Nízka folikulová rezerva a snaha o otehotnenie

lesonna
23. jún 2022

Ahojte, chcem sa vas opýtať, ktorá mate skúsenosť s otehotnením pri slabšej folikulovej rezerve? Je to vôbec možné? Pýtam sa preto, lebo mi to pred par dňami oznámila moja gynekologička. Odporúča mi otehotnieť do 30 rokov, potom to už vraj nebude možné.. momentálne mám 25 rokov a z toho uz 5 rokov nemôžem otehotnieť. Veľmi sa bojím, že to do tých 30tich nestihnem.. zatiaľ čakám na výsledky, viem len, že estrogen mam v poriadku a neviem ešte ako je na tom amh.. prešla si tým niektorá? Mam sa pomaly začať zmierovat s tým, že nebudem mať deti? Poraďte mi čo užívať prosím vás.. bylinky, vitamíny a tak keď to nejakej pomohla. Budem vám veľmi vďačná ❤️

anjelicek26
23. jún 2022

@lesonna Nuz ked sa 5rokov snazite o babatko a mas malo vajicok, je najvyssi cas ist do centra a dat si pomoct, ci inseminacia, ci IVF, to uvidite podla vysledkov. Nebudes mat deti je predcasne, ale obcas proste bylinky, vitaminy a cas - nestacia... boh vie, aky ma partner spermiogram, ked toto v kombiancii - horsie vajicka uz moze vyjst ako "neplodny" v praxi, pritom cez centrum po stimulacii by to islo...

matullienka
23. jún 2022

Ja by som to už neriskovala a oslovila CAR, tam vám urobia obom všetky kompletné vyšetrenia. 5 rokov snaženia je veľmi dlhá doba a tvoja dr vás tam mala poslať už dávno keď to ona nerieši bez ohľadu na stav a množstvo folikulov.

luccija
23. jún 2022

Pomoct si v CAR a zacat vsetky vysetrenia necakala by som...a uz vobec nie bylinky

lesonna
autor
23. jún 2022

@matullienka no problém je ten, že som bola teraz prvýkrát u gynekológa keďže mi každá v okolí hovorila, že nechoď ved pôjdeš keď budeš tehotná.. a ja som tak aj urobila.. nešla som, hanbila som sa neskutočne, ale už som nechcela čakať a tu to je...

karhu
23. jún 2022

chodte na IVF, bylinky a vitaminy prenechaj zdravym babam, tam to "pomaha"

matullienka
23. jún 2022

@lesonna ako,že si bola prvýkrát u gynekológa? A to nechodíš ani na pravidelné prehliadky raz ročne?

anjelicek26
23. jún 2022

@lesonna ono netlac na to pomaha len skutocne u zdravych parov... mali ste tie vysetrenia spravit uz po roku snazenia uprimne. Teraz to uz nezmenis, ale zacni sa tomu intenzivnejsie venovat, uz si mohla mat doma skolkara ked to tak vezmes :(

lesonna
autor
23. jún 2022

@anjelicek26 áno,viem. Ja som odišla zo školy do zahraničia a tam som dodnes. Nerozumiem jazyku v tomto odvetví, preto som nebola ešte u lekára a na Slovensku som 2x za rok na týždeň max aj to medzi sviatkami.

lesonna
autor
23. jún 2022

@matullienka áno ..Ja som odišla zo školy do zahraničia a tam som dodnes. Nerozumiem jazyku v tomto odvetví, preto som nebola ešte u lekára a na Slovensku som 2x za rok na týždeň max aj to medzi sviatkami.

lesonna
autor
23. jún 2022

@karhu nad tým premýšľam celý čas, ale všade čítam, že ženy to nechcú podstupovať .. viete mi povedať prečo?

anjelicek26
23. jún 2022

@lesonna ale ved aj v zahranici su lekari... ved aj tehotna budes tam chodit na prehliadky, riesit, takze najvyssi cas si niekoho lokalne najst.

lesonna
autor
23. jún 2022

@anjelicek26 on ide na vyšetrenie v Pondelok

lesonna
autor
23. jún 2022

@anjelicek26 budúce leto sa uz vraciam na SK, čiže tam budem posledný rok

karhu
23. jún 2022

@lesonna lebo sa toho boja, je to casovo, financne a emocionalne narocne..

lesonna
autor
23. jún 2022

A vedeli by ste mi povedať aké vyšetrenia mám ešte podstúpiť? Aby som vedela kde sa objednať a tak.. alebo ist rovno do reprodukčného centra?

anjelicek26
23. jún 2022

Do centra ma zmysel ist len, ked tam budes chodit pravidelne...hormonalny profil, sledovany cyklus, rast stielky, folikulov, ovulaciu, hladinu progesteronu...to sa neda bohuzial vsetko spravit v jeden den.

luccija
23. jún 2022

@lesonna ty nechodis ani na prevencie?
Je to nezodpovedne bud rada, ze si zdrava a nemas nieco horsie...5 r pocuvat kamaratky...snad si nerobis srandu vidim, ze si teraz registrovana

lesonna
autor
23. jún 2022

@luccija no ono je to o to smutnejšie, že mi to nehovorili kamarátky ale zeny v rodine.

lesonna
autor
23. jún 2022

@anjelicek26 takže ma to zmysel až vtedy keď sa vrátim na SK..

adkalu
23. jún 2022

@lesonna tak to čo bolo nerieš, aj keď ma šokuje skutočnosť, ze nedbas o svoje zdravie a ak sa 5 rokov snažíte počať, tak o to viac. Nevadí, teraz chod do CAR, oni ti urobia všetky vyšetrenia, vysvetlia ti všetko a predostru pripadne riešenia. Bylinky, rady rodiny pusť z hlavy, zver sa odborníkom a oni posúdia tvoje možnosti. Určite sa s ničím ešte nezmieruj. A do budúcna prajem všetko dobré, viac racia, akčnosti a zodpovednosti. Verím, ze sa ti sen splní, držím palce🍀

lesonna
autor
23. jún 2022

@adkalu veľmi ti ďakujem ❤️

luccija
23. jún 2022

@lesonna volakedy nemali pary problem s plodnostou🙂vcera som citala, ze o 10 r bude polovica deti pomocou IVF.

mimicka2013
23. jún 2022

@lesonna prosim ta, ja len taka kontrolna otazka. Ako vies ze mas nizku ovarialnu rezervu ak na vysledky amh este cakas?

lesonna
autor
23. jún 2022

@mimicka2013 tak mi to povedal lekár, že podľa ultrazvuku

mimicka2013
23. jún 2022

@lesonna no ze to vycital z ultrazvuku sa mi zda nejaka blbost. Ja som teda na vysetrenia chodila pravidelne a kym som nezahlasila ze sa rok nedari nic neriesila. Netvrdim ze to bol spravny pristup a iny dr nemaju lepsi...ale ze by ti na prvom vysetreni robil AFC ultrazvuk sa mi nejak nechce verit.
Ako vravim chodila som pravidelne na vysetrenia a az potom mi dr zobrala amh a hned aj facku som dostala lebo ma vystrasila ze mam nizke amh a treba sa ponahlat...tak som jej podakovala ze keby to skontrolovala skor a ma o tom informovala v predstihu nemusela som sa tak nahlit zrazu...ale to je nase zdravotnictvo 🤷‍♀️

matullienka
23. jún 2022

@mimicka2013 môže niečo vidieť ja som bola v máji na preventívnej prehliadke a tiež mi povedal, že sa mi znižuje, že keď som riešila tehotenstvo tak som mávala tých folikulov aj 8-10 teraz som mala 3. Tak možno jej to povedal aj len medzi rečou ako robil sono

lesonna
autor
23. jún 2022

@mimicka2013 no ja som bola a hneď som povedala co je vo veci a aký mám problém. Urobil mi ster krčka, potom ultrazvuk a Hneď mi zobrali krv na amh a estradiol. A pri tom ultrazvuku mi ukazoval, že koľko tam toho je a tak .. tak ja sama neviem.. neviem ani kde sa pohnúť

dejna_
24. jún 2022

@lesonna keď budeš vedieť hodnotu ahm budeš múdrejšia ... každopádne ja som mala nízku a 3 krát som otehotnela hneď na prvý krát a 4 krát do 3 mesiacov od začiatku snaženia.

lesonna
autor
24. jún 2022

@dejna_ gratulujem. Ja sa snažím 5 rokov a nič. Aj keď mi niekedy meskal Menzes týždeň, dva.. tak test bil vždy negatívny.

dejna_
24. jún 2022

@lesonna ďakujem

Ale kým som sa dostala k vytúženému druhému bábätku cesta bola naozaj kľukatá ..musela som absolvovat množstvo vyšetrení pretože otehotnieť problém nebol ale donosit ..
Preto po takej dlhej dobe snaženia vám odporúčam určite najprv absolvovať všetky vyšetrenia a nie len vy ale aj váš partner a medzitým si nasadte vitamíny a skúste zlepšiť svoj zdravotný štýl stravou a športom.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre