Na aké vyšetrenia ste boli, keď sa vám nedarilo otehotnieť?

daniela220
21. jan 2021

Ahojte dievčatá, chcela by som sa opýtať na ake vyšetrenia vás poslali keď sa vám nedarilo... Mám za sebou 2x UPT .... prosím nesúdte... Teraz mám milujúceho chlapa s ktorým sme sa rok snažili o bábo a keď sa konečne zadarilo bol mi v 8tt diagnostikaviny zamlcany potrat. Moj doktor to nejak nerieši povedal že sme sa slabo snažili.... Chcela by som vás poprosiť aby ste napísali ake vyšetrenia ste absolvovali, hlavne tie z krvy nakoľko to si viem "zariadiť" aj sama. Ešte doplním že pijem Alchemilkovy čaj, gynex kvapky, kyselinu listovu, selen a zinok. Ďakujem za každú radu

pininka1
21. jan 2021

Nesudim, ale moze byt problem aj tam, zial stane sa ze to nenavratne poskodi sliznicu a zena uz nevie otehotniet, resp nedonosi dietatko. A inak mna poslali na hematologiu,kde moze byt problem s krvou a isla.by som aj na endokrinologiu.

daniela220
autor
21. jan 2021

@pininka1 keď ma žena problém donosit nedáva sa duphaston? Už som aj nad tým rozmýšľala že by som si vypýtala... od posledného UPT som 5 rokov.... len aj teraz ako som mala MA tak mi robili kyret 😭 dokonca 2x pretože tam doktor niečo nechal. Takže vpodstate mám za sebou 4x kyretaz 😭

nafka0483
21. jan 2021

@daniela220
- hormonalny profil + dalsie podrobne krvne vysetrenia
- folikulometria
- stery na rozne bakterie a infekcie
- priechodnost vajickovodov
- postkoitalny test
- hematologia
- endokrinologia
- reprodukcna imunologia
- genetika

Zacala by som hormonalnym profilom, odlsedovat folikulometriu - ci ovulujes a ako ti rastie sliznica. A mozno by bola fajn aj hysteroskopia, kedze po opakovanom UPT mozes mat problem so sliznicou, mozu byt zrasty, myomy, polypy.

lucka_ke
21. jan 2021

ja som brala Duphaston po 2 potratoch a kyselinu listovú

nafka0483
21. jan 2021

@daniela220 Duphaston sa nasadzuje kvoli nizkemu progesteronu, kym nemas urobeny hormonalny profil, tak nevies ci je problem v tom. A su to hormonalne lieky, nezahravala by som sa s tym len tak, ked nevies kde je pricina. Radsej by som po opakovanych kyretazach pockala, vysetrila co sa da, nech si aj telo trochu oddychne a zregeneruje sa a potom by som sa snazila dalej.

pininka1
21. jan 2021

@daniela220 ano mne po potrate davala automaticky duphaston.

daniela220
autor
21. jan 2021

@nafka0483 ale zvyknú ho dávať keď žena otehotnie a má rizikové nie? Hormonálny profil/ fertilne hormony som si dával robiť a mám všetko okej takže preventivne by bola asi blbosť ho užívať. Ovulujem pravidelne sledovala som si to robila som si ovul. testy...A ešte som si dávala robiť stitnu žľazu mala som vysoké ATPO a anti tyreoglobulin to vraj moje telo vytvára protilatky na stitnu žľazu či čo to...Ale kolegyňa vravela že to nemám také zlé aby som mala problém s tehotenstvom a že mi ani lieky netreba. Inak som si nedavala robiť nič lebo neviem poriadne že čo. Da sa niečo zistiť aj z krvy u chlapa?

nafka0483
21. jan 2021

@daniela220 Pozri, z ovulacnych testov nezistis ci skutocne ovulujes. Kym nemas ovulaciu potvrdenu lekarom alebo z krvi, tak si bohuzial nemozes byt ista. A po dalsie som ti vymenovala vysetrenia, ktore by bolo dobre absolvovat aj viac-menej v poradi v akom by mali byt absolvovane. Takze ak tvoj lekar nie je ochotny, tak ho zmen za ineho, pripadne chod do centra asistovanej reprodukcie a oni a vysetria a poradia co dalej.
Davat si hormonalne vysledky konzultovat kolegyni, ktora povie, ze to nemas take zle aby si mala problem s tehotenstvom, no neviem - kolegyna je lekarka? Endorkinologicka, alebo gynekologicka?
U muzov sa tiez robi hormonalny profil a spermiogram a tiez vytery z mocovej trubice.
Po UPT kyretazach by si podla mna mala byt riadne sledovana u gynekologa a tu stitnu tiez nech vysetri endokrinolog.

daniela220
autor
21. jan 2021

@nafka0483 dobre, skúsim ešte zatlacit na gynekológa a keď tak nájdem nového. A toho endokrinologa mám tiež v pláne... Ďakujem všetkým za rady ❤

mikasz
21. jan 2021

@daniela220 ja na tvojom mieste by som si rovno dohodla konzultaciu v car. Su to odbornici na problemy s pocatim, ambulatny gynekolog vacsinou vela veci neriesi a nesleduje. Je to nezavazne, poradis sa, co dalej, spravia ti vysetrenia, vysetria partnerovi spermiogram, to je taky zaklad. A potom sa rozhodnete.
Este mala rada, neviem ci uzivas nejake doplnky, ale minimalne vit.D a kys.listovu si nasad 😉

any_soj
21. jan 2021

@daniela220 ach že ste sa slabo snažili... To ma strašne mrzí, že takto drísta :( ja chodím ku Wallenfelsovi (plodar.sk). Po MA v prvých týždňoch hneď riešil hormonalny profil, nasadil utrogestan - nie až po teste, ale preventívne hneď po ovulácií. Hormonalny profil na každej poradni, teraz beriem aj iné kvôli nízkemu estradiolu... tiež fraxiparine. Riešil aj nejaké odbery na protilátky, tie boli hraničné, tak som si aj iné pichala na začiatku tehotenstva. Skús si pozrieť stránku... Riešia veci inak ako centra asist.reprodukcie - hľadajú a liečia telesnú príčinu neplodnosti, nielen sa ju snažia obísť. A len dodám, ak by si to niekde čítala a odradilo ťa to ísť k nemu - on nerobí UPT. Ale určite ťa nebude súdiť ani riešiť, že si bola. Iba ak z profesionálnej stránku, či to nemá nejaký vplyv na maternicu a podobne...
Aha a ja mám tiež problém so štítnou, beriem aj hormóny, ale mám aj veľmi vysoké protilátky. Tie sa nedajú veľmi riešiť, ale nebol to problém myslím pre mňa.

daniela220
autor
21. jan 2021

@any_soj ďakujem pekne skúsim pozrieť 😊

daniela220
autor
21. jan 2021

@any_soj Aha akurát pozerám že v BA ambulanciu nemajú :(

any_soj
22. jan 2021

@daniela220 ja žijem v Brezne a chodím do Žiliny. Na odbery som dohodnutá so všeobecným lekárom (že gyn mi dá ziadanky vopred a výsledky idú jemu)

nafka0483
22. jan 2021

@any_soj Prosim ta, mohla by si napisat podrobnosti ako vyzera ta diagnostika a liecba? Citala som info na stranke, ale pochopila som, ze sleduju symptomy (napr. bazalna teplota, hlien), robia folikulometriu aby zistili ci dozrievaju folikuly, robia hormonalny profil. Ak je toto vsetko na jednotku, bez problemov, tak ako pokracuju dalej, co nasleduju v liecbe dalej?

any_soj
22. jan 2021

@nafka0483 to sa budeš musieť spýtať ich 🙂 ja som nemala hormóny v poriadku, takže viac sme neriešili. Bazalna až tak nie, creightonsky model je vyslovene o hlien, ale veľmi podrobne - ja napríklad mám hlien celý cyklus, nemám vôbec suché dní, ale nemala som s tým problém si určiť deň pred ovulaciou (odsledovali sme, že taký a taký hlien mi začína dva dni pred ovulaciou, a deň pred ovu som si potom pichala pregnyl)

nafka0483
22. jan 2021

@any_soj Aha, ja som myslela, ze si absolvovala aj nieco dalej. Lebo ja mam hlien odpozorvany, viem presne kedy je ovulacia, potom som pridala aj meranie bazalnej teploty, zhoduje sa mi to presne s pozorovanim hlienu. Hormony mam v poriadku, ovulacia odsledovana priznakmi a potvrdena hormonalnym profilom a tiez ultrazvukom.
Cize ma zaujima ake su dalsie kroky, lebo mam uz za sebou vela roznych vysetreni, sledovani, ukonov, tak ma zajualo, ze co sa da este robit dalsie. Kedze sa chytam vsetkeho co sme este neskusili.

any_soj
22. jan 2021

@nafka0483 lenže oni hlienom nesledujú len kedy je ovulácia. Tam sú veľmi podrobne tabuľky, hlien sa hodnotí písmenom a číslom, a doktorovi už aj len tá tabuľka veľa povie, niekedy už len vďaka nej vie odhaliť, kde je problém 🙂

nafka0483
23. jan 2021

@any_soj Faaakt? Z toho sa da odhalit problem? A oni ordinuju len v Ziline? Plati sa, alebo maju zmluvu s poistovnami?

any_soj
23. jan 2021

@nafka0483 je v Žiline, Poprade a včera večer som sa dozvedela, za po dlhšej materskej znovu zacina aj v Bratislave 🙂 sú u nej už dve moje známe, oni mi hovorili. Všetko sa to rieši cez tú stránku plodar. Majú zmluvy, ale niečo sa dopláca (keďže toto poisťovne nepreplácajú). S tým, čo sa dopláca v CAR, sa to ale nedá ani porovnať. Tým ide o zárobok, títo to robia v prvom rade z presvedčenia (k väčším peniazom by vedeli prísť ľahšie a ináč). NaPro robí u nás málo lekárov, lebo sú za tým veľmi drahé školenia, ktoré si museli zaplatiť a absolvovať v zahraničí. Rovnako creightonsky model, na základe ktorého sa žena pozoruje, si školiteľky platili drahé školenia v zahraničí.

any_soj
23. jan 2021

@daniela220 včera mi hovorili 2 známe, ze začali chodiť v Bratislave. 🙂 Vrátila sa z materskej doktorka.

nafka0483
23. jan 2021

@any_soj A maju tam cennik? Neviem sa dopracovat k dalsim informaciam, ake vysetrenia sa urobia alebo aky je dalsi postup a kolko to stoji :(

any_soj
23. jan 2021

@nafka0483 ďalší postup je naučiť sa creightonsky model a s aspoň dvomi odsledovanymi cyklami sa objednať u lekára. Ďalší postup určí lekár. Neviem presne, aké informácie myslíš, akože presne postupy aké sa používajú? Myslím, že to je obsahom dlhodobých kurzov, ktoré ti lekári absolvovali, neviem, ako zmysel by malo zverejňovať to všetko. Rieši sa konkrétna žena. Vyšetrenia sú bežné gynekologické, proste čo žena potrebuje, plus rôzne odbery a iné vyšetrenia, špecifické pre túto metódu. Cenník závisí od konkrétnej ambulancie gynekológa (sú to desiatky eur, nie stovky ani tisícky). Čo sa týka učenia sa metódy - to treba kontaktovať školiteľky, ktorú si človek vyberie, ale viac je o tom tu, aj s orientáciou cenou https://www.plodar.sk/plodnost/ kontakty sú tu: https://www.plodar.sk/o-nas-2/

nafka0483
23. jan 2021

@any_soj Myslela som konkretne ukony - lebo uz som absolvovala tolko veci, aj alternativnych aj klasickych, ze sa chytam vsetkeho co som este neskusila. Len ked neviem co presne toto obnasa, tak neviem ci sa mi oplati cestovat a platit za "macku vo vreci" :( preto zhanam co najviac informacii. Mam pocit ze som uz absolvovala vsetky mozne diagnostiky...

any_soj
24. jan 2021

@nafka0483 tak tam zavolaj 🙂 často nejde ani tak o vyšetrenia, ako skôr o spôsob interpretácie ich výsledkov. Či si ich dokáže lekár dať dokopy a zistiť z toho niečo. A tebe vyšetrenia niečo ukázali?

nafka0483
24. jan 2021

@any_soj Myslis, ze do telefonu povedia?
Ja mam zatial vsetky vysledky a diagnostiky uplne v poriadku. Nikde ziadny problem, vsetko ukazkove.

any_soj
24. jan 2021

@nafka0483 no nepovedia ti celú učebnicu postupov, ale ak sa ozveš s tým, že napíš čo máš za sebou a aké výsledky a teda či majú skúsenosť aj s takým a že či by vedeli niečo ešte skúsiť ďalšie. Ja som presvedčená, že vedeli. Idú oveľa ďalej než bežní gynekológovia. Tí totiž v istej chvíli prestanú riešiť a hľadať a pošlú do CAR, kde nemajú ani motiváciu ani postupy, ako riešiť problémy - umelé oplodnenie nerieši problém. Skús možno tento kontakt - plodar.sk@gmail.com Alebo priamo niektorú z tých ambulancii, sú tam emaily.. Asi lepšie mailom než volať, aby si mohla napísať čo máš za sebou a oni sa na to pozreli v kľude, nielen rýchlo v telefóne. A teda nikdy si nebola tehotná?

nafka0483
24. jan 2021

@any_soj Skusim tak, dakujem. Nebola, je mozne ze k oplodneniu doslo, ale ja som netestovala skor ako by mi meskala menstruacia, cize o pripadnom biochemickom ani neviem. Neboli sme ani na IUI ani na IVF, hladame praveze pricinu aby sa podarilo prirodzene a zatial ppdla vsetkych moznych vysledkov je vsetko v poriadku a nie je dovod preco by som nemala otehotniet :-/

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre