmi nepomôže tam ti bude musieť doktor nasadiť lieky na podporu ovulácie a odsledovať to folikulometriou či ti tá dávka hormonov bude stačiť k vyvolaniu dozrievania vajíčok, ak nie tak jedine centrum, oni majú možnosť ti nasadiť aj silnejšie hormony, len tam už oni tlačia bud do iui alebo ivf ešte by ale aj muž mal zistiť ako je na tom a potom to začať riešiť.

autor
4. okt 2021

@jexica
Teraz by som nechcela antikoncepciu

autor
4. okt 2021

@bebotka aha ja že dupaston blokuje celkovo ovuláciu, ak som ju pri dlhých cykloch bez duohastonu mala niekedy až neskôr mozno 20dc alebo neskôr..(neviem vtedy som to vôbec neriesila, niekedy som bola aj rada že dlho nechodí ms aspoň som nemala bolesti a bolo mi to jedno) ale teraz by sme chceli bábo .. takže asi u dr budem musieť riešiť nech mi dopomôže k ovulácii.. no a muž zatiaľ nebol u dr.. to stačí ísť na urologiu? Alebo kam by mal ísť na spermiogram? Teraz u gyn mi ešte k tomu zistili že mám chlamydie.. mne predpísala macmiror na vkladanie aj atb a ešte vzala nový výter tak čakám na výsledky. Ale muž nebol ani na testoch že či to má aj on.. neviem z kade som to mohla chytiť keď ja ho nepodvazdam a viem že ani on mňa..

jexica
4. okt 2021

tak drzim palce nech sa cim skor zadari 😊

bebotka
4. okt 2021

Skôr odporúčam nejaké centrum na spermiogram, robia to aj urologovia, ale osobne ten u nás dal výsledky všetko ok, a v centre všetko nanič a to sme boli v dvoch nezávisle od seba s vyjadrením s takýmto výsledkom mať deti prirodzene nebudete mať. Ak je fakt nejaký dobrý urolog vyhladávaný tak možno robí lepší ten spermiogram, ale ak to to taký provinčný čo vypisuje plienky a podobne tak za mňa nič moc.

pinaofina
4. okt 2021

Ahoj. Mam rovnaku diagnozu. Brala som duphaston 1,5 roka, snazili sme sa vyse 2 roky. V maji som bola v CAR, tam mi nasli cystu (po uzivani clostylbegytu od gynekologa), rovno u nich som potom bola aj na punkcii. Kedze ma lekar 2-3 cykly sledoval, tak zistil, ze nemam ovulaciu a odporucil IVF. V septembri sme boli na prvej konzultacii, nasledovala stimulacia, ktoru aktualne postupujem a caka ma odber vajicok. PCOS mozu aj nemusia byt prekazkou, ale ak ti nedozrievaju folikuly, tak zbytocne odkladat navstevu takehoto centra. Ak chces o tom viac pokecat alebo mas otazky, kludne mi napis spravu.

janetinka27
4. okt 2021

ahoj, my sme si dali vsetky testy porobit v centre, byvame blizko neho, ale bol tam dost tlak potom na ivf. s vysledkami som teda isla k inej gyn

cicikmicik
4. okt 2021

@pinaofina ahoj aj ja som to presne tak mala PCOS, po návšteve car nájdená cysta...odporucene ivf a na prvý krát sa nám narodila dcérka a na druhý pokus syncek ...stalo to zato ...aj za to čakanie a tu cestu

autor
4. okt 2021

@cicikmicik ahoj a na gynde predtým si tiež mala lieky na vyvolanie ovulácie a potom sa ti vytvorila tá cysta?

cicikmicik
4. okt 2021

Áno mala som lieky aj od svojho gyn aj v care mi dali ale nepomohlo ...ja som neovulovala..tak sme šli hneď do ivf

lusyc
4. okt 2021

Na tu folikulometriu by si ťa mal lekár častejšie zavolať. Ja som chodila pomaly obden od nejakého 14.dna cyklu do 20, presne si už nepamätám, nic nebolo vidieť, dal mi recept na clostilbegyt. A v tom cykle som prirodzene otehotnela, ale ovulaciu som mala až na asi 35. deň, podľa veľkosti plodu. Tie lieky som neuzivala, prislo mi to zbytočné, lebo manžel mal mat dlhsiu pracovnu cestu v tej dobe, kedy sme sa mali snažiť. Tiež som dlho predtym užívala duphaston na úpravu cyklu, gynex, inofolic. Ale najviac mi asi pomohlo sa presťahovať, zmeniť prácu, chodiť denne asi 10 km peši a kvantá zeleniny a ovocia. Na tvojom mieste by som skúsila merať bazalnu teplotu, ten duphaston nebrať, lebo ten teplotu zvyšuje, čo by skreslilo výsledky. A na úpravu cyklu mne po 2. tehu pomohol pupalkovy olej denne 1 lyzicku, lebo bez neho som mala dlho spinenie pred aj po nepravidelnom menzese a bez ovulácie, tak ako pred tehotenstvami. Mam pco, bez nadváhy.

autor
4. okt 2021

@lusyc zatiaľ som bola len raz na folikumetriu a to cca 13dc a že tam nebolo nič vidno, povedala mi že buď ovu už prebehla alebo nebola vôbec, čo si myslím že vôbec nebola.. či neskôr prebehla ovulácia to už netuším, beriem od 16dc dupaston a teraz som 25dc, takže si myslím že o pár dní príde ms.. beriem ten inofolic a muž má folandrol.. keby vysadim duohaston tak by som mala dlhši cyklus ale ovulácia by mohla prebehnúť?

lusyc
5. okt 2021

Tak ja si myslím, že pri pco 13. deň cyklu mohlo byť na meranie folikulu ešte skoro, tak ako to bolo u mňa. Záleží aj od dĺžky cyklov. Ja som si meraním bazalnej teploty tie ovulácie potvrdila, ci bola, či nie. A pri tom pupalkovom oleji prakticky presne na 21. den cyklu.

lusyc
5. okt 2021

A duphaston od 16. dňa naozaj môže tu ovulaciu len vyblokovat.

autor
5. okt 2021

@lusyc áno mohlo byť meranie folikuly skoro a keďže beriem dupaston tak sa mi asi ani nevytvorí.. uvidím čo mi povie dr na najbližšej kontrole, možno sa s ňou dohodnem že vysadim duohaston

juliavolna
16. okt 2022

@cicikmicik dobrý deň aké ste mali hodnoty testosterónu a AMH ?

cicikmicik
16. okt 2022

@juliavolna fuu nebudem klamať neviem vôbec aké hodnoty

juliavolna
16. okt 2022

@cicikmicik podarilo sa otehotnieť ? Ja mám 2.11 testosterón a 9 AMH - neviem či mám ísť rovno CAR keď ovu neprebieha ? U vás prebiehala?

autor
16. okt 2022

@juliavolna mne sa zatiaľ nepodarilo otehotnieť. Rok a pól. Ovulaciu nemavam ale už to tiež riešime v car

juliavolna
17. okt 2022

A hodnoty AMH a testosterónu máte aké ? Inzulinovu rezistenciu nemáte ? Diky

saxana000
17. okt 2022

Mne zabral ukazkovo clostil..hned na prvy cyklus folikul dorastol aj praskol ovulacia prebehla..

juliavolna
17. okt 2022

@saxana000 a hodnoty si pamätáte ? Ja mám zvýšený testosterón a amah

luciador
17. okt 2022

Moja rada: vysadiť umelé hormóny, čiže duphaston, začať piť alchemilkovy čaj,aj 3 krát denne, výborný je aj pupalkovy olej a mať denno-denny pohyb. Ja napr. sim sa tiež spoliehala na lieky,brala som Duphaston, Clostibegyt... obrovská chyba, akurát som mala po Clostibegyte len veľkú cystu a aj myom sa mi urobil...😣 Výborný je aj čistý Inozitol,nie zbytočne predražený Inofolic combi no a ako som spomínala vyššie určite pohyb. Akonáhle som niečo schudla,telo sa nastartovalo a nabehla mi aj ovulácia. Je to ťažké prinútiť sa,ale za to vytúžené bábätko to určite stojí. Držím palce 😊

autor
17. okt 2022

@luciador ja som už vyskúšala kadečo ešte som aj schudla a nepomohlo mi to.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre