Ahojte. Prosím o názor a radu. Ďakujem moc.
S priateľom sme spolu 4.roky. On má 46 rokov, ja 39 rokov. Žije v ČR, máme vzťah na diaľku.
V roku 2019 nám zomrela dcérka, mala HLHS SYNDRÓM, na Kramároch ju neoperovali.
V januári 2022 som prišla o nenarodeho syna, rovnaká diagnóza ako dcérka.
Lekári nemohli tomu veriť, táto vrodená srdcová chyba sa vyskytuje výnimočne. Boli sme s priateľom na genetických vyšetreniach. Partner v poriadku. Moja plodová voda zasielana až do BA nič nenašli, čo sa týka kardio vecí. Špeciálne skúmali. Mám iba translokaciu chromozómov zdedenu po mame, ale to sa týka viac menej potratov.
S bývalým manželom mám zdravého 8 ročného syna. Veľmi si praje, aj prial súrodenca. Ďakujem za Vaše názory.
V
Moznosti mas prakticky len dve - ist do darcovskeho vajicka alebo to skusit este raz prirodzene. O dve deticky ste prisli, mne by to za tu neskutocnu bolest, ktorou cela rodina uz musela prejst - asi nestalo...teda to riziko, ze sa to zopakuje... darovane vajicko by mi "nevadilo", oplodnene partnerovymi spermiami, vynosene v mojom brusku, bolo by moje-nase... skusila by som v hlave prejst aj takuto moznost, co hovori srdce... my mame za sebou len jeden potrat a a to je neporovnatelne s tym, cim ste presli vy :( A ta bolest je aj tak velka.
@1983petrafrol Plne suhlasim s @anjelicek26, ja by som uz do toho nesla. Okrem toho, mna by okrem velkeho rizika odradzal uz aj vas vyssi vek, ale tak je to samozrejme kazdeho osobne rozhodnutie.
@1983petrafrol ja by som do toho naopak šla, treba veriť že sa narodí už zdravé babo
@zuzanockamt je to veľmi ťažké. Ale túžba po dieťatku stále je . Denno denne myslím na mojich anjelikov v nebicku.
@diamond007 Ja stále verím, ale sú, aj obrovské obavy. Lekári sa s mojim pripadom, ešte nestretli. Dva krát po sebe vážna VSCH.
@anjelicek26 môj partner stále chce dieťa. Keď sme prišli o syna nijak to neprezival so mnou. Bola korona a bola som na to sama. Myslím, že je schopný si nájsť, aj druhú kvôli zdravému miminku. Mne povedal, že mám aspoň syna.
To bohuzial moze znamenat, ze ta geneticka anomalia je tak zriedkava, ze este ani neni zadefinovane. Prijst o dve deti zamava s kazdym vztahom, fakt kazdym...to zufalstvo na vsetkych stranach a otazky - ci to este vobec niekedy pojde? On chce byt otec... porozpravajte sa o moznostiach, ktore mate...otvorene... ja pisem len za seba, ja by som sla do darovaneho vajicka, mne by to nevadilo. Vnimala by som to stale ako moje dieta.
@1983petrafrol Ak tuzba je vyssia ako obava tak by som do toho sla. Ale mysli pozitivne a neprogramuj si ze sa to moze opakovat. Stat sa moze hocico. Alternativu darcovskeho vajicka by som brala ako dalsiu moznost. Moja svagrina s bratom nemohli mat deti prirodzene a tak na 5x bolo uspesne umele oplodnenie. Bolo to tazke ale uz sa tesi 12 rokov z dvojiciek chlaepc a dievca. Mala 38 vtedy.
@1983petrafrol och tak mas obavu aj zo straty partnera v pripade neuspechu je dost velky psychicky tlak na teba. A mozno si to len ty myslis, a co robil partner doposial ak teraz tak velmi tuzi po potomkovi?
@kvietok173 no to netuším, prečo nemal skôr rodinu. Až po 40 tke sa akoby uvedomil, že chce rodinu.
Ja mám ešte problémy, aj s ex manželom. Chcela som ísť žiť do ČR, samozrejme, že nedovolil. Máme striedavku štýlom ja cez týždeň, on každý víkend v roku.
Chcem, uz proti tomu bojovať. Chcem mať syna aspoň jeden víkend v mesiaci, každé druhé Vianoce a Veľkú noc.
@anjelicek26 Išla by som do umelého oplodnenia. Len ja som poistena zdravotne na Slovensku, on v ČR.
@1983petrafrol ivf v ČR absolvovať nie je problem. Poistovna ti uhradí tolko ako uhradza za ukony na sk. Tiez sme boli na ivf v Brne. Maju top embryologiu v strednej Európe.
@1983petrafrol tak do tretice to riskni, síce ti to môže dať aj vziať, ale aj dať ak sa podarí. Držím palce aby to vyšlo.
@1983petrafrol Preco amte takuto striedavu starostlivost? Treba sa ohradit na uradoch ze ty taktiez chces byt so synom v case oddychu. Ako toto niekto mohol schvalit? Tak to je neprijemne s ex bude robit problem evidentne stale.
@e1i jej super za radu. Navrhnem priateľovi a zavolám tam. A tebe tam pomohli?
@1983petrafrol cakame od nich druhe bábo lebo prirodzene sa nedarilo
@1983petrafrol ako striedavku znasa syn? Aky ma vztah s otcom? Viem ze je to mimo temu ak chces tak napis.
Ja to tiez viem tak, ze poistovna preplaca aj zahranicny vykon, len do vysky, aka by to bola u nas... a k synovi - ono by bolo najjednoduchsie sa s priatelom vziat a argumentovat dovodom zlucenia rodiny a zvoli to navstevovanie uplne inak... ale trochu sa cudujem, ze priatela "nenapadlo" po tych rokoch sa prestahovat k vam, ked je to pre teba zlozite.
@kvietok173 som už naozaj zúfalá a smutná z tejto situácie. Je policajt, zastrešuje ma doteraz. V telefóne mi často nadáva. Syn ma tiež z neho obrovský rešpekt. Nechcel mi ho dať ani na dovolenku, boli sme na socialke, kde na mňa povedal napríklad, že beriem syna do práce ráno o pol šiestej, a vie, že ho nemôžem nechať samého doma. Dovolenku v zahraničí mi nakoniec socialka schválila.
Gratulujem moc k miminku. Teším sa s Vami
@1983petrafrol Este sa Ta opytam inak. Pises ze priatel nejako neprezival stratu syna nakolko tu nebol ze je v Cechach. Kvoli starsiemu synovi zatial nemozes ist byvat do Ciech a priatel evidentne nepride na Slovensko. Vies si predstavit takto fungovanie? Stoji ti to zato? Teraz ste zalubeny ale na denne starosti a radosti s detmi budes stale sama asi.
@1983petrafrol Takze muzsak pokicajna hrdost musi dat pocitit byvalej zene a synovi kto je tu pan. Prepac nezavidim ti tvojho ex.
@anjelicek26 na začiatku vzťahu, som sľúbila, že sa prestahujem do Zlína. Avšak veľmi skoro som prišla na to, že to nepôjde. Žijem na Kysuciach, v jednej dedine v pohraničí. Je tu málo práce a možnosti. Nechce sa vôbec sťahovať.
Takže to znamená, že v ČR budeme pri zákroku platiť asi dosť peniažkov? U nás preplacaju určite málo za tieto výkony
@kvietok173 inak podla mna muzi prezivaju stratu dietata uplne inak :( A hlavne ked neboli spolu, tak tazko...mozno chcel byt "silny" pre nu, ked boli spolu, tazko povedat... ak tuzi po dietati, neverim, ze mu to bolo "jedno"...ale ten vztah na dialku nerobi dobrotu.
@1983petrafrol ten rozdiel medzi vykonmi nie je taky velky... ty sa ale v ramci slovenska prestahovat mozes, niekde do oblasti, kde je viac prace a kde by bola praca aj pre neho... v ramci slovenska (pod 200km) ti ex moze akurat tak vies co... na stahovanie nepotrebujes jeho suhlas, ked ides za pracou... a ten styk by som si upravila, fakt kazdy vikend nie je vobec bezne... ved nemate ziaden volny cas zo synom, cas na vylety... striedavka sa robi inak...
@e1i gratulujem. A doplacali ste veľa peniažkov za výkon?
@anjelicek26 zvažovala som sťahovanie napríklad Trenčín. Dlhodobo to tu sama nedám. Tie zimy a snehy, autobusové spojenie slabé, bez auta sa tu nedá fungovať. Pracujem ako predavačka tu v obci. Mám voľno raz za 12 dní. Všetko je to náročné. A na synčeka mam veľmi málo času. Veľakrát je so mnou v práci. Keď mám poobedne príde za mnou z družiny. Keď mám ranné často chodi so mnou na pol siestu ráno.
@1983petrafrol Tak to mas ozaj tazke. A v Trencine byvanie a praca? Tvoj ex sa moze chytit vsetkeho. Je to velmi neprijemna situacia. A ked by si bola v Trencine neviem ako s byvanim a bola na PN ci neskor na materskej vysla by si financne? Mal by ti kto pomoct?
@1983petrafrol vsetko je to pekne ale treba aj triezvo uvzaovat a predstavit si vsetky mzonosti ako by si fungovala a ci to nebude viac trapenia ako radosti. Najprv by som skusila poriesit ine byvanie ale netusim teraz ako byvas? Ci mozes nieco predat a kupit v Trencine ci len podnajom a ake pracovne moznosti co zas sa bude bit s tym ze chces byt tehu a taktiez ci mas auto a ako si budete podavat syna na dialku ci ti ho bude ochotny vozit? a ci ti bude financne pomahat partner.
@kvietok173 bývam v nájomnom obecnom byte 2+kk. Nevlastním žiadnu nehnuteľnosť. Priateľ by mi dával tak 3000kc. Zarába od 35 a viac. Má stabilnú prácu.
@1983petrafrol toto je uz Vasa vec, len treba zvazit aj tieto veci. Bohuzial doba nie je dobra a zatial nevyzera ani ze v dohladnej dobe bude, takze treba zvazit aj socialne zabezpecenie.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@1983petrafrol Vek by ma neodradil, ten je v pohode. Skôr tie predchádzajúce skúsenosti. Ak to psychicky a fyzicky zvládneš - riziko chorého dieťaťa, tak choď do toho ešte raz.