S mužom plánujeme tri deti, avšak naše názory sa líšia. Sme mladí rodičia (do 30r obaja) už dvoch malých detí, avšak vieme, že chceme aj tretie.
Muž by chcel tretie hneď po druhom, klasický rozdiel 2-3roky. Ja zas naopak, chcela som sa vrátiť do práce a aj o šesť rokov si to zopakovať s tretím (prípadne aj štvrtým). Chcela som veľkú rodinu.
Muž však tvrdí, že chce byť mladý rodic a v 45tke už chce mať väčšie deti a nie 5rocne. Síce ho chápem, ale mne sa teraz nechce ísť do ďalšieho tehotenstva a pôrodu. Mám toho dosť.
Čas ubieha a ja Niesom ešte priklonena ani na jednu stranu, iba viem že tretie dieťatko chcem.
Ako ste to mali by s tretím ?
tak ak zvažuješ na niekoľko rokov, / napr. aj 6 / antikoncepciu je tu riziko, že potom bábätko nepríde hneď...môže byť ťažšie otehotnieť.
Alebo si urobte kompromis medzi 2-3 a 6timi rokmi...
Ja som mala prvé ako 23 ročná, to bolo skoro, druhé 31 to už bolo lepšie, tretie 35 to bolo ideálne, a štvrté 41 to už s posledných síl 😀
Prve 22, druhe 24 a tretie 31. Ja som chcela skôr, manžel neskôr.
@mariaveronikag antikoncepciu nezvazujem, ak sa podarí hocikedy neplánovane, prijmem to kedykoľvek.
Obe detičky boli na hneď, takže plodnosť by som referovala ako dobrú a nebojím sa že v 35-40r by sa mi nepodarilo už vôbec
Prvého syna som mala ako 27 ročná, druhé dieťa 31 ročná, tretie dieťa 34 ročná. Druhé a tretie som mala jedno za druhým, po prvom som bola rok a pol v práci. Ja som mala nastavenie, že po 35 odmietam rodiť, tak som to chcela postíhať dovtedy.
ja tretie uz sice neplanujem, ale mam 13 rocnu a 4mesacnu a je to jedna fantazia.v kazdom smere. take znovouzivanie. akoby vsetko nanovo.
ale co chcem povedat je, ze aktualne je trend 3.dietata prave taky, ze tretie je po +- 10 rokoch od 1.dietata. a to teda mame kopec takych pripadov v okoli, aj u pediatricky sa s takymi stretavame, aj ako tehotna na poradniach som sa s tym stretavala.
Druhé som mala v 40tke, kedy majú kamošky už nastrocne-deti a práve s väčším odstupom zvažujú tretie. Tie, čo mali, si ho vraj inak a lepšie uživaju. Len tej energie už je kúsok menej 😉
27r, 29r a 31r 🙂 celkovo je medzi najstarším a najmladšou 3.5r a nebudem klamať, občas je to náročné, ale nelutovala som ani raz 🙂 tým, že sú deti takto vekovo blízke, nemáme veľmi ťažké vymyslieť im program tak aby to bavilo všetky 3 🙂 nie vždy je to pravidlom samozrejme, ale deti majú aj super vzťah a tí starší už pekne zapájajú do hry aj najmladšiu aj keď má ešte len rok. Tiež sme chceli deti rýchlejšie za sebou aj z dôvodu aký má tvoj manžel. A mne osobne je lepšie kým som vo švungu zuby-plienky-prikrmy-atd, ako sa k tomu po čase vracať a premýšľať ako to bolo 😅😅😅 Ale my sme mali predtým problémy, prvé bábätko som potratila a druhé som mala mimomaternicové, takže sme využili možnosť "kým to ide" 🙂 ale riaď sa svojimi pocitmi, ak sama cítiš že ešte nie,tak skúste kompromis medzi 2 a 6 rokmi 🙂
To že sa prvé děti podařili rychlo neznamená že to tak bude v 40. Prve som mala v 28, otehotnela som na prvy šup jak dá vravi. Druhé sa mi narodilo mesiac po 40tich narodeninach s tým že sme sa o neho snažili x rokov počas ktorych som o deti přišla a aj sme podstupili ivf (hoci druhé zivorodene bábo Bolo nakoniec přirozeně).
Prvé som mala ako 26ročná , druhé ako 30ročná a tretie - chcela som o málinko väčší rozdiel ale manžel povedal, že buď teraz +- pol roka alebo užnie,nakoľko bude mať40tku. Tak medzi 2. a 3. dieťatkom mám 2roky a 2 mesiace. Ak by som bola mladšia, teda obaja ešte by sme prijali jedného malého špunta 😊 ale môj najväčší problém bolo stávanie v noci , to bola moja smrť 🙄
1dieťa ako 20r,
2 dieťa 37r
3dieťa 40r a vobec nelutujem taky velky vekovy rodiel, sice som mala začať všetko od znovu ale keď vydím kolko starosti s dvoma malými detmi som rada že aspon jedna je sebestačná. Kus ma mrzí že budem stará keď deti akurat začnú žiť svoj život, dúfam že ich stihnem pripraviť do života.
@timi247 skoro ako ja 🙂 Ja som mala prvé dieťa v 26, úplne nepripravená (každý dozrieva inokedy, všakže), druhé som mala v 32, to bolo akurát super, tretie v 37, to ešte šlo, ale už sa ozývali zdravotné problémy a štvrté v 43 som myslela, že to snáď ani nedám, ale už má skoro 3, teraz je to super 🙂.
Autorke - neexistuje ideálny čas na dieťa, ideálny rozdiel medzi deťmi... Mám niekoľko žien vo svojom okolí (v podobnom veku, ako ja, okolo 45r.) ktoré toľko odkladali tretie dieťa, až k nemu nedošlo zo zdravotných dôvodov. A tiež niekoľko prípadov, kedy bolo posledné (4., 5.) dieťa so zdravotným problémom / postihnutím. Zas ja som si to pekne rozložila - hoci som to takto tiež neplánovala. Mňa život naučil (nech to znie akokoľvek pateticky), že deti sa naozaj nedajú celkom naplánovať. Nie je isté, že by ste hneď mali tretie, aj keby ste sa preň rozhodli... Treba mať jasno v tom, či to ďalšie dieťa chcete alebo nie, a potom ho už len prijať, to je celé. Držím palce.
Ja prvé v 22, druhé v 33 a tretie v 38. Pôvodne som chcela mať medzi deťmi tak 2-3 roky, ale proste to vyšlo takto. Ja som spokojná, každé dieťa som si riadne užila. Hlavne sa riad podľa seba. Manžel rodiť ani starať sa o deti celé dni nebude, ale väčšinou ty. Keď chces ísť do práce, tak choď, potom ti bude materská vzácnejšia. Uzijes si to viac.
mám dvoch synov, 9 a 6 rokov. ak by som mohla, práve teraz je to obdobie, kedy by som brala tretie dieťatko. chalani mali medzi sebou pomerne malý vekový rozdiel a medzi druhým a tretím si neviem opäť taký malý rozdiel predstaviť... teraz mám pocit, že by som si ozaj užila pravú materskú - so skúsenosťami, "oddýchnutá" od plienok a detských vecí z práce (pracujem 4 roky po druhej rodičovskej) a zároveň s malým bábätkom, kým väčšie sú v inštitúciách a už majú svoj rozum 🙂 ale to ja len teoreticky, prakticky ti neviem potvrdiť, či by to bolo naozaj také ideálne 🙂 teraz mám 35 a necítim sa vôbec stará na tretie dieťa 🙂
Ja som mala tretie starší 6 a pol,mladší 2 a pol a potom po treťom 8 a pol ročná pauza štvrté dievča a potom po 3a pol roku ešte ďalšie dievča takže medzi prvým a druhým 4 roky ,druhým a tretím 2 a pol roka,tretím a štvrtým 8 a pol roka a štvrtým a piatym 3 a pol roka
22, 26 a 39 😊... A uz sme vsetci. 😁😁
Ahoj, no ja som porodila v 25, 28, 32 a 34, no ak by som bola na Tvojom mieste, išla by som do toho radšej teraz, resp., tak ako to myslel Tvoj manžel, rozdiel medzi deťmi 2-3 roky, radšej si to ,,odkrútiť,, čím skôr, tie malé deti a potom sa pokojne venovať práci ako ju zase prerušiť. Aj zo zdravotného hľadiska, energie, veku, by som (ja osobne) nečakala...
Ak ho budeš mať neskôr, viac si ho uzijes. Ale z hľadiska veku by som radšej mala skôr ako neskôr - viac energie budeš mať. Tak si vyber🙂
Tak Ja by som kludne mala 3tie aj po 40ke ale kto vie co bude.. pocuvaj svoj instinkt. Kolko krat tu pisu zeny ze im bolo nanutene teho a im prepne dieta nechcu maju pocit ze si znicili zivot maju poporodnu. Zatial to nechaj otvorene chod do prace a uvidis Mozno budes chciet to tretie aj skor aj o rok alebo sa podari same o par rokov z prerusovanej metody.
my sme mali 2 deti po 2r a dalsie tak ze 3r rozdiel...ale vysiel zase 2r...je to narocne deti za sebou, ale viac sa spolu pohraju a su partia...ja som s bratmi tiez cca 3r rozdiely a ok, dobre to bolo, u manzela 4 a 3r a najmladsi so 7r rozdielom od neho uz to bolo citelne na ich vztahu. Ja som za ten 3r rozdiel...ked nad 4r to potom bude uz ako jedinacik a nebude sa mat s kym hrat, bude im zavadzat a pod.
@euka210 to vôbec nie je pravda. Ja mám všetky deti s takmer 6r rozdielom a vôbec nie sú ako jedináčkovia. Moje deti č. 2 a 3 boli niekoľko rokov úplne zohratá dvojka a denne hodiny sa spolu hrali. Jasné, že to je iné, keď sú 2-3 ročné rozdiely, ale teda od jedináčkov majú veeeľmi ďaleko. Je to aj pre tie deti náročnejšie, ale veľa ich to naučí.
Ja som mala deti ako 27,29 a 31 rocna. Mojho najmladsieho brata mala mama tesne pred styridsiatkou, ja som mala vtedy 12 a prostredny brat 8 a povedala som si ze taketo nieco urcite nechcem. Este ked bol maly, tak to zvladala, ale napriklad na stuzkovu sme mu isli my s brachom namiesto nej, lebo cakala na vymenu bedroveho klbu. Inac vztahy mame so surodencami super, akurat teda my starsi voci najmladsiemu obcas skor take rodicovske nez surodenecke.
Ja skôr patrím k tým čo zamýšľajú ako tvoj manžel. Mame tri deti najstarší oslávi v juni 5, stredny v auguste 4 a najmladší v septembri 2 (mam čerstvých 30) 🙂 je to makacka, ale chcela som mat deti po sebe, aby boli párťaci, mali sa s kým pohrať 🙂... A sú teda párťaci už teraz ❤️ aj keď sa samozrejme aj pobijú, hádajú 🙂 ale držia spolu 💪🙂
velmi prajem aby ti to tak vyslo,ale plodnoat nemozem porovnavat s tym,ze si teraz otehotnela na prvy krat..praveze je vela takych pripadov,dokonca zeny isli na ivf po dlhsje.prestavke medzi detmi aj vtedy,ked pri prvych tehotestvach nemali problem....
Urcite by som nechcela mat jedno po druhom. Medzi prvymi dvoma je rozdiel 4 roky a tretia sa nam narodila ked mal starsi 10 a mladsi skoro 6 rokov. A na to ze su to dvaja chlapci neskutocne mi s malou pomahaju. Uz ma ona 5, starsi skoro 15, bezne s nou ostane ked mi treba ist kdekolvek, aj vecer ked ideme na navstevu, da jej jest, da ju spat, aj ten mladsi. Pre mna naj rozhodnutie mat takto deti.
Ja prvé 28, druhé tehotenstvo 31 (dopadlo tragicky), tretie 34. Takže nám ostali 2. Ono sa to úplne naplánovať nedá. Teraz mam 42, dcéra má 7 a syn 13. Prijala by som menší vekový rozdiel, najmä kvôli programu vo voľnom čase. Maju iné záujmy. Zas na druhej strane, vždy som sa starala len o 1 malé dieťa, čo bolo určite jednoduchšie, ako o 2-3. Osobne som po 35 ďalšie veru moc nechcela. Po 40 už vôbec nie.
Tretie po 10 rokoch najlepšia voľba 🙏🙏🙏 prvé dve sú s rozdielom troch rokov a to bol masaker. Staršia veľmi tvrdohlavá urevaná🤦 bolo to jednoducho pre mňa hrozne obdobie. Teraz majú 13 a 10 a 6 mesačnú sestru a je to úžasné 😍 pomôžu,tešia sa z nej,dokážem sa jej venovať na 100%,chápu že keď ju treba dať spinkať musia byť tichšie,keď papá oni počkajú...proste ak by som vedela vrátiť čas určite by som si dala väčší vekový rozdiel aj medzi prvými dvomi
@masinka
Presne toto bol dôvod, prečo som si nastavila hornú hranicu rodenia na 35 rokov. Moja mama ma mala v 19, tento rok bude mať 57 rokov a má vnúčatá 10,6, 3 ročné s ktorými vie tráviť kopu čau, je aktívna, vitálna. Moji svokrovci sú o 5 rokov starší a ten vek už začína byť cítiť. Ja keď som si zrátala, že ja budem mať 55rokov, keď moje najmladšie dieťa 20, to mi prišlo ešte celkom ok, ale pre mňa osobne to je strop. Všetky moje kamošky, ktoré mamy mali po 40tke sa mi teraz sťažujú, že babky sú už staré, nevládzu, sú choré, deti ich už nebavia a keď tak na hodinku na návšteve a už proste chcú mať svoj kľud. A druhá vec, že okrem svojich malých detí stále riešia doktorov, vyšetrenie a operácie svojich rodičov. A fakt to nie je jeden prípad v mojom okolí.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
dievcata mali 9 a 7 ked sa nam narodil syn 🙂 tretie sme uz neplanovali 🙂