Nadmerne ochlpenie a otehotnenie

ivkav5
12. apr 2023

Ahojte dievcata, som tu nova a prisla som si po rady od skusenejsich, alebo od dievcat, ktore si presli tymto istym (verim, ze tu niekoho takeho najdem). Je to pre mna celkom citliva tema :(

Uz niekolko rokov trpim ochlpenim na tvari (brada, krk, trocha okolo sanky), ochlpenim na bruchu a taktiez okolo bradaviek. Som svetly typ a zacalo to tiez sveltuckymi chlpkami, ktore som si zacala holit ziletkou a to bola moja zivotna chyba, ktoru si uz teraz plne uvedomujem :( Keby sa dal vratit cas, v zivote by som to uz neurobila, pretoze mi potom zacali rast tvrde a najma cierne chlpky. Niekedy ich je menej, inokedy zasa omnoho viac. Vyskusala som vsetko, od prirodnych produktov az po laser Philips Lumeu, ale nic nepomaha. Lumea mi pomohla dost na bruchu, ale na tvari napriklad vobec.

Priznam sa, ze som s tym nikdy nikde nebola- ani na endokrinologii, na gynekologiu chodim (nemam ziadne problemy, ani tazkosti) ale nezmienila som sa o tomto probleme pretoze sa toho trocha bojim.
S manzelom sa teraz chceme zacat snazit o dietatko, no ja sa bojim, ci ma to nemoze nejako ovplyvnit, pripadne ci nemozem mat nejake vazne problemy kvoli tomuto.

Neviem, ci si ist dat vysetrit napriklad stitnu zlazu alebo aj urobit hormonalny profil este pred otehotnenim alebo to riesit az potom. A este jedna vec- mamca a babka maju tiez tento esteticky problem, tak zrejme aj dedicnost bude hrat nejaku rolu.

Poprosim rady od tych, ktore si niecim podobnym presli. Mali ste potom nejaky problem s otehotnenim? Alebo to praveze v tehotenstve vymizlo?
Blbe komentare nepotrebujem pocut.
Dakujem 🙂

andrea_82
12. apr 2023

úplne prvotné základné vyšetrenie na štítnu žľazu ti spraví aj obvodný lekár, ktorý ťa v prípade zlých výsledkov pošle na endokrinológiu. Ak by mal byť nejaký problém, je určite lepšie ho riešiť pred otehotnením, lebo štítna žľaza ovplyvňuje schopnosť otehotnieť aj prípadný vývoj a donosenie dieťatka.

ivkav5
autor
12. apr 2023

@andrea_82 dakujem velmi pekne za radu,,,urcite si radsej dam vysetrit stitnu zlazu

simca06022011
12. apr 2023

netreba ti utekat na endokrynologiu, staci ti ist na preventivku, aj prakticky lekar ti zaklad vie dat vysetrit. Gynekologovi spomen toto, aj to ze planujes otehotniet, ci nejake vysetrenie treba. Zbytocne sa vopred vobec nemusis nejak obavat a stresovat, su zeny ktore to proste tak maju a su viac ochlpene.
A potom to byva spojene napr. s PCOs, a to ti vie vysetrit gynekolog, hormonalny profil tiez vie urobi. Ak budes mat problem napr. otehotniet, mozes sa nahanat po dalsich specialistoch, ale podla mna zbytocne to robit "preventivne".

ivkav5
autor
12. apr 2023

@simca06022011 dakujem krasne za uistenie a upokojenie. Prave toho sa ja aj bojim, ze teraz zacnem behat po lekaroch a popravde som celkom citliva povaha a keby mi povedala lekarka, ze je nieco zle a nedajboze by mi povedala, ze mam mensiu sancu otehotniet, tak by som sa asi uplne vystrasila a zlakla a uz by to bolo horsie...

tanyan
12. apr 2023

Bolo by fajn zistiť príčinu pred otehotnením aj kvôli tomu, že s vysokou pravdepodobnosťou to zdedí aj dieťa.
V puberte som riešila na endokrinológii nadmernú tvorbu testosterónu v nadobličkách (ochlpenie, hrubý hlas...). Potom sa to s liekmi zlepšilo a prestali ma sledovať. Obyčajné štandardné testy mi ukazujú všetko v norme (štítna u obvodnej, hormonálny profil u gynekológa).
Ale s dcérou (8 rokov) sme nedávno boli v NEDÚ na testoch kvôli podozreniu na predčasnú pubertu, lebo už skoro 2 roky má ochlpenie pod pazuchami aj dole. Má ľahko zvýšený hydroxyprogesterón (17 OHP), ale našťastie sa nepotvrdil predčasný nástup puberty. Odporučili nám vylúčiť hydinu, kvôli hormonálnej kontaminácii a zvýšiť pohybovú aktivitu. Ľutujem, že som to neriešila viac na sebe a preniesla na ďalšiu generáciu.
S otehotnením som nejaké výraznejšie problémy nemala - nešlo to hneď, ale nebolo treba žiadny doping alebo pomoc či podporu.

bejka90
12. apr 2023

@ivkav5 ahoj no moznoze ta trosku potesim;) mne tiez rastu tmave chlpky na brade tie si vsak vytahujem pinzetou aj okolo bradaviek :( takze si myslim no ze mam aj ja dost muzskych hormonov v sebe alebo kvoli comu to je som nestudovala tiez ma inak v mojom pripade napadla ta stitna zlaza ale nemam to nijak vysetrene... no len ti chcem povedat ze mam uz 2.5 rocneho syna vsetko bolo bezprobemov aj tehotenstvo aj porod aj otehotnenie na 1x... teraz sme sa snazili o druhe 10 mesiacov a konecne to vyslo (aspon dufam...som zatial len 5tt)

ivkav5
autor
12. apr 2023

@tanyan to mi popravde ani len nenapadlo. Mas pravdu, asi by bolo fajn to riesit aj kvoli dalsej generacii. Verim, ze bude mat tvoja dcerka vsetko v najlepsom poriadku 🙂

ivkav5
autor
12. apr 2023

@bejka90 jeeej dakujem, to si ma teda naozaj potesila 🙂 Toto su tie spravy, ktore by som chcela pocut :D aj ked si plne uvedomujem, ze u kazdeho to moze byt naozaj inak. Ale verim, ze bude vsetko v poriadku aj u mna 🙂 Drzim veeelmi palce, aby bolo vsetko v poriadku a aby si mala pohodove tehotenstvo 🙂 Nech si zdrava aj ty a aj babatko.
A v prvom tehu si sa teda o tom ani nikomu nezmienila? Nemala si pocas tehu pocit, ze sa to nejako upravilo?

luccija
12. apr 2023

@ivkav5 radšej vedieť na čom som, ako nevedieť🙂
Aj pri polycystických vaječníkoch môžeš mať takéto prejavy, pri zvýšenej hladine testosterónu...štítna žľaza.Jeden hormonálny profil u gynekológa a vieš ..neboj sa toho radšej predvídať a vedieť ako potom chodiť po lekároch.
A možno Ti nič nie je a len máš zvýšené ochlpenie kľud🙂

bejka90
12. apr 2023

@ivkav5 dakujem ;) no nie nikomu som to nespominala hanbila som sa :D tak drzim palce nech sa cim skor podari a nech je vsetko v poriadku potom🙂 a nemala som pocit zeby sa mi to nejak upravila pocas tehu...mala som kamaraty ktorym v tehotenstve nerastli vobrec chlpy..no ale ja ten pripad niesom a aai ani nikdy nebudem:D ale nevadi mam muza ktory ma lubi taku aka som urcite aj ty takze ked to nerobi zdravotne komplikacie tak pohoda 🙂

nevenka
12. apr 2023

@ivkav5 ja som chlpata od 15 rokov, holim si komplet brucho, stehna, zadok, samozrejme aj vsetky dalsie partie, na brade a okolo bradaviek si trham. Mam ich tmave a cierne. Mam zvyseny testosteron, androgeny, mavala som an prolaktin zvyseny. Otehotnela som do pol roka od zaciatku "nedavania si pozor". Potom pocas dojcenia, ked mal syn 12 mesiacov. Rodila som 30 a 32 rocna. A neplanovane som otehotnela aj ako 37 rocna a 39 rocna, mame teda 4 deti, najmladsie ma 3 mesiace. O 2 tyzdne budem mat 40 rokov. Takzeee...u mna ziaden problem nebol.
Mam problem aj so stitnou zlazou - raz hypofunkcou, raz hyperfunkciu, po porodoch sa mi to spusta ta hyper vzdy. Potom sa to skludni. Zacalo mi to po druhom porode. Alr problem s otehotnenim som nemala.
Zakladne vysetrenie spravi obvodak a podla toho posiela na endokrinologiu, co sa stitnej tyka. Ostatne treba spomenut a mozno napise vymenny listok aj bez odberu a rovno to poriesia tam. Za mna...Nebrala som na to vobec ziadnr lieky, mala som to hranicne, aj ked chlpy vyrazne. Na prolaktin som brala kedysi Parlodel, ale bol to brutal humus. Svokra ma znamu mladu lekarku, ta tiez mala prolaktin vysoky, ale neliecila to vobec, povedala, ze liecit si to bude, ked by mala nejaky problem a tiez sa jej podarilo otehotniet v pohode s tym. Na chlpy mi odporucili brat len HAK, brala som ju cca pol roka, ale robila by take zavodnovanie, hrcky v prsnikoch, nechut na sex, ze som sa na to vykaslala. Za toho pol roka to efekt nemalo ziadny. Sestra brala dlho Diane 35, vysokohormonalnu, no a narastol jej potom myom velkosti 10 cm, o jedno babo prisla v 14tt., druhe horko-tazko donosila. Ma 37 rokov. Uz by to nikdy nebrala, keby sa mala rozhodnut znova, ze radsej tie chlpy holit. Nastastie mame normalnych chlapov a nevadi im to.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanyan
12. apr 2023

@bilberryday Neviem presne, ale vraj keby som to mala pod kontrolou, tak by to nezdedila v takej vysokej miere. Nie je to porucha funkcie (v mojom prípade), ale odchýlka pri činnosti, takže mohla byť pravdepodobne znížená intenzita tej odchýlky. Teda aspoň tak nejako mi to bolo vysvetlené.

ivkav5
autor
12. apr 2023

@nevenka taaak tvoj pribeh som tu potrebovala ako sol 😍 Som veeelmi rada, ked pocujem, ze problem s otehotnenim kvoli tomuto nemusim mat. Velmi tuzim po babatku a dost vsetko riesim v hlave a obavam sa kdecoho, takze pocut take pozitivne spravy je pre mna len uistenie, ze to tento smer nemusi ovplyvnit 🙂
Tiez by som nerada uzivala kadejake silne lieky a najma hormony, lebo okrem tohto ochlpenia som v zivote ziadny problem nemala ani nemam, ci uz co sa tyka zenskych veci alebo aj inych, tak priznaky a prejavy nemam ziadne 🙂
Dakujem za povzbudenie vsetkym, zienky ste uzasne 😊

barbora19911
12. apr 2023

@ivkav5 vôbec to nemusí znamenať žiadny problém 🙂 ja som presne svetlý typ a mám s tým veľmi veľký problém tie chlpy proste rastu a rastu a nohy ani nehovorím 😂😂😂 a štitna bola aj na gynde je všetko ok aj na endokrinologii je všetko oki a to som mala aj súkromné vyšetrenia čo som si platila a všetko v poriadku ...proste to tak máme 🙂

ivkav5
autor
12. apr 2023

@barbora19911 preeesne tak🤦🏼‍♀️😂😂 ja tiez nestiham ziletky menit 😂😂😂 verim, ze budem ten isty pripad😊 este raz velka vdaka

melany4
12. apr 2023

@ivkav5 ahoj,ja to takto presne mam s tým nadmernym ochlpenim a už skoro tretí rok nemôžem otehotnieť, ale u nás má problém aj môj muž, tak neviem co to ma spolu súvis, ale mam aj tieto mužské hormóny potvrdene z krvi,no žiadnu liecbu som na to nedostala,vraj ak mam v poriadku ženské hormóny a pravidlenu ovulaciu malo by to byt v poriadku .

ivkav5
autor
12. apr 2023

@melany4 to ma mrzi, drzim vam velmi palce!! Určite sa vam to coskoro podari, verim v to ❤️ dakujem kazdopadne za skusenost

melany4
12. apr 2023

@ivkav5 dakujem ivka si veľmi milá, potešila si ma nadejou❤️❤️prajem aj tebe nech je všetko v poriadku. 😊

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre