Ahojte,
mam otazku. Moze mat rozdielny RH faktor krvi rodicov vplyv na plod? Povedzme: matka RH+, otec RH-.
Vdaka.
som Bneg., muž B poz. a máme dve zdravé deti 🙂 a ani počas tehu neboli žiadne problémy 🙂
ako pise Patkah , horšie by bolo keby matka bola Rh- a otec Rh+, matka v takom pripade pocas tehu vyraba viacej protilatky a može mat vplyv na vyvoj dietata. Može sa stat aj potrat bohužial, ale ked gyndekolog vie o tom tak ovela viacej bere krv aby to mal pod kontrolou
Aj ja som Rh- a muž Rh + a tehotenstvo som mala bez problémov 🙂
Môže a nemusí, som A- a muž A+, problémy neboli, iba častejšie sledovali protilátky. Po pôrode mi pichli tú injekciu, pre prípadné ďalšie tehotenstvo.
Ja som Rh-, muž Rh+, syn Rh+ po mužovi, ja som dostala po tehotenstve jednu injekciu s protilátkami a no problem. Si prečítaj trebárs toto, je to tam dosť podrobne:
http://primar.sme.sk/c/4117130/inkompatibilita-...
Riziko je, keď je matka Rh- a otec Rh+ a dieťa zdedí Rh+ ale až pri druhom tehotenstve. Preto sa pri pôrode (aj po potrate) pichá matkám Rhega.
@kuka221
@cat viete co je zvlastne baby že moj gyn. povedal že ak dieta bude mat krv. skupinu po otcovi čiže + tak injekciu nemam dostat, iba ak by bolo ako ja - tak teraz už neviem... ja som po porode nedostala / syn je +/ a potratila som v. min, rok ale povedal gyn, že to bolo asi kvoli genetike a nie kvoli tomuto Tak ako to je?
@patkah128 ahoj, ja mam tu najhorsiu kombinaciu, ako matka som A1B Rh negativ, manzel O pozitiv. Obe gravidity v pohode, ale bola som sledovana pravidelne kazdy mesiac. Po prvom porode som dostala injakciu, aby sa mi netvorili pri druhej gravidite protilatky.....to by bolo zle pre dietatko. Tak nemaj obavy......mne akurát povedali, aby som si sla sama darovat krv a uchovala si v nemocnici konzervu, pretoze "ked ma zrazi auto" a budem potrebovat transfuziu, nenajdem darcu.....tato skupina je velmi zriedkava....haha.
ja som 0 rh - moj muz je AB rh +
pocas tehotenstva len kontroluju vyvoj dietata a ci si matka nevyvtavara protilatky voci dietatu.
v 28tt pichnu inekciu, ktora sa picha kazdej matke s negativnym rh a tym sa zabrani vytvaraniu protilatok. Po porode pichnu dalsiu ale len ak je dieta rh - ak je rh + netreba pichnut
ak je matka Rh negat a otec Rh pozit, tak sa mozu vytvarat protilatky, ale to sa sleduje pri kazdej gravidite, v prvom, druhom aj v tretom trimestri, je to aj na kazdej tehotenskej knizke, @trogir neboj nic, urcite sa aj pre teba v kazdej nemocnici krv najde, a ak nie tak zozenu, ak by si si aj chcela darovat, zaruka jednej krvi je cca mesiac, takze by si si ju musela chodit darovat kazdy mesiac a to sa neda 🙂
Keby malo Tvoju, tak sa nemajú prečo tvoriť protilátky. Asi by si mala zmeniť gynekológa. Rodila si pri tom istom? Ak si teraz dostala po potrate a budú Ťa sledovať (kontrolovať protilátky), tak by ďalšie tehotenstvo malo byť ok (ak nie je iný problém).
@bibio Problém Rh inkompatibility (t. j. neznášanlivosť v Rh systéme) nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože, ak sa počas tehotenstva neudialo nič závažne, krvinky z krvi matky a z krvi dieťaťa sa nepremiešali. mam dobru gyn. nezmenila by som ho na nič na svete, rodila som u tej kto mala službu 🙂
Tak to ja mam AB+ , manzel 0+ a nasa dcera 0- :D. Chudatko ma najvzacnejsiu krvnu skupinu a zaroven pre dievcatko najhorsiu
Ja som rh-, muž rh+, prvýkrát som potratila, pichli mi injekciu Rhegu, pri druhom tehu som nemala žiadne problémy, ale viackrát mi brali krv na kontrolu protilátok. Počas tehu mi nepichali ziadnu injekciu. Maly ma rh po otcovi sice +, po porode mi pichli zase Rhegu. Problem moze nastat preto, lebo tvoje telo vyhodnoti opacne rh ako nieco nepriatelské a moze sa snazit to znicit, mozes potratil... nestava sa to sice casto ale je tam ta moznost, laicky napisane.
ja som tiež RH - manžel RH + máme tri deti, všetky majú RH + ako manžel a ako bonus všetci máme krvnú skupinu 0 🙂 takže po pôrode som dostala injekcie a pri tehotenstve mi častejšie brali krv na sledovanie protilátok ale ináč bolo všetko OK 😉
Baby ja Vam vsetym ospravdlnujem ale teraz som sa podla papiera dozvedela že moj syn nema A+ po otcovi / ako povedala pediatrička, ale A- po mne.. takže podla toho v nemocnici boli ok, a nemala som dostat žiadne injekcie .. / ja som B- a otec A+
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@petra_pe_petra ahoj, áno má to vplyv..ale sú na to nejaké lieky alebo injekcia ,ktorá sa podáva v takomto prípade..keď má matka Rh+ tak je dobre, horšie by boli keby mala Rh- a otec Rh+