Metódy PPR tesne po pôrode

lozarpemo
9. okt 2021

Mamičky, ako ste riešili metódy prirodzeného plánovania rodičovstva v období tesne po pôrode? Mám dvojmesačné plne kojené bábätko, menzes som ešte nedostala. Ďalšie dieťa by sme chceli až za nejaký čas, keďže sme ale veriaci, "bežná" forma antikoncepcie (tabletky, kondóm) pre nás nie je prípustná. Pred prvým tehotenstvom som si merala bazálnu teplotu a v období snaženia o bábo aj ovu testy, len teraz nemám ani páru, v akej fáze cyklu som a ako si to poriešiť pri bábätku, ku ktorému vstávam x krát za noc a teda nejaké meranie bazálnej teploty mi je na dve veci 😉.
PS: prosím, aby sa to tu nezvrtlo na osočovanie veriacich, Cirkvi a podobne, ale aby sa vyjadrili len tie, ktoré majú rovnaký názor. Ďakujem

nevenka
10. okt 2021

No my sme to riskovali, ze sa nic "nestane", ale mala som riadne nervy, stres, lebo som brala lieky na tlak a nakoniec mi ich doktor zmenil, lebo pri nich sa v ziadnom pripade nesmie otehotniet a jednym dychom mi povedal, ze davajte si pozor, lebo poznam gynekologa a jemu sa to stalo, ze sa spolahol, ze vsak ziadna ovulacia tak skoro byt nemoze. A bola. Ja som mala cystu na vajecniku, velku 7 cm, dostala som bolesti take ako menstruacne, tak som pre istotu bezala k doktorovi, este videl na sone, ako sa vylieva a zmensuje. Ze mi vytecie a vstrebe sa a ovulacia "joooj, to este ked kojite, to nic, nebojte", no a vlastne o 2 tyzdne na to som dostala menstruaciu. Kebyze sa spolahnem na doktora, cakame dalsie dieta, lebo presne mne ovulacia sposobila prasknutie tej cysty. Som to nejak tusila a jednoducho sme pouzivali kondom uz potom alebo prerusovane. To bolo 4 mesiace po porode, takze prva ovu bola 3,5 mesiaca po nom. Bazalnu teplotu som na skusku parkrat zmerala, bola 36,6 cca stale. Tam nemas podla mna ako zistit nic. Nemas cyklus, nema Ti preco stupnut, klesnut, proste podla mna toto je take obdobie, ze si moc nepomozes tymto.
Takze podla mna Boh vidi, ako sa veci maju, to nie je branenie pocatiu, ale rozumny dovod. Alebo proste nesexujte, kym Ti nabehne cyklus, ak nechces mat hned dalsie dieta. Ja som veriaca a mne raz jeden knaz povedal, ze si treba polozit otazku, ci to, co robite, Vas s manzelom zblizuje alebo robi dusno medzi Vami. Ak mas mat stres z toho celeho, tak o com to je? Podla mna to je take farizejstvo. Ja to mam tak, ze my pouzivame aj prerusovany sex, lebo vsak pri 3 detoch, chorobach a co ja viem com, by sme to nemali mozno aj cely mesiac, kedze moj cyklus je strasne dlhy. A stale som tym otvorena zivotu. Ked Boh chce, jednu spermiu tam "prepasuje", aj ked by si mala 5 druhov ochrany, chapes, ako to myslim. My uz mame 3 deti, mam diagnozu, nic moc na otehotnenie uz, maly byt, vyssi vek. Uz sa fakt necitim na 4-te. Tretie mame neplanovane. Merala som si teplotu, robila ovulacne testy a riskla som to, lebo ovu hlien som mala uz taky skoro priesvitny, ale nie este uplne. Jeden priznak som teda troska podcenila a nic nebolo jednoznacne. No a o 2 dni mi vystupila teplota a ovu prisla ovela skor ako predosle cykly pocas 2 rokov. Mavala som ovu cca okolo 20. dna. A teraz prisla na 14-ty. A tak vznikol nas 3. drobec.
Takze si musis zvazit, ci chces ist podla pravidiel a stresovat sa, ja som sa nechcela uz potom. Aj teraz to mame tak napoly. Robim, co viem a coho som schopna. Nie som stroj. Boh vidi, ako to mame. Podla mna od nas nechce rodit kazdych 10-11 mesiacov. No ja neviem. To su krasne teorie vsetko, ale prax je trosku ina...A to som novoobratenec, bude to 10 rokov, co som vstupila do katolickej cirkvi a snazim ss to brat velmi vazne. Lebo Boh ma zachranil od Zleho, viem, co pre mna urobil. Ale nemyslim si, ze ma bude kontrolovat a zameriavat sa len na moje sexualne praktiky a trestat ma za tieto "hriechy". Lebo vlastne, aj ked sex mas len v akoze neplodne dni, aj tak spekulujes, aj tak je to antikoncepcne myslenie a zamer je zabranit pocatiu. Je to len vyhovorka a je to antikoncepcia v principe tiez. Ako som hovorila, mozes sexovat s kondomom a moze sa stat, ze otehotnies. Takze je to velmi zlozite cele. Ja som presvedcena, ze ide o postoj srdca. Keby prislo 4-te, som presvedcena, ze ho prijmeme, ale nejdem do toho lazo plazo...Takze som otvorena zivotu. V zarucene neplodne dni, ked uz mam potvrdenu ovu teplotou, uz sa nechranime. A ked to pride tak, ze pred ovu je este chut, tak prerusovane. Tiez ma tu asi zhejtuju, co je to za ochrana, ale ja sa na muza mozem spolahnut, uz takto sme spolu 18 rokov, tak uz viem...A ano, stat sa moze, to viem. A to je podla mna to, ze "nebranime pocatiu"...🙂

mauduska
10. okt 2021

@nevenka úplne krásna odpoveď, s ktorou sa na 100% stotožňujem. Vydávam sa o pár týždňov a som ešte na VŠ. Cyklus mám aktuálne po covid vakcíne taký nepravidelný, že nemám potuchy v akej fáze cyklu som a to si meriam bazalnu teplotu každý deň už viac než rok, používam ovu testy na upresnenie ovulácie, sledujem si hlien.. a proste je to čistá katastrofa. V auguste som mala bazalnu teplotu takú šialenú, že by som mala neplodné dni vypočítané asi tak 2 alebo 3... A to je čo z celého mesiaca?

Ja verím tomu, že Pán Boh vidí, že robím, čo môžem. Ale som mladá žena, mám 21 rokov, budúci manžel má 24. Čakali sme na seba 4 a pol roka, čakáme na to, že sa vzájomne darujeme až po svadbe.. Sme otvorení počatiu, vieme, že stať sa môže, ale nebudeme sa milovať 2x za mesiac, aby sme mali istotu, že nič. Aj tak budeme len nervózni, že teraz nemôžeme a pod... Ak sa nám podarí počať ešte počas mojej VŠ, no tak čo. Tak sa podarilo, bábätko by sme prijali, ale nechystáme sa zatiaľ naň. Chystám sa kúpiť si pesar, pretože kondóm sa mi hnusí a s pesarom človek ani nevie, že niečo používa a to spojenie je aj tak telo na telo.. Počítať plodné neplodné dni budem aj tak, ale nemôžem proste obetovať môj sexuálny život pre niečo, čo je aj tak len "výmyslom" cirkvi - k antikoncepcii sa pokiaľ viem Biblia nevyjadruje a teda to môže byť omyl (rovnako ako napr. celibát kňazov, keďže je to len nariadenie cirkvi)

Úplne súhlasím s tým, že pokiaľ páry stresuje a odďaluje od seba PPR, lebo sa boja, nevedia, na čom sú, tak je okej používať niečo navyše. Nemyslím, že Boh chce od nás, aby sme abstinovali a potom sa rozvádzali alebo hľadali sexuálne uspokojenie niekde inde.. Keby som mala pravidelný cyklus ako pred očkovaním, tak by som nepoužíval nijaký druh ochrany pravdepodobne a čas, kedy mám plodné dni by som vnímala ako čas, kedy sa spoznávame len ako priatelia... Ale takto.. Musím v niečom ustúpiť od mojich starých predsavzatí a prispôsobiť sa situácii - pre dobro nášho vzťahu.

Držím ti palce, dúfam, že to s mužom zvládnete. 🙂

kiki68
10. okt 2021

Kamoska je velmi veriaca a po porode pouzivaju kondom. Lebo fyzicky by to este nedala, mala tazsi porod a to potom ( sitie rozpadnute) a sice chceli hned druhe, ale trosku ich to uzemnilo a mala aj ine zdravotne problemy. Ono to joe je len tak tie deti si robit, rodina musi byt aj psychicky pripravena. Mne sice bez menzesu a kojacej povedal hned 6 tyzdnov po porode, ze nech davame pozor, ze je to tam pripravene na dalsie babo a mohla by som ihned otehotniet. Takze tiez pouzivame kondom. Dalsie chceme, ale fyzicky by some to este nedala hned teraz. Cize len takto je to spolahlive. Tym ze menzes mam kazde dva mes , vlastne iba viem, ze nieco pride ked uz som total nafuknuta, potom pride nieco na den a hotovo. Nemam sancu nic odsledovat, dole som od kojenia uplne ze sucha, cize ziadny hlienna sledovanie. Kojim uz 15 mes. Cize sama neviem ako by som isla uplne prirodzenou cestou. Ten kondom mi pride Este nejak ok

lozarpemo
autor
10. okt 2021

@nevenka Ďakujem za odpoveď. Mám to podobne, tiež sa viac bojím, ako si to užívam 😐. Aj keď k "poriadnemu" styku ešte nedošlo, tiež ma máta, čo by bolo, keby... Vždy sme chceli viac detí a stále to platí, len teraz, keď už (aj to ťažké - komplikované tehotenstvo), to mám odžité raz, by som si chcela užiť prvé bábätko, venovať sa mu, dať sa poriadne dokopy po pôrode, užiť si výlety a spoločný čas my traja ako rodinka... A nie že pár mesiacov po prvom byť znovu tehotná a znovu riešiť príšerné nevoľnosti, zdravotné komplikácie, nemôcť sa plnohodnotne venovať prvému bábu, atď.... Takže sa už radšej pomaly vyhýbam, keby malo k niečomu dôjsť čo tiež samozrejme nie je správne...😐 Zároveň ale nechcem robiť nič, čo by mňa a manžela vzdialilo od Boha.. nechcem si proste ospravedlňovať a hľadať výhovorky, zlo je vždy zlo, nejaké "poľahčujúce okolnosti" sú naše ospravedlnenia sami pred sebou....

lozarpemo
autor
10. okt 2021

@mauduska áno presne tak, nie je správne ani vyhýbať sa všetkému, veď tým človek vlastne ruší aj jednu zo základných vlastností manželstva

lozarpemo
autor
10. okt 2021

@kiki68 ja takisto absolútne neviem, v akej fáze sa nachádzam.. napadlo ma dennodenne si robiť ovu testy 😁😁 to mi ale gyn zrušila, že to v takomto čase vôbec nie je smerodajné

nevenka
10. okt 2021

@lozarpemo no vies, budes sa tomu vyhybat a bude to dobre? Za chvilku budete zit ako spolubyvajuci. A neverim, ze toto je dobre pre chlapa a akykolvek vztah.
Nam sa druhe podarilo, ked malo prve 12 mesiacov a teda mala som co robit, aby som to predychala. Maly mal problem s kojenim, okolo pol roka to zacalo vyt lepsie, po 4 mesiacoch od porodu som mala poporodnu depresiu z nevyspatia. Dieta mi mlo po porode zacinajuci sepsu, provlem so srdieckom, zachranovali ho na JIS-ke, ja som mala stres strasny. Nechcela som to druhe dieta, dlho mi trvalo sa s tym zmierit. Ked sme cakali prve, zomrel manzelov starky. Ked som sa dozvedela, ze cakame druhe, tak mi mama volala, ze ocino ma zhubny nador. Nebolo mi viac treba, aby som sa nebala, ze mi zomrie ocko. No nakoniec to bolo take, ze stavilo vyoperovat a ze zriedkavo metastazuje, takze stale zije, dcerka ma 6 rokov. Chodi len na kontroly. Dcera bola kolikove dieta, tiez mala problem so srdieckom po narodeni, ale pekne papala a spala, bolo super, kym nezacali koliky, bala sa cudzich ludi, uzila som si ju nacapenu na mne 1,5 roka. Jedine moju mamu akceptovala ako tak. Ale s Bozpy pomocou sme to zvladli, aj jej nasledne amoky, vzdoe. To bolo besne veru. Starsiemu som sa venovala strasne malo, pozeraval rozpravky, sedel na nocniku a kukal krtka, kym som rurkovala dcerku alebo ju uspavala alebo cokolvek. Neviem si toto predstavit mat po 10-11 mesiacoch znova. Aj tento rozdiel 21 mesacny mi dal zabrat. Teraz, ked maju 8 a 6, tak uz to 10 mesacne aj nakrmia, postrazia, zabavia. Uz sa da na nich v niecom spolahnut. Je to proste ine. Mam 38 rokov, hypertyreozu, vysoky tlak, beriem lieky. Dalsie tehotenstvo by bolo veeeelmi tazke. A ktovie, co by bolo, ci by bolo zdrave kvoli liekom. Po kazdom tehotenstve to mam horsie so stitnou zlazou, po dalsom by som uz asi o nu prisla uplne.
Ale ak si myslis, ze sa "vyhovaras", mas vycitky, tak sa musis zariadit podla toho.
Ja uz nemam silu a cas stale sa v manzelstve tocit okolo sexu, co je a nie je hriesne v tomto smere. Poznam z rozpravania aj take, ze mala potvrdenu ovulaciu, tazke uz bezpecne mali sex a akosi prisla dalsia ovulacia. Takze stale si myslim, ze ked Boh chce, aj motyka vystreli 😚

nevenka
10. okt 2021

@lozarpemo nie je, ja som ich mala uplne biele. Teda iba jedna ciarka tam bola. Vyhodene peniaze.

mamkabeika
10. okt 2021

@lozarpemo My s mužom používame túto metódu odjakživa, v našom manželstve sme ešte ochranu nepoužili ani iné spôsoby (prerušovaný a pod.)
Po pôrode, keď som ešte nemala cyklus a dojčila som, sme sa držali rady jedného páru, ktorý vyučuje PPR. Milovali sme sa iba večer toho dňa, v ktorom som nezaznamenala žiaden hlien.
Keď sme sa dohodli, že to riskneme, aj napriek zaznamenanému hlienu (aj keď ho bolo minimálne), vtedy som otehotnela. 3. a 5. dieťatko máme preto neplánovane.
Akonáhle sa začne produkovať po pôrode hlien, treba očakávať do určitého obdobia nástup cyklu.

Po poslednom pôrode sme to však riskovať nemohli, mala som ruptúru placenty, akútnu sekciu a iné zdravotné problémy, nemohla som si dovoliť ďalšie tehotenstvo. Tak sme to 100% dodržali a neotehotnela som. Ani počas onkologickej liečby po mojom druhom pôrode som neotehotnela. Tiež by nebolo vhodné otehotnieť počas chemoterapií.

Teraz som 2 roky po pôrode a cyklus mám ustálený. Milujeme sa aj 18x za jeden cyklus a necítime sa nejako obmedzovaní. Práve naopak, v čase toho krátkeho celibátu po sebe opäť túžime ako keď sme boli maturanti 😁

Je to krásne. PPR a našu plodnosť vnímam ako dar. Hrozí mi, že mi bude vybratá kvôli zdravotným problémom maternica a desím sa toho. Chýbal by nám pri milovaní ten úžasný rozmer plodnosti a to krásne tajomstvo, ktoré nám zatajuje dych.

kiki68
10. okt 2021

@lozarpemo vyhybat sa tomu nie je dobre pre ten vztah. Potom muz nebude taky mily otec, lebo bude citit ako to dieta iba berie pozornost a aky to ma nasledok. A to nechces. Aby si nasiel svoj svet a bol iba taky spolubyvajuci

mamkabeika
10. okt 2021

@kiki68 U nás to bolo práve naopak. Občasným celibátom sme sa vytrhli z rutiny a túžili sme po sebe ako dvaja pubertiaci. Úplne to oživilo náš vzťah. Neustále sme jeden na druhého mysleli, manžel sa nevedel dočkať, keď príde z roboty a prejavíme si lásku. Neustále bol v mojej blízkosti, bolo krásne cítiť, ako po mne túži.

mamkabeika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamkabeika
10. okt 2021

@kiki68 (omylom som adresovala odpoveď sebe, tak ešte raz) A lásku sme si prejavovali aj iným spôsobom, dlho sme sa bozkávali, túlili a rozprávali, jednoducho nás to zblížilo zase iným spôsobom ako milovanie. A aj to je vo vzťahu potrebné.

kiki68
10. okt 2021

@mamkabeika to by u mojho muza nefungovalo. Ako na to musis mat povahu. Hlavne ja som otehotnela hned den po menstruacii. S mojim byvalym sme sa roky snazili a nakoniec to bola cast, na ktorej to aj zacalo padat. Ze neviem donosit jeho dieta. Cize s mojim terajsim muzom som do toho isla s tym, ze ked to neslo v 27, tak ako to pojde v 34. A motyka vystrelila na prvy sup. A ked mi Gyn povedal, ze bud si date pozor, alebo sa o dva mesiace vidime zase a bude mimi, tak ma prekvapil. Lebo ja som ziadny hlien nemala. Pred tym tehu som sa vedela dosledovat na 90%. Hoci moj muz je zastanca kondomu z hygienickeho hladiska hlavne ( on to nema rad proste bez) . Takze on uz aj v tehu zase isiel kondomy. Len mna ten Gyn vtedy prekvapil na tej kontrole a teraz na druhej zase. Usmial sa, ze ved sa mozno vidime coskoro s bruskom.

zuzi0911
10. okt 2021

A dat si pozor, je tiež neprípustné?

misik14
10. okt 2021

Ja som tiež názoru ako @nevenka . Keď plánuješ sex len v neplodné dni, aby si neotehotnela,robíš to vedome, takže vedome zabraňuješ počatiu = antikoncepcia.
A keď pán boh chce aby si mala dieťa, tak otehotnieš aj s antikoncepciou, a tak isto, ak chce aby si nemala, tak môžeš sexovať 10 rokov bez ochrany, môžeš skúsiť ivf a tie detičky proste mať aj tak nebudeš...

lozarpemo
autor
10. okt 2021

@mamkabeika ďakujem za povzbudivu odpoveď. S takými ideálmi sme aj my šli do manželstva, že budeme fungovať vždy iba na princípoch PPR, a preto nás to teraz trápi, keď vidíme, že nie vždy je to jednoduché. Pred otehotnením som mala ukážkové 29-30 dnove cykly s ovuláciou 16-17 deň, bazálna teplota to krásne potvrdzovala, takže vtedy bolo všetko jednoduché a bolo ľahké držať sa "správnej cesty". Ten hlien, čo spomínaš, prosím Ťa, ako sa v tom orientuješ? Túto metódu som neovláda ani pred pôrodom, nie to ešte teraz, hoci som si o nej veľa čítala. Ak dobre chápem, kým nepozorujem hlien, napr.aj pri wc na toal.papieri, mali by to byť neplodné dni? Potom sa začne objavovať, najprv hustý, a keď má konzistenciu bielku, že je riedky, priesvitný, ťahavý, vtedy sú plodné?

mamkabeika
10. okt 2021

@kiki68 Veď samozrejme. Musia s tým súhlasiť obaja. Môj muž je toho istého presvedčenia ako ja. Keby nebol veriaci a presvedčený o týchto hodnotách, netlačila by som na neho.

mamkabeika
10. okt 2021

@lozarpemo Veru, nie je to jednoduché. Ja mávam cykly aj 27 a aj 37 dňové. Odsledovala som si asi 8 cyklov a vyznačila som si, v ktoré dni mi začala plodnosť najskôr + dala som si ešte navyše rezervu 3 dni pred aj po plodných dňoch. Musím za však prispôsobiť aj konkrétnemu cyklu a sledovať, či nedošlo k nejakej zmene.

Krátko po tomto poslednom pôrode to bolo väčšinou o celibáte (báli sme sa riskovať, už mi veľmi neodporúčali otehotnieť a už vôbec nie do 2 rokov po pôrode, kvôli ohrozeniu života). Keď už sme fakt nemohli vydržať, použili sme raz - dva razy bariérovu antikoncepciu. Po 3 mesiacoch sa mi vrátil cyklus a pomaly sme sa odvážili. Spočiatku bolo tých dní málo, max. 5 za celý cyklus. Ale postupne sa to zlepšovalo. Aj ja som si bola viac istá. Teraz má malá takmer 2 roky, ja už nedojčím a je to oveľa lepšie. Aj keď hlien vie byť aj tak niekedy mätúci. Ono to závisí aj od toho, koľko v ten deň vypiješ. 😅
Ťažko je radiť takto na diaľku a navyše, každá sme iná. Je treba si to odsledovať a spočiatku zapisovať.
Tesne po pôrode, keď som ešte nemala cyklus, som šla na istotu. Šli sme do toho iba vtedy, ak som nezaznamenala žiaden hlien.

mamkabeika
11. okt 2021

@misik14 Aj keď plánuješ v neplodné dni a aj keď plánuješ akokoľvek, je tam dosť veľký priestor pre Božie konanie. Je to citeľné aj v tej neistote, ktorú cíti každý pár, ktorý rieši PPR. Žiadna žena Ti nepovie na 100%, že určite teraz nie je plodná. Musí svoj život odovzdať do Božích rúk. Pri PPR sa v prvom rade nerobí nič proti počatiu. PPR v prvom rade nie je "anti"koncepčné. Lebo sa v plodné dni žiadne milovanie nekoná, a teda, nie je treba proti počatiu bojovať.

Práve v tom najkrajšom období, v čase ovu, keď je to milovanie najlepšie, sa toho dvojica zriekne a z lásky k Bohu prinesie túto obetu. Z tejto obety sa v manželstve rodí veľmi veľa ovocia:
Láska naberá hlbší rozmer, medzi manželmi ostáva iskra a vášeň i po rokoch, rastie dôvera a prehlbuje sa vernosť.

Mne sa vždy páčilo toto prirovnanie: ak sa manželia milujú, sú ako mladomanželia, ktorí majú svadobnú hostinu. Ak sa manželia milujú tak, ako si sľúbili pri sobáši v prísahe, a teda sú otvorení počatiu (nepoužívajú formu antikoncepcie), pozývajú na svadobnú hostinu Boha. V čase plodných dní svadobnú hostinu neporiadajú, to znamená, nemilujú sa. Ak sa však milujú s použitím antikoncepcie, svadobnú hostinu poriadajú, ale Boha tam nechcú. Pošlú mu tzv. "antipozvánku" my Ťa tu nechceme. Nechceme, aby si rozhodoval o našom živote. My sme sa už poistili dostupnými prostriedkami.

nevenka
12. okt 2021

@mamkabeika no ale aj tak On moze zasiahnut a praskne kondom alebo manzelovi "ujde", Boh si s nami poradi 😆🤣...To trochu na odlahcenie.

No kazda zena to ma inak. Ja mam chronicke zapaly vytoky, hlien skoro nikdy nemam priehladny...Alebo pri cykloch 38 dni by sme sex nemali urcite 14 dni, lebo co ak...uz pride ovulacia...takze este posledny bezpecny den cca 10 DC a potom okolo 24 DC uz je po tej ovu. Aj to si este radsej robim ovu testy a cakam na to vystupenie teploty. Kazdopadne, je to pre mna dost velky stres.
Teraz sa uz v tom kusok orientujem, ale po porode to bola katastrofa, zo mna stale siel nejaky hlien, hned po sestonedeli. Ovulovala som 3,5 mesiaca po porode, ked mi praskla ta cysta. A odvtedy tie 38 dnove cykly.

Neviem no, mozno by sa kludne stalo, ze by sme abstinovali aj cely mesiac, kebyze s amusime toho drzat tak striktne, lebo fakt, ochorie jedno dieta, druhe, tretie, potom muz, potom ja - sopel, kasel, horucky. A potom su uz plodne dni a potom pride zase nieco ine, nejaka mykoza, ako u mna a trva aj 3 tyzdne, kym sa dam dokopy. No mojmu muzovi to lezie na mozog. On sa ma nemoze potom ani dotknut, ziadne take bozkavanie, tulenie a neviem, co. On sa hned nastartuje a koniec. Takze radsej mi da len pusu na dobru noc, pohladi ma len tak cez den hocikedy, ale nejake mojkanie sa v obyvacke len tak, bez toho zaveru, to u nas nefunguje. Ani u mna, pravdupovediac. A teraz bolo obdobie napriklad, ze sme sex nemohli tak ci tak mat, lebo drobec ako zaspal vecer, tak kazdu chvilku hore, brusko, docuckat sa, grgnut a kolecko a ked uz som ho ako tak uspala, bola polnoc...a potom pridu plodne dni a zas nic??? Takze je to veeeelmi individualne. Nehovorim, ze sa neda, u niekoho to asi ide, u nas moc nie...🤔

nevenka
17. júl 2023

Baby, citam si to tu a viete co? Mame stvrte dieta 😇🤣😍🥰

elizabeth22
19. júl 2023

@nevenka blahoželám, isto robí drobec radosť naokolo 🙂 rada čítam túto diskusiu, tiež mám tri deti 🙂

mamkabeika
19. júl 2023

@nevenka Blahoželám 😍
Ja by som sa kľudne dala aj na siedme, ale bojíme sa zo zdravotných dôvodov. Srdce mi piští po bábenku, v čase plodných dní mám svoje stavy, aj v čase menštruácie, no musím sa s tým zmieriť. PPRko nám s mužom funguje, sme obaja spokojní.
Možno keď deti trochu podrastú sa ešte dáme na adopciu. ❤

nevenka
20. júl 2023

@mamkabeika dakujem...a wau, 6 deticiek a este adopcia...to by som uz asi nedala. Ja mam uz aj vek, 40r., zdravotne problemy, uz pri cisle 3 a 4 som mala problem s tlakom, uz sme to dali ltt a po porode sa mi rozbehla hypertyreoza zase, tak musim brat lieky. Mozno to skonci operaciou. Uzivam si toto drobciatko nadherne, strasne...

mamkabeika
20. júl 2023

@nevenka Veľa zdravia prajem, nech všetko dobre dopadne ❤️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre