Dobrý deň. Pred mesiacom sme prišli o dieťatko. Lekársky indikovaný potrat v 21 tt. Mali sme závažnú diagnózu. respektíve, dieťatko malo toľko deformácii, že ani lekári do teraz nevedia čo sa stalo a čo to bolo. Boli tam fatálna deformácia od bruška, chýbali kosti od kolena, kĺby na dolných končatinách, zlomenina stehennej kosti. atď. Bola to pre nás rana, pretože to bolo už druhé tehu, prvé skočilo v 6tt. Veľmi sme sa tešili, išli sme len na špeciálne sono a cestou sme hádali či to bude chlapček a či dievčatko. pretože v 16tt sme boli v BB na špeciálnom morfologickom sone a všetko bolo ok, dokonca sa nám drobček otočil zadkom :D a keď sme išli do martina na prenatálnu diagnostiku ( pretože podľa tripple testov som mala podozrenie na dawna ) tak nevedel lekár určiť ani pohlavie, kvôli deformácii. )Do týždňa po tej správe 3. 11 som 11. 11 potratila, našu malú Matildu. Potrat prebiehal tak ako pôrod, dokonca som bola čistená nejako vákuovo :D takže šetrnejšie ako klasická kyret. Na vianoce by mi malo končiť šestonedelie a dokonca včera som mala ovul. :D takže vyzerá to tak, že mi tam všetko funguje :D. Som sa trošku asi rozkecala. Ale to je v poslednej dobe asi jediné čo mi pomáha a ešte to, že myslím ako sa budeme snažiť o ďalšie dieťatko. Možno je to pre niekoho nepochopiteľné, že už tak skoro rozmýšľam na ďalším. Ale ja a manžel chceme mať veľkú rodinu a mne je už 28 ( spoznala som toho pravého trošku neskoršie 🙂 a len tento rok sme mali svadbu :D ) A preto by som sa chcela opýtať, kedy bude najlepšie nechať tomu voľný priebeh, resp. nedávať si pozor. Keby to bolo na mne tak už aj teraz :D ďakujem za rady
@matilda72 dobry vecer.aj ja somsitym presla tiez lekarsky indikovany potrat,bolo to hrozne....viem co prezivas.....nam lekar poradil pockat minimalne 3 mesiace.Boli sme na genetickych vysetreniach,ktore dopadli dobre .Otehotnela som znova presne o 3 mesiace a teraz lezi pri mnákupee uz nas malicky pokladik ktory mal teraz 1.12. 1 rok. n
Tiež si myslím ze treba počkať min.3 mesiace.Vekom sa absolútne netrap ja som porodila v 32 a manžel mal 38.a dufam pevne ze budúce Vianoce uz budeme štyria.ja som tiež prvé potratila v 11.tt.Ale keď tak nad tebou premyslam muselo to byt hrozne,no podľa mňa chybajuce kosticky a nejaké deformity je vidieť uz 12 tt.takže traume v 21.tt sa dalo určite predísť skorej.Ale teraz tak vedia odflaknut prenatalnu starostlivosť.bratrancova manželka cele tehot.v poriadku soná,krv.testy-vraj boli v poriadku.cakali zdravého chlapceka a narodil sa Dawn.a do pol roka absolvoval tri operácie ❤.Tak neviem kde mal ten gynekolog oči.Drzim pevne palce nech sa vám to podarí a neodporucili ba po tomto všetkom genetiku?to by som si určite dala urobit.
@margarita ahoj. jasne, chodíme už po vyšetreniach bola som už na infektológii, testy o mojej lekárky a chystáme sa aj na imunológiu. Ale náš prípad je tak trošku zložitejší. Pred potratom mi brali plodovú vodu, ale náš štát prepláca respektíve robí vyšetrenie na 3 chromozomove vady, dawn, patov a edwardov syndrom a to nebolo potvrdené a tiež nám robili vyšetrenie na opitzov syndrom, ktorý si všetci mysleli, že je najpravdepodobnejší a a ten sa tiež nepotvrdil. No a teraz čakám na výsledky s lámavky kostí, ale to nám bolo povedané, že to je tak nepravdepodobné , že skôr nie ako áno. Tiež sme uvažovali o genetických testoch, ale tiež nám bolo povedané, že tieto testy sa robia len na tie tri základné gen. poruchy a tie nám boli nepotvrdené. takže to bude zbytočné ísť na testy. ešte si chcem skúsiť dať vypýtať testy na hematologii. No veď čo chvíľa budú hádam výsledky s patologie. Ale lekári nám povedali, že to čo sme mali mi bola skôr zhoda náhod ako nejaké ochorenie a že sa možno ani nedozvieme v čom bol problém. a gratulujem k 4 dieťatku. dúfam, že aj mi sa dopracujeme k takému peknému číslu. a ďakujem za radu. :D pýtam sa preto, kedy začať lebo niekto som čítala, že netreba dlho čakať :D
@8291 ahoj. to aj mne s manželom vŕtalo hlavou, ako to nebolo vidno. Ale v BB sme boli na stredisku rizikovej gravidity, keď som bola v 16 tt, kvôli zlým výsledkom tripple testov. Manžel videl celý priebeh sona a dieťatko hýbalo nožičkami, vrtelo sa bolo živé a kopkalo ma už od 17 tt. dokonca sa je lekár chcel pozrieť aké je pohlavie a otočilo sa nám aj tou chorou nožičkou a vtedy nebolo vôbec nič vidieť. lekár dokonca meral stehenné kosti. Mne to príde, ako keby sa zastavil vývoj. keďže v 16 tt sa upevnujú kosti. Jednoducho je to veľká záhada. Môj doktor, si priznal chybu, že za jeho prax nikdy neboli problémy s dolnými končatinami, a skôr sa zameral na hlavičku a srdiečko, ktoré bolo samozrejme v úplnom poriadku. ako som už písala, ale genetička a aj môj lekár mi povedali, že v našom prípade sú gen. testy zbytočné. ale ďakujem za povzbudenie a radu :D
Ahoj. Ja mam za sebou 1 uspesne a 4 neuspesne tehotenstva vsetko okolo 8-9TT (jedno par dni dozadu), ale tentokrat som sa ani nepytala lekara ci mam cakat a kolko. Necham to na prirodu. Tento mesiac pockam na prvy cyklus a potom na tych hore ☺ ako sa rozhodnu. Tiez cakam na genetiku plodu a cytologiu...moju hematologiu mam uz davno, parovu genetiku mame OK a vo februari chceme ist na reproimunologiu...ale mam taky tusak...ze to nevyjde, lebo v januari otehotniem 😃
@andreaal ten samotný zákrok sa dá prežiť, ale najhorší bol ten týždeň, keď som stále uvažovalo čo mám urobiť. ktoré rozhodnutie bude najlepšie. Ešte v prvý deň som chcela ujsť. A potom tá prázdnota. a na tom oddelení, kde plakali detičky a behali spokojné mamičky. Ale začala som chodiť k psychológovi a ten mi celkom pomáha. Ale najhoršie momentálne je pre mňa moje tri kamošky, s ktorými som plánovala rovnaké povinnosti, mali sme všetky rovnaký termín na marec :(. A jediné čo ma drží nad vodou je, že rozmýšľam na ďalším dieťatko. Nie je to žiadna záplata ale je to túžba mať rodinu. Veď ja nechcem tlačiť na pílu, len rozmýšľam kedy tomu dáme voľný priebeh 🙂
@matilda72 Matilda, lekar ti povie minimalne 3-6mesiacov cakat...lenze clovek nikdy nevie...kedy sa tie nase vajicka budu chciet uvolnit a spojit so spermonikmi...su zeny, ktore otehotneli hned po kyretazi/ indikovanom zakroku, lebo nedodrzali odporucany celibat a su take, ktorym to po tom zakroku proste neslo. Myslim, ze v sulade s vlastnym siestym zmyslom budes sama citit kedy si pripravena a keby to bolo aj hned..co na tom...ver, ze teraz ta bude lekar sledovat ako jastrab..len aby sa to nezopakovalo...riad sa vlastnymi pocitmi a ked mas pocit, ze je to teraz...tak to jednoducho skus. Drzim palce 😇
@thea77 ahoj. tak moje prvé tehu. bolo na taký 3 krát, vlastne na svadbe (ktorú som mala v apríli som bola už tehu 🙂 ale v máji som o to prišla, resp. neuchytilo sa, mesiac sme si dali pauzu a v júli som už mala // všetko prebiehalo super. Dokonca som bola doma na PN od samého začiatku, nechcela som nič podceniť, pretože ma v práci preložili do skladu kde som denne zodvihla min pol. tonu. a nechcela som prísť o dieťatko tak ako v prvom prípade. Ale pri prvom som to aj čakala, pretože po svadbe som ostala chorá, brala som antibiotiká, chodila som na rehabilitáciu, kde mi dávali nejaké elekt. ožiare či čo, a že vraj sa to v tehu nesmie. a ja som nevedela, že som :D ale pri tomto druho som si dávala bacha. Ale čo nikto nečakal, nevyšlo to. Asi sa náš drobček mal stať anjelikom aby dával na nás pozor. mi si tiež chceme dať pauzu tak dva cykli, to mi povedal aj lekár a potom sa uvidí. ja som chcela vedieť, či sa niekomu stalo niečo podobné a ako rýchlo otehotneli :D ale dakujem za ochopenia. a tiež ma to mrzí, nie je to ľahké či už je žena v 9tt, či v 21 tt prísť o vytúžené dieťatko. Mám dokonca kamošku, čo bolo všetko ok a v nemocnici kde bola vyše týždňa pretože prenášala a dávali jej vyvolávačky a nič nezabralo tak nakoniec musela porodiť mrtvu dcérku. Niekde som čítala, že bolesť zo straty dieťaťa sa nedá porovnať. Ak žena príde o dieťa v brušku, či bude mať 4 alebo 8 vždy to bude veľká bolesť. a nikto nemôže povedať, že tá čo prišla o staršie dieťa trpí viac ako tie ostatné. Takže prajem ti veľa pozitívnej energie, a k to vie možno sa tu o pár mesiacov stretneme ale s pozitívnejšími správami :D a kto vie, možno budeme mať aj rovnaký termín len teraz to vyjde do zdarného konca :D musíme len veriť :D
Ja som do 12 tt potratila, mala som kyret, ale dr. mi kázal až po 3 mesiacoch. Podarilo sa po dvoch rokoch. Treba dať kľud aj maternici. Skús sa spýtať dr. prečo sa toto všetko vlastne stalo a či by nebolo dobré dať sa skôr ako otehotnieš vyšetriť, či ste po genetickej stránke v priadku. Držím palčeky, nech je všetko ok! 🙂
takže dnes mi volala moja obvodná lekárka, a vyzerá že som niečo prekonala. tak som zvedavá čo mi zistili. Pretože mi môj psychiater povedal, že sa mu to zdá všetko ako prekonaná infekcia. Na základe čoho som poprosila moju zlatú obvodnú dr. a spravila mi vyšetrenia na infekčné ochorenia. Možno to bude lepšie ako to bolo chorobou ak by to bola genetika :D
@matilda72
ak som spravne pochopila, ta genetika, co spominas, sa tyka babetka, o ktore ste prisli. to je jasne, tam toho nevysetria asi ani vela spatne. ale mne skor islo o vase geneticke vysetrenie, Teba s manzelom, lebo mne ho odporucili po 3.potrate, a sice sa mi nic konkretne geneticke nenaslo, ale bolo napr.podozrenie, ze neviem donosit babo jedneho pohlavia....to som uz mala totiz malu dcerku, ale teoreticky bola moznost, ci nepotracam chlapcov.
a kamoska, co potratila uz asi 7x 😖 a tiez uz ma dcerku, zistili az po rokoch neuspechov, ze maju vyse 25 percent zhodnej DNA a to je u nich pricina problemu.
takze skor takto som to myslela....
drzim palce, nech si coskoro fit fyzicky a najma psychicky
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
je mi luto, co si musela prezit.
ja som potratila 3x, ale vzdy do 11tt.
k Tvojej otazke, je to skor na lekara, myslim, ze po 21tt tehotenstve Ti rozhodne neodporucia zacat sa snazit po skonceni sestonedelia....mne aj po potrate v 6tt odporucal lekar aspon tak 3 a idealne az 6 mesiacov.
ale ine sa chcem este spytat - nemali by ste este pred dalsim pokusom riesit moznu pricinu problemu?
byt Tebou urcite by som skusila genetiku a hematologiu, prip. aj reprodukcnu imunologiu.
nedaj sa stresovat vekom, my sme sa brali sice v 25ke, ale kym som sa po 3 potratoch dopracovala v prvej dcerke, mala som 29. a teraz este nemam 35 a cakame stvrte 😉
ked to ma vyjst, vyjde to....do menopauzy to rozhodne stihnes 😵