Žienky, chcem sa opýtať, známa jedna, majú problém s otehotnením a dnes boli prvýkrát na klinike s chlapom a chlap spermiogram ok, ešte krv mu brali ... Ale známa našla až keď sa vrátila z kliniky papiere jedny ešte spred 10 rokov, kedy bola na genetike kvôli inej veci, to vtedy tehu neriešila vôbec, keďže mala 16 rokov ... No a zistili sme, že tam má Leidenskú heterozygotnú fotmu mutácie ... Je niekto, ktorá je tehu s touto mutáciou a ako prebiehalo otehotnenie, teda čo trebalo pred a po tom čo zistila, že je tehu? .. plus má ešte nejakú inú mutáciu, ale neviem typ a ešte homozygotnú trombofílou .. ak si to dobre pamätám
@majulka098 tiez mam dve mutacie vratane tejto... mimo tehu beriem kazdy den aspirin, teraz v tehu picham injekcie na riedenie krvi... co bude uvidime, som este len v siedmom tyzdni, pred 1,5 rokmi sme prisli o babo v 14tom tyzdni, potom to az zistili... snad to tentoraz vdaka injekciam skonci dobre.
a este z matky sa to deti na syna.. atak to ide dalej...zo syna na jeho dcery..z nich na synov..
@majulka098 ja mám jednu mutáciu neviem presne akú,po mame a keď som bola tehotná som ani netušila,že mám a teraz to vôbec neriešim
Jej to zistili ešte pred 10 rokmi, ale v tom veku a čase to vôbec neriešila a ani sama nevedela, že niečo také má, ako teeneger si ten papier ani nečítala ... Predsa len, v takom veku to málokoho zaujíma a nerieši to, takže ani nevedela, že to má, až teraz keď mi to dala do ruky ako to našla, tak jej vravím, že a máš dôvod, prečo sa asi nedarí, lebo má podozrenie na nejaký potrat aj, ale vo veľmi skorom štádiu, kedy jej meškala ms napr týždeň, test si nerobila, takže potvrdiť to nevie ... Priamo trombozu nemala, ale v jej rodine sa toho už udialo dosť, ako infarkt, mrtvička a tak ... No a má problém s krcovými žilami a tiež so štítnou žľazou k tomu ... Takže podedila, čo sa dalo
@minenkak tak záleží, či to nejak ovplyvňuje život alebo tehotenstvo, ale oni sa už snažia pomaly 2 roky a nič
@majulka098 moze urcite.. moze sa vytvorit zrazenina a je ohrozena na ziviote ona aj dieta...treba zajtra informovat gynekologa
@majulka098 moja mama to ma tiez a uz mala tri trombozy...berie lieky pravidelne... ono problem je pri tejto mutacii, ked sa napoji babatko na krvny obeh matky a upcha sa jedna s tych tenuckych ciev a zastane srdiecko... to je od 8.tyzdna, kedy zacina placenta zacina preberrat svoju funkciu... skor to asi ziaden vplyv nema ako mat...
@macekovam určite a aj kliniku, kde ju gyn jej poslal, lebo brali obom krv na genetiku .. tak ale čosi už vie, tak aby sa nezdržovali a mala papier k hematológovi už vypísaný
@anjelicek26 u nej teraz ani nevie od koho to má... Ale má tam aj ešte inú trombofilnú homozygotnú mutáciu a ešte jednu mutáciu, ale nepamätám si ten názov, iba písmenká a čísla tam boli ale heterozygotná forma to bola 😅
@majulka098 ma to potvrdene ako si pisala.. tak len informovat gynekologa aby zvazil prevenciu...
ja sice nemam leidensku...ale tu menej zavaznu zevraj...a aj tak som uz 2x potratila do 8tt (vcase ked som o tejto mutacii este nevedela)...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@majulka098 ak lekari o nej vedia tak jej zabezpecia taku liecbu ze to bude ok.. a mala uz nejake komplikacie? napriklad trombozy,, embolie?? dedi sa z otca na dcery vraj.. ak ma sestru tak aj ona ju pravdepodobne ma...sestra a krsna mali trombozy a bolo im potvrdene toto ochorenie tak uzivaju lieky na riedenie krvi...