Kedy ste boli pripravené na dieťa?

17. apr 2021

Ahojte, viem že asi je ťažko na to odpovedať ale ako alebo kedy ste vedeli že ste pripravený na dieťa? Tento rok budem mať 22, mám priateľa s ktorým som 4 roky a z toho rok bývame spolu. Priateľ je starší ale rozumieme si a ľúbime. Nikdy som.nebola taká povaha že som behala po diskotékach skôr som ten typ čo si radsej pozrie film alebo pôjde sa prejsť. Myslím že na svoj vek som dosť zodpovedná a mám skúsenosti s deťmi. No a poslednu dobu rozmýšľam nad bábätkom. Myslíte že je to skoro a mám ešte počkať? rozmýšľam tak koncom tohto roka alebo o rok aby sme začali sa snažiť o bábätko.

sona96
17. apr 2021

Ja som otehotnela, keď som mala 22 a rodila mesiac pred 23. narodeninami a nemohla som spraviť lepšie. Ak to tak cítiš a máte na to podmienky už vybudované, smelo do toho.

ivangeline
17. apr 2021

Nevedela som, šlo to s časom... Vztah sa utriasol, šetrili sme na svadbu, tak to nasledovalo. 😀 Ja som skončila školu, 2x potratila a teraz čakám 3 babo. Mam 28. 😀

katarina9593
17. apr 2021

Myslím že toto sa nejak plánovať nedá ..ja som mala frajera 2x som potratila po 4r sme sa rozišli a tehotná som zostala keď som mala 26 poviem ti že keby mám 22 a všetko zariadené tak idem hneď do toho 🙂..ale človek mieni pán Boh mení ako sa hovorí 🤷😂takže to tak zrejme malo byť....🙂a skúsenosť z deťmi to som si myslela aj ja aká som skúsená veď som sa starala o bratrancov sesternice a netere synovca hovorím mám to v maličkú prišlo naše dieťa a bum ja ako totálna hlúpa som si pripadala 😂ale ☝️všetko je to super a časom všetko príde 😉

angel993
17. apr 2021

Chceli sme dieťa hneď ako sme sa zobrali, ale dočkali sme sa až o 4 roky. Rodila som ako 28 ročná

terezka1947
17. apr 2021

No,ja mam niekedy pri mojich pocit,ze nie som pripravena este ani teraz a to jeden ma uz skoro 10r.

sonia.
17. apr 2021

@sona96 Ja som tiez otehotnela s prvorodenou ako 22 rocna a rodila som 2 mesiace pred 23. narodeninami 😁. Nelutujem vobec. Dokonca som dokoncila denne studium na VS. Presne na jej 2.narodeniny som zostatnicovala a ked mala 3 roky a 6 tyzdnov, tak sa nam narodil syn. A kedze sme este chceli jedno dietatko, resp. som zatuzila este po jednom, tak mame s odstupom par rokov este nasu malu. Ja som velmi rada, ze som mala takto skor deti 😊.

elizita
17. apr 2021

V prvom rade musite byt rovnako nastaveni obaja, nielen ty

autor
17. apr 2021

Bývame v jeho rodičovskom dome a rozmýšľame že aj túto ostaneme. Viem veľa ľudí nesúhlasí bývať s svokrou ale musím zaklopať dobré vychádzame, 'nestara' sa do nás, ani nehovorí nič o svadbe že to je náš život nech robíme ako chceme. Máme osobitný vchody aj bývanie takže vôbec sa nestretávame keď nechceme. Nechodí k nám a nehovorí prečo toto mám tak a prečo som uvarila toto a nie tamto. Tento rok by sme chceli si prerobiť trošku podľa nás. Priateľ aj ja pracujeme, a som vďačná že v tejto situácii mám prácu a neprišla som o príjem. Bojím sa že nebudem vedieť čo robiť s dieťaťom až prídeme domov z pôrodnice 😀 už to bude naše, nemôžem ho odovzdať jeho mame lebo to bude ja. Ľúbime sa a myslím si keď to obaja tak cítime tak asi to tak má byť a začať snažiť sa

autor
17. apr 2021

@elizita áno, to som Zabudla dodať. Aj priateľ by chcel

jana_eyre_2
17. apr 2021

Pripravení sme boli, keď sme sa presťahovali do vlastného domu, mali sme stabilnú prácu a chuť starať sa o dieťa.. (to staranie sme mali vyskúšane, pretože sme takmer dva roky s prestávkou bývali s mojou sestrou čo mala dve malé deti) mala som 27 a muž 29 keď som otehotnela prvý krát..

breznica
17. apr 2021

Otehotnela som v 22 rokoch, škola ukončená, pár mesiacov bez práce,ale ex mal svoj dom,firmu,tak nebol problém.syn už bude mať 11 rokov a nelutovala som nikdy, že som ho mala v relatívne mladom veku

janinah
17. apr 2021

Nejde celkom tak o vek ako o zrelosť a podmienky.Ja som našla toho pravého otca pre dieťa relat. neskoro,ale zas som sa nebála,že nebudem vedieť čo s malým robiť a nebývali sme v svokrinom= nie našom dome.A nikdy by som nerodila dieťa priateľovi,manželovi s radosťou.

22abigail22
17. apr 2021

Či existuje ideálny vek/čas na dieťa? Popravde, skôr nie.

Avšak, podľa mňa si príliš mladá. S dieťaťom sú prekážky a ešte si poriadne nežila (vyhradené pre seba). Na získanie skúseností (trebárs kariéra, prax, vzdelávanie), spoznať nových ľudí, cestovať, venovať sa koníčkam alebo skúsiť niečo nové, ......

Nechcem byť "zlá". Som iba realista a treba si položiť päť otázok:
Školu máš ukončenú?
Máš stálu prácu? Žiadnu brigádu ale TPP? Ak áno, ak dlho si tam? Podarilo sa ti za tú dobu sa dostatočne uplatniť? - niekto kto robí niekde iba pár mesiac a hneď na to ide na materskú asi skôr vyhodia ak niekto kto pracuje niekoľko rokov a má isté "meno"
Máš nasporené dostatok peňazí na horšie časy? - človek nikdy nevie kedy sa čo prihodí najmä keď ty ostaneš bez príjmu
Máte strechu nad hlavou? Nemyslím bývanie u rodičov/svokrovcov/starých rodičov, ale niečo vlastne?

Vieš, myslím to iba v dobrom. Nechcem tu o pár rokov čítať, že "Som mladá baba s malým dieťaťom, priateľ ma vyhodil z domu, nemám prácu, nemám kam ísť a pod"

A áno, dieťa musíte chcieť naozaj obaja pretože ak priateľ nechce/nie je pripravený ale ty sa donútiš mať dieťa, ver mi, že ti to bude stále vyhadzovať na oči akonáhle budeš chcieť aby sa podieľal na výchove dieťaťa.

janeninka
17. apr 2021

Aj ked podmienky nie su najdolezitejsie, je prijemne mat nieco nasetrene, vyriesene aspon cca kde ako budeme fungovat a byvat. Zaroven aj nieco spolu zazit, pocestovat.. Pre mna bolo dolezite mat 100 perc.istotu v partnerovi, preto som napr. Dlhorocny vztah ukoncila. Momentalne som s niekym s kym viem ze zdielame hodnoty, vieme riesit konflikty, komunikovat o vsetkom. A teda pre mna je dolezite sa najprv vziat a potom riešiť potomstvo.
Na vasom mieste by som mala aspon nejaky plan kam a zaco pojdete ked to uz v rodicovskom dome nebolo ok..

elizita
17. apr 2021

Tak nie je o com

autor
17. apr 2021

@22abigail22 pracujem v istom obchode s oblečením ale nie ako predavačka. Nastúpila som ako predavačka ale uz som postúpila vyššie. Pracujem od 18 v tej istej firme. Mám kolegyne čo išli na matersku skoro hneď po otvorení prevádzky a nevyhodili ich. Bývame na dedine, možno pre niekoho je to nepredstaviteľné ale plánujeme ostať tu v dome. Ale človek nikdy nevie.aj priateľ by chcem dieťa, nikdy by som nechcelo ho do niečoho nútiť. Obaja musíme chcieť. A samozrejme predtým chceme sa zobrať, ale svadbu nechceme. Stačí že podpíšeme papier na úrade. Taká klasická Slovenska svadba neviem kedy bude možná sa uskutočniť

nataliaseidlova
17. apr 2021

Ja som v 21 rokoch citila ze chcem dieta, nebavilo ma uz len tak chodit a frajerom, ja uz som chcela rodinu. Splnilo sa mi to.. v 21r som otehotnela a v 22r porodila.

danieladeley
17. apr 2021

Citila som sa pripravena ked sme mali vlastne byvanie, mala som co to nasporene, aby som nemusela pocitat kazde euro, mala som manzela, nie priatela. Obaja sme chceli, boli sme dost "vyblazneni", co to sme si zazili, pocestovali. A vtedy som citila, ze je spravny cas.

deti95060810
17. apr 2021

máš ideálny vek...

pukanec123
17. apr 2021

Joj ja už mám dvoch, z toho jedného skoro 6 ročného, a mám pocit že pripravená psychicky som neni ešte stále miestami 😂😂🙏🏻 Hlavne aby malo zázemie...zvyšok sa dá zvládnuť “za pochodu”🤪

lenkakravcova
17. apr 2021

1. Svadba (ci už s hostinu alebo bez, ako chcete ale podpis sa ti vždy zijde)
2. Bývanie (ci už chcete ostať alebo nájsť si vlastne, ujasniť si to na 100%, vopred, pred plánovaním dieťaťa)
3. Práca (aby mal hlavne on)
Ak máte tie tri body splnené, šla by som do toho, nehľadiac na vek. 🙂 /ja som porodila prvé v 22r/

katka2505
17. apr 2021

Nám sa prvá dcéra zadarila dosť skoro, mala som 19 a manžel 20. Brali sme sa, keď mala malá 5 rokov a manžel chcel mať druhé dieťa hneď po svadbe, no ja som sa na to ešte nejako necítila. Počas materskej som si spravila vysokú školu, po materskej našla fajn prácu a nechcela som hneď ostať doma. Druhú dcéru sme mali až 4 roky po svadbe. Ja som mala 28. Medzi dievčatami je síce rozdiel 9 rokov, ale nesťažujem sa. Staršia mi už niečo pomôže alebo sa s mladšou zahrá, dá na ňu pozor, keď potrebujem niečo spraviť a je už aj samostatnejšia. Asi to tak malo byť.

evkamotka
18. apr 2021

Nemas malo rokov. Nebola som o nic skusenejsia v 22 nez v 27. Co sa tyka babatka, ziadne som dovtedy v okoli nemala. Nic som nevedela a tu sme, uz mame 2 malicke deti 🙂 babatko nie je nic co sa neda naucit. Vela som si cez tehotenstvo citala, vela som sa pytala kamarátky, ked bolo na svete aj doktorky, maminy. Dalo sa to dokopy a bolo to v pohode. Ja by som do toho sla. Jednak sa nemusi hned podarit. Alebo to odlozis a zrazu pridu problemy, co si teraz nemala. A ak sa podari hned, v 30ke budes stale mlada, fit a uz mat skolakov, parada.

zuvelyn
18. apr 2021

My sme boli pripravení vtedy ked som mala ja stabilnú prácu s dobrým príjmom do ktorej som vedela za sa budem môcť vrátiť a bude mi vyhovovať pracovna náplň a doba popri dieťati. Zároveň sme mali zabezpečené bývanie a finančnú rezervu. Mali sme prediskutovany finančny plán a rôzne riešenia na rozne scenáre ktoré mozu nastať. Budeme zvládať splácať záväzky a nezivorit ked budem na RD? Ako dlho budem môcť byť na RD? Co ak dieťa bude mat zdravotný problém a budem s ním musieť byť doma dlhšie ako tri roky? Co ak jeden z nas zomrie, budeme vedieť zabezpečit dieťaťu plnohodnotný život po materiálnej stránke? Ak by bolo najhoršie máme takú nehnuteľnosť ktorú rýchlo predáme za dobré peniaze? (Toto bola podmienka ešte pri kúpe). No a samozrejmé diskusie o tom ako si predstavujeme rodinný život, ako budeme vychovávať deti, co im chceme dať a comu naopak sa chceme vyhnúť. Zvládneme ak sa nam narodi postihnuté dieťa? Všetky tieto otázky sme mali zodpovedané PRED tym nez sme sa zacali snažiť o dieťa (a vlastne este pred manželstvom). Bez všetkých týchto dôležitých aspektov by som do dieťaťa nešla a ani na jednu tuto otázku by som ja osobne nevedela odpovedať v 22rokoch 🙂
Pre niekoho by to mohli byt nepodstatné veci (viď milión diskusii na MK o nešťastných vzťahoch,vydelovani ornazo, prežívaní z huby do úst, muzoch ktorí sa nestarajú, lebo ved to sa všetko "naučí" za pochodu) pre mna je toto jediný prístup k zodpovednému plánovaniu rodičovstva.
A nie, neda sa všetko predvídať (napr. korona) ale tie najdôležitejšie body podla mna treba mat ujasnené.

gagik
18. apr 2021

Ja hlavne vtedy, ked si ma moj priatel vzal za manzelku.

sofia1
18. apr 2021

Hlavne mať svoje vlastné byvanie

autor
18. apr 2021

@lenkakravcova áno ešte tá svadba, zabudla som napísať že prvé chceme sa zosobášiť. Stačí nám aj podpísať a potom obed s rodinou

siska53
18. apr 2021

Clovek je pripraveny vtedy, ked stretol toho praveho.. kludne aj v 22.. alebo aj vtedy, ked sa to prosto stane, lebo to tak malo byt

marianna_peskova
19. apr 2021

Keď som mala 22 rokov, na dieťa som ešte nemyslela, ale na to, aby som dokončila vysokú školu, zamestnala sa, odišla z rodinného domu a mala finančnú stabilitu. Dieťa som mala až v 28. rokoch s mužom, ktorého milujem a ktorého som si vzala. A vtedy som sa cítila veľmi pripravená.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre