Nastavenie liečby na hematológií pred alebo počas tehotenstva - 5 trombofilných mutácií

18. aug 2021

Ahojte dievčatá,

ktoré máte podobnú skúsenosť. Chcela by som sa vás opýtať, kedy je vhodné ísť na hematológiu, aby mi nastavili liečbu. Zistili mi 5 trombofílnych mutácií - heterozygot. Na poslednej návšteve hematológie mi bolo povedané, že si budem zrejme pichať od začiatku tehotenstva nízkomolekulový heparín. Zatiaľ nemám nastavenú liečbu - určenú dávku, akú si mám pichať.

Kedy je vhodné zájsť na hematológiu, aby mi nastavili tú liečbu? Môže sa ísť aj na odbery skôr? Keď ešte tehotná nie som? Aby mi určili dávkovanie pichania nízkomolekulového heparínu?

Nechcem už nič podceniť. Dvakrát sme už prišli s manželom o bábätko s tým, že to boli skoré tehotenské straty. Prvá v 5 tt a druhá strata v 6 tt 😔 Preto mám strach a chcem si tieto veci doriešiť. Lebo sa chceme pokúsiť opäť o bábätko.

Ďakujem za odpoveď

pininka1
18. aug 2021

Ja by som urcite isla. Ja mam tych mutacii este viac, ale zistili mi to az v tretom tehu a odvtedy som si pichala.clexane.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana0312
18. aug 2021

Hneď po pozitívnom teste zavolať na hematológiu, dávkovanie ti prispôsobia podľa typu a závažnosti mutácií

autor
18. aug 2021

@jana0312 dávkovanie sa dá určiť aj skôr? Keď ešte nie som tehotná? Lebo zatiaľ ho určené nemám a ako som písala vyššie, už nič podceniť nechcem.

e1i
18. aug 2021

Ak si tam pravidelne sledovana tak isto chodis na kontroly v nejakych intervaloch. Mne napr naposledy dala 3-6m.riesime umele. Ak by sme isli do vkladu skor tak o 3 m ak nie staci aj o 6. Vedia ti dat preventivnu davku (nizsiu) a neskor podľa výsledkov upravit. Isla by som skor a teda spomenula ze sa snažíte.

autor
18. aug 2021

@e1i ďakujem. Určite to budem riešiť skôr. V mojom prípade určite. Toho sa obávam, že keď zistím, že som tehotná, tak už bude potom neskoro. Aby mi určili aspoň to dávkovanie.

petamich
18. aug 2021

davkovanie ti urcia podla aktualnych hodnot koagulatov, ktore nasledne aj budu sledovat, pokial nemas leiden alebo lepive dosticky, tak tieto mutacie su lahsie (MTHFR alebo PAI1 asi hovorime o nich) a dava sa vscsinou len preventivna davka = Fraxik 0.3 alebo Clexane 0.4 zbytocne tam teraz budes chodit, lekar - hematolog alebo gynekolog ti predpise prve injekcie zrejme po pozitivnom teste a objedna ta aj na odbery

ak mas zavaznejsie mutacie, tak tam pripadne chod/zavolaj, aby ste sa dohodli kedy sa mas ozvat a odkedy pichat (niekedy sa zacina uz pred pozitivnym testom)

pol roka pred tym ako otehotnies ti zrejme nikto davkovanie neurci, kedze tie hodnoty koagulatov mozu menit zo dna na den 🙂

tiez som potratila 2x - do tretice som po pozitivnom teste zavolala gynekologovi predpisal mi Fraxiparin a poslal ma hematologicke co najskor a odvtedy mi uz predpisovala ona a chodila som na kontrolu 1x za x tyzdnov

autor
18. aug 2021

@petamich ďakujem a áno mám mthfr mutáciu, takisto aj PAI1 ale heterozygot a ďalšie 3 mutácie tiež heterozygot. Vieš ja už mám strach po tých 2 potratoch, ktoré boli ešte len v začiatkoch - 5 a 6 tt aby sa to opäť neopakovalo 😔 a nechcem potom stresovať.

domka222
18. aug 2021

Ja som mala dva krát MA. Zistený syndróm lepivých doštičiek. Liečba už doživotne s anopyrinom. Na hematológiu som volala až keď som mala potvrdené tehotenstvo gynekológom

marzuz89
18. aug 2021

S otehotnenim problem nemate, to je velmi pozitivne ❤️ Pri dalsom tehotenstve (ihned! po prvom naznaku druhej ciarky) si daj predpisat aspon 3ml elektronicky, nech si este v ten den mozes pichnut, a nech ta objedna na co najskorsi termin aby nastavili spravne davky. Predpokladam ze babatka odisli prave kvoli chybajucej liecbe, ale vopred ti ju nenastavia, to len v pripadoch, ak by sa vam nedarilo ani otehotniet, vtedy viem ze sa odporuca zacat fraxiparine uz pocas snazenia sa. Drzim palce.

autor
18. aug 2021

@marzuz89 ďakujem. Predpokladáš správne. Bábätka odišli kvôli tomu, že som ani nevedela, že mám trombofílne mutácia. Zistili mi ich na hematológií až neskôr.

marzuz89
18. aug 2021

Autorka, aj nam tak odislo babatko v 7tt, ale pri dalsom tehotenstve sme hned zahajili liecbu a bolo to v poriadku. Mutacie nemam, iba deficit proteinu S a zlu zrazanlivost. Pri mutaciach to je este doelzitejsie. Uspesnost byva 99,9%, uz sa vam strata babatka nezopakuje ❤️

mogaa
18. aug 2021

treba sa objednať na hematológiu a tam ti povedia...bu´d do tehotenstva budeš chodiť len na kontrolu alebo ti hneď nasadia heparín a dávkovanie upravia v čase tehotenstva podľa aktuálneho stavu....normálne vybehni alebo si zavolaj na hematologiu a spýtaj sa, či sa nastavuje liečba aj pred tehotenstvom.....je hlúposť brať niečo "preventívne"ak to v danom období nepotrebuješ.....treba sa jednoducho spýtať či pri danej mutácii hned nastavujú liečbu všetkým...či tehotným, či netehotným, či ženám, či mužom.....dávkovanie sa v čase tehotenstva dá upraviť, ide o to či treba nastaviť hneď liečbu alebo sa naozaj dáva až v tehotenstve....

stastenka42
18. aug 2021

MTHFR sa už niekoľko rokov ,,neberie,, ako trombofílna mutácia - tú mame skoro všetci..na ňu sa prihliada iba v prípade homozygota v kombinácii iných mutácii a zvýšeného homocysteínu...Trombofilné mutácie sú dispozície a nie choroby !! Neliečia sa..vďaka tejto informácii sa predchádza vzniku komplikácii po operáciach,dlhej imobilizácii ,uživania antikoncepcie a pod...bežne v zahraničí sa takéto mutácie vobec nevyšetrujú...Netreba hneď panikáriť a robiť bu bu bu...hlavne treba zostať pri zdravom rozume..pokiaľ ste boli na hematologii vyšetrená tak máte správu od lekára kde vám bolo vysvetlené čo a ako robiť dalej...neviem prečo sa radíte na koníkovi keď nepočúvate lekára...čo ste všetky klonované?!? Niektorým nepomôže ani pichanie LMWH.......hlavne je to o hlave..psychika a podvedomie je veľký pán...príroda nemá rada nič čo je nasilu...

petamich
18. aug 2021

autorka: cast z tych mutacii sa za mutacie vlastne ani nepovazuje, nakolko ich ma vacsina populacie, skutocne netreba mat prehnane obavy a stres, ja to chapem, presla som si tym a rozumiem ti, ber to ale pozitivne, ze maju indikaciu co to sposobilo, nasadia liecbu a dobre to bude - kazdopadne preventivna liecba neexistuje, su to injekcie na riedenie krvi, nie "paralen", treba sa dohodnut s hematologickou alebo gynekologom kedy sa mas ozvat - mne gynekolog kazal testovat skor a necakat na meskajucu menstruaciu a akonahle mi vysiel pozitivny test, predpisal mi injekcie, castejsie ma kontroloval a hematologicka tiez, teraz picham posledne injekcie, mam ich do konca 600-nedelia 🙂 a nas krasny chlapcek prave spi vedla, dobre to bude! ❤️🤞🏻

natalia177
25. feb 2022

@petamich ahoj, viem že táto téma už nie je aktuálna ale chcela by som sa opýtať na názor. Som po zamlčanom potrate. Mne zistili presne tieto mutácie MTHFR homozygot, PAI, FXIII val46 Leu heterozygot. Hematolog dal odporúčanie na LMWH v rizikových situáciách, čo čítam každému predpísal fraxiprine alebo iné injekcie na riedenie krvi. Moja gynekologička mi predpísala len Duphaston. Myslite že to je v poriadku?

petamich
25. feb 2022

@natalia177 nie kazdy gynekolog predpise ak LWH ale ano vo vacsine pripadov a este ak je indikacia od hematologa predpisuje, Duphaston ti predpisala kedy, po pozitivnom teste? Ja by som trvala aj na tom Fraxiku/Clexane aspon na nejake obdobie aspon pre istotu

palicka
25. feb 2022

Okamžite po pozitívnom teste. Čím skôr.

natalia177
25. feb 2022

@petamich Duphaston mi predpísala dnes, na základe e-mailu s výsledkami z hematologie, podľa poslednej ms som v 5tt+2. Už som raz potratila, no bol to zamlčaný potrat. Ja nemám problém s udržaním plodu, ale skôr je tam tá šanca tromby, ktora môže spôsobiť odumretie plodu. Čo sa mi v podstate aj stalo, bábätku nebilo srdiečko. Tak teraz neviem, nechcem jej určite kecať do prace, ale zároveň chcem predísť možnému pochybeniu. Myslíš, ze je v priadku, aby som ja ako laik, trvala na fraxiparine?

petamich
25. feb 2022

@natalia177 no ak mas fraxiparine indikovany hematologom, tak by ti ho mala predpisat a obzvlast, ked si mala v minulosti zamlcany potrat alebo este skus zavolat hematologovi, mne gynekolog predpisal prvych 20 injekcii a potom uz mi po potvrdeni tehotenstva predpisovala hematologicka - urcite jej zavolaj a ries to, aspon ja by som riesila

natalia177
25. feb 2022

@petamich ďakujem krásne za odpoveď 🙂 skúsim to ešte dnes poriešiť s gynekologičkou, a ak bude mat problém ozvem sa hematológovi.

petamich
25. feb 2022

@natalia177 drzim paste!!!

pallacinka29
25. feb 2022

Ja som nastatie nikdy o babatko neprisla, tesne pred porodom som dostala do celej nohy trombozu a po porode mi zistili Leiden V heterozygot. Druhe dieta neplanujem, ale hematologicka mi zvyraznovala, ze ak ano, tak ju okamzite kontaktovat. Davka Fraxi sa nastavuje aj podla Tvojej vahy - tesne pred porodom som si pichala 0,8, teraz mam doma pre pripad 0,6

natalia177
25. feb 2022

@petamich ďakujem krásne. Neuveríš, ale moja gynekologička mi odpísala, že sa mám obrátiť na hematologa alebo obvodného, že ona na základe odporúčania iného lekára nemôže predpísať LMWH 🤦🏼‍♀️

petamich
25. feb 2022

@natalia177 velmi mila pani, tak moj gynekolog mi to asi zo svojho preplacal 🤷‍♀️🙈

natalia177
25. feb 2022

@petamich tak ako prišlo mi to veľmi divne, už som cítila zo štýlu napísaného e-mailu, že má asi nervy. Ale ako nech sa nehnevá, všetkým to bez problemov podľa výsledkov mutácii a odporúčania predpise gynekológ. Obrátil som sa na hematologa, uvidíme, keď povie, že to má predpisovať a sledovať gynekológ, menim ju 🤦🏼‍♀️

petamich
25. feb 2022

@natalia177 ja mam niekedy pocit, ze u niektorych lekarov je dolezitejsie, ze nepredpisuju nic, aby mali dobry "rate" v poistovniach ako zdravie a spokojnost pacienta - ved ked sa da nech predpise niekto iny, hocikto, len nie on

sledovat by ta mal hematolog, lebo gynekolog nemoze vykazat do poistovne rozbor krvi, ktory je potrebny na kontrolu zrazanlivosti - to je fakt ale predpisat aspon tie prve alebo v krizovej situacii to isto moze

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre