Otehotnenie so silným PCOS

simuska255
9. júl 2021

Ahojte baby. Podarilo sa niektorej z Vás otehotniet zo silným PCOS. Cyklus ziaden bez liekov vobec. Malo kedy aj poćas liekov, zvýšený testosterón a nadmerne ochlpenie? Bojim sa toho že nikdy neotehotniem

jexica
9. júl 2021

neviem ake silne pcos mam ale otehotnela som prvykrat hned prvy mesiac a druhykrat na treti tak da sa to drzim palce 😊

simuska255
autor
9. júl 2021

@jexica mala si aj nejake.problemy? Menstruacne? Alebo ine? Testosteron ochlpenie alebo podobne?

jexica
9. júl 2021

@simuska255 kramy nemam bez antiky sle ine problemy nie

simuska255
autor
9. júl 2021

@jexica ja beriem aj antiku a aj tak nemám kramy. A k tomu este cukrovka

mikadooo
9. júl 2021

@simuska255 mne nie. Bola som na laparoskopii, kde mi cysty poprepichovali. Tiež som mala zvýšený testosterón, teraz neviem či to náhodou nie je vždy pri pcos. Dr mi vysvetlil, že v podstate u mňa poriadne nedochádza k dozrievaniu vajíčok a ovulácii, čiže som zbytočne brala antikoncepciu 5 rokov 😄. No každopádne, nejak som extra s operáciou neváhala, odoperovali ma, ostali mi ako spomienka tri malé jazvičky a už mám aj tri deti. Držím palce...

simuska255
autor
9. júl 2021

@mikadooo mne nikto nenavrhol ziadnu liecbu len to ze brat antiku dokedy sa nerozhodnem pre dieta. Potom vysadit a snazit sa. Ale ako ked ja vobec nemavam menzes .

mikadooo
9. júl 2021

@simuska255 a chceš dieťa? Či prečo to vlastne riešiš? Lebo mne to isté povedali. Sexovali sme bez ochrany 2 roky a potom som nabehla ku gynekologičke znova, že sa nedarí a až potom začala riešiť čo môže byť za tým. Predtým keď som bola za ňou, že nemám menzes, tak mi akurát ponúkla vyvolávačku a že o mesiac mám prísť zas🤷. Akože párkrát som to absolvovala, ale potom som sa na to vykašľala, keďže mne to celkom vyhovovalo že nemám menzes 😁. Ono myslím, že oni môžu diagnózu "neplodnosť" riešiť oficiálne až nejaký čas od vysadenia antikoncepcie, sú na to nejake lekárske pravidlá. Čiže kým sa reálne nesnažíte o bábo nejaký čas, nikto nebude tvoju neplodnosť riešiť. Neviem aký časový horizont je teraz, ja keď som to riešila, tak to bol rok "snaženia", ja som sa ale nejak extra neponáhľala, tak sme sa s mužom dohodli na dvoch rokoch. Možno sa nájde nejaká snažilka alebo gynekologička či sestrička, ktorá bude vedieť napísať viac k tomu kedy dr. môže začať riešiť neplodnosť.

123369
9. júl 2021

@simuska255 tiež mám pcos a otehotnela som 2x na prvý šup. Menštruáciu som nemala ako je rok dlhý,tak som roky brala hak. Môj dr povedal, že keď sa rozhodnem mať bábo mám začať brať ešte popri antike kyselinu listovú aj 2-3 mesiace ,potom vysadiť hak a vzápätí nasadiť inofolik a otehotnela som hneď v ten prvý mesiac,ms mi ešte prišla po hak a keď nastúpila ovulácia hneď som otehotnela, druhé tehotenstvo to isté,ale tam už som inofolik nebrala, že len skúsime keď tak nasadim neskôr a už som ani nemusela. Ale mne už sa po prvom pôrode upravil ciklus, mám ho pravidelne ale niekedy aj 40 dní, nemám 27 dňový ciklus.Hlavne že začala chodiť ms. A môj problém bolo hormonálne akné, ochlpenie nie.

simuska255
autor
11. júl 2021

@mikadooo ... Tak riesim to hlaavne koli tomu ze na dalsi rok by sme chceli dieta. A nemam ziaden cyklus mam vysoky teatosteron pcos ochlpenie a vsetko mozne okolo toho. Či sa neda uz teraz zacat liecit aspon nieco aby som potom nemusela roky cakat alebo co. Neviem ci na to je nejaká liecba nikto mi o tom nic nepovedal len mi povedali ze bude problem otehotniet a tym sa to skoncilo ...a ze mam prist do centra ked budem chciet byt tehotna . Ziadne vysetrenia nai nic. Len antiku do mna pchaju

simuska255
autor
11. júl 2021

@123369 ja ani ked beriem antiku menzes vobec nemam . Ale ze vobec. A nikto to nerieši. Vsetci ma len odbiju ze ked budem chciet aktualne otehotniet mam prist.

123369
12. júl 2021

@simuska255 fíha,tak toto počujem prvý krát, že ani pri hak nieje ms. To by som na tvojom mieste začala hľadať ginekolkoga d veľkým G. Nejakého fakt odborníka a začala chodiť k nemu,nie k takému čo ti vraví toto.Drzim palce ✊

simuska255
autor
12. júl 2021

@123369 bola som v centre asistovanej reprodukcie a aj tam sa na mna vykaslali. Tam nevidia nic len peniaze. Chcela.som.to zacat riesit tam kedzes tam zaoberaju neplodnostoum... A moj problem je aity ako pre nich. Ale oni na vsetko.kaslu .ked budem chciet dieta napchaju ma hormonmi vo vysokej davke urobia umele aj ked viem ze to nevyjde a neudrzi sa lebo treba hladat pricunu preco nemavam ms ani ked beriem hak. A kazdy to seris.. uz neviem kde mam ist

123369
12. júl 2021

@simuska255 myslela som, normálneho ginekolkoga, ktorému budeš pravidelne chodiť, žiadne centrá a podobne.Skus si pogooglit v tvojom okolí fakt dobrého gynekológa,prestup k nemu a nech ti normálne porobi vyšetrenie. Žiadny súkromník alebo tak. Ja som ich vystriedala tiež už ale 5 tich a teraz som spokojná 😀

mey8
12. júl 2021

@simuska255 to sa mylis... Oni sa na teba v centre nevykaslali, maju postupy,.. Ty ked im zahlasis, ze chces dieta, ale az tak buduci rok, tak cobakoze cakas ze s tebou budu robit?? Vidis to cele moc cierno... Ak ty nemavas menzes tak oni ti hp vyvolaju... Prave hormónmi.. Cim inym akoze?? A ked sme tak uz pri tom... Tehotenstvo nie je zavisle na menstrulacii ako takej, ale na ovulacii... Tiez si nemysli, ze ty prides o rok dva do centra a do 3 mesiacov si tehotna... 🤦‍♀️ Ako moze sa stat... Ale pravdepodobnost je dost nizka... Apropoo keby si otehotnela teraz tak porod mas bud. Rok v maji... Takze logicky dieta budes mat bud. Rok... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

mey8
12. júl 2021

@simuska255 a teda moja rada: nájdi si poriadneho gynekológa, ktorý začne riešiť tvoje problémy... Pokiaľ nemáš menzes, a neovuješ, tak tie vajíčka v tebe ostávajú, a budu nekvalitné natoľko, že nebude z čoho vytvoriť zdravé embryjko... Takže zmeň konečne lekára.. Tu múdru vetu: chcem dieťa tak v budúcom roku vynechaj.. Povedz že sa snažíte už viac ako rok, ale zle sa snaží keď nemáš ms, ani ovuláciu, čo by navrhol ako riešenie a môžeš sa pustit do snahy.... Ešte by ma inak zaujímalo, keď definuješ svoj stav ako,, silné PCOS,, akú máš hodnotu AMH? Lebo ja mam PCOS moja gynekologička opak tvojej mi stale tvrdila, že u nás nevidí žiaden problém.. Ona mi ani o tom PCOS nepovedala, az v centre... Niekoľko krat som potratila, v centre som absolvovala 1 ivf (z 12tich nam ostali len 3 embryjka!!!) potom som znovu potratila.. Našťastie teraz to vyzerá veľmi sľubne.. Ale naša intenzivna snaha trvala 9,5 roka... Takže to tvoje odkladanie.. Tak budúci rok pre mňa osobne vyznieva dost smiešne...

vierka112
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mariannasazvala
25. júl 2021

@simuska255 Rozhodne nečakaj so snažením, vravím to z vlastnej skúsenosti, tiež som si vravela, že ešte nie, lebo toto..... a ešte nie lebo tamto..., no a teraz by som sa za to najradšej dokopala, pretože sa snažíme už rok aj dva mesiace...... vyšetrenia ti klasický musí urobiť tvoj gynekológ a ty v žiadnom prípade nie si odkázaná len na to kým ti nejaké vyšetrenia navrhne on, ak ti nechce pomôcť, tak sa pokús aj sama trochu vzdelávať a požiadaj ho o konkrétne vyšetrenia.... ja osobne som už podstúpila rôzne krvné vyšetrenia aby sme vylúčili zlú zrážanlivosť alebo nedostatok nejakého dôležitého vitamínu, hormonálny profil (ak ti v hormonálnom profile potvrdia inzulínovú rezistenciou, tak je potrebné nasadiť metmorfin), skúšala som rôzne prírodné prípravky ako je Vitex, Maca, Včelia materská kašička, Gynex, Alchemilka, Púpalkový olej, čínske bylinky, Inofolic atď., žiaľ nič nepomohlo (taktiež nemenštruujem a nakoľko si aj meriam bt od kedy sa snažíme, tak som navrhla doktorke aby sme od sledovali či vôbec ovulujem, lebo na základe teploty to boli ukážkové anovulák), skúsili sme nasadiť na 4 mesiace Duphaston, no žiaľ tiež pomohol len k ms a ovu neprišla, následne sme jeden mesiac skúsili kombináciu Clostilbegyt+ Ovitrelle+Duphaston, no nakoľko aj napriek dozretiu piatich folikulov k ovulácii nedošlo dohodli sme sa, že stymulácia prerušíme a teraz som 3 dni po Laparoskopii, Drillingu a kontrole priechodnosti vajcovodou (žiaľ jeden mám nepriechodný).... no a úplný základ je to, že sa nesmieš spoliehať len na to, že je chyba automaticky len v tebe (škoda, že mňa nemal kto upozorniť) manžel bol pred dvoma mesiacmi na spermiogram a výsledky nás veľmi nepotešil, aj keď neboli až také príšerné, no na druhej strane darmo do seba budeš pchať hormóny keď je chyba možno aj inde, ušetríš mnoho času ak začnete problémy riešiť obaja naraz, v dnešnej dobe totiž oveľa väčším problémom je mužská neplodnosť, ženy sú na tom mnoho krát o dosť lepšie aj napriek PCOS... my máme 16. augusta kontrolný spermiogram a nasadili sme Profertil, Macu, Čaj z Kotvičníka a vitamín C 1000mg, tak dúfam, že to pomôže aspoň vylepšiť množstvo aby sme mali väčšiu šancu, ďalej plánujem ešte požiadať o genetické testy a o reprodukčnú imunológia a tiež zvažujeme Postkoitálny test aby sme vylúčili zlé PH hlienu krčka maternice, dáme tomu ešte asi dva mesiace so stimuláciou a potom už len 3 cykly IUI a ak sa nezadarí tak IUF 🥺🙏 vážne nečakaj aby si si nemusela prechádzať podobným peklom, lebo keď už bábo ozaj veľmi chceš, všetkým na okolo sa darí a do teba každý len vŕta kedy to príde, prepadne ťa neskutočné zúfalstvo a to snaženiu rozhodne nepomáha, viem o čom hovorím 😔

simuska255
autor
25. júl 2021

@mariannasazvala asi mas fakt vo vsetkom pravdu. Uz sme boli v car. Kde mi vzali krv aj spermiogram mame dobry len chyba je vo mne mam este doplnit endokrinologiu a prist naspat a hned ma zacnu riesit. Najprv vyvolanie ms a dalsie mozne veci sa dozviem az ked dojdem tam vsetko mi vraj vysvetlia ako budeme dalej postupovat. Tak som zvedava. Cukrovku mam uz pr rokov a beriem metformin taktiez. Do decembra mam hlavne upravit cukor aby sme mohli zacat ...

mariannasazvala
25. júl 2021

@simuska255 budem držať palce aby si mala v tomto viac šťastia než ja ♥️🙏

simuska255
autor
25. júl 2021

@mariannasazvala ja takisto drzim palce a budem sa tesit ak mi coskoro napises ze si 🤰🤰🤰 . . Urcite sa to podari vsetko chce svoj cas. 😉 Obcas nejde vsetko ako by sme chceli ale treba verit . A ja verim

maminka940
17. apr 2023

@mikadooo pco sa dá vyoperovať?

mikadooo
17. apr 2023

@maminka940 no, v podstate mi nejak popraskali tie cysty na vaječníkoch. V správe po zákroku som mala "drilling ovárií". Čiže po operácii sa "poly-cystycké vaječníky" zmenili na vaječníky s popraskanými cystami. Každopádne, to stačilo na to, aby klesol testosterón, začali dozrievať vajíčka a spustil sa mi normálny cyklus. (Neviem, či tie cysty nepodporovali nejak produkciu testosterónu, ale naozaj neviem toto už, vraj to všetko spolu nejak súviselo).

maminka940
17. apr 2023

@mikadooo aha chápem ďakujem

mikadooo
17. apr 2023

@maminka940 ale ešte, aby som to uviedla na pravú mieru, je to 13 rokov dozadu. Možno v dnešnej dobe už na to praskanie sú aj neinvazívne metódy a nemusia nikoho rezať. Takisto sú rôzne druhy cýst. Napríklad moja známa mala tiež pcos a ju jej gynekologička riešila nejakými tabletkami, ktoré mali spôsobiť prasknutie tých najväčších cýst. Ale ona zas mala cyklus, aj keď veľmi nepravidelný. Aj ovulácia tam nejaká prebiehala, čiže ono celá tá téma PCOS asi má viacero možností liečby, predpokladám, že závisí od množstva cýst, veľkostí, cyklu, atď atp. Takže podľa mňa najlepšie riešiť s gynekológom, lebo tu ti môže 5 báb napísať 5 úplne iných postupov, ako sa to v ich prípade riešilo 🤷.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre