Ahojte, zaujíma ma ci nemate niektorá skúsenosť.. liečim sa už roky na zníženú stitku, a pár mesiacov sa snažíme otehotnieť a endo mi vravela že tam ma byt hodnota do 2,25 ci 2,5 neviem teraz presne. V auguste som mala hodnotu 2,03 a v októbri keď som bola na odber už som mala hodnotu 3,99.. nerozumiem prečo mi to takto skočilo, lieky beriem podstivo, čakám aj hodinu kým sa naranajkujem, nemala som absolútne žiadne stresové obdobie a aj tak.. tak mi zvýšila dávku. No ale k veci, je možné otehotnieť aj s takou hodnotou ako mám ja alebo musí byt ta hodnota vyslovene nízka? Lebo ja mám ovulaciu pravidelnú, aj keď posledný mesiac bola až 29 deň, možno to tiež s tým súvisí neviem. Keď som na gynde po ovulaciu vždy mi lekár povie že sliznica je dobrá pekná na uhniezdenie..
len som sa nikde nedočítala, ci sa to dá aj s vyššou hodnotou, nech viem nacom som.. ďakujem 🙂
A môžem sa opýtať trvalo dlhšie kým si otehotnela?
áno, dlho
Ahoj,mám 31rokov a liečim sa cca od 15rokov...keď som chcela začať pracovať na dieťati tak mi doktorka vždy predpísala silnejšie lieky,aby sa to podarilo...1 dieťa sa podarilo cca po 3mesuacich od zvýšenia liekov...a druhé až po 10mesiacoch....hodnoty ti však nvm povedať...ale trvalo nám to dlhšie aj kvôli tomu,že partner pracuje na tyzdnovkach čiže trafiť sa zrovna do plodných dní bolo umenie.Moja sestra 33rocna,tiež sa lieči od puberty otehotnela ja prvý šup aj bez zvýšenia dávky ..ešte to vtedy brala tak,že skúsia uvidia...takže môj názor je hlavne sa trafiť do ovulácie..ale dávku liekov počas tehotenstva treba zvýšiť ,aby to utiahlo tvoje telo
@deginko ďakujem za odpoved 🙂
neviem presne, ale zda sa mi, ze cez leto su vyssie naroky na stitnu zlazu, preto sa to u teba mohlo javit ako nizsia funkcia a preto ti mohlo THS skocit vyssie, ono ta hodnota je stale v norme, akurat na otehotnenei ej vhodne, mat v nizsich hodnotych TSH.
@majamat cize na jeseň nejak viac pracuje a preto potrebuje aj vyššiu dávku? 🤔
@majamat tak snáď to nebude v Zime ešte horšie 😂
@ninka99865 u mňa paradoxne som otehotnela rýchlo.
@ninka99865 skor cez leto viac pracuje, ale TSH sa tak rychlo nemeni, oktober je mesiac, ktory je kratko po lete.
cim vyssiu davku liekov mas, tym sa ti viac znizi TSH, preto ti dr dviha davku, aby znizila TSH. tento hormon nie ej vyslovene hormon tvoriaci sa v stitnej zlazy. tento hormon sa tvori v hypofyze - to je podmozgova zlaza a sluzi na to,a by mozog poskytol stitnej zlaze intofmaciu,a by viac pracovala, lebo pracuje slabo ( coze ma znizenu funkciu ). cize pri znizenej funkcii TSH stupa a treba pridat lieky, aby sa funkcia dostala do normalu. v stitnej zlaze sa tvoria hormony T3,T4. a jeden z nich,a lebo oba sa zvyknu vysetrtovat. ak sa znizi funkcia stinej zlazy, mozog vyse signal pomocou zvysenia TSH, ze ma pracovat viac a stitna zlaza na zaciatku este dokaze uvolnit nejake rezervy a preto T3 a T4 su este v norme. no ked sa tieto rezervy minu, uz klesa T3 a T4. pri zvysenej funkcii ej to opacne, akurat tam nejde o rezervy, cize T3 a T4 stupa hned a TSH klesa.
@ninka99865 teraz rozmyslam, ze som to zle pochgopila. nie ze stitka na jesen viac pracuje,a le cez leto nase telo ptorebuje viac hormonov, cize ak by bola zdrava, mala by viac pracovat. no ak nemas stitku ok, tak viac pracovat nedokaze. aj ked je tu asi moznost, ze sa funkcia torchu menit moze, ze trochu zachovana moze byt. zavisi to od toho v akom stave je,a ko vlemi je poskodena.
hrmony stitnej zlazy riadia metabolizmus naseho organizmu a cez leto sme viac aktivny, viac neregie miname aj viac energie mame. vela ludi toto poznam ez na jesen a aj v ime sme jak ladove medvede, enchce sa nam, nemame energiu, cez leto je to lepsie. tu nergiu ziskvame aj zo stravy a neviem este z coho. myslim, ze celkovo telo cez leto, aj vdaka slnku, ktoreho amme dostatok, funguje inak. dobija nas eneriou, nepotrebujem castokrat ani tolko spat a ani sa nam neda, lebo v noci ej kratko tma. rocne obdobia, resp. tie okolnosti, co prinasaju nas ovlynuju.
snad sa to da citat. akosi sa neviem vyhnut tym preklepom.
Ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂
Ja sa tiež dlhodobo liečim na štítnu, otehotnela som hneď na prve pokusy a to som mala ešte aj endometriózu a cysty.
Ahoj, Ja som zacala brat tabletky 100mg v juli 2021 a aj to po nahodnon zisteni hypotyreozy s hodnotou 4,26 , lieky mi nerobili dobre, prestala som ich napriek tomu uzivat a teraz som skoro v 15tt. Držím palce,♥️
@ninka99865 Treba mať výsledky so štítnej žľazy v norme predtým ako sa budete snažiť otehotnieť. Treba sa poradiť s endokrinológom. Určite Vám zvýši lieky. Veľa šťastia a hlavne zdravia.
@smajluska ďakujem mne len zvýšila dávku a nehovorila že sa nemôžme teraz snažiť iba to že keby som otehotnela tak mám hneď prísť
@ninka99865 ja som otehotnela s 3,5 cca. Hned mi nasadili 25 Euthyrox a za mesiac sa to zrovnalo. Len do konca ma nesledovali ako mali kvoli korone a mala som predtym epizodu hypertyreozy. Ku koncu mi stupal tlak, musela som rodit skor. A nakoniec, po 2 mesiacoch od porodu sa mi rozbehla zase hypertyreoza a morim sa s tym uz skoro rok. Takze, mozno by bolo treba zvazit zvysenie davky uz skor alebo ak sa podari otehotniet, tak hned ist na kontrolu a navysit davku.
A aj vysokú dávku liekov užívate?
Ja som otehotnela 2x ( každý raz po cca 3 mesiacoch), bezproblemovo vynosila a porodila 2 zdravé dievčatá.
Po druhom trhu mi už ostala zvýšená dávka Euthyroxu.
@ninka99865 ked beries lieky a suplujes chybajuce hormony tak by nemal byt problem.
V tých číslach ti nepomôžem. Ale nám sa podarilo hneď na prvý cyklus otehotnieť. Hneď ako mi nasadili lieky. Predtým sa nám rok nedarilo a potom mi doktor povedal, že mám hypotyreózu a mierne zvýšené hodnoty.
@ninka99865 pri neliečenej štítnej, som otehotnela dvakrát hneď na prvýkrát. Oba razy žiaľ potrat. Po potrate som šla na endo, TSH som mala 3,14 a znížená činnosť + uzol.
@vandica a dali vam potom lieky? Podarilo sa s liečbou otehotnieť?
@ninka99865 áno, mám lieky. Teraz riešim vyšetrenia ohľadne potratov, takže odvtedy sme sa nesnažili.
@cajomila fakt? Ja by som najradšej toto obdobie preskočila 🙈
@vandica tak držím prsty do budúcna 🍀
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
čo sa týka hodnút neporadím, ale ja som otehotnela aj porodila zdravé dieťa, na štítnu som sa v tom čase liečila 10 rokov a tiež mi postupne dvíhali dávkovanie (začínala som na 25 miligramoch a teraz som už na 100)