Neplodnosť a hysterektómia

marttinaa
5. feb 2022

Ahojte baby. Po 5 pokusoch IUI a mne zistení polycystickych vaječníkoch sme sa rozhodli s mužom ze v tom ďalej nebudem pokračovať. Nakoľko som veľmi slabá osobnosť a stimuláciu už fakt nedám 😊(dúfam ze ma pochopíte) proste niesom vôbec ale vôbec kamoška s injekciami, ešte aj pri IUI som miesto brucha pichala do ramena. Nejde o to 😊. Mam veľmi chapajuceho muža a tak ma v tom veľmi podporuje za co som mu vďačná. No chcela by som podstúpiť hysterektomiu. Mate niektorá s tým skúsenosti? Viem ze sa to dá podstúpiť aj bez nálezu. Mate s tým skúsenosti? Ďakujem za každú radu.😊Rada by som to podstúpila bez zbytočných vyšetrení 😊

pribinak
5. feb 2022

@marttinaa a prečo chceš podstúpiť hysterektomiu?

bebotka
5. feb 2022

@marttinaa pochybujem, že ti to niekde reálne urobia, možno na nejakej súkromnej, ale nechápem z akého dôvodu by si to podstupovala, veď nemusíte nič podstupovať, žiadnu liečbu.

marttinaa
autor
5. feb 2022

@bebotka nerada by som išla do rizika rakoviny krčku maternice keďže mam zvýšené hodnoty. A napr aby ma viac neobmedzoval menzes pri práci či bežnom živote. My sme sa zmierili s tým ze deti nebudeme mat a rada by som dokončila túto etapu a premna trápenie 😊

marttinaa
autor
5. feb 2022

@pribinak ako som písala nižšie nerada by som šla do rizika rakoviny krčka maternice keďže mam zvýšené hodnoty a zase menzes ma aj obmedzuje vo veľa veciach

bebotka
5. feb 2022

@marttinaa známa prežila rupturu maternici, pri ktorej prišla o bábo v 36tt, lekárka jej neodporúčal otehotnieť skôr ako o tri roky. Keďže už mala pred 40tkou, a dieťa už nechcela, tak chcela toto podstúpiť a gynekologicka jej to hneď zamietla, že by jej to neprešlo v nemocnici, že sa robí len vo vážnych prípadoch.

luccija
5. feb 2022

@marttinaa ale veď to sú 2 rozdielne veci, keď Ti zoberú maternicu ako znížis riziko rakoviny?
A IUI má veľmi nízku úspešnosť nechceli ste vyskúšať IVF?
Maternicu Ti len tak nezoberu

ivkazba
6. feb 2022

@marttinaa píšeš, že nechceš mať už menzes. Ja som na konci leta absolvovala hysterektomiu kvôli rakovine (následne chemoterapiu), ale vaječníky mi nechali, čiže menštruujem ďalej. Keď aj berú maternicu, vaječníky nechávajú pokiaľ je to možné. Skús si doštudovať, čo všetko spôsobí, keď nebudeš mať vaječníky. Mrzí ma, čím si si prešla, ale v tomto prípade mám pocit, že si chceš spohodlniť život bez toho, aby si vedela, ako si ho skomplikuješ.

karhu
6. feb 2022

namiesto 5 IUI ste mali ist na jedno IVF, teraz si daj cas na zotavenie sa a nie z trucu vyberat maternicu

rorygrey
6. feb 2022

@marttinaa co znamenaju zvysene hodnoty? Ak sa bojis rakoviny krcka maternice tak by bolo fajn nechat sa zaockovat proti HPV. Najlepsie nejaka polyvalentna vakcina, napr Gardasil . Velka cast HPV infekcii sa vylieci aj sama, horsie nalezy sa odstranuju konizaciou, teda odstranenim krcka, nie priamo hysterektomiou (to uz by musel karcinom prerastat). Hysterektomia je dost velky zakrok. Ak nechces menstruovat (co plne chapem 😀), zvazovala by som hormonalne vnutromaternicove teliesko. Tam je menstruacia minimalna, ak vobec nejaka.

gagik
6. feb 2022

@karhu presne tak, rozhodnutie cisto z trucu- nemozem mat deti, tak si zo zlosti dam vybrat maternicu…skor by sa mala ukludnit, dat si pauzu, mozno psycholog a potom ivf najlepsie v Brne.

emalka
6. feb 2022

Len tak bez indikacie ti nevyberu cely organ. Je ale mozne ze lekar sa skor prikloni niecomu co ma podobny efekt ale nieje to take invazivne - ablacia endometria. Pri tomto zakroku sa znici cela vystelka. Ak si naozaj presvedcena o svojom rozhodnuti, toto by mohla byt cesta.

marttinaa
autor
8. feb 2022

@luccija nie na ivf nechcem ísť keďže by som nebrala tie injekcie, to je jediná vec ktorú nenávidím a nepichala by som si ich ani koli dieťaťu...bohuzial som už raz taka.

marttinaa
autor
8. feb 2022

@rorygrey vieš mi prosím povedať viac o teliesko? Lebo švagriná ho ma ale menstruuje a ja práve by som chcela už prestať menstruovat keďže ma to obmedzuje v mnohých veciach

rorygrey
8. feb 2022

@marttinaa asi ma nehormonalne. Hormonalne posobi na sliznicu maternice. Ak byva menstruacia, tak slaba.

ilovepizza
19. feb 2022

@marttinaa jedna vec je, zmierit sa s tym, ze dieta nebude a druha je spravit taketo zasadne rozhodnutie. neviem kolko mas rokov, ale vyzera to, ako rozhodnutie zo zialu/nenaplnenej tuzby. akoby si sa na svoju ochranu, aby si uz nemusela znasat tu beznadej, zatala, ze ked nema byt dieta, tak nebude definitivne. ale nebudes to raz lutovat? nebudu ta matat myslienky, ze co ak by to raz predsalen vyslo prirodzene, ale ty si sa o tu moznost obrala? my sa snazime dva roky a tiez mam myslienky vselijake. ale v sucasnoti sa snazim dostat do kludu cviceniami, zmenou myslenia a celkoveho nastavenia. proste treba sa od “snazenia” trosku odputat, lebo ani to nerobi dobrotu.
co sa tyka zvysenych hodnot, to nie je nic tragicke. max sa robi konizacia krcka maternice, co je jednoduchy zakrok. ja ked som mala horsie hodnoty, tak mi dr odporucila deflagyn. 3 balenia som vyuzila a odvtedy mam nastastie pokoj.

kinderzwillinge
19. feb 2022

@ivkazba Ako menstruujes, ked nemas maternicu?? Iba hormonalne si myslela??

cackaa
19. feb 2022

@ivkazba Keď sa vyberie maternica, tak menštruácia už nie je. Tiež už ju nemám a vaječník mi nechali ešte jeden.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre