ahojtee .. počula sm že kyselina listova sa berie už odvtedy ako si poviete chceme mimi..je to pravdaa?? ... takže ked sme sa s partnerom rozhodli mať mimi mam si ju bežať zakupiť či najskor sa mam poradiť do svojou gynekologičkou ?? .. či sa stači pýtať v lekarni ?? či ako to je vlastne s nou ?? 🙂))
@moncacko123 nic tym nepokazis... mozes si ju spokojne kupit v lekarni... ale suhlasim aj s @awalancha3 ze ani ovocie a zelenina nie su na zahodenie 😉
@moncacko123 To som zase ja 😀 Ja som brala Femibion uz asi dva mesiace pred planovanym tehotenstvom....kyselina listova je velmi dolezita na spravny vyvoj plodu. Podla vyskumu obmedzuje vyskyt razstepu chrbtice a pier. Jest mozes zacat tiez zdravsie...no nikdy tolko zeleniny nezjes, aby si mala dostatok B9 (kyseliny listovej). Necakaj, kludne zacni brat 😉
http://najmama.aktuality.sk/clanok/224406/tehot...
@awalancha3 praveže toho jem dosť 🙂 a len ma to zaujalo preto som sa chcela informovať ..
@hruska82 jasne.. skusim sa popýtať v lekarni .. 🙂)) čo mi odporučia 🙂))
@moncacko123 Ovocie, zeleninu odporuca kazdy.... ale viaminy su tiez dolezite pocas tehu. Mne potorm lekar odporucil brat Haemogenic (kyselina listova + zelezo). Krvne vysledky som mala vzdy dobre, chvala Bohu! 🙂 V lekarni ti poradia!
@hruska82 jasne dakujem a nemyslis že je to rpiliš skoro ?? .. čo ak sa hned nepodari ... to ju budem uživať až kým sa nezadari ?? :D
@moncacko123 Mne v lekarni odporucili brat minimalne 3 mesiace pred tehu....no nam sa ten maly strasne ponahlal...my sme ani nestihli dobrat cely mesiac a uz bol na ceste 😀 Nic s tym nepokazis!!!
@hruska82 jasne dakujem za radyy 🙂)))
@moncacko123 Nemas zaco 😉 Nech ti pomozu!!!
@moncacko123 ale baby, tristvrtina planety ani nechyruje o kyseline listovej a nic sa nedeje.. Detto nasi rodicia to zvacsa neriesili a ani nehovorim, ze aj teraz mnohe mamicky, ktore neficia na koniku a lekari im to nepovedia (a takych je milion - aj mne moj, v uzasnej sukromnej klinike, povedal len, ze tym nic nepokazim, ale staci, ak budem jest viac listovej zeleniny..)
kyselina listova je vo vela vecia, aj v muke napriklad, o tej zelenej zelenine nehovoriac, vobec nie je nutne ju brat v tabletkach - to je akurat biznis..
to by potom matky, ktore deti neplanovali, mali mat tiez problem, nie..?
ALe teda ked uz silou mocou, tak by som si ju takto vopred davala kazdy treti den, nech sa pomalicky hladina zvysuje a potom az od tehotenstva by som presla na normalne branie...
skor by som sa naozaj teraz sustredila na ovocie a zeleninu, ludia si myslia, ze to je uz len taka fraza, ale nie je - keby sme neboli blbi a jedli poriadne surove ovocie a zeleninu, tak nepotrebujeme uzivat ziadne umele vitaminy navyse (okrem D (slnko) a mineralov samozrejme..)
@moncacko123 kludne ju ber aj dopredu, nemusis kazdy den, ale ked ta napadne tak si daj, nic tym nepokazis, aj ja som brala, dnes uz zelenina a ovocie nie su az take kvalitne ako kedysi, ked sa dovazaju cez pol zemegule, su odtrhnute este zelene a dozrievaju niekde v debnickach
@zuzana76 nie je to uplne pravda, len minuly tyzden som sa bavila s odbornikom na vyzivu (MUDr. Bukovsky) a povedal, ze obsah vitaminov v ovoci a zelenine v podstate neklesol, sice stratili mozno chut a farbu, ale nie vyzivove hodnoty - aj tie, co idu cez pol zemegule... on sam je uplnym fanusikom citrusov napriklad.
ale v kazdom pripade, vzdy treba uprednostnovat domace produkty, su pre nas vhodnejsie a napr. jablk je teraz milion druhov peknych slovenskych, aj zelenina sa najde barsjaka, ale ako hovorim, je jedno, ci ide cez pol zeme alebo nie, ti vitaminy su tam a urcite treba bez ohladu na tehu jest co najviac ovo a zeleniny (surovych)
Ja som ju v pirulkach nikdy nebrala, jem kazdy den spenatovy salat, alebo iny salat, maliny vela ovocia a zeleniny...to je lepsie a zdravsie 🙂
@usacek79 suhlasim, ale myslim,ze ani acidum folicum nie je zanedbatelne, ja som si urobila taky pokus na vlastnych detoch , myslim,ze neskodny pokus - ale asi to trosku ovplyvnilo ich vyvin, pri starsom, ked som poctivo jedla vitaminy sa narodil s vahou 3250 g a 50 cm, mladsi 2540 g a 47 cm - plus aj mentalne tam nejake rozdiely su, starsi je velmi sikovny, aj mladsi syn je velmi zlaty, ale starsi syn bol taky iny, rozpraval skoro, atd... minimalne tu vahu pri narodeni rpipisujem aj vitaminom.
@moncacko123 ahoj, jasné ovocie a zeleninka, ja som bola na gyn. zákroku a doktor mi kyselinu listovú predpísal "na zahojenie" a boli sme dohodnutý, že keď to bude možné po tom zákroku, tak sa pokúsime o bábo a tak mi predpisoval kyselinu listovú a potom aj počas tehu. Tento rok plánujeme druhé bábo a už som sa s doktorom dohodla, že mi zase 3 mesiace pred plánovaným "skúšaním" predpíše. Povedal mi, že si môžem aj v lekárni kúpiť, ale lepšie je, keď mi predpíše on.... že tie sú koncentrovanejšie a potom, keď som sa dozvedela, že som tehotná, tak som začala užívať femibion
este dodam, ze pri prvom synovi som brala pred otehotnenim kys. listovu a vitamin E a babyplan / ten nie kazdy den / a potom prvy trimester kys. listovu, E a babyplan a 2. a 3. trimester babyplan nie kazdy den, pri druhom syncekovi som nebrala nic.
@zuzana76
@aadulik2110 super baby dakujem :D takže asi zamierim do lekarne :D 🙂))
@moncacko123 samozrejme tym nechcem povedat, ze ovocie a zeleninu netreba jest, ja jej jem myslim, ze celkom dost a pri druhom tehu som bola vyslovene zavisla na ovoci a zelenine. Som jedla dost vela zeleninovych salatov.
@zuzana76 no ja celkovo ovocie a zeleninu celkom zbožnujem .. ale ja skor pomaranče a kukuricuu a hriby a tak no .. ale aj listovy šalat si dam :D ale tak myslim že tie tabletky nikomu neuškodia 🙂
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
..........a nieco take trivialne, ako jest viac suroveho ovocia a zeleniny ta ani nenapadne ☹