Máte aj vy translokáciu chromozómu?

domcatko1811
8. okt 2020

Ahojte, je tu niekto s podobnou diagnózou ako ja? Dva krát potrat, tak sme šli s manželom na genetiku a tam zistili, že mám reciprocnu translokáciu medzi chromozómami1 a 4. Vraj zatiaľ by to umelým neriešili, keďže mám 26 rokov (a vraj som ešte mladá na pokusy prírody) a nechali to prirodzene, no dosť sa toho bojím, lebo vraj môže z toho byť aj 10 potratov a jeden úspech, alebo dokonca postihnuté dieťa. Ako ste riešili danú situáciu? Nechali ste to na prírode? Alebo radšej umelé?

albertka1980
8. okt 2020

@domcatko1811 ahoj, nemam sice priamo ja, ale moj manzel. Zistili sme to po 3 potrate, ked nas konecne na genetiku poslali. Mala som v tom case uz 37 rokov, medzitym sa nam aj nedarilo, takze sme uz boli v centre. Nakoniec sme to riesili v Brne v centre IVF a dali sme robit genetiku embryi. Dnes mame takmer 15 mesacnu uplne zdravu dcerku a chystame sa pre surodenca. Je to financne velmi narocne, aj ked myslim, ze teraz uz union nieco zacal preplacat. Potrat je zas brutal napor na psychiku. Kludne sa pytaj, ak chces nieco vediet.

amelie2017
10. okt 2020

Ahoj, ja mam translokaciu 13. a 14. chromozomu. Dozvedela som sa to az po porode. Ked sme sa snazili, mala som najprv 2 biochemicke tehotenstva a na 3. pokus to vyslo. Mame zdravu dcerku, ale tiez zdedila tuto translokaciu.
Ked mi na to na genetike prisli, tak lekar mi povedal, ze sa mam ozvat hned ako otehotniem.
Lenze teraz som sa odstahovala uplne mimo, nova gynekologicka o tom v zivote ani nepocula, na ziadnu genetiku ma neposlala, ze uvidime, co bude, ked otehotniem. Ze ak dojdem do 12./13. tyzdna, malo by byt vsetko ok. 🤦‍♀️
My sme si s muzom povedali, ze 3 pokusy- 3 dalsie potraty a nechame to tak, kedze jedno dietatko uz mame.

tina16
22. nov 2020

Moja skusenost. U nas je nositelom translokacie manzel, zistili sme to po 2.potrate, potratila som v 7tt a 20tt. Lekari nam odporucili zvazit IVF s geneticky vysetrenymi 5 dnovymi embryami. Zial,ani jeden vklad z troch sa nevydaril a kratko na to som otehotnela prirodzene, v ramci hematologie mi preventivne nasadili clexane a dnes mam zdrave 10 mesacne dietatko. Chceli by sme pre neho surodenca, no cesta bude asi dlha, kedze som pred par dnami znovu potratila v 7tt.Uvidime,co nam zivot prinesie.

amelie2017
22. nov 2020

@tina16 ahoj, to mi je luto. Ja som teraz v 7. tyzdni. Dostala som sa nakoniec k odbornikovi, ale uz mi povedal, ze aj napriek tomu, ze budu morfologicke sona dobre, poslu ma na amniocentezu. Ja moc nechcem, ale muz je za.

Drzim palce, aby sa vam podarilo dalsie babatko. Ozaj je to o nahode.

tina16
22. nov 2020

To je super, verim,ze vam vsetky vysetrenia dobre dopadnu a v lete sa budete tesit zo zdraveho drobceka. Ja som amnio odmietla, bola som len na podrobnom morfo sone na specializovanom pracovisku v 22tt,ale to je kazdeho osobne rozhodnutie,ake vysetrenia podstupi. Drzim palce, zaklad je mysliet pozitivne

doda89
30. nov 2020

Ja mám pco,teda už som nejak zázračne vyliečený 🙂 robertsonovu translokaciu 13q15q sa spojili, 5x potrat,konečne zistili aj zrazanie krvi,riešime ivf +genetika embrii

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domcatko1811
autor
25. jan 2021

No tak nakoniec po ďalšom potrate to skúsime cez to centrum...síce nám bolo povedané, že sme mladí a môže sa to podariť prirodzene, ale tie stresy a psychika, to sa nedá... Máte nejaké overené centrá? My rozmýšľame nad Iscare, GynFiv a Repromedica...

tina16
29. jan 2021

My sme boli v Iscare. Mali sme 5 geneticky vysetrenych embrii, 4 boli v poriadku, zatial sme absolvovali 3 vklady, ani jeden nebol uspesny. Prve vysetrenia sme absolvovali v Martine, no kvoli potrebe zaslat embrya na genetiku do Prahy, vsetky ostatne zakroky ako odber oocytov a vklady sa realizovali v BA. Tam sme teda pokracovali, no neboli sme velmi spokojni s pristupom,lekar,ku kt. sme chodili-bol sice ustretovy, no spis si nastudoval az potom,ako sme vstupili do ambulancie, okrem toho mi kazdy vklad robil iny lekar.

wegeta
2. dec 2022

@doda89 ahoj, prosím ta ako to u vás dopadlo? Mne teraz zistili reciprovanu aberaciu 7 a 12 chromozomu. Som po 4 potratoch. Ale s exmanzelom mam z prvého tehotenstva zdravého syna. Odporučili nám s terajším partnerom ivf s genetickym vyšetrením embrya..je to finančne náročné, podarilo sa vám to? Dakujem

doda89
2. dec 2022

@wegeta

Ahoj my sme nakoniec nedávali genetiku embrya nakoľko nebolo vhodné ani jedno na testovanie,lebo by ich poškodili,ak by sme chceli znova ivf tak by som to už nedala nakoľko nevložia zle vyvíjajúce embryo na transfer 🙂 malý má 15mesiacov 🍀z 2vajicok jeden chlapček spi v postieľke 🙏🍀držím palce

wegeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre