Kto mal problémy so zvýšeným prolaktínom?

15. feb 2022

ahojte, je tu niekto, kto mal problémy so zvýšeným prolaktínom? Ide o to, že už tri roky sa snažím otehotnieť, no neúspešne.. paradoxom je, že neustále chodím po doktoroch - pravidelné kontroly, sledovanie na endokrinológii a liečba v CAR.. stále a všade počúvam o tom, aké mám dobré výsledky a podľa hormonálneho profilu mi diagnostikovali "len" slabé PCOS.. avšak posledný hormon. profil, ktorý mi prišiel do mailu, je plný červených čísel.. ukázala som to na gynde, lekár na to nič.. ukázala som to na endo, lekárka sa opýtala, čo mi povedali na zvýšený prolaktín.. pozerám na ňu, že nikto nič.. takisto v CAR ma nikto na niečo také neupozornil.. vie mi niekto povedať, čo s tým mám robiť? Hodnota na 4. deň cyklu bola 16,15 ug/l, čo však odpovedá referenčným hodnotám.. ja už fakt neviem, na koho sa obrátiť a či to nejako riešiť alebo nie..

chelsey987
15. feb 2022

Zvýšený prolaktín by mal riešiť endokinológ. Hladiny hormónov počas cyklu stúpajú a klesajú v závislosti od toho, v ktorej fáze si. Ak vyšetrenie bolo robené vo folikulárnej fáze (4DC počas MS) a sú podľa endokinologa zvýšené, tak by sa to malo riešiť. Neviem referenčné hodnoty, takže neviem sa viac vyjadriť. Každé laboratórium ich má iné.

autor
15. feb 2022

@chelsey987 na endokrinológiu chodím raz za polroka, vždy mi robia aj hormonálny profil.. nikdy sa nestalo, že by ma doktorka na niečo upozornila.. teraz prvýkrát jej to padlo do oka, keď som jej doniesla výsledky z gynekológie.. iba sa opýtala, čo povedal lekár na zvýšený prolaktín.. hovorím, že nič a len mi určili diagnózu PCOS.. potom to viac neriešila.. už som zúfalá z lekárov.. platím si kliniky, chodím po celom Slovensku a nikto mi nič nepovie..

zuzrakus
15. feb 2022

Ahoj.
Ja som sa liecila na zvyseny prolaktin,uz je to nejakych 10 rokov dozadu,lebo ma tiez na endokrinologii kvoli tomu sledovali,a mohlo mi to vtedy sposobit problem s otehotnenim.Je pravda,ze sa nam to nepodarilo na "prvy sup",az na 4.mesiac,ale endokrinolog mi povedal,ze to som bola medzi tymi stasnejsimi,ze sa to tak rychlo podarilo.Po porode sa mi hodnoty sami upravili,aj ked obcas to trosku vyskocilo,ale uz som 5 rokov bez liekov (brala som Parlodel),vraj tak 30% zien sa to po porode upravi a aktualne som po 3 mesiacoch snazenia tehu znova 🙏

chelsey987
15. feb 2022

Syndróm polycystických ovárií (PCOS) a hyperprolaktinémia (HPRL) sú dve najčastejšie príčiny anovulácie u žien. Čo viem, niektorí lekári si myslia, že medzi PCOS a HPRL existuje patofyziologická súvislosť. Čo mám naštudované mnohí autori lekárskych štúdií špekulovali o spojení medzi týmito dvoma endokrinnými entitami, ale žiadna doteraz navrhnutá hypotéza či mám to súvis nebola potvrdená. Okrem toho sú PCOS a HPRL časté endokrinné ochorenia a nemožno vylúčiť náhodnú súvislosť. Možno je to problém pri snahe otehotnieť.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre