Ahojte,
mám dcerku, ktorá mala teraz v marci 3 roky, a rozmýšlame nad ´dalším bábätkom...ak by sa nám podarilo, mala by mala už 4 roky, je to dobrý vek pre súrodenca?
ďalšia vec, ja by som babo strašne chcela, len niekedy ma napadnú také myšlienky , či to zvládneme ( malá je veľmi živá) a aj finančne, neni sme na tom zle, ale samozrejme máme hypo ako asi každý druhý mladý...aj v tomto svete mam pocit, že sa dejú samé zlé veci....manžel tiež by chcel, ale niekedy povie, že takto trom nam je dobre.... 😉
Je to len na tebe/vás...vyjadrenie manžela mi trochu zaváňa istým sebectvom a pohodlnosťou....myslím však,že dať dieťaťu súrodenca / a to čím skôr/ je to najlepšie čo preň môžete urobiť
@lan my s mojim partnerom mame 2 deti,syn 9 rocny je jeho a dcera 4 rocna moja.davnejsie sme sa bavili na tuto temu a zhodli sme sa na tom,ze by sme chceli jedno spolocne ale u nas je to tak,ze uz teraz ledva vychadzame,co je skoda,lebo moja tuzba je dost velka.ale vy pokial by ste to utiahli,nerozmyslala by som uz ani sekundu a este dnes by som popracovala na babatku 😉 😀
pri druhom to nebude az take zle zvladnete horsie by bolo keby napises ze cakas 3-4 a vzdy je lepsie ked niekoho ma prvorodeny ked raz vas nebude nebude sama
Moze tu hocikto hocico povedat ale pravda je taka ze jednemu dietatu clovek moze viac davat a aspon bez surodenca nespozna ziarlivost a nemusi o nic delit ! Ked vyrastie, nebude musiet chodit na sud so surodencom kvoli majetku lebo maloktori surodenci vychadzaju dobre ked uz vsetci maju vlastne rodiny. To je svata pravda.
@lan podla mojho nazoru, je lepsie mat viac deti (je to len viac radosti 🙂 ), a 4rocny vekovy rozdiel je uplne OK. Avsak ak zijete z vyplaty do vyplaty je to na zvazenie (teda minimalne ja som velmi zodpovedna a mrzelo by ma ak by som svoje dieta nevedela, ci uz teraz, alebo do buducnosti financne zabezpecit). Ty a tvoj manzel najlepsie viete ako ste na tom a ci sa Vam podari mesacne usetrit tak aby to nebolo na ukor prveho dietata.
@henamichal asi máš vlastnú zlú skúsenosť.....dieťa jedináčik vyrastie,rodičia ostarejú a odídu,ostane mu kto? kamaráti,možno bratranci....v ťažkých chvíľach obvykle je súrodenec ten,kto ťa podporí,pokiaľ sa bavíme o normálnej rodine,kde nezlyháva výchova...ale to už o inom téma
@maria1989 neviem ako si ma pochopila..vieš iný adekvátny výraz na situáciu?sú na tom finančne ako 3/4 slovákov,neveľmi sa mu chce znova človiečika od babetka vypiplávať,nepovažuje za dôležité,aby ich dieťa malo súrodenca...ale je to ich vec,mám tri deti a mám sa čo obracať,ale len jedno by mi bolo ozaj málo
ja to poviem asi takto, mám dvojičky, včera som kočíkovala okolo ihriska, kde boli malé dievčatká - kamarátky , pozerali sa na moje dvojičky a tá jedna hovorí tej druhej kamarátke ,- "boože, tie majú ale štastie." a vtedy som si uvedomila, že ano majú štastie,- sú dve.
sme na tom rovnako, druhe dieta som uz radsej zo zdravotnych dovodov nechcela, a uprimne, pohodlny zivot s jednym dietatom mi vyhovoval, ale predstava jedinacika ma desila, dcerka je doslova "zive striebro", poriadne sa pri nej zapotim, ale surodenec naozaj robi zazraky, je to neskutocna sestrickovska laska, rozdiel necele 4 roky, mladsia sa az taha za starsou, krasne sa spolu zabavia, samozrejme starsia jej cely den robi same šašoviny, dokonca dovolim si tvrdit, mladsia je pre nas ako za odmenu, vysmiata, spokojna, place len ked je hladna, prespi celu noc a aj cast dna, ja stiham ovela viac urobit v domacnosti a teraz aj v zahrade, som celkovo spokojnejsia a vyrovnanejsia, kedze uz viem, o com dieta je a co vyzaduje a aj financne to popri hypo zvladame, aj ked obavy boli na zaciatku obrovske a na zaver, trom nam bolo super, ale styrom je uz super superovo a poriadne veselooooo 😀 ....skratka, nemenila by som, surodenec je dalsie z nasich skvelych rozhodnuti 😉
Neviem, ci som divna, alebo co, ale otazky tohto typu celkom nechapem. Ako ti mozme my tu poradit, ci ano alebo nie? Su tu mamy, ktore maju aj pat deti a zvladaju, su ohromne stastne. Su tu mamy, ktore maju jedno hyperaktivne dieta a nechcu druhe za ziadnu cenu. V prvom rade TY a len TY musis najlepsie vediet, ci druhe ano alebo nie. Aj keby si nam tu napisala dlhocizny sloh o sebe a svojej rodine, aj tak budeme vediet len zlomok toho, co vies ty, resp. co zazivas ty, lebo to je jedinecne - je to tvoj zivot... Kazda z nas tu na fore ma svoj osobny svet, svoj naturel, svoje predstavy, svoju povahu a poradi ti teda podla seba - svojich skusenosti. Ked ti tu aj sto bab napise, ze druhe ano, je to pohoda, brnkacka, zvladnes, budes stastna - no nechcem ta sklamat, ale ako sa vravi - just to tak nemusi byt a nebude to pre teba take ruzove, ako ti to vymaluju... A (aby sa toho zasa niekto doslovne nechytil) aj v opacne to moze byt, mozu ta odradzat, ale ked v kutiku duse po dietatku budes tuzit, aj tak ta tuzba nezmizne... Cize chcem tym povedat:
1.TY sama seba musis poznat najlepsie a musis vediet, ci si ho naozaj zelas a ci ho zvladnes (alebo ci si aspon veris, ze ho zvladnes, lebo tazko to clovek dopredu vie...)
2. Idealny surodenecky vek neexistuje - zasa zavisi od prveho surodenca, aky je, ci je velmi ziarlivy, velmi najviazany na teba a pod. Ale zvykanie si na surodenca je tak ci tak stadium ktore coskoro prejde a pre deti je len prospesne, ked si nezvykaju na to, ze su stredobodom vesmiru a ze je tu aj niekto iny, pre koho tu rodicia musia a chcu byt. Podstatne je, nezabudnut prvorodeneho uistovat o svojej laske a prejavovat mu stale co najviac pozornosti, aby sa necitil odstrceny - vtedy zvladne prijat surodenca dobre v kazdom veku
3. Ci to zvladnete financne - musis vediet ty - ano kazdy ma skoro hypo, ale nie je jedno, ci na nu ide desatina vyplaty alebo polovica + kazdy ma ine financne naroky - niekto ma vela deti, ziju skromne a su stastni - poradi ti teda - jasneeeee, zvladnete... Ale su aj ludia, co si chcu zivot viac uzit a trpia, ked ziju ozaj skromne... Kam patris ty, resp. aj tvoj manzel?
4. Ze doba je zla - no to ano, niekto by si pomyslel, ze to je od veci argument, ze vzdy bola zla (vojna, hladomory a pod...) No ja napriklad tiez nad tym casto uvazujem, ked vidim, co sa okolo nas deje, ze co to chystame nasim detom... No toto by som ozaj nejako vyrazne neriesila (hoci zasa, just moze ta vojna sem coskoro prist, nechcem malovat certa).
5. Hoci by si si aj vsetko podla teraz vasej situacie naplanovala a zvazila uplne dokladne pre a proti, aj tak este stale nemas vobec vyhrane, lebo sa moze cokolvek zmenit. Jedna moja znama takto strastne dlho vahala, ze ci vobec mat druhe (vzdy vravela, ze dve su maximum a tri mat, tak radsej si to hodi 🙂) a ked sa teda navela s muzom dali na to druhe dieta, bum - dozvedeli sa, ze cakaju dvojicky 🙂 To len tak na odlahcenie.
Skratka, dobre si zvaz pre a proti, pokojne to aj spis na papier - najlepsie spolu s muzom. Vela vam to napovie. Bez ohladu na to, co ti kto poradi a tiez bez ohladu na zoznam pre a proti - aj tak sa podla mna nakoniec rozhodnes podla svojho srdca 🙂
@lan..tak ked podvedome po tom tuzite, nie je o com. Nikdy nebudes uplne pripravena na deti, vzdy tam budu nejake pochybnosti, ci to zvladnete financne, psychicky ako matka, atd. Proste nikdy nie je idealny cas, preto je dnes tak vela umelych oplodneni 🙂 A svet je zly, aj bol zly uz davno predtym, v kazdom casovom useku boli nejake problemy, ktore ludia brali ako najvacsie katastrofy sveta. Dolezite je, ako sa k tomu postavis ty a tvoja rodina. Pokial nezijete s ruky do huby, tak preco nie, 4 roky je fajn vekovy rozdiel, mala by sa surodencovi isto potesila a vaz zivot by sa obohatil a v konecnom dosledku bol este krajsi ako teraz 🙂 Zelam vela uspechov 😉
@viera77 presne tak, aj moje dve sa vedia krásne vyhrať, staršia dcérka mi veľmi pomáha, keď treba, na chvíľku ju postráži, "vychováva" ju 😀, spolu vymýšľajú rôzne huncútstva a keď ich vidím, ako sa večer spolu kúpu vo vani a navzájom sa na seba usmievajú a pri zaspávaní objímajú... tak tomu hovorím láska. 🙂 A viem, že prídu aj zvady, to patrí k tomu... 😉
Ak sa môžem pripojiť so svojou skúsenosťou, aj my sme riešili takúto dilemu... Presne ako tvoj aj môj manžel mal taký istý názor, teda bol skôr za 1 dieťa , ale nakoniec sme sa dohútali , že nechceme , aby bola dcérka sama. V pohode som otehotnela , dcérka mala 2 rocky , takze vek. rozdiel 3 roky , pre mňa ideál...Ale...Dieťatko som potratila a potom sa nám nedarilo vyše roka otehotnieť, nakoniec sa to podarilo a teraz ma tu už kopká ďalšia princezná, takže nakoniec máme medzi dcérkami 5 rokov, zatiaľ neviem posúdiť ako budú medzi sebou vychádzať, lebo mladšia má len 5 mes., ale staršia ju zbožňuje a aj keď tak v norme požiarli, nie je to ale nič hrozné, ešte ani raz nepovedala, že ju nechcela ... Mladšia je úžasne dobručké bábatko a to Ti poviem, že tehotenstvo to teda nebolo vôbec pohodové 😢 ... Vôbec neľutujem, bolo to najlepšie rozhodnutie!!!Inak súhlasím s názorom luuubik, Ty vieš najlepšie, ale ak si len trošku trúfaš tak do toho choď 🙂 Aby si potom neľutovala...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Medzi mojim dcérkami je rozdiel 5 rokov a nevedia si jedna bez druhej predstaviť ani len 1 deň. 😉 Tiež máme hypotéku, finančne nie sme na tom až tak dobre, ale dá sa to zvládnuť... Keď sme chceli druhé dieťatko dlho sa nám nedarilo otehotnieť, "hrozilo" nám umelé oplodenie. Ale "zadarilo" sa a aj keď to bolo počas materskej ťažké po finančnej stránke, neľutujem. Teraz som už v práci, o malú sa mi stará moja mama, prac. dobu som si prispôsobila tak, aby som s ňou bola čo najviac počas dňa... Bála som sa "veľkého" vekového rozdielu, ale zatiaľ je to bez problémov. 😉